Evo i ja da se pohvalim novom grafickom, da ne pisem sta sam procitao koja je graficka i izvedba bolja-kupih Gigabyte GTX 970 G1 i mogu samo da pohvalim kvalitet izrade, hladjenje i velicinu kartice. Naravno, sve ovo ne bi bilo da nije bilo pomoci naseg uvazenog kolege i clana-Dextera. Ovom prilikom mu se zahvaljujem na pomoci i savetima. Sad cu postaviti i neke slike.
@Sky: ali to je Intel-ov stock cooler, ne ona jadna, Dekina helikopterski bucna skalamerija koja vrti ventilator na 7k rpm samo da bi sprecila CPU/APU/KAPU/CARAPU da ugine na licinom mestu u roku od odmah...
To mi je isto prvo i dexter rekao. Imao sam Nemesis i nije mi se svidjao u kucistu, a sada gledam da uzmem corsair vodeno, tipa h110 ili cu mozda uzeti noctua nh-d14 ili videcu vec sta mi dodje povoljnije i lepse u kucistu. Ako cu uzimati vazdusni kuler onda ce mi trebati jedan lep enermaxov vent koji svetli crveno i to jedan na kuler, a drugi pozadi da svetli (samo da dva venta su 40e). Uskoro uzimam hladnjak da resim i to pitanje ali ovog puta necu zuriti. Nije bas od nedavno da sam entuzijasta, uzeo sam ja to napajanje pre godinu i po dana, a i pre sam imao neke zanimljive komponente. Prodao sam to napajanje, jer za jednu graficku dovoljno mi je i ovo Seasonic od 750W.
Da, dosla kriza druze-mozda uskoro budem isao za Nemacku pa mi ni ovo bas nece biti potrebno (ne mogu ovde da pokazem sav svoj potencijal od stranackog zaposljavanja). Zaradio sam rudarenjem, kako da nisam ali potrosilo se, castio sam zenu i sebe letovanjem u Grckoj, kupio veliki TV (trebalo bi uskoro da uzmem jos veci TV), novi fon.. Dobra je Gigabyte, taman mi ide uz plocu, a vidim da se bolje klokuje od ASUS-a (hteo sam da uzmem ASUS ali mi je Dexter rekao da mi je mozda pametnije da uzmem Gigabyte. lomio sam se i prelomilo je to sto G1 svetli. steta samo sto jos nije crvena boja i onda bi to bio pun pogodak... Sta ces, ostalo mi crvene boje.. ) i da je generalno bolja od ASUS-a, a i duza je (cija je duza..zna se kad se meri ).
Hvala, da-napokon sam sastavio komp (ostao je jos cooler i jos par sitnica). Apropo cooler-a, tj. poredjenja AMD-ovog i Intelovog.. Ovaj cooler se cuje samo u pocetku dok se ne podigne OS, a secam se dok sam imao stock cooler na AMD-u. ono je bilo strasno i zakljucio sam da je jedino resenje kada kupis AMD da jednostavno moras da kupis aftermarket kuler ali jednostavno si prinudjen (pre par dana sam bio kod drugara koji ima AMD X4 Phenom i kod njega je kao na aerodromu..nazalost bolna istina) ako zelis normalno da radis uz komp. A to isto vazi i za graficke (imao sam jedne i druge, cak sam vise preferirao ATI-ja i voleo bih da ATI izbaci jacu, bolju i hladniju graficku), evo sad gledam sliku na ovoj grafickoj i boje i sama slika mi je bolja nego (nazalost) kod ATI-ja. ali ATI je konkurentniji sa cenom i kao sto sam mnogo puta do sada rekao-kada bih bio ogranicen finansijski isao bih na AMD-ATI, a sa velikim budzetom uvek na Intel i nVidiu..
Kako to vremenom sve dodje na svoje.. Sad pevas drugu pesmicu i ako se u odredjenim okolnostima ogradjujes mada sa tog aspekta to bas i nije tacno.
Nije AMD uopste povoljniji jer kad tako nesto izjavi onda to oznacava stanje koje traje i odrzava neki standard. AMD je povoljniji u odredjenim trenucima jer citaj SECE cene svojih proizvoda zbog konkurentnosti, pada prodaje i sl. nVidia ne sece cene tako cesto jer i nema neke potrebe, i ovako prodaja ide odlicno.
A sto se tice stvari koje sad zapazas, razlika izmedju AMD i nVidia, Intel i AMD ja sam o tome govorio pre ko zna koliko godina a secam se dobro da si u nekim trenucima bio bas agresivan prema meni ( nemoj da kazes kako si se zezao jer se ja dobro secam da to nije bila sala )
Stvar je u tome da malo ko od vas zaista ima pravog iskustva i dodira sa hardverom tako da ne primecuje sve te karakteristike, razlike itd. Nekad je potrebno vreme da bi neko doziveo to i shvatio pravu istinu.
A sto se tice graficke, ako si zbog Dextera i led dioda presudio onda vala neka si :D
Asus je neminovno kvalitetniji da se ne lazemo ali je G1 najbrza karta kod nas u ponudi tako da svakako nisi pogresio.
Ne pevam drugu pesmicu jer i dalje bih koristio AMD i ATI da nisam bio u poziciji da promenim plocu i procesor (kompletnu platformu). Da je i5 4670k bolji od FX 8320 to jeste, evo to mogu da kazem posto sam imao/koristio i jedno i drugo. Da oba rade posao-rade, razlika u brzini procesora se vidi u radu i u igricama, a da tkodje je slucaj i sa grafickim karticama. Naravno, kako ATI, tako je i nVidia imala problem sa drajverima (imao sam problem dok sam koristio gtx 560ti da mi je drajver pravio problem `the driver is not respondin...bla...bla..bla..), a imao sam i jedne i druge (novije nvidia: gtx 7950, 460, 560ti, 660, 770 i evo sada 970. ati: 4870,6870,7950, R9 290.. i to sve kartice u doba kada su gotovo izasle na trziste). Na taj momenat sam i mislio, kada ATI sece cene zbog konkurentnosti. Nisam bio agresivan prema tebi, ja sam uglavnom nezan, grub ali nezan , jedino ostro branim svoj stav, ipak to se i ocekuje za coveka mojih gabarita, a i horoskopskog znaka. Preturio sam svakakvog hardware-a preko ruke i nisam obracao toliko paznje na neke detalje na koje sada obracam paznju. Svako ce ti reci i da AMD i da Intel rade, e a samo je pitanje, kada bukvalno sednes uporedo za jedan i drugi, na koji nacin i kojom brzinom rade. Uparivao sam AMD sa nVidiom i bilo je OK, ja sam imao AMD i ATI i to je stvarno bilo OK, trenutno imam i5 i GTX 970 i po meni (opet kazem, ne gledajuci finansijski momenat) ne bih se vracao na AMD i/ili ATI ali to ne znaci da kada izadje nova serija ATI grafickih da ih necu probati i uporediti sa ovom grafickom (pa ako se pokaze da je bolja, naravno da cu uzeti ATI). Na ovoj istoj platformi sam imao R9 290 i nije bilo te fluidnosti kao sto je slucaj sa ovom karticom (ovo je moje misljenje i doneo sam ga iskljucivo na osnovu poredjenja na svom racunaru, gde sam samo promenio drajvere i pokrenuo iste igrice). ako si to hteo da cujes i da potvrdim tvoje reci, eto. Nije potrebno vreme, vec pravi hardware i utisak iz prvog lica (mog drugara sam razuverio da je njegova GTX 660 bolja od 7950. doneo sam mu moju tadasnju karticu i probao je u svom racunaru). Probao sam slicne konfiguracuje mojoj ali dok sebi nisam sastavio komp i dok ga ja nisam koristio, dzabe prica (naravno, tu je i finansijski momenat. ipak je AMD za plici dzep). Ma velicina kartice je presudila, lepo je kad imas veliku..karticu...i jos kada sija u mraku.. Verujem da je ASUS kvalitetniji i bas sam hteo da ga uzmem ali kada sam pogledao performanse G1 (gde je mala razlika u odnosu na GTX 980. preovladala je led dioda.. i zao mi je sto nije crvena)
again@nebeski plamicak Nije sto je jaca od R9 290X vec nema da nesto secne ili da stuca, nemam reci kako sve lepo radi sada. Ne zalim uopste, prosla kartica (ATI) mi se grejala i bila je bucna, a sad je mnogo bolje.
@darcilo Hvala druze. Ne testiram mnogo hardware, pustim par igrica i odmah znam na cemu sam. Ako znace testovi nije problem, samo napisite sta vas interesuje.
@ZooLoo Yup, at last!
@Ognjeni Hvala druze. Pa ima (nije nista strasno) ali mislim da nije do graficke, to cu videti dok je probam na drugom mestu pa cu da javim.
Vidis. Sve sto si rekao samo potvrdjuje da ne treba druge osudjivati ako situaciju nisi sagledao iz pravog ugla. Nema svako isto glediste, saznaja, interesovanja. Zato se greske i prave i dolazi do odredjenog sukoba, ljudi polaze od sebe i smatraju da je to jedini i ispravan stav i nacin razmisljanja. Onda prodje neko vreme, dodje situacija u kojoj se steknu neka nova iskustva i spozna ono sto ranije nije bilo bas razumljivo i onda covek shvati da je pogresio.
Zato i kazem da nekom treba dugo da shvati recimo ono sto sam ja pricao godinama unazad.
P.S. Imam utisak kao da si po malo detinjast u pozitivnom smislu. To mi je simpaticno cak i da se namerno zezas.
@Alfaplam Nisam ja pogresio, jer rade i ATI i nVidia i ATI se uvek izborio sa nVidiom kada je spustao cene svojih proizvoda i tek je onda bio konkurentan bar sto se tice performansi na papiru (opet, svako ce reci da je bolje imati nVidiu u kompu pre nego ATI, to i ja kazem ali pod uslovom da finansijski faktor nije ogranicavajuci-e o tome se radi u celoj prici). Evo i zvanicno: da Sky bio si u pravu da je i5 (kod mene 4670k) bolji od FX 8320 i to kad se OC-uje i bio si u pravu da je nVidia bolja od ATI-ja (ako npr. trenutno poredimo GTX 970 i R9 290/290X. mozda ce se nesto promeniti kad izadje nova serija ATI kartica koja bi trebalo da parira novoj serije nVidia...za sada je sve to na papiru). Jeste, igrice mnogo bolje rade na nVidiji (fluidniji je gameplay, nema seckanja i tolikog pada u fps-u kao kod ATI-ja) nego na ATI-ju. Ono oko cega smo se slagali svi je to da nVidia gruva sa cenama, a ATI ih prati dok moze da konkurise po performansama na papiru i cim pocne da gubi trku krece sa smanjivanjem cena (koje su po meni realne cene i takve bi trebale biti i sto se tice i ATI-ja i nVidie. npr. da je R9 290 oko 280-300e i da je toliko GTX 970). Nadam se da se tu razumemo i da se tu slazemo, zarad nas-krajnjih korisnika (iako mislim da se oni unapred dogovore oko cena pa kasnije kako se ko snadje). Sad kada imam ovu kombinaciju, vidna je razlika u performansama izmedju jednih i drugih, pogotovo jos kad mi je OC-ovan proc ali nemaju bas svi da kupe ovako nesto (ipak zivimo u zemlji Srbiji).
P.S. Naravno da se namerno zezam, probaj da se upecas i videces da ne znam da stanem, samo przim.. Naravno, nije mi cilj nekoga da uvredim, vec da se svi nasmejemo (moze i sala na moj racun).. Pazi, ako si gledao Covek na Mesecu, a Dzim Keri mi je omiljeni glumac, valjda ti je sve jasno.
Pozdrav druze. i nisam ja debeo-to je od krzna, it makes me look fat
@ZooLoo Malko pisti, jedva se cuje. Pa i ja sam to cuo tako da cekam da vidim da li ce se to nastaviti. Pa pazi, imam Seasnic od 750W, koje je veoma kvalitetno napajanje i ne verujem da je do njega (nije u pitanju LC Power i Chieftec, neki jeftini CM ili slicno).
Ehh, da su bile crvene ne bih ni dvoumio da uzmem ovu Gigabyte GTX 970, a posto je plava tu sam imao nedoumice. Inace da ima ovde da se kupi, kupio bih Zotac GTX 970, ima odlicne performanse (slicne kao Gigabyte G1) i jos svetli crveno i izgleda bas mocno.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647176. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.