Trazim najkvalitetnij monitor koji moze kod nas da se kupi, samo da nije IPS i TN panel, TN vec imama, a IPS nikako zbog odvratnog IPS sjaja, i da nije glossy (sjajan), znaci mat panel... Nisam pratio pa ne znam, ako postoji nesto sto se uklapa u ovo sto zelim sa osvezenjem slike 100/120hz to bi bilo idealno :P
Cena je potpuni nebitna, bitan je kavlitet i sve gore navedeno... Unapred hvala na savetima :)
Uglavnom znas i sam,ili IPS na 144 hz,ili TN na 144 hz,imas sad nove 27 IPS 144hz GSYNc/Freesync monitore...
Druga varijanta je da odes na kvalitetan televizor koji ima 120hz i vise... Novi modeli skoro da i nemaju ulazno kasnjenje, koriste se vrhunski paneli...
Msi Z87 G45 Gaming + 4770k ES /Club 3d r9 280x Royal Queen/2x4gb exeleram black s. 1600 cl9/kingston v100 60 gb,WD blue 500gb + samsung f4 2tb.Samsung F2380.
:: Kolege hardverasi ako moze mala pomoc : :: :: Trazim najkvalitetnij monitor koji moze kod nas da se kupi, samo da nije IPS i TN panel, TN vec imama, a IPS nikako zbog odvratnog IPS sjaja, i da nije glossy (sjajan), znaci mat panel... Nisam pratio pa ne znam, ako postoji nesto sto se uklapa u ovo sto zelim sa osvezenjem slike 100/120hz to bi bilo idealno :P :: :: Cena je potpuni nebitna, bitan je kavlitet i sve gore navedeno... Unapred hvala na savetima :)
Zanima me da li postoji monitor s odnosom 16 : 10, velicinom 24` ili jace, 1920*1200 rez ili jace, sa slicnim osvezavanjem 100-120-144 hz i ips, pva matricom?
Gledao sam po tft central....nisam uspeo da nadjem sve u paketu :D
Zna li neko, da li uopste postoji takav model sada?
Napisah gore, imas jos jedan Eizo VA sa 120hz i to je to :-)
SAMDSUNG!!!
Wlada/Classy: STALJIN JE OVAKVE KAO JA STRELJAO JER JE ZNAO DA NE MOZE DA IH DROGIRA
:: Ovaj eizo malisa je ludilo od monitora, mislim na FORIS FG2421.. :: :: Poslao sam upit Fantasterrific. Drugari hvala na odgovorima :) :: :: Kako mi se cini ovaj eizo je jedini monitor da nije ips ili tn sa osvezenjem slike preko 100hz, ili mozda ima jos neki ::
Monitor koji ima 5x bolji static kontrast od TN i 2x bolji static kontras od najboljek IPS panela ne moze da bude los :)
Moja ocekivanja su nesto bolje boje i kontrasn na nivou :P tako da mogu da ga koristim i za obradu u PS, mozda potpuno zamenim Asus ROG SWIFT PG278Q, ali videcu da li toliko dobar da bi se odreko vece dijagonale i gsync-a. Za sad deluje obecavajuce, testovi kazu da bolji ne postoji za gaming ako izuzmemo pomenuti asus, koji je bolji pre svega zato sto ima gsync, sve ostalo je na strani eizo monitora...
Opala,bas me zanimaju utisci i poredjenje sa Rog-om. Rog bi trebalo da je malko brzi panel,ali razlika u korist Eizo-a i kvaliteta slike bi trebalo da impresionira...
Msi Z87 G45 Gaming + 4770k ES /Club 3d r9 280x Royal Queen/2x4gb exeleram black s. 1600 cl9/kingston v100 60 gb,WD blue 500gb + samsung f4 2tb.Samsung F2380.
:: Stize u cetvrtak... EIZO FORIS FG2421 :) cena 490 :: ::
Odvratni IPS sjaj? Kao da gledaš po ceo dan u crn ekran pa će to da ti smeta, ali ti zato očajna slika na TN panelu ne smeta, da ne pominjem uglove gledanja...
Mislio je na ovo http://goo.gl/FT1mNm ja sam iskusio i razumem ga, naravno, nije tako strasno na svim monitorima, ali dok ubodes primerak, rodis mecku, opet ga i tada ima, preko dana se to ne vidi toliko, ali ugao gledanja.. ne znam sta da kazem.
:: Odvratni IPS sjaj? Kao da gledaš po ceo dan u crn ekran pa će to da ti smeta, ali ti zato očajna slika na TN panelu ne smeta, da ne pominjem uglove gledanja.. :: :: ::
To se samo vidi na striktno crnom ekranu, u regularnim slučajevima se ne primećuje i to imaju svi IPS paneli...
:: Mislio je na ovo http://goo.gl/FT1mN :: ja sam iskusio i razumem ga, naravno, nije tako strasno na svim monitorima, ali dok ubodes primerak, rodis mecku, opet ga i tada ima, preko dana se to ne vidi toliko, ali ugao gledanja.. ne znam sta da kazem :: :: :: :: Odvratni IPS sjaj? Kao da gledaš po ceo dan u crn ekran pa će to da ti smeta, ali ti zato očajna slika na TN panelu ne smeta, da ne pominjem uglove gledanja.. :: :: :: :: :: ::
Televizori briljiraju u mracnim scenama,imaju veliki kontrast,i daleko prevazilaza kvalitet kakav mi dobijamo na monitorima. Plazmu da ne spominjem...
E sad,ko uz gaming,koji takodje u modernim naslovima obiluje mracnim scenama i efektima,zavisno od naslova naravno, filmofili ce verujem najvise patiti sa IPS glow efektom....
Ja imam VA panel,i zaista,tamne scene,i razlika u nivoima je zaista na zavidnom nivou,i nekako,koliko god zelim brzi panel,toliko me brine pomisao da cu vrlo brzo zazaliti sto sam kvalitet slike menjao za losiju a brzu.
:: To se samo vidi na striktno crnom ekranu, u regularnim slučajevima se ne primećuje i to imaju svi IPS paneli..
Imam vrhunsku plazmu tako da znam šta je kvalitetna slika ali mi Dell P2714H na stolu uopšte nema toliko problema sa tamnim scenama da bih se žalio, primeti se glow samo kad je neki loading screen koji je kompletno crn...
Uglovi gledanja nemaju neki znacaj kod gaming monitora, sedis direktno ispredn njega, do sada nisam sedo sa strane i igrao dotu pa da mi to smeta heheh :P Kod vecine igra preovladjuju mracne scene, jednostavno ne mogu to da svarima ips sjaj. TN makar ovaj koji ja ima nema nikakvih problema sa bojama, jednostavno je perfektan u svakom pogledu, i sam ces se uveriti jednom kada budes negde mogaop da ga koristis duze od 15min, mislim na Asus ROG SWIFT PG278Q .) Asus VG278HR je druga prica...
EIZO FORIS FG2421 monitor mi je zanimljiv zbog dobrog kontrasta, dubina crne je impresivna, nema tog odvratnog ips sjaja koji je narocito izrazen kod ovde kod nas nahvajenih Dell monitora, gde se u tim pohvalam ne pominje taj momenta ips sjaja koji je jednostavno odvratan. Ne znam kako te ne nervira taj momenat kod ips panela :P Pored navedenih prednosti EIZO FORIS FG2421 bi trebalo da ima nesto bolji prikaz boja od monitora koji trenutno koristim. Kupuijem ga kao rezevrni monitor, a ako se pokaze kao zadovoljavajuce dobar i za obradu fotografije zamenicu trajno Asus ROG SWIFT PG278Q. Ne trazim neku perfekciju za obradu, jednostavno sam radoznao kako ce daleko bolji kontrast i sama cinjenica da je Va panel sto znaci nesto bolje boje, pokazati za neku opstu namenu, gaming koji je primarna stvar i amaterska obrada u PS...
@Milunka Upravo je to ono sto ocekujem od ovog monitora, a videcemo da li ce tako i da bude. Negde ga hvale ne mogu cudom da se nacude koliko je dobar, lepotom prikaza, a neretko kritikuju sve pomenute kvalitete koje bi trebalo da ima. Ako je verovati opisu TFTcentral ovaj monitor bi trebalo da ispuni navedan ocekivanja :)
Nema da se kupi kod madjara a ne bih da rizukujem dok ne vidim, ipak je to ips, mada mozda ga kupim pa prodam ako mi ne odgovara... Ima id drugi razlog, nekako sam stekao utisak da mi za gaming vise odgovara manja dijagonala, malo ga priblizim i sve se vidi prefektno, svaki detalja, monitor vece dijagonale mora da se udalji pa ne moze bas do te mere da se uziva u prikazu i zagleda svaka sitnica :P Manja dijagonala iz istog razloga boja je i za citanje, nekako sam stekao takav utisak, videcu kada stigne eizo...
Nemoj mnogo ocekivati od MVA. Meni se taj Sharpov panel uopste ne svidja. To se oseti najvise na dimanimckom kotrastu. Takvi paneli previse vuku tamne boje i gde su mracne scene nekad se desi da jedva razaznajes detalje.
E sad mozda je to Eizo resio na drugaciji nacin, nekom tehnologijom, monitor nisam probao ali me ne privlaci ni najmanje.
Treba ganjati sa S-PVA panelima, ali takvi monitori su retki.
Sto se tice gorepomenutog monitora nije to klasican IPS vec IPS type. To je verzija od AUO tehnologije kao sto je PLS od Samsung pandan za klasican IPS. Taj panel vise spada pod VA nego IPS ali zbog odredjenih osobina smatra se IPS tipom.
AHVA je tip panela.
Objasnjavao sam u nekim od tema, mrzi me sad da trazim.
Pogledaj review, ja nisam nigde video probijanje, taj sjaj o kome pricas.
Ali slazem se, najbolje je kad covek prvo proba mada i taj Eizo kupujes na nevidjeno .)
ljudi gde vi berete pare kad imate da date za usrani monitor 450 evra , daj recite i meni da i ja malo naberem u pm :)
:: Uglovi gledanja nemaju neki znacaj kod gaming monitora, sedis direktno ispredn njega, do sada nisam sedo sa strane i igrao dotu pa da mi to smeta heheh :P Kod vecine igra preovladjuju mracne scene, jednostavno ne mogu to da svarima ips sjaj. TN makar ovaj koji ja ima nema nikakvih problema sa bojama, jednostavno je perfektan u svakom pogledu, i sam ces se uveriti jednom kada budes negde mogaop da ga koristis duze od 15min, mislim na Asus ROG SWIFT PG278Q .) Asus VG278HR je druga prica.. :: :: EIZO FORIS FG2421 monitor mi je zanimljiv zbog dobrog kontrasta, dubina crne je impresivna, nema tog odvratnog ips sjaja koji je narocito izrazen kod ovde kod nas nahvajenih Dell monitora, gde se u tim pohvalam ne pominje taj momenta ips sjaja koji je jednostavno odvratan. Ne znam kako te ne nervira taj momenat kod ips panela :P Pored navedenih prednosti EIZO FORIS FG2421 bi trebalo da ima nesto bolji prikaz boja od monitora koji trenutno koristim. Kupuijem ga kao rezevrni monitor, a ako se pokaze kao zadovoljavajuce dobar i za obradu fotografije zamenicu trajno Asus ROG SWIFT PG278Q. Ne trazim neku perfekciju za obradu, jednostavno sam radoznao kako ce daleko bolji kontrast i sama cinjenica da je Va panel sto znaci nesto bolje boje, pokazati za neku opstu namenu, gaming koji je primarna stvar i amaterska obrada u PS.. :: :: @Milunk :: Upravo je to ono sto ocekujem od ovog monitora, a videcemo da li ce tako i da bude. Negde ga hvale ne mogu cudom da se nacude koliko je dobar, lepotom prikaza, a neretko kritikuju sve pomenute kvalitete koje bi trebalo da ima. Ako je verovati opisu TFTcentral ovaj monitor bi trebalo da ispuni navedan ocekivanja :)
Da dopunim, AHVA u globalu ima bolje karakteristike od IPS klasicnog tipa i zato bi ga ja uzeo pre u razmatranje, pre nego bilo koji IPS, bilo da je AH-IPS. Zato ti kazem vise je VA i ako sa njim nema neke veze ali je AUO po meni odradio dobar posao. E sad sto su monitori nedostupni kod nas to je druga stvar ali mogu da tvrdim da taj EIZO sa ovim ne moze da se poredi nema sanse.
Nisam ni mislio na horizontalne uglove, to je nebitno, već sam mislio na vertikalne jer čim se glava spusti ili podigne menjaju se boje i osvetljenje...
Broj postavljenih tema: 60380. Broj poslatih odgovora: 647256. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.