Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
Intel HD graphic 3000 u Sandy bridge-u ?
STRANA 1 OD 1
gliga79 Intel HD graphic 3000 u Sandy bridge-u ? 09.02.2015. 19:04 T60446

status: user
broj poruka: 4641
Da li neko moze da objasni kakvu primenu ima ova grafika u procesoru i kako to funkcionise?

Intel i5 2500k, Noctua NH-D14, Asus Maximus IV Gene - Z, MSI Gtx 660 OC , 4x2Gb Hyper X 1600mhz Genesis (gray), HDD WD 640 gb, Samsung F3 1tb, Seasonic S12D 850w, Thermaltake Element G
http://valid.x86.fr/lv7d95
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
srdoch Re: Intel HD graphic 3000 u Sandy bridge-u ? 09.02.2015. 21:33 #582593

broj poruka: 1260
Na osnovu procesora koji imaš da se zaključiti da ga poseduješ već duži period (oko 3 godine recimo). Zašto te sad tek zanima ta intelova grafika? :)

No, da se vratimo temi. Primena može biti raznolika i sve zavisi od tvojih potreba, mogućnosti i želja.
Navešću neke od njih:
- sasvim je dovoljna za gledanje svakog videa, surf, office i ostalo, pa čak i za poneku nezahtevnu igru
- može da posluži i ako recimo menjaš grafičku kartu pa je prodaš i u međuvremenu premostiš sa intelovom čisto da imaš slike dok ne stigne nova :)
- može da posluži kao dodatni adapter za extended desktop ako ti je potrebno više monitora a grafička karta nije dovoljna
- može da posluži kao low-power adapter dok se ne radi ništa zahtevno, tj gasi diskretnu i pali je po potrebi (mada mislim da ovo radi tek od IvyBridge), nešto slično kao nVidia Optimus kod laptopova
- može da posluži za multi-monitor setup ako diskretna grafa ne podržava više od dva monitora istovremeno
U principu ako si kreativan možeš je iskoristiti na razne načine a ako nisi samo je ugasi u bios-u i uživaj. .)

Funkcioniše tako što je aktiviraš u bios-u, dodeliš joj koliko ram-a da koristi ili staviš na auto, i nakačiš neki monitor na bilo koji video izlaz koji se nalazi na matičnoj ploči (VGA, DVI, HDMI, DP), u tvom slučaju samo HDMI.

Nadam se da si zadovoljan odgovorom. Živ bio!!

:: Da li neko moze da objasni kakvu primenu ima ova grafika u procesoru i kako to funkcionise
::
gliga79 Re: Re: Intel HD graphic 3000 u Sandy bridge-u ? 09.02.2015. 22:05 #582599

broj poruka: 4641
Odlican odgovor :D
U principu to sam znao ali nisam koristio.

Sada dolazi ono pravo :)
Primer:
Napakovao sam filmove i video materijal u program za obradu. Pokrenem program i on renderuje video materijal.
Dok to radi hocu da igram (na primer) battlefield 4.
Sta se desava kad pokrenem igru? Koja grafika sta preuzima i da li je moguce to podesavati?

Intel i5 2500k, Noctua NH-D14, Asus Maximus IV Gene - Z, MSI Gtx 660 OC , 4x2Gb Hyper X 1600mhz Genesis (gray), HDD WD 640 gb, Samsung F3 1tb, Seasonic S12D 850w, Thermaltake Element G
http://valid.x86.fr/lv7d95

:: Na osnovu procesora koji imaš da se zaključiti da ga poseduješ već duži period (oko 3 godine recimo). Zašto te sad tek zanima ta intelova grafika? :
:: No, da se vratimo temi. Primena može biti raznolika i sve zavisi od tvojih potreba, mogućnosti i želja
:: Navešću neke od njih
:: - sasvim je dovoljna za gledanje svakog videa, surf, office i ostalo, pa čak i za poneku nezahtevnu igr
:: - može da posluži i ako recimo menjaš grafičku kartu pa je prodaš i u međuvremenu premostiš sa intelovom čisto da imaš slike dok ne stigne nova :
:: - može da posluži kao dodatni adapter za extended desktop ako ti je potrebno više monitora a grafička karta nije dovoljn
:: - može da posluži kao low-power adapter dok se ne radi ništa zahtevno, tj gasi diskretnu i pali je po potrebi (mada mislim da ovo radi tek od IvyBridge), nešto slično kao nVidia Optimus kod laptopov
:: - može da posluži za multi-monitor setup ako diskretna grafa ne podržava više od dva monitora istovremen
:: U principu ako si kreativan možeš je iskoristiti na razne načine a ako nisi samo je ugasi u bios-u i uživaj. .
:: Funkcioniše tako što je aktiviraš u bios-u, dodeliš joj koliko ram-a da koristi ili staviš na auto, i nakačiš neki monitor na bilo koji video izlaz koji se nalazi na matičnoj ploči (VGA, DVI, HDMI, DP), u tvom slučaju samo HDMI
:: Nadam se da si zadovoljan odgovorom. Živ bio!
:: :: Da li neko moze da objasni kakvu primenu ima ova grafika u procesoru i kako to funkcionise
:: ::
ZooLoo ... 09.02.2015. 23:08 #582604

broj poruka: 3975
Sve dokle god imas graficku kartu u PCI Express slot, nju racunar koristi, nemas opciju da koristis obe i da razgranicavas usage kako volis.

Znam samo da za tako nesto postoji mogucnost na laptopu i sa AMD grafikom, ali toga nema sa Intelom.

Sto se tice igranja Battlefielda sa tom kartom, i render, tesko.

Intel I5 4670 + Arctic Cooling Freezer I30
Gigabyte G.1 Sniper B5
Kingston HyperX Beast 2x4gb 1600mhz
Gigabyte GTX 970 G1 Gaming
Seagate Baracuda 1Tb
Seasonic G550 550W Gold
Fractal Design Define R4 Black Pearl
Dell P2414H..

srdoch Re: Re: Re: Intel HD graphic 3000 u Sandy bridge-u ? 09.02.2015. 23:18 #582607

E drago mi je da si zadovoljan. Takođe, zadovoljstvo mi je kad pomognem.
Evo ovako... to što si zamislio je moguće, ali moraju da se ispune određeni uslovi.
Prvo, program za obradu ne sme da koristi CUDA tehnologiju jer u tom slučaju nećeš imati slobodnu grafičku za igru.
Najlakša varijanta je da recimo svu video obradu prepustiš procesoru ali tako da program za obradu ima mogućnost podešavanja prioriteta ili čak selektovanja jezgara na kojima će da se izvršava. Ukoliko to nema teško da će ti ostati išta procesorske snage za igru, a pogotovo ako je to BF4.
E sad, najidealnija situacija bi bila kada bi ostavio slobodne procesor i grafu za igru, a celu video obradu prebacio na Intel HD graphics. To bi bilo moguće postići jedino programom koji se oslanja na OpenCL ili DirectCompute pošto Intel grafika podržava te tehnologije. Konkretno ti ne mogu preporučiti ništa od softvera pošto nisam već dugo probao nešto na tu temu ali valjda će se javiti neko ko jeste. U principu dao sam ti smernice šta i kako može ili mora biti ispoštovano da bi izveo to što si zamislio.

Sećam se da sam ja, recimo, dok sam imao C2D video obradu prepuštao tadašnjoj GTX465 putem programa sa CUDA podrškom, dok sam na HDTV-u istovremeno gledao 1080p film kojeg je rendao proc. Radio sam i obrnuto, tj puštao 1080p film preko GeForce-a putem DXVA podrške u MPC, dok mi je procesor renderovao nešto drugo. U oba slučaja sve je radilo savršeno!!

Ako treba još nešto slobodno pitaj.

:: Odlican odgovor :
:: U principu to sam znao ali nisam koristio.
:: Sada dolazi ono pravo :
:: Primer
:: Napakovao sam filmove i video materijal u program za obradu. Pokrenem program i on renderuje video materijal
:: Dok to radi hocu da igram (na primer) battlefield 4.
:: Sta se desava kad pokrenem igru? Koja grafika sta preuzima i da li je moguce to podesavati
srdoch Re: ... 09.02.2015. 23:36 #582613

Nažalost kolega moram da te demantujem. Delom sam u odgovoru gligi naveo neke stvari. Drugo, apsolutno je moguće podesiti koja grafička će se koristiti. Šta više, moguće je čak i spojiti monitor na (intel HD graphics) video izlaz sa ploče, a koristiti diskretnu grafičku za render bez da je i jedan monitor priključen na nju. Ima tu još mnogo kombinacija samo se treba malo udubiti u tematiku i sve je izvodljivo. Živ bio!!

:: Sve dokle god imas graficku kartu u PCI Express slot, nju racunar koristi, nemas opciju da koristis obe i da razgranicavas usage kako volis.
:: Znam samo da za tako nesto postoji mogucnost na laptopu i sa AMD grafikom, ali toga nema sa Intelom.
:: Sto se tice igranja Battlefielda sa tom kartom, i render, tesko
ZooLoo ... 09.02.2015. 23:39 #582615

Nema problema, znas ocigledno vise o tome.

Pretpostavljao sam da je mozda i moguce ali uz dosta cimanja.

Gigabyte G.1 Sniper B5
Seagate Baracuda 1Tb
Seasonic G550 550W Gold
Dell P2414H..

quna ... 09.02.2015. 23:39 #582616

broj poruka: 1641
Mislim da je to nemoguce jer video software/coder-i jos uvek vecinom koriste cpu za render i eventualno se pripomazu sa cuda ili drugim grafickim resenjem tako da ti je cpu zauzece preveliko da bi se jos i igrao preko toga. Pusti render i posmatraj zauzeca cpu-a i gpu-a, mada ce i zvuk samoih ventova da ti da preliminarnu sliku o tome sta se dogadja sa masinom.

http://tiny.cc/My500px
i5 750 : cm 212+ : ga-p55-usb3 : 2x2gb geil black dragon : powercolor 7850 1GB : samsung f3 500gb : creative audigy : corsair tx650 : xigmatek asgard : benq g2750 a4tech x7

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
srdoch Re: ... 09.02.2015. 23:46 #582617

Tu si skroz u pravu. Ima cimanja svakako, ali je izvodljivo. :)

:: Nema problema, znas ocigledno vise o tome.
:: Pretpostavljao sam da je mozda i moguce ali uz dosta cimanja
srdoch Re: ... 09.02.2015. 23:52 #582619

Poštujem mišljenje ali činjenice su ipak drugačije. Pričam iz iskustva, a i sećam se da kada je na pomenutoj GTX465 CUDA renderovala video za to vreme procesor je stajao potpuno rasterećen i slobodan za obavljanje drugih zadataka. Posmatrao sam tad zauzeće u svim segmentima i mislim da imam čak sačuvan i koji screenshot pa ako iskopam postaviću da se vidi. Živ bio!!

:: Mislim da je to nemoguce jer video software/coder-i jos uvek vecinom koriste cpu za render i eventualno se pripomazu sa cuda ili drugim grafickim resenjem tako da ti je cpu zauzece preveliko da bi se jos i igrao preko toga. Pusti render i posmatraj zauzeca cpu-a i gpu-a, mada ce i zvuk samoih ventova da ti da preliminarnu sliku o tome sta se dogadja sa masinom.
peterpan @srdoch 10.02.2015. 09:48 #582642

broj poruka: 786
Ako mi neko sada moze pomoci, to si ti kolega

Brat poseduje dell-ov laptop sa i3 procesorom, radi sve kako treba. Ali deljena memorija za grafiku je 32MB, a znam da za 4GB sistemskog rama moze dedicated da ide do 512MB. Kako povecati ovu memoriju, obzirom da u BIOSu nisam video tu opciju?
Unapred zahvaljujem

gilopile ... 10.02.2015. 10:02 #582643

broj poruka: 9459
Ako nemjas opciju u BIOS-u manuelno da dodelis RAM, onda on to radi automatski. Kada mu zatreba vise VRam-a, jednostavno sam uzme.

To mozes proveriti, recimo, sa GPU-z. Pokreni nesto graficki zahtevnije i videces koliko RAM-a je povukao, tj. ta vrednost se menja po potrebi.

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.

quna Re: Re: ... 10.02.2015. 10:47 #582646

broj poruka: 1641
Iskreno ne znam kako je na amd to reseno i da li je uopste, ali dok sam imao isto se ponasao gts250, doduse irelevantno je jer ovde pricamo o intelu i jeste to malo cuda procesora ali recimo Octane gpu render koji je unbiased je radio prilicno dobro i naravno koristio samo gpu jer je tako konstruisan). Dakle cpu poprilicno zauzet prilikom video render-a/coding-a, poprilicno u smislu otprilike dva jezgra upregnuta do kraja, a ostala dva variraju od 20-80%, pritom racunar vidno usporen i neupotrebljiv za ista ozbiljno, sto zbog cpu-a, sto zbog rama.

Ja uglavnom koristim AVCHD i h264 sa mp4 i mov kontejnerima. Verujem da postoje coderi koji rade iskljucivo preko gpu-a, ali ostaje pitanje da li radi samo konverzija ili je u video aplikaciji radjeno jos nesto (montaza, color korekcija, efekti itd) i sve bi to moralo da podrzava gpu obradu da bi zauzece cpu-a bilo gotovo nikakvo.

Zanimaju me i tvoja iskustva?

http://tiny.cc/My500px
i5 750 : cm 212+ : ga-p55-usb3 : 2x2gb geil black dragon : powercolor 7850 1GB : samsung f3 500gb : creative audigy : corsair tx650 : xigmatek asgard : benq g2750 a4tech x7

:: Poštujem mišljenje ali činjenice su ipak drugačije. Pričam iz iskustva, a i sećam se da kada je na pomenutoj GTX465 CUDA renderovala video za to vreme procesor je stajao potpuno rasterećen i slobodan za obavljanje drugih zadataka. Posmatrao sam tad zauzeće u svim segmentima i mislim da imam čak sačuvan i koji screenshot pa ako iskopam postaviću da se vidi. Živ bio!
:: :: Mislim da je to nemoguce jer video software/coder-i jos uvek vecinom koriste cpu za render i eventualno se pripomazu sa cuda ili drugim grafickim resenjem tako da ti je cpu zauzece preveliko da bi se jos i igrao preko toga. Pusti render i posmatraj zauzeca cpu-a i gpu-a, mada ce i zvuk samoih ventova da ti da preliminarnu sliku o tome sta se dogadja sa masinom.
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
srdoch Re: @srdoch 10.02.2015. 14:45 #582666

Evo kolega gilopile ti je već sve odgovorio. Dodaću samo da da kod dodeljivanja RAM-a integruši postoje dve vrednosti. Prva je Dedicated i ona je stalna, u tvom slučaju 32MB i ne može se menjati. Druga je Dynamic i ona varira shodno potrebama i količini ugrađenog RAM-a. Kod većine mašina pa i kod tog laptopa ta vrednost je isto na Auto tako da nemaš kontrolu koliko grafika uzima ali nemoj da te to brine. Sve se to odvija automatski i radi odlično. Možeš eventualno da proveriš koliko odlazi na Dynamic tako što ćeš pokrenuti neku igru ili neki grafički test, a u pozadini otvori GPU-Z i pod tabom Sensors prati vrednost polja Memory Usage (Dynamic). Tu ćeš tačno videti koliko grafika uzima u najzahtevnijim momentima. Čisto da budeš miran nije ograničena na tih 32MB. :)
Pozzz živ bio!!

:: Ako mi neko sada moze pomoci, to si ti koleg
:: Brat poseduje dell-ov laptop sa i3 procesorom, radi sve kako treba. Ali deljena memorija za grafiku je 32MB, a znam da za 4GB sistemskog rama moze dedicated da ide do 512MB. Kako povecati ovu memoriju, obzirom da u BIOSu nisam video tu opciju
:: Unapred zahvaljuje
tortojed @ZooLoo=Jedna od zescih provala, ovde, u poslednjih nekoliko... 10.02.2015. 14:50 #582667

broj poruka: 10999
godina:
``za tako nesto postoji mogucnost na laptopu i sa AMD grafikom, ali toga nema sa Intelom``

http://goo.gl/WX49Dx
srdoch Re: Re: Re: ... 10.02.2015. 15:16 #582672

To je tako kako si i napisao, nema šta. Zato sam i napomenuo da je sve izvodljivo ali sa određenim softverom koji u sebi ima podršku za date tehnologije. Sećam se da sam imao tad i neki video converter koji je tek uveo CUDA podršku ali je bio tako urađen da je uz korišćenje GPU-a koristio i procesor do 99%. Štaviše GPU je koristio tek oko 50% dok je procesor radio na full-u. Eto bilo je i takvih slučajeva. Tada mi je to bilo korisno jer je vreme konverzije bilo drastično kraće nego da sam to isto radio samo sa procesorom.
Kao što sam naveo, odavno sam prestao da se bavim video obradom ali verujem da si u pravu što se tiče montaže i efekata. I u mom slučaju je bilo tako, znam da sam tada koristio Premiere i Vegas, i da su se oba oslanjala na centralni procesor. To je bio period kad je GPGPU tek bio u začetku i retko koji softver je podržavao korišćenje bilo čega osim CPU-a. Mislim da je danas situacija daleko bolja po pitanju podrške GPU-a pa eto ako je neko u toku mogao bi da podeli s nama. Moja iskustva iz te oblasti su ipak malo starija.
Hajde ako uspem da nađem koji screenshot iz tog perioda rado ću ga podeliti. Baš i mene sad interesuje kako je to izgledalo. :)

:: Iskreno ne znam kako je na amd to reseno i da li je uopste, ali dok sam imao isto se ponasao gts250, doduse irelevantno je jer ovde pricamo o intelu i jeste to malo cuda procesora ali recimo Octane gpu render koji je unbiased je radio prilicno dobro i naravno koristio samo gpu jer je tako konstruisan). Dakle cpu poprilicno zauzet prilikom video render-a/coding-a, poprilicno u smislu otprilike dva jezgra upregnuta do kraja, a ostala dva variraju od 20-80%, pritom racunar vidno usporen i neupotrebljiv za ista ozbiljno, sto zbog cpu-a, sto zbog rama.
:: Ja uglavnom koristim AVCHD i h264 sa mp4 i mov kontejnerima. Verujem da postoje coderi koji rade iskljucivo preko gpu-a, ali ostaje pitanje da li radi samo konverzija ili je u video aplikaciji radjeno jos nesto (montaza, color korekcija, efekti itd) i sve bi to moralo da podrzava gpu obradu da bi zauzece cpu-a bilo gotovo nikakvo
:: Zanimaju me i tvoja iskustva
srdoch Re: @ZooLoo=Jedna od zescih provala, ovde, u poslednjih nekoliko... 10.02.2015. 15:30 #582674

Heheeee pa dobro, možda čovek nije čuo za Optimus (Intel/nVidia) tehnologiju. Ne samo da može da se bira koji će se adapter koristiti, već i koja će aplikacija da koristi koji. Eto sad je naučio nešto novo.

:: godina
:: ``za tako nesto postoji mogucnost na laptopu i sa AMD grafikom, ali toga nema sa Intelom`
:: http://goo.gl/WX49D
peterpan Re: Re: @srdoch 10.02.2015. 16:28 #582683

broj poruka: 786

Super, hvala vam kolege forumasi na objasnjenju :)
Samo me nesto zanima, kako to da ova integrusa ne moze da potera Euro Truck Simulator 2? Msm moze ali na 10-15 FPS, pa me je i zato interesovalo ono pitanje za ram...

:: Evo kolega gilopile ti je već sve odgovorio. Dodaću samo da da kod dodeljivanja RAM-a integruši postoje dve vrednosti. Prva je Dedicated i ona je stalna, u tvom slučaju 32MB i ne može se menjati. Druga je Dynamic i ona varira shodno potrebama i količini ugrađenog RAM-a. Kod većine mašina pa i kod tog laptopa ta vrednost je isto na Auto tako da nemaš kontrolu koliko grafika uzima ali nemoj da te to brine. Sve se to odvija automatski i radi odlično. Možeš eventualno da proveriš koliko odlazi na Dynamic tako što ćeš pokrenuti neku igru ili neki grafički test, a u pozadini otvori GPU-Z i pod tabom Sensors prati vrednost polja Memory Usage (Dynamic). Tu ćeš tačno videti koliko grafika uzima u najzahtevnijim momentima. Čisto da budeš miran nije ograničena na tih 32MB. :
:: Pozzz živ bio!
:: :: Ako mi neko sada moze pomoci, to si ti koleg
:: :: Brat poseduje dell-ov laptop sa i3 procesorom, radi sve kako treba. Ali deljena memorija za grafiku je 32MB, a znam da za 4GB sistemskog rama moze dedicated da ide do 512MB. Kako povecati ovu memoriju, obzirom da u BIOSu nisam video tu opciju
:: :: Unapred zahvaljuje
ZooLoo ... 10.02.2015. 16:38 #582684

Samo sam rekao ono sto sam video. Kod ortaka na laptopu moze da menja AMD grafiku prilikom igranja igrica, tj. moze da bira na kojoj ce da igra, i vrv jedna drugu povlaci, nzm kako i ne zanima me, ali znam da za Intel i Nvidia gpu nije toliko jednostavno kao tamo na jedan klik. Ako gresim ok, jbg nisam upucen u to.

Gigabyte G.1 Sniper B5
Seagate Baracuda 1Tb
Seasonic G550 550W Gold
Dell P2414H..

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs