Pregledajući jedan od mnoštva testova geforce 960 kartica zapazio sam da sa svake strane PCB-a kartice postoje po dva memorijska bga čipa, što odgovara 128 bit-noj magistrali, ali i po jedno prazno mesto za po jedan isti takav čip takođe sa svake strane. To je bio test EVGA kartice na Tomshardware sajtu. Taj isti detalj sam primetio na svim 960 karticama koje su testirane: MSI, Gigabyte, Asus strix, Gainward, Palit i ostalima. To jasno ukazuje da u najavi postoji novi maxwell sa 192-bit magistralom, za koji bi trebao da bude upotrebljen isti PCB. Na testu najnovih kartica: 390x i Titan x, pojavili su se i rezultati za nedokumentovanu nvidija karticu sa 3 Gb vrama, koja bi mogla biti baš taj maxwell sa 192-bitnom magistralom. Ne znam samo da li je ova tema već pominjana, pa sam možda malo zakasnio ?
i5 2500K/CM Hyper 212+/MSI Z68A-GD65 G3/HyperX Green 2×4GB 1600/Samsung 830 128GB/ASUS R9 280X DCU II TOP/Dell U2412M/Xonar DX/Altec ATP-3/CM 690 III W/SF Golden Green Pro 650W/CM Octane/A4Tech V7
Svakako da tu postoji procep i da fali jedna takva karta. Ranije je to bila GTX 660 Ti, fantasticna karta u svoje vreme sa odlicnim performansama. Imao sam je.
Ako izbace GTX 960 Ti u rangu od 250$ to je to. Tako bi nesto i trebalo da bude, priblizno performansi kao GTX 780.
Nisi u pravu, gtx 960ti ce zauzeti poziciju izmedju 770 i 780, a mozda iznenade pa bude jaka kao 780-ica.
INTEL I7 5960X @ Megahalems red ASUS Rampage V Extreme KINGSTON HyperX Predator 16gb ddr4 ASUS gtx 970 Strix SAMSUNG 250gb EVO CM V700 BENQ XL2420G 144hz G-Sync
:: 960 se maltene kolje sa 76 :: :: pre ce biti da ce 960 TI biti negde kao 770 a ne 780 :: :: Cpu: FX 8320 + CM v8 GTS :: GPU:GTX 970 Gigabyte G :: Ram:10 Gb Kingsto :: SSD: Pyro 120 gb + HDD 500 g :: MBO:Asus M5A9 :: Case:Storm Enforce :: PSU:Chieftec 650 :: Keyboard: Logi iluminate :: Mouse:Mx 518+v7 blood :: Screen: ViewSonic 27 :: ::
Bice overall zeru slabija od GTX 780 jer mora tako. Onda bi bila veoma blizu GTX 970. Mada kad pogledam chart, i upravu si, ima mesta da se uglavi na mesto GTX 780 ili Titan. Po meni tu mogu da dodju jos dve kartice lagano. GTX 960 je nesto snaznija od GTX 670, tu je u rangu R 285. Najveca verovatnoca je da ce biti samo ta kartica i bice neznatno sporija od GTX 780. To mi je najlogicnije.
Maki8=Milos1975=Gonjavac
:: Nisi u pravu, gtx 960ti ce zauzeti poziciju izmedju 770 i 780, a mozda iznenade pa bude jaka kao 780-ica :: :: :: INTEL I7 5960X @ Megahalems re :: ASUS Rampage V Extrem :: KINGSTON HyperX Predator 16gb ddr :: ASUS gtx 970 Stri :: SAMSUNG 250gb EV :: CM V70 :: BENQ XL2420G 144hz G-Syn :: :: :: 960 se maltene kolje sa 76 :: :: :: :: pre ce biti da ce 960 TI biti negde kao 770 a ne 780 :: :: :: :: Cpu: FX 8320 + CM v8 GTS :: :: GPU:GTX 970 Gigabyte G :: :: Ram:10 Gb Kingsto :: :: SSD: Pyro 120 gb + HDD 500 g :: :: MBO:Asus M5A9 :: :: Case:Storm Enforce :: :: PSU:Chieftec 650 :: :: Keyboard: Logi iluminate :: :: Mouse:Mx 518+v7 blood :: :: Screen: ViewSonic 27 :: :: :: ::
Poređenja radi, u istom cenovnom rangu i sličnih performansi su GTX 960 i R9 285. 960 ima 2,94 milijarde tranzistora, a 285 5 milijardi. Iskreno rečeno, AMD-ov GCN 2.0 je za čitavu generaciju iza Maxwell-a.
Pa dobro, ja sam još uvek AMD fan kad su u pitanju grafičke, ali da je baš razlika za dve generacije - nije. Dodatni problem je što se AMD kartice muče već na 1050-1100, a maxwell bez problema u boost-u radi na 1300 Mhz i to sa sve manjom potrošnjom.
Praznina između 960 i 970 je velika. I mislim da će je nvidia najverovatnije popuniti sa dve karte... 960ti i recimo GTX965. Verovatno će 960ti bitii 192 bitna karta, nešto se vodim mišlju da će imati 3GB memorije. Mislim da zbog cele zajebancije sa 970icom 960ti neće izaći sa punih 4GB memorije... Možda grešim...
I te kako jeste dve cele generacije iza i to debelo. Sam si zapoceo tu temu pa pogledaj i sam.
Kepler je i efiikasniji i ucinkovitiji od njihove arhitekture. Mislim to i vrapci znaju, Kepler i jeste prekretnica efikasne arhitekture, Maxwell je sledeci korak.
A bice i tri generacije kad izbace ovu jos manje efikasnu seriju.
Koliko god karata da izbace nece biti dovoljne da poteraju Witcher 3 na mediumu a kamoli vise, tako da su nebitne.
Koliko vidimo vrede samo 980 i Titan X (i poneka AMD karta da ne gresim dusu) za mogucnost pravog uzivanja u PC Gamingu. (60+fps / 1080p) Ali dati toliki novac samo za grafiku, koju treba da isprate i ostale vrhunske komponente moze samo cika Wlada da isprati sa tudjim novcem i poneki normalan smrtnik.
Izlaskom AMD karti, nebitno je da li cene pasti za 960, 970 jer 960 je kurton karta u tom segmentu, 970 ce da pregaze igrice i tako da vec uskoro moramo da kupimo nesto jace, a to ce biti naravno Nvidia koja kada izadje duplo jaca, bice i duplo skuplja jer joj se moze. Tako da PC sport moze samo da ide uzbrdo, bar ovde u banani kako je krenulo.
:: Koliko god karata da izbace nece biti dovoljne da poteraju Witcher 3 na mediumu a kamoli vise, tako da su nebitne :: :: Koliko vidimo vrede samo 980 i Titan X (i poneka AMD karta da ne gresim dusu) za mogucnost pravog uzivanja u PC Gamingu. (60+fps / 1080p) Ali dati toliki novac samo za grafiku, koju treba da isprate i ostale vrhunske komponente moze samo cika Wlada da isprati sa tudjim novcem i poneki normalan smrtnik. :: :: Izlaskom AMD karti, nebitno je da li cene pasti za 960, 970 jer 960 je kurton karta u tom segmentu, 970 ce da pregaze igrice i tako da vec uskoro moramo da kupimo nesto jace, a to ce biti naravno Nvidia koja kada izadje duplo jaca, bice i duplo skuplja jer joj se moze. Tako da PC sport moze samo da ide uzbrdo, bar ovde u banani kako je krenulo :: :: Intel I5 4670 + Arctic Cooling Freezer I3 :: Gigabyte G.1 Sniper B :: Kingston HyperX Beast 2x4gb 1600mh :: Gigabyte GTX 970 G1 Gamin :: Seagate Baracuda 1T :: Seasonic G550 550W Gol :: Fractal Design Define R4 Black Pear :: Dell P2414H. :: ::
Nisam baš vatreni obožavatelj AMD-a, ali sam savladao kako da podešavam sve opcije u Ati tray tools-u, koje inače nisu dostupne u CCC odnosno samom drajveru. Kvalitet renderinga se ogleda pre svega u algoritmu za anti aliasing i samom kvalitetu filtriranja tekstura, tu mislim na AF i trilinear. U tom pogledu su AMD kartice potpuno ravnopravne sa Nvidiom, ako nisu i malo ispred. Međutim u pogledu performansi i energetske efikasnosti sada već imaju značajan nedostatak. Da li je taj zaostatak za jednu, dve ili tri generacije, to je teško reći, ali da su izgubili korak tu nema dileme.
Cela ta prica sa grafickim karticama pada u vodu dok ne izadje lepo finalni win10 i dx12, pa da vidimo ko kosi ko vodu nosi.
Ne mozete da verujete koliko je djubre taj dx11, evo mi je u kompu trenutno 290-ica i Battlefield 4 opasno bolje radi sa mantle varijantom, mogu slobodno reci 20%. I nije samo to, primetio sam da sa dx11 opada iskoriscenost graficke uzasno iako su ultra detalji, sa mantle je priblizno sve kako treba, nadam se samo da ce dx12 biti jos bolji. Cak sam se iznenadio iskoriscenost graficke je visoka cak i kod low-med detalja. E sad sta je fora, fraps ne moze da mi iscita frejmove kada je mantle, pa moram da kucam u konzoli perfoverlay.drawfps 1 da bi video fps.
INTEL I7 5960X @ Megahalems red ASUS Rampage V Extreme KINGSTON HyperX Predator 16gb ddr4 ASUS gtx 970 Strix SAMSUNG 250gb EVO CM V700 BENQ XL2420G 144hz G-Sync
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.