Dell P2714H vs ASUS MX279H velicina tacke. pitanje?
STRANA 1 OD 1
vuk125
Dell P2714H vs ASUS MX279H velicina tacke. pitanje?
10.01.2015. 23:49
T60111
status: user broj poruka: 2929
Oba monitora imaju 27` i rez 1920x1080 Medjutim mene buni kako je fizicki moguce da Dell ima velicinu tacke samo 0.1mm za razliku od bilo kog drugog modela ove velicine, ovog formata i ove rez koji ima 0.311mm sto je isto za svaki model od 27` i rez 1920x1080. Izmedju ostalog i ovaj pomenuti Asus 0.311mm ima
Mislim po ovome ispada da dell sa obzirom na velicino tacke kako oni tvrde od 0.1mm daje ostriju sliku, ja ne znam kako je tako nesto moguce. Mislim malo zam zbunjen? WTF
Iz licnog iskustva sa tim Dell monitorom na par mesta gde sam gledao (kod prijatelja, kolega i na poslu) neki su patili od backlight flickering-a, ludi kod kojih je bio taj flikering nisu pimecivali ali ja sam cak pri priblizavanju ka monitoru video da ima nesto cudno. Ovo sam primetio pre nego sto sam nabavio monitor iz potpisa jer sam bash taj del hteo da kupim posto sam hteo da predjem na 27` ali sam se posle ovog iskustva dobro raspitao i odlucio da kupim skroz nesto drugo. Vidi tamo gde kupujesh dali mozesh da ga vratish ako pati od ovoga jer je skroz bezveze da trpish.
i5-2500k @ 4.2Ghz CM Eisberg 120L ASUS Sabertooth P67 12GB Kingston Gray MSI GTX 970 Ausu ROG SWIFT PG278Q CM Storm Sirus CM 932 Advanced & Corsair TX750W
Nema razmaka brate to sto ti pricas nema logike. Jer na prostou od 27` ako smestis vise pixela 2560x1440 oni moraju biti sitniji, dakle ima ih vise i slika je ostrija. Dok na 27` 1920x1080 moraju biti krupniji dakle manje ih ima,i slika nece biti ostra kao kod pomenute 2k rez. Razmak izmedju pixela misim da to ne moze da postoji. To moze biti samo razmak imzedju centara dva susedna pixela. Iz geometrije se moze videti da je to upravo jednako velicini pixela. Pixeli su kvaratnog oblika jednakih strna a taj razmak izmedju centara dva susedna pixela jednak je i u hor i vert pravcu. Dakle to je upravo i njihova velicina. :: Pixel pitch je razmak izmeduju pixela a ne velicina pixela ::
U pitanju je greska na Dell-ovom sajtu. Zasto ti je toliko tesko da poverujes u to? U sustini ti si sam sebi vec odgovorio tacno na pitanje. Ako panel rezolucije 1920x1080 ima stranice 597.9 mm x 336.3 mm prostom matematikom dolazimo do dimenzija piksela od 0.311mm x 0.311mm.
U teoriji, pixel pitch ne predstavlja velicinu piksela iako je prakticno isto. Kod LCD-a to je velicina piksela + neaktivan (prazan) prostor izmedju njemu susednog. Jednostavnija definicija bi bila ova tvoja: razmak izmedju centara dva susedna piksela.
Matematika sve pokaze i dokaze nema dileme. MA znas kako, na par mesta je neko tvrdio da je to 0.1mm. NEkom liku je tip u win win-u sugeriosao da je bolje da kupi ovaj Dell model zato sto on ima o,1mm velicinu tacke i kao cistiji prikaz. Ja reko da nisam nesto prevideo, pa samm proverio na delovom sajtu ono isto pise o.1mm. Nije mi delovalo logicno. Zato me zbunilo. Covek kojije dao odovore u win win-u, neki prodavac pojma nemam , je samo pratio -dell-ov sajt nije razmisljao sta odgovara.
:: U pitanju je greska na Dell-ovom sajtu. Zasto ti je toliko tesko da poverujes u to :: U sustini ti si sam sebi vec odgovorio tacno na pitanje. Ako panel rezolucije 1920x1080 ima stranice 597.9 mm x 336.3 mm prostom matematikom dolazimo do dimenzija piksela od 0.311mm x 0.311mm :: :: U teoriji, pixel pitch ne predstavlja velicinu piksela iako je prakticno isto. Kod LCD-a to je velicina piksela + neaktivan (prazan) prostor izmedju njemu susednog. Jednostavnija definicija bi bila ova tvoja: razmak izmedju centara dva susedna piksela :: ::
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647176. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.