Očigledno je da je karta predviđena za kontrolu RPM preko PWM signala, a tvoj fen ima samo 2 žice. Ne znam kako je dospeo neodgovarajući fen na kartu ali odgovor je: treba ti PWM ventilator.
Imao sam Gigabyteovu 4670 i kad sam utvrdio istu stvar kao i ti (da programi ne prikazuju brzinu i da je ona po svemu sudeći stalno na maksimumu), malo sam proguglao i ispostavilo se da je to tako kod velikog broja nereferentnih 4670. Proizvođači su izbacivali tu mogućnost zbog smanjenja troškova.
Sama karta fabricki nema mogucnost da kontrolise obrtaje (preko PWM-a) ni tahometar senzor za merenje brzine rotacije (bez obzira sto ima konektor od 4 pina). Iz tih razloga se na njoj nalazi originalni budzetski fan samo sa 2pina (V+ i masa) koji takodje nema mogucnost kontrole. Tu ti ni jedan software ne moze pomoci.
Znaci, taj fan je uvek radio na 100%, i nikako drugacije. Jedino sto je sad mozda `zaribao` pa ga cujes glasnije.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647176. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.