Po nazivu teme možete pretpostaviti u čemu je problem. :) Naime, posedujem monitor Samsung 2243SN, kupio sam ga polovnog pre jače od godinu dana. Siguran sam da mi dečko nije uvalio, jer je godinu dana radio kao sat. Ali eto, kod mene monitor poče da se gasi... Upali se, 2-3 sec slika i ugasi se... Nažalost, inverter sapaljen... Na jednoj strani izgoreo načisto, nema one žice na njemu uopšte.
Problem je sledeći... Tražio sam svuda, i nigde ne mogu naći QGAH02115 Inverter. Ovu ploču celu takođe nigde ne mogu naći. Moram da napomenem da nisam siguran da li je to original ploča/inverter od Samsung 2243sn. Kada smo skinuli moj inverter nalepnica odozgo je bila izlizana/pocepana i bacili smo je bez obraćanja pažnje.
Moje pitanje je, s obzirom da ne mogu naći ovaj Inverter ili ploču, IMA LI neki inverter koji ga menja, i koji bi mogao da završi posao? Ne znam kako ti inverteri rade, i kako da tražim drugi, pa bih voleo svaku pomoć.
Posumnjao sam da to nije original ploča, jer sam već gledao po netu, čitao, i hteo da naručim ovaj trafo, ali sam odustao kada sam video da je moja ploča zapravo drugi model i invertor na njoj drugi model. :)
Reših da se malo poslužim sličicama da dočaram problem. :) Ploča koju posedujem, koja je u mom monitoru je sledeća(Lično sam slikao, nema 10minuta :)):
Poslah ti ja mail. Imas na `Ku*indu` pocu kakva ti treba bez trafoa.
Ali mozes to srediti i na sledeci nacin. Sekundar pinove ( te gde idu prema lampama ) presavij tako da trafo moze da legne na plocu, primar ukopi u rupice, a ove produzi istiom debljinom zice i lepo nalemi i ubaci u rupice i zalemi i mora da sljaka.
Ili jos bolje i lakse je da to odrados sa primarom, a te pinove ka lampama standardno bocnes u rupice. Primar idu samo ta 2 srednja pina, krajnje ne moras da lemis i produzujes, samo ih presavij.
Pokušaću sa ovom mojom pločom prvo... Ukoliko neće onda ću da naručim onu ploču da probam sa njom... Ako i sa njom neće, onda ću da ga bacim u Moravu...
Odradih ovo kao što si mi napisao. Slike i dalje nema...
Kada ga ugasim/upalim jedva primetno se primeti kao da blicne, ali jedva, jedva primetno i brzo... Kada ugasim svetlo, to se ne primećuje... Takođe kada uperim lampu u monitor, ništa se ne nazire, baš ništa...
U pravu si! Jedva, ali jedva sam primetio! Morao sam nekako da se namestim blizu plafonske sijalice, i jedvaaaaaa primetno ali se nazire Pcberza i ova tema koja mi je otvorena.
Da, pretpostavio sam da mora da ima slika, jer se `oglasio` plavi LED, sto znaci da bi trebao da dobije sve napone na konektoru m. board-a.
Hm...sta dalje? Reci ti meni, da li bar blicnu lampe na sekund kad startujes monitor. Ugasi svetla u prostoriji pa probaj. Ako blicnu, vrlo moguce da je jedna od CCFL lampi prsnula i automatski se gase sve. Trebao bi za probu da imas bar 2 CCFL pa ih prikljucis, prvo umesto gornjeg para, pa posle umesto donjeg i vidis da li ce da rade.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
E jbg. Tesko sad bez probe sa 4 kom 100% ispravnim lampama. Iskljuci dve i ostavi samo 2 i vidi da li ce da blicnu jace. Morale bi bar 1 sekundu da zasvetle. Pokusaj prvo sa samo gornjim, pa samo sa donjim i javi ima li razlike u jacini i trajanju svetla.
Aha, to nije blicanje lampi, vec panel kada dobije napon pocrni, tj. promeni malo boju na svetlu...
Ne znam sta da ti kazem, ako si dobro zalemio trafo, trebalo bi makar da blicnu lampe. Prekontrolisi to jos jednom. Trebalo bi analognim unimerom ispitati da li ima napona i koliko traje na primaru inv. trafoa, pa ici dalje. Ovako tesko.
Sve je moguce, ali bi trebao da radi i sa ovim trafoom, jer su skoro pa identicni. To sto imas sliku, zaduzen je m. board plocica, a ona po svemu sudeci radi i dobija potreban napon. Problem je u inverorskom delu, sto je zasebna prica i moze biti svasta oko toga.
AKo imas nekog majstora, nek ti pregleda to sve i ispita napone za inv. trafo primar, PWM kolo za taj inverter... Vrlo moguce da je i to kolo otislo kada je stari trafo crko, tj. pre nego se zapalio bio je u kratkom spoju...Ako ne uspes, uvek moze ona varijanta sa Kup**nda :D
Ma imam nekog majstora, ali je slab, i lenj... Primetio sam da nije baš toliko stručan, i vrti me po 10 dana... Rekao mi u sredu zvaće me da vidimo i nije mi se ni javio... Više sam ja jurio i više si mi ti pomogao preko neta nego on ovako. :)
Imam neki Samsung 940B ovde, da li bi mogao sa njim nešto iskombinovati i probati? Na primer njegov display da nakačim na moj board i vidim? Tako bih znao da li sam lepo zalemio?
E super sto imas jos jedan monitor. Ono sto mozes da probas je da njegove lampe skopcas na taj samsung 22`. Malo je zeznuto, ali moze da se izvede, malo primaknes i bocnes konektore. Javi da li svetli bez prestanka i da li uopste daje znake.
Da, mozes i ceo panel da skpcas, pase konektor, samo sto ce ti slika biti odsecena zbog nepoklapanja rezolucije, ali za probu odlicno.
Ok, za sliku, ipak ne znamo da li uopste moze da `baci sliku`, nego da li pozadinsko radi? Iscupaj mu onaj flet iz panela, a ostavi samo lampe i javi da li rade.
Monitor se upali i imam sliku, ne gasi se više. Takođe kada ostavim tu donju neonku samu bez ove gornje, monitor se ne gasi, radi.
Sad ja razmišljam, možda je ova gornja neonka crkla i to zujanje je ustvari ona i zato se ugasi. Ali mi nije jasno, kako ta ista neonka ne zuji i ne gasi osvetljenje kada je prikačim ovako unakrsno?
Jedino mi pada na pamet da su konektori na lampama malo popustili ili da jedna lampa polovicno svetli, a iz nekog razloga zastita kada tako spojis ne odreaguje i ne gasi lampe. Uzmi spic klesta i malo stisni konektore na lampama i prelemi na ploci muske konektore pa probaj.
Najbolje ces videti u mraku ako negde u konektoru zavarnici, pa njega stisni malo...
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.