Ko je ovde lud, i kako je to moguće? (u vezi trenutnih top grafičkih)
STRANA 1 OD 2
h4v0kk
Ko je ovde lud, i kako je to moguće? (u vezi trenutnih top grafičkih)
01.12.2014. 12:05
T59723
status: user broj poruka: 326
Znači, kupio sam pre 10ak dana Radeona R9 290 (ne X), sa garancijom i `sve u fulu`, i nakon manjih početnih problema sa drajverom (ZeroCore nije radio kako treba, pa se displej nije budio iz stend-baja uvek), sada sve radi savršeno, `jede` najnovije igrice na Ultra detaljima - a malo sam je i overklokovao (1085MHz GPU, 1625MHz memorija - bez podizanja voltaže), i - daje 12018 poena GPU score u 3D Mark `FireStrike` testu.
Onda sam na netu potražio rezultate za trenutnu konkurenciju, Nvidije GTX970 i GTX980, i koliko videh - samo GTX980 je prestiže (12700 poena GPU score - i to je test rađen sa nekom aždajom od Intel socket2011 procesora, dok sam ja moj test odradio sa Phenomom X6 na 3.75GHz).
Ta GTX980 trenutno, koliko vidim, kod nas košta oko 575EUR (najjeftinija).
Do sada sam bio ljubitelj Nvidije što se tiče drajvera (bolje odrađeni, manje komplikacija i bagova, daleko brža instalacija i deinstalacija) - a loše instaliran ili deinstaliran drajver može da uzj*be Windows, što onda povlači masivno smaranje i gubljenje vremena oko reinstalacije, itd...
Moje pitanje, nakon svega rečenog je: ko je ovde lud, i ko je spreman da da skoro 3 puta više novca za grafičku koja je jedva malo brža od polovnih Radeona R9 290 (koji se mogu naći za 200-250EUR, a možda i prilično manje, ako su bez domaće garancije)
Ko je, u Srbiji, trenutno, lud da da skoro 600EUR za grafičku koja je jedva malo brža od polovnih Radeona R9 290(x), i zbog čega bi neko dao taj novac? Zbog manje potrošnje struje?
Nije mi cilj da trolujem, samo mi nije jasno kako je moguće da postoji toliko OGROMNA razlika u ceni, a tako mala razlika u performansama - a još su mi manje jasni ljudi koji bi dali toliko više novca za tako malenu razliku u performansama? (na stranu potrošnja struje, jer se ovde ne radi o grejalici ili bojleru, razlika nije toliko velika)
Re: Ko je ovde lud, i kako je to moguće? (u vezi trenutnih top grafičkih)
01.12.2014. 12:10
status: user broj poruka: 2929
Opusti se, udahni duboko. Ima vaznijih stvari od igrica a i lepsih, Dileme koje tebe muce su u startu gubljenje vremena, prosetaj malo po prirodi idi na neki sport i shvatices kakvim se glupostima bavis.
:: Znači, kupio sam pre 10ak dana Radeona R9 290 (ne X), sa garancijom i `sve u fulu`, i nakon manjih početnih problema sa drajverom (ZeroCore nije radio kako treba, pa se displej nije budio iz stend-baja uvek), sada sve radi savršeno, `jede` najnovije igrice na Ultra detaljima - a malo sam je i overklokovao (1085MHz GPU, 1625MHz memorija - bez podizanja voltaže), i - daje 12018 poena GPU score u 3D Mark `FireStrike` testu :: :: Onda sam na netu potražio rezultate za trenutnu konkurenciju, Nvidije GTX970 i GTX980, i koliko videh - samo GTX980 je prestiže (12700 poena GPU score - i to je test rađen sa nekom aždajom od Intel socket2011 procesora, dok sam ja moj test odradio sa Phenomom X6 na 3.75GHz) :: :: Ta GTX980 trenutno, koliko vidim, kod nas košta oko 575EUR (najjeftinija) :: :: Do sada sam bio ljubitelj Nvidije što se tiče drajvera (bolje odrađeni, manje komplikacija i bagova, daleko brža instalacija i deinstalacija) - a loše instalijran ili deinstaliran drajver može da uzj*be Windows, što onda povlači smaranje i gubljenje vremena oko reinstalacije, itd.. :: :: Moje pitanje, nakon svega rečenog je: ko je ovde lud, i ko je spreman da da skoro 3 puta više novca za grafičku koja je jedva malo brža od polovnih Radeona R9 290 (koji se mogu naći za 200-250EUR, a možda i prilično manje, ako su bez domaće garancije :: :: Ko je, u Srbiji, trenutno, lud da da skoro 600EUR za grafičku koja je jedva malo brža od polovnih Radeona R9 290(x), i zbog čega bi neko dao taj novac :: Zbog manje potrošnje struje :: :: Nije mi cilj da trolujem, samo mi nije jasno kako je moguće da postoji toliko OGROMNA razlika u ceni, a tako mala razlika u performansama?
Druze, ja imam Radeon R9 290 i ne svidja mi se kako radi. Ta kartica je u rangu GTX 970. Nikako da je poredis sa GTX 980, a to sto sto si odradio test-to nista ne znaci koliko da vidis kako se ponasa u radu. Testovi bas i nisu neko merilo, pre ce biti da su to igrice (dakle, gledas min. fps i avg fps). R9 290 se prilicno greje, nije bas tiha (imao sam i GTX 770 pre te i mnogo bolje mi se pokazala nego 290). Opet, GTX 970 ima podrsku za directx 12, dok R9 2XX serija nema.. Jednostavno, kartica je tisa, hladnija, manje trosi, bolje se ponasa u igricama, novija tehnologija...
CM HAF 932+Seasonic SS-750 W INTEL i5 4670k Gigabyte Z97X-SLI Crucial 2x4 GB DDR3 Ballistix LED Seagate 1TB+Samsung 2 TB F4 Gigabyte ATI R9 290 4GB DDR5 Dell U2412M Logitech G105+MX518
Greje se? Baš me briga, sve dok radi stabilno. A imam i garanciju. Koliko znam, ima mnogo starijih nvidija koje se još više greju, a i dalje rade svojim vlasnicima.
Troši više? Praktično nebitno. To je kao da imam jednu više sijalicu u stanu upaljenu dok se igram. Naglašavam: DOK se igram. Kada surfujem ili se ne igram, njena potrošnja se izjednačava sa najnovijim nvidijama koje su makar 80% (najjeftinija nova GTX970) a i 187.5% (najjeftinija nova GTX980) skuplje od nje. A ne igram se 24 sata dnevno. Far Cry 4 mi skoro nikada ne pada ispod 60FPS (sa uključenim VSyncom), na pojačanim Ultra detaljima (uključio Enhanced God Rays umesto Volumetric Fog)
Bagovi u igricama? Potpuno iste bagove imala je i nvidija (svojevremeno sam imao GTX670 i trpeo FPS dropove u Call of Duty: Ghosts, kao što su imali i milioni drugih igrača širom sveta, a u Far Cry 4 FPS dropovi se dešavaju svima, nije do grafičke, nego do igrice - ima i rešenje za taj problem, a nevezano je za brend grafičke). Evo i tog rešenja: http://www.reddit.com/r/pcgaming/comments/2mt8fy/nvidia_users_who_stutter_in_far_cry_4_everyone/
Dakle, da sumiram: da je bučnija - jeste. (ne smeta mi, imam sluške dok igram) Da troši više - troši. (90w više)
A da li je, recimo, GTX980 vredna dodatnih 375EUR u odnosu na 200EUR koliko sam ja platio moju (polovnu)? Ne znam da li je na to pitanje potreban odgovor. 375EUR je, recimo, cena ganc novog LED TV-a u pošteno velikoj dijagonali. A uz igranje na tolikom displeju, rado ću zaboraviti na buku i na veću potrošnju.
Hvala na tvom feedbacku i inputu, i cenim svačije mišljenje (ako nije snishodljivo i ponižavajuće), ali eto - da iznesem i moje kontraargumente.
:: Druze, ja imam Radeon R9 290 i ne svidja mi se kako radi :: Ta kartica je u rangu GTX 970 :: Nikako da je poredis sa GTX 980, a to sto sto si odradio test-to nista ne znaci koliko da vidis kako se ponasa u radu. :: Testovi bas i nisu neko merilo, pre ce biti da su to igrice (dakle, gledas min. fps i avg fps) :: R9 290 se prilicno greje, nije bas tiha (imao sam i GTX 770 pre te i mnogo bolje mi se pokazala nego 290) :: Opet, GTX 970 ima podrsku za directx 12, dok R9 2XX serija nema. :: Jednostavno, kartica je tisa, hladnija, manje trosi, bolje se ponasa u igricama, novija tehnologija... :: :: :: CM HAF 932+Seasonic SS-750 :: INTEL i5 4670 :: Gigabyte Z97X-SL :: Crucial 2x4 GB DDR3 Ballistix LE :: Seagate 1TB+Samsung 2 TB F :: Gigabyte ATI R9 290 4GB DDR :: Dell U2412 :: Logitech G105+MX51 :: ::
Poređenje nije na mestu jer ti porediš cenu tvoje grafičke koja je kupljena polovna i cenu nove GTX980. Tvoja grafička da je kupljena nova koštala bi oko 400e.
Ma on poredi svoju sa GTX 980, a njegova je slabija od te nvidie.. Treba da je poredi sa GTX 970, e ro bi bilo poredjenje u istom rangu sto se tice performansi. By the way, odlicno si prosao ako su kupio R9 290 za 200e. Ko je proizvodjac?
CM HAF 932+Seasonic SS-750 W INTEL i5 4670k Gigabyte Z97X-SLI Crucial 2x4 GB DDR3 Ballistix LED Seagate 1TB+Samsung 2 TB F4 Gigabyte ATI R9 290 4GB DDR5 Dell U2412M Logitech G105+MX518
`AMD`s flagship Radeon R9 290X graphics card prices cut to an insanely compelling 0`
Taj pad cena je najavljen još pre više od mesec dana, samo ovde kod nas prodavci to još uvek nisu uzeli u obzir... Ili prodaju stare lagere koji su nabavljeni dosta skuplje.
:: Poređenje nije na mestu jer ti porediš cenu tvoje grafičke koja je kupljena polovna i cenu nove GTX980. Tvoja grafička da je kupljena nova koštala bi oko 400e :: :: :: ASUS P5K - Intel E5200@3.3GHz - Sapphire HD4870 - 2x2GB DDR2 Geil BD CL4 - CM Centurion 5 - Chieftec GPS-500AB - Samsung 931BF - Altec Lansing ATP3 - HDD`s WD 640GB AAKS, 1TB EADS, 1TB EARS, 1TB Elements, 250GB MyPass :: ::
:: By the way, odlicno si prosao ako su kupio R9 290 za 200e :: Ko je proizvodjac
Referentni Sapphire. Voleo bih i ja da je TriX, ali nije :) 1095MHz je maximalni GPU klok bez podizanja voltaže/power limita, a memorija je blesava, završava testove i na 1625MHz sa ponekim (PONEKIM) artifaktom, a na 1585MHz radi stabilno kao stena. (1250MHz je default za memoriju). Sa GPU na 1085MHz i memorijom na 1625MHz = 12018 poena 3D Mark FireStrike GPU score (ne total score, nego GPU). Sa Intel procesorom bi sigurno bilo viši skor. Jedino sam u MSI Afterburneru custom isprogramirao brzinu venta, stavio sam da kad dostigne 80 stepeni, brzina venta bude 50%, a na 90 stepeni 66%, i sa tim podešavanjem u igricama mi nikada ne prelazi oko 85 stepeni (u zatvorenom kućištu)... A nije, ono, nepodnošljivo bučna.
Poređenje uopšte nije na mestu, i ja mogu od preko da nabavim novu Nvidia-u po mnogo manjoj ceni, nego sto se kod nas prodaje, i da je poredim sa cenom AMD ovde kod nas u radnjama.
:: U pravu si za poređenje cene polovna/nova - ali realno - od koga bih ja uopšte trenutno, sada, mogao da kupim polovnu GTX980 :: Praktično niotkoga :: :: A ako polovnu ne mogu da kupim, onda moram da gledam cenu nove. Jer jedino novu bih mogao da kupim, dakle - poredim ono što je MOGUĆE nabaviti :: :: Osim toga, ganc nov `vanilla`/referentni Radeon R9 290 je trenutno kod nas 271EUR (`U*pon`) :: http://pcberza.rs/komponente/graficke-kartice/112-0-0-0/q=29 :: :: Te cene od preko 300+ eur, to naši prodavci još uvek nisu uzeli u obzir najnoviji pad cena Radeona :: http://www.pcworld.com/article/2838939/amds-flagship-radeon-r9-290x-graphics-card-prices-cut-to-an-insanely-compelling-300.htm :: :: `AMD`s flagship Radeon R9 290X graphics card prices cut to an insanely compelling 0 :: :: Taj pad cena je najavljen još pre više od mesec dana, samo ovde kod nas prodavci to još uvek nisu uzeli u obzir... Ili prodaju stare lagere koji su nabavljeni dosta skuplje :: :: :: :: Poređenje nije na mestu jer ti porediš cenu tvoje grafičke koja je kupljena polovna i cenu nove GTX980. Tvoja grafička da je kupljena nova koštala bi oko 400e :: :: :: :: :: :: ASUS P5K - Intel E5200@3.3GHz - Sapphire HD4870 - 2x2GB DDR2 Geil BD CL4 - CM Centurion 5 - Chieftec GPS-500AB - Samsung 931BF - Altec Lansing ATP3 - HDD`s WD 640GB AAKS, 1TB EADS, 1TB EARS, 1TB Elements, 250GB MyPass :: :: :: ::
:: Poređenje uopšte nije na mestu, i ja mogu od preko da nabavim novu Nvidia-u po mnogo manjoj cen
A kako bi neko kome ti prodaš (kasnije) tu grafičku, ostvarivao garanciju, ako je nabavljena od spolja? I Radeoni mogu još daleko jeftinije da se nabave od spolja - ja sam gledao situaciju ovde, ne uzimajući u obzir šta se može nabaviti od spolja, jer nema svako tu mogućnost.
Ovde je debata kartice koje mozes kupiti u Srbiji a ne van nje..
h4v0kk je u pravu kada pravi poredjenje i slazem se sa njim u podpunosti.
A i kazi mi bas me interesuje koliko jeftinije mozes da nabavis nvidiju i koje modele?
:: Poređenje uopšte nije na mestu, i ja mogu od preko da nabavim novu Nvidia-u po mnogo manjoj ceni, nego sto se kod nas prodaje, i da je poredim sa cenom AMD ovde kod nas u radnjama :: :: I šta je onda bolja kupovina :: :: :: :: http://valid.canardpc.com/gseyu :: http://gpuz.techpowerup.com/13/10/09/eds.pn :: http://www.speedtest.net/result/3812088042.pn :: :: :: U pravu si za poređenje cene polovna/nova - ali realno - od koga bih ja uopšte trenutno, sada, mogao da kupim polovnu GTX980 :: :: Praktično niotkoga :: :: :: :: A ako polovnu ne mogu da kupim, onda moram da gledam cenu nove. Jer jedino novu bih mogao da kupim, dakle - poredim ono što je MOGUĆE nabaviti :: :: :: :: Osim toga, ganc nov `vanilla`/referentni Radeon R9 290 je trenutno kod nas 271EUR (`U*pon`) :: :: http://pcberza.rs/komponente/graficke-kartice/112-0-0-0/q=29 :: :: :: :: Te cene od preko 300+ eur, to naši prodavci još uvek nisu uzeli u obzir najnoviji pad cena Radeona :: :: http://www.pcworld.com/article/2838939/amds-flagship-radeon-r9-290x-graphics-card-prices-cut-to-an-insanely-compelling-300.htm :: :: :: :: `AMD`s flagship Radeon R9 290X graphics card prices cut to an insanely compelling 0 :: :: :: :: Taj pad cena je najavljen još pre više od mesec dana, samo ovde kod nas prodavci to još uvek nisu uzeli u obzir... Ili prodaju stare lagere koji su nabavljeni dosta skuplje :: :: :: :: :: :: :: Poređenje nije na mestu jer ti porediš cenu tvoje grafičke koja je kupljena polovna i cenu nove GTX980. Tvoja grafička da je kupljena nova koštala bi oko 400e :: :: :: :: :: :: :: :: :: ASUS P5K - Intel E5200@3.3GHz - Sapphire HD4870 - 2x2GB DDR2 Geil BD CL4 - CM Centurion 5 - Chieftec GPS-500AB - Samsung 931BF - Altec Lansing ATP3 - HDD`s WD 640GB AAKS, 1TB EADS, 1TB EARS, 1TB Elements, 250GB MyPass :: :: :: :: :: ::
Koliko para toliko muzike na obe strane, sta je problem?
Sve te AMD su rudarile, dusa im je izvadjena dok se sa nvidijom ne rudari. Nenormalna buka potrosnja i grejanje nekoga zanimaju (tebe ne) Neko jednostavno nece AMD ili nvidiju, a neko nece polovno.
Nadji polovnu gtx 970 pa poredi, a da, nema, tek je izasla niko je ne prodaje, jer je nema dugo i nije rudarila i niko je ne bi ni dao za 200e.
Ma sve je meni to jasno, ali porediti novo i polovni, ne ide... Pa tetka kad mi dolazi moze da mi donese bilo koji model, konkretno sam gledao 980, i u proseku je jeftinije nego kod nas između 150 i 180eur...
:: Ovde je debata kartice koje mozes kupiti u Srbiji a ne van nje. :: :: h4v0kk je u pravu kada pravi poredjenje i slazem se sa njim u podpunosti :: :: A i kazi mi bas me interesuje koliko jeftinije mozes da nabavis nvidiju i koje modele :: :: :: Poređenje uopšte nije na mestu, i ja mogu od preko da nabavim novu Nvidia-u po mnogo manjoj ceni, nego sto se kod nas prodaje, i da je poredim sa cenom AMD ovde kod nas u radnjama :: :: :: :: I šta je onda bolja kupovina :: :: :: :: :: :: :: :: http://valid.canardpc.com/gseyu :: :: http://gpuz.techpowerup.com/13/10/09/eds.pn :: :: http://www.speedtest.net/result/3812088042.pn :: :: :: :: :: U pravu si za poređenje cene polovna/nova - ali realno - od koga bih ja uopšte trenutno, sada, mogao da kupim polovnu GTX980 :: :: :: Praktično niotkoga :: :: :: :: :: :: A ako polovnu ne mogu da kupim, onda moram da gledam cenu nove. Jer jedino novu bih mogao da kupim, dakle - poredim ono što je MOGUĆE nabaviti :: :: :: :: :: :: Osim toga, ganc nov `vanilla`/referentni Radeon R9 290 je trenutno kod nas 271EUR (`U*pon`) :: :: :: http://pcberza.rs/komponente/graficke-kartice/112-0-0-0/q=29 :: :: :: :: :: :: Te cene od preko 300+ eur, to naši prodavci još uvek nisu uzeli u obzir najnoviji pad cena Radeona :: :: :: http://www.pcworld.com/article/2838939/amds-flagship-radeon-r9-290x-graphics-card-prices-cut-to-an-insanely-compelling-300.htm :: :: :: :: :: :: `AMD`s flagship Radeon R9 290X graphics card prices cut to an insanely compelling 0 :: :: :: :: :: :: Taj pad cena je najavljen još pre više od mesec dana, samo ovde kod nas prodavci to još uvek nisu uzeli u obzir... Ili prodaju stare lagere koji su nabavljeni dosta skuplje :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: Poređenje nije na mestu jer ti porediš cenu tvoje grafičke koja je kupljena polovna i cenu nove GTX980. Tvoja grafička da je kupljena nova koštala bi oko 400e :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: ASUS P5K - Intel E5200@3.3GHz - Sapphire HD4870 - 2x2GB DDR2 Geil BD CL4 - CM Centurion 5 - Chieftec GPS-500AB - Samsung 931BF - Altec Lansing ATP3 - HDD`s WD 640GB AAKS, 1TB EADS, 1TB EARS, 1TB Elements, 250GB MyPass :: :: :: :: :: :: :: ::
Druže, ti si mi dao cenu R9 290X, a ja svo vreme govorim o verziji BEZ `X`. U `U*ponu`, trenutno imaju R9 290 za 271EUR (vidi link u mom odgovoru iznad).
Nisi ni čitao ni jedan od mojih odgovora, samo si uskočio - zato i postavljaš pitanja na koja sam već odgovorio.
Kako ti znaš da li je grafička rudarila? Gde se to vidi na grafičkoj da li je rudarila? Pa i ako jeste, ja imam garanciju, a i radi mi bez i najmanjeg problema. Šta me je briga da li je rudarila (ne kažem da jeste) - `rabim` je bez problema, a ako crkne - pravac radnja i ostvarivanje garancije - što znači - dobijam ganc novu. (a garancija mi je još 13 meseci minimum)
I zašto je dečko `moron` ako mi je dao za 200EUR? Da si uopšte čitao moje odgovore na temi, video bi da i drugi prodaju za otprilike te pare, nešto preko 200EUR (210,220,230 itd).
Potraži R9 290 (bez X) u oglasima, videćeš da ima makar dva čoveka koji je daju za 210EUR (ni jedan od njih nisam ja, čisto da ne bude zlonamernih pretpostavki). Ne znam, doduše, da li su njihove sa stranim ili domaćim garancijama, ne poznajem ih, a nisam ni pitao. (mene je čovek kontaktirao da bi mi prodao njegovu, nisam ja zvao, tako da ne znam šta drugi prodaju)
:: Porediti novo iz radnje sa polovnim, kako, zasto :: I ti gledas sto je neki moron tebi spustio cenu na 200e kao relevantno :: :: Evo ti cena nove 290 http://goo.gl/dX3j1 :: Evo ti cena nove gtx 970 http://goo.gl/ucprZ :: :: Evo i test tu su negde: http://goo.gl/d0faY :: :: Koliko para toliko muzike na obe strane, sta je problem :: :: Sve te AMD su rudarile, dusa im je izvadjena dok se sa nvidijom ne rudari :: Nenormalna buka potrosnja i grejanje nekoga zanimaju (tebe ne :: Neko jednostavno nece AMD ili nvidiju, a neko nece polovno :: :: Nadji polovnu gtx 970 pa poredi, a da, nema, tek je izasla niko je ne prodaje, :: jer je nema dugo i nije rudarila i niko je ne bi ni dao za 200e :: :: Cpu: FX 6300 @4 Ghz :: Cooler:CM v8 GT :: GPU:GTX 670 Gigabyte WF x3 O :: Ram:10 Gb Kingsto :: MBO:Asus M5A9 :: Case:CM Storm Enforce :: PSU:Chieftec 650w a8 :: Keyboard: Logitech iluminate :: Mouse:Mx 518+v7 blood :: Screen ViewSonic 2 :: ::
Pacovi napustaju brod koji tone, govorim o rudarima, propao biznis daj da se izvuce koji dinar, prezasiceno trsiste odjednom dovodi do pada cena logicno. Sa i bez X su maltene isti djavno karte...
To opet ne menja nista od ovoga sto sam ja rekao, poredis cene propalog prezasicenog trzista sa proizvodom novim, iz radnje. Ti imas garanciju jos 13 meseci na novu kartu imas 3 godine.
Po tovme komentaru ispade da kada 290 izadje iz radnje sta postaje 260 ? Polovno se moze nazivati i ono sto je staro recimo 2 god i 290x koja je juce izasla iz radnje ili 980 koja je juce izasla iz radnje,pa to je necini slabijom ili nekompetetnijom ako je polovna a stara par dana ili meseci?
:: Ma sve je meni to jasno, ali porediti novo i polovni, ne ide.. :: Pa tetka kad mi dolazi moze da mi donese bilo koji model, konkretno sam gledao 980, i u proseku je jeftinije nego kod nas između 150 i 180eur..
Dakle cene jos padaju dole jer su bivsi rudari ocajni, ja vidim da se 280x krecu za oko 200e sto je realna cena.
Ti si prosao extra sa godinom garancije, sto opet nije relano poredjenje polovne sa novom kartom i novom garancijom od 3 godine.
Ja sam uzeo sebi tj. za devojku 280x za 180e, znam coveka pa mi spustio sa 200 na 180e i to je extra kupovina. A Posto podrzavam i nisam gadnjiv ni na AMD ni na nvidiju ni na intel, sebi cu da uzmem glanc novu gtx 970. Kasnije kad se spusti medju smrtnike intel i5 ddr4 cpu i plocu, milina.
ova tvoja diskusija i razmisljanje je otislo u jednu (naopaku) drugu stranu. vidi, ta tvoja r9 290 sto si je kupio za 200e je po meni skupa (mnogo se cuje, visoka temp..) ali ne bitno, neka uzmemo da se ne referentni model moze naci za 230e. ti sa tvojom karticom, koju si platio imas jos 13 meseci garancije. opet kazem: POREDI R9 290 SA GTX 970! ne sa gtx 980. to je pravo poredjenje. imas u oglasima gtx 970 MSI, stara par dana, covek je prodaje za 300e (cak mislim da ima i kod nas na forumu, kupoprodaja od kolege clana). dakle za razliku od 70e imas karticu sa 36 meseci garancije mislim da je to mnogo bolja kupovina od te tvoje.
:: Zasto porediti polovno i novo nije isto? :: :: Po tovme komentaru ispade da kada 290 izadje iz radnje sta postaje 260 ? :: Polovno se moze nazivati i ono sto je staro recimo 2 god i 290x koja je juce izasla iz radnje ili 980 koja je juce izasla iz radnje,pa to je necini slabijom ili nekompetetnijom ako je polovna a stara par dana ili meseci? :: :: :: Ma sve je meni to jasno, ali porediti novo i polovni, ne ide.. :: :: Pa tetka kad mi dolazi moze da mi donese bilo koji model, konkretno sam gledao 980, i u proseku je jeftinije nego kod nas između 150 i 180eur.. ::
Mogu se kladiti da ni sam sebe nisi razumeo dok si pisao ovu poruku..
:: Nigde nisam rekao da postaje 260, ali da neko trazi istu cenu na oglasima, kao i uprodavnici, onda je taj lud ko uzme preko oglasa.. :: :: :: http://valid.canardpc.com/gseyu :: http://gpuz.techpowerup.com/13/10/09/eds.pn :: http://www.speedtest.net/result/3812088042.pn :: :: :: Zasto porediti polovno i novo nije isto? :: :: :: :: Po tovme komentaru ispade da kada 290 izadje iz radnje sta postaje 260 ? :: :: Polovno se moze nazivati i ono sto je staro recimo 2 god i 290x koja je juce izasla iz radnje ili 980 koja je juce izasla iz radnje,pa to je necini slabijom ili nekompetetnijom ako je polovna a stara par dana ili meseci? :: :: :: :: :: Ma sve je meni to jasno, ali porediti novo i polovni, ne ide.. :: :: :: Pa tetka kad mi dolazi moze da mi donese bilo koji model, konkretno sam gledao 980, i u proseku je jeftinije nego kod nas između 150 i 180eur.. :: ::
:: ova tvoja diskusija i razmisljanje je otislo u jednu (naopaku) drugu stranu :: vidi, ta tvoja r9 290 sto si je kupio za 200e je po meni skupa (mnogo se cuje, visoka temp..) ali ne bitno, neka uzmemo da se ne referentni model moze naci za 230e
Opet kažem - to je sve pitanje ličnog ukusa. Igram sa sluškama - buka mi ne smeta. Grejanje mi takođe ne smeta - ne greje mene. A i to što greje, izbacuje van kućišta. (jer ima ref. kuler, a ne kao oni koji GPU hlade bolje, ali zato toplotu koju odvode sa GPU-a raspršuju po ostatku kućišta, prenoseći je na druge komponente) A imam i garanciju, za ne daj Bože.
:: POREDI R9 290 SA GTX 970 :: ne sa gtx 980 :: to je pravo poredjenje
Ako je moja u stanju da postigne 12000 poena u 3D Mark FireStrike testu, a GTX980 postiže 12700, to znači da su performanse približne, a zbog toga što su performanse približne, poređenje je na mestu. Nije u pitanju 9000 poena naspram 12700, nego je u pitanju 12000 naspram 12700. Evo: http://www.dodaj.rs/f/3R/1U/39IUDjAq/sapphire-reference-radeo.jpg
:: imas u oglasima gtx 970 MSI, stara par dana, covek je prodaje za 300e (cak mislim da ima i kod nas na forumu, kupoprodaja od kolege clana)
Ti se ne bi zapitao zašto neko prodaje karticu nakon svega par dana korišćenja? Šta je to toliko krenulo naopako, ili zbog čega se tako brzo predomislio?
:: dakle za razliku od 70e imas karticu sa 36 meseci garancij :: mislim da je to mnogo bolja kupovina od te tvoje
Jeste dobra kupovina ako je grafička 50EUR jeftinija zbog svega par dana `starosti`, ali... Zašto bi neko odmah prodavao ganc novu grafičku? To je pitanje. Preračunao se u potrošnji para kad je kupovao grafičku, ili se zaleteo na hajp, pa sad shvata da mu 970 nije dovoljno jaka za ono za šta njemu treba? Ili je nešto sjebao, a boji se da mu zbog toga ne bi priznali zamenu/garanciju?
Kartice uopste nisu u istom performans rangu tako da ni razlika u ceni nije upitna.
R9 290 je cak nesto sporija od GTX 780 (zavisno od update drivera, od non referentnih primeraka jeste) a kamo li od GTX 970 koji je na nivou Titan kartice ili nesto brza.
:: Kartice uopste nisu u istom performans rangu tako da ni razlika u ceni nije upitna :: :: R9 290 je cak nesto sporija od GTX 780 a kamo li od GTX 970 koji je na nivou Titan kartice ili nesto brza
Ti kao da imas neki problem sa rudarenjem i rudarima? Imam karticu u kompu koja je kopala preko dve godine 24/7. Nikakav problem do sada nisam imao. Sto kaze covek, ako vrisne, pravac radnja, potegnes garanciju i zdravo... Slazem se poređenje izmedju kartica nije na mestu pošto svaki korisnik ima neke svoje preferencije i logiku. Uvek je AMD bio za one sa `plićim` džepom. Ljudi koji nisu `kopali` treba da budu zahvalni rudarima. Da nije bilo coin-a, neki verovatno nikada ne bi došli u posed high-end karti.
Sta nije tako? Jesi ti pogledao overall chart? GTX 780 Ti je do izlaska GTX 980 bila karta koja je bila suvereno najbrza single GPU karta. Kakva bre R9 290 covece, to je znatno sporije od GTX 970. Ne znam zaista o cemu pricam ali ako je tebi lakse da sam sebe lazes da bi opravdao tu kupovinu izvoli.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647176. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.