SAVET - Koja graficka bi lepo cucala mom kompu ? ? ?
STRANA 1 OD 1
sstefan
SAVET - Koja graficka bi lepo cucala mom kompu ? ? ?
05.10.2007. 02:00
T5882
status: user broj poruka: 18
Planiram da zamenim staru Leadtek GeForce4 MX440 SE 64MB 128bit-a za neku koju bi moj komp mogao maximalno da iskoristi a masina je sledeca: Intel P4 Northwood 2.4GHz 512KB L2 Cache, ASUS P4B266, 2 X 512 DDR, WD200GB,LG L204WT. Problem je sto ploca podrzava samo AGP 4X pa ne znam koliki je to hendikep ako bi uzeo karticu od 8X (neko mi rece da bi radila ali malo sporije nego da je i ploca 8X,da li neko zna koliko je to sporije? ) Mozda neka od ovih: 6600GT ili 6800 ili mozda 7600GS do nekih 70-80e da ima DVI i TV-Out ? Do sada sam najvise igrao sa drustvom Fifu07 ,PES6,Football Manager, NBA,Half-LIfe II,C&C Generals ... koje su radile bez problema ali Fifa08 ne podrzava vise MX440 (valjda nema pixel shader 2.0) pa je doslo vreme za zamenu graficke a verovatno i napajanja :)
P.S. Posto nisam toliki fanatik da bi menjao ceo komp, koji me fino sluzi, da bi igrao najnovije igrice (dovoljno ce biti da radi nova Fifa,PES i eventualno C&C Tiberium Wars) bicu vam zahvalan na konstruktivnim savetima. Pozdrav !
...Ona ce ti raditi na 4x nesto sporije,ali je u svakom slucaju za tvoju konfiguraciju neki maksimum.Mislim da nema smisla ubacivati bilo sta jace jer tvoja konfiguracija ne moze to da isprati.
plafon. Kartice tipa 7600GT će raditi, međutim nećeš moći da iskoristiš njihov potencijal do kraja. Grafike tipa FX 6600 do ATI 9800pro (eventualno X1600pro) će raditi ok. Nemoj da se zamajavaš oko AGP 4X jer je ralika u odnosu na AGP 8X smejurija. Svaka AGP 8X kartica će raditi i na AGP 4X (5% sporije)
Svega ovoga, naravno, ne bi bilo da je Pera otišao pravo u policiju
sto ako nadjem, pa vidjao sam da 7600GS polovne idu oko 60e. Sada se otprilike dvoumim izmedju nje i 6600GT pa cu verovatno uzeti onu na koju prvo naletim.
Ljudi su potpuno u pravu, razlika između AGP 4x i 8x je totalno zanemarljiva u šta sam se mnogo puta lično uverio. I ja ti kao maksimum predlažem 7600GS. Živ bio!!!
Sve preko 6600GT je potpuno bespotrebno. Za 7600GS ces platiti primetno vise a razlika u performansama na tvom kompu ce biti maximalno 5%. Potpuno je neisplativo stavljati je na tako slaboj masini.
Znaci 6600GT bi vrsila posao neko vreme za ono sto meni treba, da li preporucujete neki poseban model, jel bolje da ima aktivno hladjenje ili je sve jedno ? Napajanje mi je mislim neki kinez od 350W, jel i njega da menjam ili da stavim karticu pa ako radi da ga ostavim?
AGP 4x na 266 MHz ima 1066 MB/s AGP 8x na 533 MHz ima 2.1 GB/s PCIe daje 16x 250MB = 4GB/s (tj 8GB/s u oba smera)
Ako je razlika tako mala izmedju Agp4x i Agp8x, sto je onda toliko boljitak kod PCIe x16? Mozda je i bolje pitanje, u kojim se trenucima graficka karta obraca CPUu i RAMu, te ima potrebu za tolikim protokom?
::AGP 4x na 266 MHz ima 1066 MB/ ::AGP 8x na 533 MHz ima 2.1 GB/ ::PCIe daje 16x 250MB = 4GB/s (tj 8GB/s u oba smera)
::Ako je razlika tako mala izmedju Agp4x i Agp8x, sto je onda toliko boljitak kod PCIe x16 ::Mozda je i bolje pitanje, u kojim se trenucima graficka karta obraca CPUu i RAMu, ::ima potrebu za tolikim protokom
Svaka sledeca generacija grafickih kartica ima brze radne taktove memorije i procesora,i,uopste,napredniju arhitekturu u odnosu na prethodnika.Ovo `napredovanje` se `poklopilo` sa smjenom standarda,tj. sa odlaskom AGP-a u istoriju,i realnost je da proizvodnja PCIE kartica bude dominantna.Dakle,platforma nije presudna (PCI - E vs AGP),iako je znacajna.
Stvarne razlike izmedju dva ista modela kartica na razlicitim slotovima - nema.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647176. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.