Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
Dalji razvoj Mantle-a obustavljen (jako bitno za procitati)
STRANA 1 OD 1
Milos1975 Dalji razvoj Mantle-a obustavljen (jako bitno za procitati) 11.07.2015. 21:03 T61668

status: user
broj poruka: 417
`sadasnje i buduce karte zadrzace legacy podrsku`

http://wccftech.com/mantle-api-development-ended-amd-legacy-support/

Ovo na srpskom nisu moje misli niti stavovi, nego sam samo preveo, doslovno i bez umetanja i izmena, ono sto je pisac clanka, Usman Pirzada, napisao na engleskom (ispod je originalni tekst):

`Za one koji bi da kazu da je Mantle neuspeo, posvetio bih ovaj paragraf njima. AMD je sa Mentlom hteo da izbegne ogromni, naduvani overhed (suvisne podatke i suvisnu obradu podataka) koji je prisutan u sadasnjem DirectX-u i starijim verzijama. Mentl je bio revolucionaran i doneo je dvocifreno povecanje performansi gejming sistemima samo sa softverskim apgrejdom - to je pre bilo nevidjeno.
Ono sto se desilo posle toga je trebalo da bude svakome ocigledno: Sony i Microsoft su postajali sve vise i vise neprijateljski nastrojeni prema AMD-u. Mikrosoft se iznervirao zato sto je Mentl bio direktna konkurencija DirectX-u (direktni konkurent koji je imao realne sanse da uspe na PC trzistu), a i AMD je clan DirectX konzorcijuma.

A nerviranje Sony-ja nije bilo toliko ocigledno.

Jedna od najvecih prednosti koju su sve konzole imale u odnosu na svet PC-ja je Operativni Sistem u Realnom Vremenu, koji omogucava 100%-tni pristup hardveru na niskom nivou, tako da su konzole imale prednost u odnosu na PC, iako su radile na daleko slabijem hardveru u odnosu na prosecnu PC konfiguraciju.
Sa dolaskom Mentla, Sony je tu prednost mogao da izgubi, a i sa pojavom Steambox-ova, to je moglo biti citava prekretnica (stetna za Sony i biznis sa konzolama).

Bilo kako bilo, dalji razvoj Mentla priveden je kraju - ali da li je Mentl neuspeo? Ako neko zaista veruje u to, samo bih ukazao da je DirectX 12, koji ima programski kod IDENTICAN Mentlu i AMD-ovom Vulkan API-ju, zapravo samo open-source REBRAND samog Mentla. Mentl nastavlja da zivi, jedino sto se promenilo je suvisnost postojanja oba standarda/API-ja.
Takodje, s obzirom da je i AMD clan DirectX konzorcijuma, koji je i daleko bogatiji nego AMD sam po sebi, i nema potrebe da Mentl nastavlja zivot.`

Jos jednom napominjem: reci `identican` i `rebrand` (rebadge) nisam ja upotrebio, nego se nalaze u originalnom tekstu na engleskom, ispod.

`For those few that argue that Mantle API has failed, I would like to dedicate this para to them. Before we go on to mull over what “end of development” means for a home grown API, we have to first ask what was the point of Mantle API. The point, was simple. It offered developers a way to avoid the bloated overhead present in the old DirectX and offer cutting edge to the metal access to the hardware. It was revolutionary and brought double digit performance boosts to gaming systems with nothing but a soft upgrade – something previously unheard off.

What happens afterwords is something that should have been fairly obvious. Sony and Microsoft started to grow hostile towards the company. Microsoft was annoyed because it was a direct competitor (one that could actually succeed in the mainstream PC market) to Direct3D. not to mention the fact that Advanced Micro Devices was part of the consortium behind DirectX. Sony’s wrath isn’t that obvious. One of the biggest advantages consoles enjoyed over the PC world was the fact that every console has an RTOS (Real Time Operating System), which provides 100% low level access to the hardware used. So even if it was powered by significantly lower powered hardware than the average PC build, it still had an advantage. With Mantle API, Sony stood to loose just that and with Steamboxes making an entry, this could have been a turning point.

However, the development of Mantle API has drawn to its conclusion, but did it fail? If someone actually believes that I would like to point out the DirectX 12 standard, which has code identical to Mantle and the Vulcan API, which is basically an opensource rebadge of Mantle itself. Mantle, lives on, the only thing that has changed is that the sheer redundancy that was offered by both Mantle API (an intentionally or unintentionally vendor exclusive API) and DirectX 12 has been eliminated. Also, the fact that the DirectX standard is a much more resourceful consortium which AMD cannot really hope to compete with on its own is another reason. Then there is the fact that since AMD is part of said consortium, there isn’t any real need for AMD to do so anyways.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
tortojed there isn’t any real need for AMD to do so anyways 12.07.2015. 23:12 #598898

broj poruka: 10999
Pocepali mantil, napravili bundu (da se bolje grejemo tokom sledece zime). Deka je, kao m$-ov poslušnik i (večiti) pretendent na mesto kalifa (večiti IsNoGood) obavio reverse engineering DX-a i pokušao da tu konstrukciju prikaze kao (iskljucivo) svoj proizvod. BigBadBill je neko vreme cutao, pustao Deku da sanjari, pa ga je grubo probudio. Sve u svemu: ala naše za malo bejaše (moze i: tresla se gora, rodio se miš).

Primetimo (1): AMD stalno pokušava da proda softver umesto hardvera, jer potonji nije u stanju da proizvede. Dakle, neprestano pokušava da proda mooda za bubrege iliti rog za sveću. Firma koja se predstavlja kao ``hardverska`` a u stvari je marketinska agencija (obmanjivacka). Firma kojoj tek pokatkad uspe da ``izbaci`` stabilan drajver za svoje ``karte``, kibajagi izmislja revolicionarni softver - smešno (verovatno su im upravo m$-ovi indžiliri to osmislili pa prodali za neki sitan novac, ali sa naznakom ``time-limited use``). Proizvod ``marketinski orijentisan`` i na privremeno koriscenje.

Primetimo (2): Intel i NV proizvode ZWERSKI hardver (i prodaju ga po zwerskim cenama, jakako), od prirodne ruke i jer su tako u mogucnosti.
Kutalion eh... 12.07.2015. 23:55 #598901

broj poruka: 2480
Marketing agencija zvana 3.5gigamuda za bubrege.

Drago mi je da uzivas u tome. Evo ga Skylake, vrhunac modernog inzenjeringa, veliki pomak u CPU svetu. Nepunih 6% brzi od haswell-a, dolazi samo 20% skuplji, bez stock coolera da bi bio jeftiniji...ili zbog da jedemo govna.

Mantle nam je doneo DX12, pa ti likuj do preksutra.

SAMDSUNG!!!

Wlada/Classy: STALJIN JE OVAKVE KAO JA STRELJAO JER JE ZNAO DA NE MOZE DA IH DROGIRA

ssh Molba 13.07.2015. 00:35 #598903

broj poruka: 90
Ljudi, najlepše vas molim da se ponašate i komentarišete u skladu sa svojim godinama. Da komentarišete o informacionim tehnologijama, a ne o raznim glupostima... Da ne ismejavate jedni druge, pišete izmišljotine i neistine, vređate se i ponašate kao deca... Molim vas još jednom, ako to vredi čemu!

Pročitam zanimljive teme na forumu povremeno, a takvih je sve manje. Uglavnom su gluposti, nebulozni komentari, uvrede i slično. Nemam nameru, niti vremena, da u svakoj takvoj temi napišem po jednu ovakvu poruku... Dosta je bilo!

Tortojede, odrastao si čovek, pogledaj se u ogledalu, ne brukaj se i ne piši svašta, molim te. Ne potpaljuj vatru, pa da i drugi počnu da se javljaju i ostavljaju pisani trag svoje čovečnosti... Ne mislim na tebe Kutalione, da ne bude zabune. Mada bi bilo lepo da možeš iz svoje poruke da izbaciš to za bubrege iz prve i to `što se (ne) jede` is pretposlednje rečenice... Možda i se i neko dete prevari pa zaluta na forum...

Ne poznajem nijednog od vas dvojice, kao ni jednog od ostalih članova foruma. Volim da mislim da ste u stvarnosti svi ljudi `na mestu`, ali ovde kao da svi zajedno jako brzo svojim porukama napravite kritičnu masu i kultura prva nastrada u eksploziji.

Voleo bih da ovo pročitaju i ostali, koji proizvode većinu pomenute kritične mase...

Pozdrav!

tortojed @ssh: slobodno se ti opusti...ili temu napusti. Priseti se cinjenice 13.07.2015. 01:07 #598905

broj poruka: 10999
da je ovo ovde ``forum PC Berze`` gde svako moze (a ne mora) da objavi svoje misljenje (ili prokomentarise tudje misljenje) o bilo kojoj temi. Niko, medjutim, nije ovlascen, pozvan i b0gomdan da propisuje kolegama nacin na koji ce oni to ciniti (komentarisati). Cenim da u ovom i ovakvom slucaju imas 3 mogucnosti:

1) da se ne obazres na komentar
2) da izrazis svoje (ne)slaganje sa odredjenim misljenjima/tvrdnjama/pretpostavkama
3) da u potpunosti ignorises temu

No, da bih te ``isposhtovao``, pokazacu ti i meru u kojoj je tvoja ``pouka`` promasila cilj:

-``ismejavate jedni druge`` - nisam ismejavao nikog od kolega (podrazumeva se da si mislio na kolege kao ``jedne i drugi``, je li tako?)
-vredjate...- nisam ni vredjao kolege
-pisete izmisljotine i neistine - napisao sam ono sto mislim o softveru koji je predmet teme, pri cemu sam se nadovezao na ono sto se nalazi u clanku
-ponasamo se kao deca - Dusan Radovic je napisao knjigu ciji naslov je ``Poshtovana deco``. Imas li nesto protiv dece i njihovog ponasanja koje karakterisu otvorenost, slobodoumnost, neposrednost, iskrenost...?

Bobi4ever Re: eh... 13.07.2015. 09:17 #598913

broj poruka: 4879

Pa gde to pomenu? Taman se zaboravilo i stvorio se prostor da moze lepo da se kaki po AMD-u...

Upiskio si im se u pesak sad.

br>http://tinyurl.com/ch3mu7j

:: Marketing agencija zvana 3.5gigamuda za bubrege
::
:: Drago mi je da uzivas u tome. Evo ga Skylake, vrhunac modernog inzenjeringa, veliki pomak u CPU svetu. Nepunih 6% brzi od haswell-a, dolazi samo 20% skuplji, bez stock coolera da bi bio jeftiniji...ili zbog da jedemo govna
:: Mantle nam je doneo DX12, pa ti likuj do preksutra
:: SAMDSUNG!!
:: Wlada/Classy: STALJIN JE OVAKVE KAO JA STRELJAO JER JE ZNAO DA NE MOZE DA IH DROGIRA
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs