Kupio sam nedavno grafičku Powercolor R9 270X PCS+ i u Aidi64 vidim da je VRM2 stalno za oko 12-13 °C topliji od VRM1. VRM1 je u idle 45, a VRM2 57 stepeni (na 24 °C sobne temperature). Dva venta na njoj se okreću na 30% obrtaja.
Pošto se u grafičke karte najslabije razumem, zanima me da li je to normalno i treba li da budem zabrinut?
Pod opterećenjem od 99% GPU temperatura dostigne 70 °C i tu se zaustavi, temperatura VRM1 se popne na 68 stepeni, a VRM2 ostane na 57 stepeni. Oba ventilatora se obrću na 53% obrtaja.
Temperature i broj obrtaja ventova su merene AIDA64-vorkom i GPU-Z-om i poklapaju se.
To su pristojne temperature za naponski regulator, nemaš brige. Ako hoćeš da se igraš malo s tim, nalepi hladnjak (oni mali četvrtasti za GPU RAM) na PWM chip i vidi dal će se nešto promeni.
Sad sam isključio komp na 10-ak minuta, da se sve malo ohladi i onda ga uključio i brže-bolje podigao AIDU64, očitao senzore i VRM2 je odmah pokazivao 57 stepeni, dok su GPU i VRM1 bile 30 i nešto i polako su rasle, dok se nisu zaustavile na 47 i 46 respektivno, dok je VRM2 stalno pokazivao 57.
Moj zaključak - toplotni senzor ne očitava dobro temperaturu na VRM2. Jer, ne može odmah biti 57, dok je sve ostalo daleko ispod te temperature...
Meni lično ne smeta ta falinka na senzoru, tako da neću tražiti zamenu kartice (ako bi uopšte hteli da mi je zamene zbog te sitnice).
Mene samo zanima kako se je moglo igrati i raditi sta god na kompu u doba kartica koje jedva da su nesto i ocitavale od temperatura a grejale se ko furune bez naseg znanja?
Senzor je ispravan, taj VRM vise radi od drugog, razloga moze da bude koliko hoces, sve zavisi kako je reseno napajanje same karte i njenih komponenti i sta je nakaceno na vrm1 a sta na vrm2...
U meni se bore budala i genije. Plasim se da pametniji ne popusti!
+1 Danas svi blenu u neka ocitavanja senzore temperature sve i svasta, a najamanje se igraju ili za sta je vec kupljen komp... Kako se pre zivelo bez tih silnih informacija, ne znam.
Ja volim da prvi put ustelujem igru kako treba posle mi se jebe, gledam usage cpu i gpu, pa krenem od medijum detalja i polako povecavam ona podesavanja koja su mi je bitna na high ili ultra, nekad moze sve nekad ne. A kad ustelujem da igra radi na 55/60 stabilnih frejmova dok izgleda lepo, cao zdravo...
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647176. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.