Nabavio sam ovo cudo, ni sam ne znam kako, ali nekako je od danas kod mene...
S` obzirom da ga nema u nasoj zemlji, bilo ga je tesko i nabaviti... Imao sam srece pa sam nasao coveka koji ga je nabavio i za kratko vreme je vec bio kod mene. Kostao me je sve zajedno sa postom 70e, toliko sam i planirao da izdvojim tako da mi je odgovarala cena.
Od trenutka kada sam kupio R9 290X vec u startu sam bio spreman da izdvojim dodatan novac za bolje hladjenje, jer ono referentno je smece, nedovoljno za ovaj cip. Jako sam tolerantan na buku, ali onaj ventilator je tako bio bucan da me je prosto smaralo da uopste upalim neku igru. I onda sam odlucio da jednostavno moram da resim situaciju i nabavim bolje hladjenje. Odmah mi je za oko zapao pomenuti kuler, prosto druge nisam ni gledao jer je kod nas izbor jako mali, a i u pitanju je najbolji kuler na trzistu trenutno, tako da sam se fokusirao da ga nabavim po svaku cenu.
Odgledao sam gomilu recenzija, ali nigde nisam uspeo da nadjem detaljan video o montazi istog, sto me je i najvise zanimalo, jer na slikama nije izgledao uopste naivno. Medjutim, bilo je potrebno samo pratiti upustvo, bez zurbe i panike, uz malo koncentracije i bio je spreman za upotrebu.
Kao sto vidite karta je u drugom slotu iz 2 razloga. Prvi je sto mi maticna u prvom slotu radi u PCIE 2.0 X8 rezimu, a u drugom radi najnormalnije u X16 rezimu uz postavljanje male kartice u prvom. Nikada nisam znao zbog cega, Asus-ova glupost. A drugi razlog je da cak i da hocu da je postavim u prvom slotu ne mogu zbog hladnjaka na ploci koji na naponskoj... Probao sam naravno, ne moze grafika da stigne do slota, udara u taj hladnjak sa svojim backside kulerom... Tako da eto, ako bih dao neki minus to je zato sto kada se montira kuler, graficka i on postaju jako glomazni u kucistu i mora da se pazi na svaki detalj da ne zasmeta kao sto meni recimo smeta ovaj hladnjak od maticne.
I na kraju kada sam sve zavrsio upalim komp i naravno nisam se razocarao... One silne brojke koje se reklamiraju kako u full loadu sa ovim kulerom ne prelazi iznaci 60c su istinite. Posle sat vremena grafa nije presla 57c, dok su VRM 1 i VRM 2 bili na smesno niskoj temperaturi, samo 60-ak stepeni. Prosto neverovatno koja razlika posle onih ogromnih temperatura sa ref. kulerom, kada je cip isao na 94c ko iz sale, a naponsku nisam ni smeo da gledam... Takodje, u idle-u je spustena dosta temperatura, sada je oko 37c, a pre je bila 46. Skoro 10c sto nije nikako malo.
Na kraju, ali i najvaznije, moram da napomenem... Kuler je apsolutno necujan! Dakle, kada sam upalio komp, prvo sam pomislio da sam zaboravio da povezem ventilatore... Prosto neverovatno kako 3 ventilatora ne stvaraju nikakvu buku... Vrti se na 20%, najjace od svega je sto je necujan cak i na 100%, a tada hladi brutalno dobro. Napravio sam naravno fan profil jer kada se ostavi na auto kuler ne mrda vise od 25%, misleci vrv da je to dovoljno, sto i jeste, ali onda su i nesto vise temperature, popne se cip na 75c, sto je opet odlicna temperatura, ali posto skoro nikakve razlike u buci kada se odvrne vent na 100% napravio sam fan profil i temp. ne prelazi 57c kao sto rekoh. Dusu dalo za oc :D
Da ne davim vise, prezadovoljan sam sa kulerom, dobio sam silent kuler sa brutalnim perfomansama po ok ceni. Ogroman napredak posle referentog smeca... Ono sto planiram je OC kada budem nasao vremena, zao mi je da stoji ovako :D
Slobodno pitajte stagod vas zanima...
Asus M4A89GTD PRO AMD 1090T @ 4 GHz (CM V6GT) Corsair Vengeance 8 GB 1600 MHz Sapphire R9 290X Dell U2412M SSD 850 EVO 250 GB, F3 1 TB CM HAF 912+, LC Power Legion X2 1000W Altec Lansing VS2421 Logitech G9x, A4 Tech X7-G800
Čestitam ti. Lijepo si se potrudio da to radi kako treba. Neka te dugo služi. Ova moja je prelazila 80 stepeni pd punim opterećenjem. Pošto mi je 280x dosta hladnija kartica (68 stepeni), ova je ekspresno otišla u prodaju. Nabaviću neku hladniju. Ne gori mi od nogama. Ali mi je drago da se neko potrudio da ono što je zamislio je sproveo i u djelo. Ja nažalost, za sebe nemam toliko vremena da se posvetim, ali biće prilike i ja da se igram. Uživaj.
Ako je neko nedovoljno stručan, ne bi trebalo da prodaje hw, nego pljeskavice.
Pa i nije. Ako je uzeo za 200e 290X + 70e hladnjak izasao je dobrano ispod 970-ke. Bila je skoro 290-ka (ne X) sa sve accelero hybrid hladjenjem za 180e.
SAMDSUNG!!!
Wlada/Classy: STALJIN JE OVAKVE KAO JA STRELJAO JER JE ZNAO DA NE MOZE DA IH DROGIRA
Kako bre nisi mogao? Trebalo je da daš 150€ više za nVidiju, i onda ti niko ništa ne bi rekao! Ovako, čist amaterizam s tvoje strane što si kupio AMD-a, pa još dokupljivao i kuler!
i5 2500K/CM Hyper 212+/MSI Z68A-GD65 G3/HyperX Green 2×4GB 1600/Samsung 830 128GB/ASUS R9 280X DCU II TOP/Dell U2412M/Xonar DX/Altec ATP-3/CM 690 III W/SF Golden Green Pro 650W/CM Octane/A4Tech V7
da IV nema hladnjake za VRM jesi li proveravao njihovu temperaturu? Imao sam slicnu ideju ali sam na kraju uzeo 970 za manje para nego sto bi me izasla budzevina a temperature su mi cak i manje uz odlicne performanse i dosta dobru potrosnju.
Da, na to sam posebno obratio paznju i mogu ti reci da je ovo resenje sa backside kulerom itekako efikasno... Kao sto sam napisao u prvom postu, VRM ide oko 60-65c, sto je zaista impresivno. Samo je bitno da se zalepe heatsninkovi precizno na mestima gde se pcb najvise greje i nema frke.
Asus M4A89GTD PRO AMD 1090T @ 4 GHz (CM V6GT) Corsair Vengeance 8 GB 1600 MHz Sapphire R9 290X Dell U2412M SSD 850 EVO 250 GB, F3 1 TB CM HAF 912+, LC Power Legion X2 1000W Altec Lansing VS2421 Logitech G9x, A4 Tech X7-G800
:: da IV nema hladnjake za VRM jesi li proveravao njihovu temperaturu? Imao sam slicnu ideju ali sam na kraju uzeo 970 za manje para nego sto bi me izasla budzevina a temperature su mi cak i manje uz odlicne performanse i dosta dobru potrosnju :: :: ::
Čestitam na kvalitetnoj kupovini, konačno su se setili da naprave backplate kako valja, a ne hladnjake koji se lepe. Mislim da si napravio pun pogodak (tišina i cool je ono što svi žele u svom kompu) koju god karticu da imaš, ne razmišljaj o troškovima (šta bi bilo da je bilo), jer ti hladnjak ostaje i za sledeću kartu, koja god ona bila.
:: Pa i nisam bas... Ja sam kartu uzeo za 180, dakle sve me izaslo 250e, a za te pare nisam moga nista u tom rangu da kupim :: :: Asus M4A89GTD PR :: AMD 1090T @ 4 GHz (CM V6GT :: Corsair Vengeance 8 GB 1600 MH :: Sapphire R9 290 :: Dell U2412 :: SSD 850 EVO 250 GB, F3 1 T :: CM HAF 912+, LC Power Legion X2 1000 :: Altec Lansing VS242 :: Logitech G9x, A4 Tech X7-G800 :: :: :: Opet kad razmisliš, 290X + to hladjenje, mogao si bolju kartu sa boljim hladjenjem da kupiš i da se ne zajebavaš.. :: :: :: :: :: ::
Realno trenutno ima da se nadje gotovo resenje za iste pare, polovna tri-x za 250e u garanciji jos oko 2god. Cene ce sigurno sada, pojavom novih karti, da idu jos dole. Svakako super je hladjenje i tu nema nikakve sumnje, nek te sluzi karta dugo dugo.
AMD FX-8350 + Noctua NH-D14 MSI 990FXA-GD80 Kingston 16GB 1600MHz Hyper Grey MSI GTX780 Lightning Dell U2412M + LG D2343 3D SSD 840 EVO 250GB + WDBlack (1TB+500GB) Thermaltake Urban S71 + CM V850 Creative X-Fi Titanium + Z-5500
Odlicna kupovina, uz minimalno cimanja si napravio odlican posao
Mozda si preterao sa tim profilom na 100%, bez obzira na nivo buke ja bih tu razmisljao i o dugovecnosti tih ventilatora... Obzirom da si vec uveliko usao u podnosljive temperature, zarad par stepeni ne bih toliko silio ventove :)
Da su napravili backplate kako valja.. meni se bas i ne svidja taj sistem montaze, malo se krivi ta plastika.
``ono referentno je smece, nedovoljno za ovaj cip. Jako sam tolerantan na buku, ali onaj ventilator je tako bio bucan da me je prosto smaralo da uopste upalim neku igru``
Kompletan Dekin asortiman je ``referentno smece``, tako da Intel/ NV predstavlja logicno resenje.
Nisam detaljno gledao montažu backplate-a, jel misliš na držače? Zar su oni od plastike...? pih Što se tiče dugovečnosti ventilatora, ako postoji zeger na njima, ne bih se previše brinuo..ako pak su ih uradili da se ne rasklapaju, onda je redovno čišćenje obavezno.
:: Odlicna kupovina, uz minimalno cimanja si napravio odlican posao :: :: Mozda si preterao sa tim profilom na 100%, bez obzira na nivo buke ja bih tu razmisljao i o dugovecnosti tih ventilatora... Obzirom da si vec uveliko usao u podnosljive temperature, zarad par stepeni ne bih toliko silio ventove : :: :: Da su napravili backplate kako valja.. meni se bas i ne svidja taj sistem montaze, malo se krivi ta plastika :: ::
@markovic: Upravo to, na neki nacin ovo je ulaganje i za neke kasnije karte, sada recimo mogu da jurim referentne koje su u startu jeftinije od drugih resenja. Inace, drzaci su metalni.
@nemanja: Ogranicicu ih na 50-60% jer kao sto kazes nema potrebe za vise, ovo su odlicne temperature i par stepeni vise mi nista ne znaci. Jedino sto se tu krivi je ustvari PCB, zato treba obracati paznju kada se srafe nosaci jer mora podjednako sva 4 da se zavrcu... I naravno ne treba preterivati jer je onda najveci pritisak bas tu kod cipa, samim ti se pcb iskrivi.
Veoma je diskutabilno koliko je taj kuler ulaganje za neke kasnije karte, jer kad i nVidija pređe na HBM(2), teško da će karte biti budželacije od po` metra kao sada, nego će biti malog formata kao Nik Fjuri.
i5 2500K/CM Hyper 212+/MSI Z68A-GD65 G3/HyperX Green 2×4GB 1600/Samsung 830 128GB/ASUS R9 280X DCU II TOP/Dell U2412M/Xonar DX/Altec ATP-3/CM 690 III W/SF Golden Green Pro 650W/CM Octane/A4Tech V7
Da, tesko da ce odgovarati za buduce serije kartica zbog HBM-a. Mislim da ce vecina tih velikih air coolera biti defunkt, i uglavnom ce se ici ili na neki dual fan setup ili AIO hybrid.
SAMDSUNG!!!
Wlada/Classy: STALJIN JE OVAKVE KAO JA STRELJAO JER JE ZNAO DA NE MOZE DA IH DROGIRA
Hladjenje je vrhunsko. Mislim da si uradio dobar posao. Isto bih i ja postupio, iako ne volim AMD karta je povoljna samim tim i primamljiva plus sto ja volim da se igram i modujem tako da bi mi to pruzilo dodatno zadovoljstvo koje bi na kraju dalo ocekivane rezultate.
E sad, jedino zbog referentnog dizajna, mozda cu se zbog toga sloziti sa Shone-tom, taj Sapphire Tri-X je malo bolja opcija za te novce ali dobro. Svakako si dobro prosao.
Jedino sto ti je taj cooler nepovratna investicija. Mozes ga samo koristiti za stare tipove grafickih kartica, u buducnosti nece podrzavati novi dizajn. Cak ni iz nizeg ranga. Svakako mozes kasnije da ga bacis na oglase ili da grafiku prodas tako u kompletu.
E jeste, zaboravih za taj HBM format... U sustini nek` me sluzi zajedno sa kartom sledece 2 godine a onda kada zazivi 4K (nadam se) morace neka jaca karta. Planiram da je OC-ujem cisto da dobijem dodatni boost kada se vec stvorila prilika i kao takva ce biti dovoljna za 1200p gaming u nekoj skorijoj buducnosti... Ono sto mi prestavlja usko grlo je procesor, vidim recimo u GTA 5 da nije to to, cim se stvori guzva krenu dropovi... Tako da mi je nova platforma u planu tamo na jesen, samo se nadam da ce Intel izbaciti neka DD4 resenja po razumnim cenama.
@Sky Slicnih smo razmisljanja kolega :) Evo, bas mi je u planu da odradim mali mod za kartu ovih dana da joj stavim stari vrm kuler sa referentnog kulera kao sto je ovaj lik radio: http://imgur.com/a/F2bBr Vec sam odlepio blok nekako, otkacio vent, ostaje mi samo da probusim rupice da bi mogao da se zasrafi Accelero na grafu preko te ploce. Kada budem sve to uradio postavicu za par dana :)
@all: Ipak ovaj kuler ima taj nedostatak jer ostavlja golu naponsku zajedno sa VRAM-om. Mislio sam da su ok temperature za VRM i stvarno sam uocio 65c, ali sam bacio pogled na brzaka i to tek kada izadjem iz igrice i pogledam u GPU-Z. Ne setih se da stavim max temp log vec sam razmisljao nije mogla da se ohladi tek tako brzo, vrv je to to, ne pogledavsi ni graph... Jako glupo od mene znam... Kasnije sam gledao temperature samo za VRM dok sam je przio u Furmarku i bogami ode naponska na 105c u par navrata! Srecom, setio sam se ovog resenja sto sam skaju pisao gore, tako da cu i to resiti za par dana kada nadjem nekog ko ce precizno izbusiti te 4 rupice da bi se provukli srafovi kroz njih. Bilo je malo i nelogicno da se samo meni ne greje naponska iako je gola, bio sam slep jer me je privlacila samo temperatura gpu-a :D
Jbg, sad mi ostaje jos samo to cimanje da izbusim te rupe, ovo ostalo je maciji kasalj.
Ne znam koliko GTA 5 iskoriscava jezgra, ali svakako da bi to radilo bolje na intelu. Isto tako imaj u vidu da je dx11 tesko sranje i da je to u stvari najvece usko grlo, a ne zapravo procesor, plus je igrica mogla jos malo bolje da se optimizuje, ali sta je tu je...
Koji programcic koristis za gledanje temp. naponske?
I7 4790k 5ghz(operisan) & ph-tc14pe_bk Asus Maximus VII hero Kingston Fury 2x4gb 1866mhz Asus GTX 970 Strix & Asus R9 290 ref. Benq xl2420g G-Sync 144hz Samsung 850 EVO 250gb CM V700
:: E jeste, zaboravih za taj HBM format... U sustini nek` me sluzi zajedno sa kartom sledece 2 godine a onda kada zazivi 4K (nadam se) morace neka jaca karta. Planiram da je OC-ujem cisto da dobijem dodatni boost kada se vec stvorila prilika i kao takva ce biti dovoljna za 1200p gaming u nekoj skorijoj buducnosti... Ono sto mi prestavlja usko grlo je procesor, vidim recimo u GTA 5 da nije to to, cim se stvori guzva krenu dropovi... Tako da mi je nova platforma u planu tamo na jesen, samo se nadam da ce Intel izbaciti neka DD4 resenja po razumnim cenama :: :: @Sk :: Slicnih smo razmisljanja kolega :) Evo, bas mi je u planu da odradim mali mod za kartu ovih dana da joj stavim stari vrm kuler sa referentnog kulera kao sto je ovaj lik radio: http://imgur.com/a/F2bB :: Vec sam odlepio blok nekako, otkacio vent, ostaje mi samo da probusim rupice da bi mogao da se zasrafi Accelero na grafu preko te ploce. Kada budem sve to uradio postavicu za par dana : :: :: @all :: Ipak ovaj kuler ima taj nedostatak jer ostavlja golu naponsku zajedno sa VRAM-om Mislio sam da su ok temperature za VRM i stvarno nije prelazila 65c, ali sam bacio pogled na brzaka... Kasnije sam gledao temperature samo za VRM dok sam je przio u Furmarku i bogami ode naponska na 105c! Srecom, setio sam se ovog resenja sto sam skaju pisao gore, tako da cu i to resiti za par dana kada nadjem nekog ko ce precizno izbusiti te 4 rupice da bi se provukli srafovi kroz njih. Bilo je malo i nelogicno da se samo meni ne greje naponska iako je gola, bio sam slep jer me je privlacila samo temperatura gpu-a : ::
Iskoristi svih 6 i odu oni na 100%, ali nisu zakucani sto je najveci problem... Bukvalno ide oko 50-60% i u par trenutaka ode na 100%... Ima i toga da je mogla igra bolje da se optimizuje za procesore, ali sta je tu je...
GPU-Z, prikazuje VRM 1 i VRM 2, e sad mozda ima neki bolji za kojeg ja ne znam?
Ako se dobro secam screenshotova, koristi on svih 6, ali nikad nece svih 6 biti na 100% pa da gusi grafiku, nego ce da menja izmedju jezgara i nikad neces dobiti 6x100%.
Evo i dokaza. Iako ne volim ove poljake jer imaju dosta netacne bencheve(bas imaju nesto protiv AMD-a), izmedju 8 i 4 core intel procesora nema nikakve razlike.
SAMDSUNG!!!
Vrlo je moguce da si u pravu, jer kada gledam sveukupno zauzece procesora, uglavnom je oko 50-60%, gde je guzva ode na 80%, ali nijednom na 100%. Moguce da je to to sto ti pricas, da menja stalno jezgra, pa samim tim nije zakucan na 100%, sto je mozda dobro...
Dakle temperature naponske su sasvim u redu. J*beni furmark ju je toliko przio da je jedino tamo dostigla 105c. U igrama kapiram da nece biti ni blizu toga, gta 5 to potvrdjuje. Ipak sam dobro prvobitno video.
Smece od programa... Nije mi jasno cemu sluzi kada ume samo da przi graficku nenormalno... Ti uslovi nisu normalni, u igrama se takve temperature ne dostizu!
Sto se procesora tice, grafikon govori vise od 1000 reci... Kolega je verovatno u pravu, zato mi nije bilo jasno zasto ne prelazi 80% zauzeca. Mada, opet mislim da bi to moglo biti jos bolje.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.