Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
VGA vs DVI (nov monitor ima samo VGA kabal)
STRANA 1 OD 1
SPAKLIEY VGA vs DVI (nov monitor ima samo VGA kabal) 07.01.2015. 23:43 T60082

status: user
broj poruka: 239
Pozdrav svima,
evo ukratko uzeo sam nov monitor BenQ-VW2245Z- al ga još nisam probo (čekam napajanje pa da sklopim mašinu)

http://www.amazon.co.uk/BenQ-VW2245Z-21-5 - inch-Monitor/dp/B00EQ0PB5Y/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1420670312&sr=8-1&keywords=vw2245z

Ono što sam odmah primeto ,da je u pakovanju uključen samo VGA kabal, pa ukratko hoću li primetiti razliku u kvalitetu slike, pošto nemam DVI-DVI kabal (a trenutno mi se ne daju pare na to)? Grafička je 750ti, procesor i5 4460, 8gb rama ( ako je bitno)

Prethodni monitor koji sam korisio je matori Samsung 940bw, a ja sam potpuno ispao iz štosa za ove nove priključke i poređenje kvaliteta slike.

Hvala
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
A4tech123 Re: VGA vs DVI (nov monitor ima samo VGA kabal) 07.01.2015. 23:59 #577547

broj poruka: 13
Razlika je primetna. Da li ce tebi znaciti ili ne, to je vec druga prica.
djokosrb Druze 08.01.2015. 00:01 #577548

broj poruka: 6876
Samo kupi ti DVI,ne znam ali razlika je velika.

Dete Partizana

VMARC Zar se uz 940bw nije dobija DVI kabl 08.01.2015. 00:11 #577550

broj poruka: 9425
Na kraju krajeva, on nije skup. Kosta 500-1000 din...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
AMD Sempron 3850
MSI AM1I
2GB Kingston 1600MHz
60GB Kingston V300
LC Power 1340MI 75W

MacBook Pro (Retina, 13-inch, Late 2012)

SPAKLIEY DVI 08.01.2015. 00:15 #577551

Ok ubeduli ste me, kupujem DVI kablić.

Jel ima neki poseban na koji bi trebao da obratim pažnju DVI-D, DVI-A, DVI-I?

srdoch Re: DVI 08.01.2015. 00:41 #577557

broj poruka: 1260
To što si naveo su oznake standarda za DVI konektore, prvi je samo digitalni, drugi je samo analogni i gotovo da se više ne sreće nigde, a treći je kombinacija prva dva i ima ga na skoro svim grafičkim karticama. DVI kabl može biti Single Link ili Dual Link. Pošto je za tvoj monitor dovoljno da kabl bude Single Link, a takvi su i najčešće u prodaji, jedina stvar na koju treba da obratiš pažnju je dužina koja ti je potrebna.

:: Ok ubeduli ste me, kupujem DVI kablić.
::
:: Jel ima neki poseban na koji bi trebao da obratim pažnju DVI-D, DVI-A, DVI-I?
SPAKLIEY Poručih jedan običan 08.01.2015. 00:51 #577558

..od 2m. Pa se nadam da će biti ok.

Hvala vam na pomoći.

alexz DVI kabl 08.01.2015. 06:45 #577569

broj poruka: 137
Pri kupovini DVI kabla moras da obratis paznju na to kakav ti je DVI izlaz sa graficke. Ukoliko je DVI-D, a ti kupis DVI-I kabl neces moci da ga prikljucis.
Na integrisanim grafikama je obicno izveden DVI-D, a na diskretnim resenjima DVI-I.
Znaci prvo pogledaj koji je tip konektora na grafickoj kartici, pa tek onda kupuj kabl.

Intel i7 4770, Gigabyte Z87-D3HP, 8GB Kingston Hyper X Blue 1600, WD1002FAEX, WD5000AAKS, M-Audio Audiophile 192, Fostex PM-1, TT SPS-630w, TT Soprano RS200

Mirko78 re 08.01.2015. 09:17 #577571

broj poruka: 419
Nalupase se ljudi i ostadose zivi. Nema nikakve razlike u kvalitetu. Ja koristim VGA trenutno, pre ovoga sam imao monitor koji je bio na hdmi. Apsolutno ista stvar.

Posto ste rekli da je razlika ogromna, aj vas molim recite iz sopstvenog iskustva gde ste to najvse primetili razliku. Nemoj samo da kopi pastujete neke teorije sa googla pls.

`Never argue with idiots. They`ll drag you down to their level and beat you with experience.`

imarkovic Re: re 08.01.2015. 09:41 #577572

broj poruka: 19012
U prethodnoj firmi sam kupovao Samsung monitore sa 1920x1080 rezolucijom, 3 kom. su imala VGA i DVI, jedan sa 2` vise VGA i DP. Posto su bili snabdeveni samo sa VGA kablom, reko aj nema veze, međutim, ja primetih da nešto ne valja, kući sam imao ViewSonic 1080p sa DVI kablom koji je ok monitor, šta više sa savršenom slikom, ali ne bolji od ovog Samsunga, ostalim kolegama naravno sve normalno, ništa ne primećuju. Slika je bila blago belja u odnosu na normalnu (zamišljenu), kao da je bilo više snega, kakvo god podešavanje da se izvrši. Nije bilo prijatno gledati.. meni bar, navikao sam na kvalitetnu sliku.

Kad sam stavio DVI kabl, sneg se eliminisao, taj neki šum više nije postojao. Na nekim monitorima niže rezolucije sa kojima sam se susretao koji su bili na VGA, slika je bila sasvim normalna. Takođe na jednom poluprofesionalnom Samsungu sa brdo izlazima, nisam uočavao razliku između DVI i VGA. Tako da, gde god može, ja stavim DVI, odnosno digitalni signal. Mislim, verovatno bi slika bila bolja da je bio kvalitetan VGA kabl, debeo kao prst, ali taj kabl košta skoro 2 crvene po metru.. kablovi koji idu uz monitor su tanki, 4mm.

:: Nalupase se ljudi i ostadose zivi. Nema nikakve razlike u kvalitetu. Ja koristim VGA trenutno, pre ovoga sam imao monitor koji je bio na hdmi. Apsolutno ista stvar.
:: Posto ste rekli da je razlika ogromna, aj vas molim recite iz sopstvenog iskustva gde ste to najvse primetili razliku. Nemoj samo da kopi pastujete neke teorije sa googla pls.
:: `Never argue with idiots. They`ll drag you down to their level and beat you with experience.`
Mirko78 re 08.01.2015. 10:18 #577574

broj poruka: 419
Da ne citiram ceo post imarkovic-a

Imam u kuci 2 monitora, jedan je Dell P2414H drugi Asus MX239H, oba su zakacena preko VGA kablova na razlicite kompove. Slike su savrsene, nema treperenja, snega, distorzija, jednostavno potpuno isto se ponasaju kao da su zakaceni preko digitalnih prikljucaka. Na poslu koristim Dell P2014H takodje preko VGA i takodje je slika odlicna. Monitor koji mi je riknuo pre mesec i kusur je bio zakacen preko hdmi i imao je veoma dobru sliku (dok je radio) ali ja jednostavno ne vidim nikakvku razliku izmedju boja, odziva ili bilo kog drugog aspekta prikaza slike izmedju monitora zakacenih na vga i hdmi. Doduse vga kablovi koje koristim nisu bas ni tanki.

`Never argue with idiots. They`ll drag you down to their level and beat you with experience.`

SPAKLIEY Eto ti sad.. 08.01.2015. 12:48 #577588

Neko kaže da ima primetne razlike, neko kaže da nema niikakve razlike. Ja sam stvarno mislio da nema nikakve razlike u kvalitetu.

Ali pošto je VGA kabl koji sam dobio 1m dužine, plus tanak ko konac, uzeo sam DVI-D kabal.

Dule2014 re 08.01.2015. 15:55 #577605

broj poruka: 164
Kad su oba kabla kvalitetna, ja ne vidim razliku u kvalitetu slike između VGA i DVI. Ali, sa dužim kablom, kvalitet slike opada više kod VGA kabla nego kod DVI kabla. VGA kabl je takođe podložniji spoljnim elektromagnetnim smetnjama. Naravno, u teoriji, slika je kvalitetnija preko DVI kabla jer nema D/A i A/D konverzije, kao kod VGA kabla. Ali to je teorija.

Međutim, ima tu nešto u čemu je DVI daleko superiorniji od VGA, a tiče se neke kalibracije monitora kod VGA kabla. Moj prošli monitor je bio Samsung T220HD i prvo sam ga bio povezao VGA kablom, pošto mi je on bio već povezan na grafičku. I monitor mi se često nešto `kalibrisao`, `izoštravao` sliku, tražio optimalna podešavanja. To me jako nerviralo, pa sam ga povezao DVI kablom i više nisam imao nikakvih problema sa slikom. Eto, to je moje iskustvo sa VGA i DVI kablovima.

Trenutno mi je monitor povezan DVI kablom, iako imam i DisplayPort. Ali me mrzi da menjam. Osim toga, DVI mi osigurava monitor da neće pasti prema meni, na panel, pošto je pričvršćen sa dva šrafa, znate već.

____
Case: TT Urban S71
MBO: Asus P8Z77-V LX
CPU: i7 3770K
RAM: Kingston DDR3 32GB
HDD: 1TB WD Black + 1TB Seagate + 4TB WD Purple
SSD: Intel 240GB
GPU: Radeon R9 270X PCS+
Monitor: Dell P2714H
Blu-Ray: LG BH16NS40

Spacewla Re: Re: re 08.01.2015. 16:28 #577614

broj poruka: 612
i meni se ovo isto desilo na mom monitori u razlici izmedju VGA i DVI kabla. Doduše, ako ponoviš test možda i ne primetiš, ali na prvu loptu, da, ta belina o kojoj pišeš, to sam i ja primetio, no kontra, stavljanjem DVI kabla, slika postaje malo belja i jasnija, kao da je osvežavanje veće ...ali jedva primetno da se ne preteruje. Inače imam 27inča monitor više od 3 godine. VGA kabal je o.k. i nije presudan za sliku, ali u dobroj meri zavisi od kvaliteta žica jer prenosi analogni signal dok digitalni signal ne zahteva perfektni kabal, tako da može i jeftiniji slobodno. No, ako se uzme u obzir da jedan DVI kabal košta kao paklica cigareta, nema ni jednog razloga ne povezati monitor i grafičku sa njime! .)
P.S. ako se već kupuje digitalni kabal, kupite DVI-I (dual link) model koji ima sve pinove. Od viška glava ne boli!

:: U prethodnoj firmi sam kupovao Samsung monitore sa 1920x1080 rezolucijom, 3 kom. su imala VGA i DVI, jedan sa 2` vise VGA i DP. Posto su bili snabdeveni samo sa VGA kablom, reko aj nema veze, međutim, ja primetih da nešto ne valja, kući sam imao ViewSonic 1080p sa DVI kablom koji je ok monitor, šta više sa savršenom slikom, ali ne bolji od ovog Samsunga, ostalim kolegama naravno sve normalno, ništa ne primećuju. Slika je bila blago belja u odnosu na normalnu (zamišljenu), kao da je bilo više snega, kakvo god podešavanje da se izvrši. Nije bilo prijatno gledati.. meni bar, navikao sam na kvalitetnu sliku
:: Kad sam stavio DVI kabl, sneg se eliminisao, taj neki šum više nije postojao. Na nekim monitorima niže rezolucije sa kojima sam se susretao koji su bili na VGA, slika je bila sasvim normalna. Takođe na jednom poluprofesionalnom Samsungu sa brdo izlazima, nisam uočavao razliku između DVI i VGA. Tako da, gde god može, ja stavim DVI, odnosno digitalni signal. Mislim, verovatno bi slika bila bolja da je bio kvalitetan VGA kabl, debeo kao prst, ali taj kabl košta skoro 2 crvene po metru.. kablovi koji idu uz monitor su tanki, 4mm
:: :: Nalupase se ljudi i ostadose zivi. Nema nikakve razlike u kvalitetu. Ja koristim VGA trenutno, pre ovoga sam imao monitor koji je bio na hdmi. Apsolutno ista stvar.
:: ::
:: :: Posto ste rekli da je razlika ogromna, aj vas molim recite iz sopstvenog iskustva gde ste to najvse primetili razliku. Nemoj samo da kopi pastujete neke teorije sa googla pls.
:: :: `Never argue with idiots. They`ll drag you down to their level and beat you with experience.`
Dexter013 @SPAKLIEY 08.01.2015. 16:34 #577616

broj poruka: 17093
Moje licno iskustvo, na poslu sam imao dva monitora jedan do drugoga, jedan analogni jedan digitalni, razlika se videla poprilicno, inace monitori su bili identicni, ista marka model samo drugacije povezani, dvi je imao mnogo ostriju sliku i mnogo lakse za citanje slova.
Na suvo mozda i ne bi neko prometio razliku ali jedan do drugoga kad stoje razliaka je ocigledna.

Cpu: FX 6300 + CM v8 GTS
GPU:GTX 970 Gigabyte G1
Ram:10 Gb Kingston
SSD: Pyro 120 gb + HDD 500 gb
MBO:Asus M5A97
Case:Storm Enforcer
PSU:Chieftec 650w
Keyboard: Logi iluminated
Mouse:Mx 518+v7 bloody
Screen: ViewSonic 27

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
codeus .. 08.01.2015. 17:13 #577623

broj poruka: 4054
na starijim monitorima razlika je primetna izmedju vga i dvi, i ogleda se u ostrini slike i lepsim font linijama, kao sto rece dex

na novijim i novim, nema neke razlike izmedju vga i dvi

JovanZ Da dodam moje iskustvo 08.01.2015. 17:54 #577635

broj poruka: 3008
Tokom studija sam zaradio dosta para koristeci corel draw i PS i mahom sam na monitorima koji su povezani analogno primecivao blagi sum kada su preovladjivale sive boje. E sad, nije da je bilo nesto mnogo primetno ali bilo je tu. Ovako sa igre i filmove nisam primetio dosta razlike, osim recimo na jednom r9 280 koji stvara smetnje u vidu blagih horizontalnih linija kada je iskoriscenost gpu-a preko 70-80% a kada se takodje javlja i coil whine. Ovih smetnji nema kada je monitor povezan digitalno.

Tl.dr u 2015, ukoliko imas izbor da koristis dvi\hdmi nema razloga da monitor\tv vezujes analogno.
SPAKLIEY Hvala vam svima 08.01.2015. 22:19 #577667

Ko što već rekoh, uzeh i taj DVI kabal pa ću da probam. Ako ništa drugo ima 2m dok ovaj VGA samo jedan. Svakako je bolje rešenje :)

gilopile ... 09.01.2015. 01:57 #577683

broj poruka: 9459
Neces imati problema ni sa jednim. VGA ti jedino moze doneti malo suma ukoliko je nekvalitetan i da na crnoj pozadini vidis malo `snega`, ali nista strasno. U biti, razlike i da nema. Kontrola slike preko drajvera ide i preko jednog i preko drugog...stim da je VGA kabel sa svim pinovima i bice ok.

Uostalom, kada ti stigne kabel, iznesi utiske ovde kako se ponasa VGA, a kako DVI.

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.

JovanZ re 09.01.2015. 08:31 #577700

broj poruka: 3008
Mozes i da okacis screen shotove uslikane sa vga i dvi kabla pa da uporedimo :)

Salim se malo, ali sam ovako zajebavao jednog ortaka par dana da mi printscreenuje slike kako bih video po njegovim recima `ogromnu razliku izmedju ova dva standarda` Bar je 20 puta menjao kablove. Jbg, bila zima, mora da se ubije vreme :)
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647176.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs