Prvo coil whine, a sada ovo - ali ovo je, po svemu sudeći, samo BIOS problem koji bi trebalo da može lako da se reši. Proverite vašu grafičku sa Memory Burner testom u okviru MSI Kombustor-a: Download: http://www.ozone3d.net/msi_kombustor/
`NVIDIA launched their GeForce GTX 970 graphics card last year in September, priced at a sweet point of 9 US. The GeForce GTX 970 graphics card is the second desktop GeForce 900 series card to feature the second generation Maxwell core architecture however some users have reported issues with the card, mainly with games not properly utilizing its entire 4 GB VRAM.
Some users approached us to spread awareness over this issue since it was being reported on NVIDIA and Guru3D Forums. As we already know, the GeForce GTX 970 is a cut down Maxwell core featuring the GM204 core with 1664 CUDA cores, 104 TMUs and 64 ROPs. While the core configuration had to be skimmed down to make an affordable Maxwell offering, the memory side was kept the same with the card shipping with a 4 GB VRAM that operates at 7 GHz, along a 256-bit memory interface. Now NVIDIA introduced the new compression feature known as Delta Color compression which conserves bandwidth but has little affect to minimize overall VRAM usage.
The games in which users seem to have been facing these issues include Shadow of Mordor and Far Cry 4 with the total VRAM usage limited to 3.5 GB. Some users tried to test their cards using the memory burner test that is available on MSI’s Kombuster however several cards failed to load it past 3.0 GB. Since this was a issue being faced by many, I put my own GeForce GTX 970 through the tests in Far Cry 4, Shadow of Mordor and even the MSI Memory burner test. The results are quite surprising since the GALAX GeForce GTX 970 EXOC BLACK that I have equipped on my rig managed to load all of the 4 GB VRAM buffer in the memory burner test and ran with out any issues. Same goes for the games, Shadow of Mordor delivered around 60-65 FPS on average at maxed out settings with 3.6 GB memory usage. The game ran flawless without any stuttering or frame drops. Far Cry 4 was a similar scenario taking up around 3.8 GB of VRAM on 2560×1440 resolution with 2x TXAA and delivered a smooth frame rate.
I am attaching some screenshots from MSI Memory burner test that shows the monitored statistics of my card during the testing spree. From what I can tell, this is mostly a software or BIOS side issue on some cards which can be resolved by asking the cards manufacturer. There’s no way a GTX 970 will cause stuttering at 1080P or 1440P resolution in Shadow of Mordor unless you are using a pirated copy of the game or have the drivers properly installed. If you really think that your card is the culprit here, then you can ask your vendor for the immediate replacement of your product. There are already users alleging that the GeForce GTX 970 actually has 3.5 GB VRAM or NVIDIA cut down memory from the 970 on purpose to make a good profit on it. It should be noted that none of this is true, the card has a 4 GB VRAM buffer and a 256-bit memory bus. There’s no compromises made on that side. If any other GeForce cards with this issue pop up, then we’ll make sure to report them here.`
`venox`: `I read a lot about the GTX 970 can not use all of its 4GB Vram and it`s true! I tested it with MSI Kombuster newest version which includes a memory burner stress test. 2GB stress test works fine but when I try 3GB stress test my PC freezes at approximately 3,7GB Vram. He seems to recognize all the Vram but when the actual stress test should start my PC freezes. I tried this twice since I thought I just had a random freeze but it froze instantly again after the initialization of the Vram. What do you guys think?`
`basketro`: `I have a gtx 970 from gigabyte as well, not g1 model though, and I have a similar problem. It stops loading memory from the MSI kombustor memory test at 2793mb, saying that there is not enough memory. Yet it not necessarily crashes. Playing shadow of mordor it does not uses more than 3.5gb, and I have huge stutters. I`d like to know if it really is a defective card for warranty. `
Drugi članovi koji imaju, na primer, ASUS i MSI GTX970-tice kažu da nemaju taj problem.
Nemoj mnogo da brineš, verovatno je samo do apdejtovanja BIOS-a... Kad dovoljno korisnika budu primetili i žalili se Gigabajtu, verovatno će izbaciti BIOS apdejt za te svoje modele.
:: Upravo igram far cry 4 i imam fps dropove i ne mogu da skontam zasto, i sad sam probao taj test i stvarno puca na 2800mb rama.. :: gigabyte g1 970 :: :: ::
Da li je moguce da on pravi problem, imao sam poslednju verziju instaliranu i pokazivao je uvek kao da je 3gb vram max, a sad stavio sariju verziju i pokazuje preko 3gb... i cini mi se da nema fps dropa u far cry-u....izludelo me sad ovo totalno. Evo sad pokazuje u far cry 3500mb zauzeto sa msaa 8.
edit: definitvno nesto ne stima, shadow of mordor sa hd packom sve na ultra i memorija stane na 3549 i dalje nece...
Ja sam vam rekao nikada nisam video da musterije beze od neke karte Radeon ili NVIDIA kao od GTX970. Stvarno nisam toliko pratio temu zato sto preferiram cipove nalik na GK110 sta se desava sa cipom namenjenim i za srednju i `visu` klasu ali primicejem da se iz ocaja Coil Whina kome je samo uzrok PCB+VRM i to ne kondenzatori nego verovatno prigusnice i nacin instalacije pomaljaju gori problemi kao sto su black screen, dvi port problem, low gpu usage. Pa o tome imate teme na NVIDIA Forumu. Zato nikada nikada nemojte da padate i nasedetate na teme tipa NVIDIA ta i ta treba da se pojavi ili AMD taj i taj treba da se pojavi. Dobro gledajte, citajte uporedjujte i tek kaada vidite sa cime imate posla odaberete bas ono sto se vama svidja kao sto ja radim. Ljudi se napale tipa sada se pojavi GM200 i pocnu teme dza buuu i oni polete da prvi rezervisu referentnu ili nereferentnu. Nikaad nemojte da to radite. EVGA je kompletno redizajnirala PCB za GTX970 sa 6 faza, veliki PCB sa njihovim imenom, ACX kuler sa ravnim cevima, 0-60C Zero Noise kao svi, Dual BIOS, baseplate koji je drzao hladnim VRM na Classifiede kartama serije GTX700 po meni najbolje na svetu hladjeni VRM nereferentno resenje, veci klok dosta, nema nijedna zamerka a vec su poceli i Evropljani da narucuju, ljudi ne kupuju karte cekaju da stignu te. Ali je EVGA uvek pametna jer nikada ne pravi ogromne serije i uvek brzo stigne da manevrise i da ispravi u dogovoru sa NVIDIA. Po tome su najbrzi i mnoge probleme necete ni znati da postoje bicete srecni ako ste ih izbegli i samo cuti da su ispravili to i to i to u odnosu na referentna NVIDIA ili druge proizvodjace. Zato kazem meni je apsurno leteti i juriti i ne birati EVGA ako je NVIDIA. I ako vam se desi peh da imate iza sebe kompaniju koja ce da vas ispostuje.
Onda bas i nemam izbor , bar sto se tice kupovine kod nas. Nije ni cudo da je prethodna generacija grafickih karti cenovno skoro pa ista sa novom generacijom.
I jesi procitao ono sa guru3d? I sta si zakljucio? Koji je to masovni problem? Jos jedan hype da ne kazem mozda potplacen ali necu da gresim dusu, mozda je neki individualni bug. Ja tamo videh samo jednog lika koji kaze da ima problem dok mu svi ostali objanjavaju da nemaju i kako se koja tehnologija bazira.
Brate kako tako nasedas na prvu. Ako te interesuje istrazi malo sam. Ja sam recimo procitao komentare i na guru3d i na wftech cisto da vidim sta se tu desava. Pola njih blage veze nema sta prica.
Najjaci lik je kada je rekao da GTX 970 nija 256-bitna karta :D
E moj Solaja .)
Edit: Admin
:: Onda bas i nemam izbor , bar sto se tice kupovine kod nas. :: Nije ni cudo da je prethodna generacija grafickih karti cenovno skoro pa ista novom generacijom. :: :: Ko ima msi neka javi kako se ponasa karta. :: :: Kande bice puno gtx970tki na oglasu.
AHahahahha hoce nervozni ``zvezdarac`` da uda dobro svoje AMD krseve sa sve dobro poznatim sloganom ! DzABE ahhahah
Takodje sam vlasnik 970-ice i pojma nemam o cemu pricate, sve je najnormalnije, uvek mi je upaljen afterburner i nisam primetio nikakve nelogicnosti...
INTEL I7 4790k petarda @ Megahalems red ASUS Maximus VII Hero KINGSTON HyperX 2x4 gb 1800 ASUS gtx 970 Strix SAMSUNG 250gb EVO CM V700 SAMSUNG 2233rz 3D 120hz
bolje da pitam, mada sve cesce vidjam po oglasima kako novopeceni vlasnici gtx970 ubrzo prodaju svoje karte.
Mada ja sam svoju gtx770 reklamirao(pocela da zeza od pre dve nedelje) pa cu videti dal cu dobiti istu kartu ili moze zamena uz doplatu. Ovo mi je druga gtx770 i ova je postala nestabilna za default gpu :(
i5-4690k @4.5Ghz on Cryorig R1 ultimate | Z97 Sabertooth mk.2 | Asus 280X DC2T | 8gb Crucial Ballistix@1600mhz CL8 | Samsung Evo 840 240gb | WD black 1tb | 750W cft-750-14cs | Cm Storm Stryker
:: bolje da pitam, mada sve cesce vidjam po oglasima kako novopeceni vlasnici gtx970 ubrzo prodaju svoje karte :: :: Mada ja sam svoju gtx770 reklamirao(pocela da zeza od pre dve nedelje) pa cu videti dal cu dobiti istu kartu ili moze zamena uz doplatu. Ovo mi je druga gtx770 i ova je postala nestabilna za default gpu :(
:: Imas toliko nas ovde vec korisnika Maxwell kartica ti si spao na to da te potpali debeli pilicar koji gleda da iskopa nesto protiv nV ne bi li AMD
U pravu si :) Ja sam potplatio ljude i na WCCFTech (BTW, TVOM omiljenom sajtu, sa kojega rado kačiš vesti), ja sam potplatio ljude i na Guru3D forumima, i na Anandtech forumu :) Ja sam, ad hoc i expressno, organizovao ovu malu zavericu :)
Prijavljen si adminima za ovo ničim-isprovocirano lupetanje, ali sam siguran da nećeš pretrpeti nikakve posledice, jer je očigledno da ste ti i tvoja malena bandica zelenih provokatora i trolova ovde dobro zaštićeni i favorizovani (tvoje teme koje se tiču Nvidije su jedine pinovane teme što se tiče grafičkih, što je mali kuriozitet :)
Nije ni čudo, jer radiš kao promoter brenda (za to si i regrutovao tvoju malu bandicu trolova, sa kojima napadaš ovde sve neistomišljenike da bi preuzeo Forum za svoje ciljeve).
Evo JEDNOG primera kako regrutuješ bolesne trolove i kako si napravio svoju bandu - kako se rodila ljubav na prvi trol između tebe i jednog od tvojih vojničića u džihadu protiv svega što nije Nvidija - da ne ulazim u to kako si regrutovao druge :) http://www.dodaj.rs/f/2p/12H/1d1MEPz/kako-su-se-upoznali-skyf.jpg
Predstavljaš se kao `običan korisnik`, `jedan od nas`, a zapravo si plaćeni promoter brenda, o čemu svedoči, na primer, ovo - da imaš veze po Bgd kompjuterskim firmama i linije sa distributerima i kancelarijama kompanija:http://www.dodaj.rs/f/36/bT/1IMTL5Db/skyfire-veze-i-vezice.jpg
Nije `glavni dokaz`, ali svakako govori da nisi običan `korisnik X`. Neko si ko ima dobre i debele veze sa prodavcima i distributerima kompj. opreme. A takve veze obično imaju plaćeni promoteri brendova.
Nije problem. Budi plaćen za to što radiš. Samo budi iskren i priznaj lepo svima, a nemoj da se lažno predstavljaš kao `običan korisnik`, `jedan od nas`, itd.
Da i ne spominjem to što si spreman da se i fizički obračunavaš i da pretiš svojim vezama u MUP-u kako bi ugušio neistomišljenike: http://bit.ly/13X5rp0
Ljudi koji ovde TEBI poklanjaju pažnju, i koji uopšte uzimaju za ozbiljno ČISTU PRISTRASNU PROPAGANDU SA VRLO MALO ČINJENICA koju svakodnevno prosipaš, samo su korisne budale, koji ti omogućavaju da zarađuješ. Ali - ne daj Bože da ih ja odgovorim od toga ili da ih sprečim da ti trpaju parice u zeleni džep. :)
Prijavi sad ovaj post. Prilično sam siguran da će banovati MENE, jer samo zeleni boys mogu da vređaju druge, da razjebavaju teme u off-topic i da prave svinjac od foruma. AMD boys nemaju dovoljno para, niti želje da potplaćuju, da bi bili respektovani i zaštićeni kao ti, mali zeleni dečko.
Evo, i naš čovek (neki Milan) se žali na pomenuti problem
11.01.2015. 08:56
status: user broj poruka: 1886
Hi,
I think (maybe) is here a little problem with GTX 970. If I run some games, for example Far Cry 4, GTX 970 allocate only around 3500MB video memory, but in same game and same scene GTX 980 allocate full 4000MB video memory. But if I change resolution to higher - 3840x2160, then all memory is allocated. Same problem exist in many other games like Crysis 3, Watch Dogs etc..
Where is problem?? I really dont know...
So and MSAA (8x, 4x) does not have effect for allocate all memory in named games - memory allocation in 1080p still around 3500MB...
e esi blesav. Sto se uopste mlatis sa nasim sky-cicem (predsednikom). Ako mu predstavlja fetis da lupeta o `zelenom Bogu` nek mu bude.
Teme ce ubuduce biti prosto razdvojene, kao i ljudi. Zelembaci nek se mlate sa zelembacima, a red-blooded ones i osobe zdavog razuma ce vec naci svoj kutak.
Naprotiv treba pustiti sky-cica da cveta, mozda i naucim nesto novo, a preko potrebno. Kako ga neki nazvase `armonikas` :) Ko jos ne vole dobro kolce :) :) :)... ________________________ Fiat justitia ruat caelum
Nisam lika ni registrovao, kao što budale gledam da ne registrujem na forumu (jer trolove ne treba `hraniti` pažnjom), sve dok nije počeo sa uličarskim vređanjem. Nema veze. Sad sam mu rekao šta sam mu rekao, a ako administratori odluče da tolerišu njegov biznis koji vodi ovde (uz pravljenje bandi i vređanje neistomišljenika), neka im je na čast. Njihov je forum, mogu da rade šta hoće.
:: e esi blesav. Sto se uopste mlatis sa nasim sky-cicem (predsednikom). Ako mu predstavlja fetis da lupeta o `zelenom Bogu` nek mu bude :: :: Teme ce ubuduce biti prosto razdvojene, kao i ljudi. Zelembaci nek se mlate sa zelembacima, a red-blooded ones i osobe zdavog razuma ce vec naci svoj kutak :: :: Naprotiv treba pustiti sky-cica da cveta, mozda i naucim nesto novo, a preko potrebno. Kako ga neki nazvase `armonikas` :) Ko jos ne vole dobro kolce :) :) :)..
Nema odgovor ohh da ima AMD je kriv za ovaj problem :) Treba biti malo ogranicen ma sta malo mnogo pa negirati ove stvari cinjenica da postoji problem i samo na PCberzi za taj problem kriv je AMD.
Treba Envidi poslat bios od AMD-a nek rese problem!!! AMD JE KRIV ZA SVE!!!
Ocekujem da se predsednik slozi sa mojom konstatacijom :D Zivio predsednik i njegove budale hahhahah bas me razveseli ova tema :D DAUM=TRAUM=CRVENO=BIK
Pa, da... Ja sam sve `izmislio`, kao što reče zeleni propagandista i spamer foruma.
:: Puca na kombustor memory testu kaze failed to load enough memory i shadow of mordor na ultra, rezolucija 2880x1620 i nemogu da predjem 3,5 gb.. :: :: screen: http://www.dodaj.rs/f/1O/LH/zr8bubI/test.pn :: ::
Tu nesto nije uredu, kod mene sve to radi kako trebe, zauzece 4gb sa teksturama na ultra a kombustor ucitava memoriju svih 4gb... Cisto da znas da nesto sigurno nevalja.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647176. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.