Drugar me pita za savet,a ja ne znam sta da mu savetujem,pa pitam vas....Ima sledeci komp - Phenom x3 710,4gb ddr2 na 800mhz,500gb hard,dvd,svetleci kuler i napajanje Frontier 500w,ali premereno,sa stabilnim voltazama i malo radilo,dakle nije izrabljeno.....Pitanje glasi,koja je najjaca graficka koju sme da stavi u taj komp??? imao je ati 4650 1gb ,sa kojom je ostvarivao ukupan skor od 4200 poena u 3dmark 06,i ta graficka je crkla pa sad trazi zamenu,po mogucnosti malo jacu. Pretpostavljam da to napajanje nece izdrzati ni jednu graficku sa dodatnim konektorom za napajanje,pa me zanima sta je najjace od grafika da ova masina moze da iznese....
zaboravio sam napomenuti,on zeli samo Ati,nikako Nvidiu,ne pitajte me zasto,ali drug zeli ati,kaze ima poverenja u njih,svaka mu je sluzila dugi niz godina bez problema....ova 4650 mu je crkla od shoka,strujnog udara usled grmljavine....
Ta konfiguracija je od pre 5-6 godina pa je i napajanje iz tog vremena zar ne ? Ja na tako staro kinesko napajanje nebi stavljao ništa jace od neke graficke koje se snabdeva samo s maticne ploce recimo 7750 ili r7 250 ili zameni prvo napajanje. Ako zamenite napajanje za neko slicno onda može slobodno i neka sa nekom koja ima 1x6 pinski prikljucak r7 250x ili r7 260/260x. Jace od toga s tim procesorm nema svrhe a i napajanje koje bi platili 1500 dinara nebi izdržalo. Nvidia ima novu seriju koja manje troši tipa gtx 750/750ti.
od pre 5-6 godina,komp je star 3,5 godine,ali je radio oko 90 dana po hdd sentinelu,sto je veeeoma mali broj radnih sati za ovo napajanje,tako da nije oslabilo sigurno jer je premereno i stabilne su voltaze.... pise da ima 18A na 12v grani,i napajanje nije klasicni Frontier od 200grama,ipak je osetno tezak,stvarno deluje kvalitetnije od najobicnijeg kineza,kao da je neka malo bolja serija :) znaci koja bese najjaca ati graficka BEZ 1x6 pinskog prikljucka??? Napajanje ce to sigurno izgurati.....
7750 ili r7 250 ali ako kažeš da je napajanje dobro onda slobodno idi na neko koje ima jedno šestpopinsko pošto su razlike u performansama velike ali i u ceni. Kolko novca želi da izdvojiza graficku? nvidia koja je u rangu sa r7 260x isto nema dodatno napajanje a to su vec spomenute gtx 750/750ti. gtx 750ti je za 20 procenta brža od r7 260x ali su to cene od 14.000-15.000 dinara. To što grafika traži 10-20w više pa ima dodatno šestopinsko za napajanje ne znaci skoro ništo a lako se poveže uz dodatak koji se dobija uz samu graficku.
para ima koliko mu treba,znaci nema limit,ali ne bi da daje sad bas brdo para na komp koji ne vredi bas puno para,njemu je i ati 4650 radila posao,neka slicna ili malo jaca bi mu legla sasvim ok... najjace od igrica sto ce ikada odigrati jednom u mesec dana je sat -dva igranja neke igre poput COD4 i sl,znaci nista jako zahtevno.... ostatak vremena su samo filmovi i malo fejsbuka,nista vise....
Neku polovnu 7750 za 40 evra ili novu r7 250 za 9000 din r7 250x 10.000 din r7 260 11.000 din r7 260x 12.000 din Ove su sa 1 gb gddr5 a za 2 gb gddr5 ddaj još 1.000 do 2.000 din. Najbolja mu je solucija gtx 750ti sa 2 gb gddr5 za 15.000 din a ne traži dodatno napajanje i odlicno radi sa slabijim procesorima ali je 128 bitna ako to nešto znaci. Neznam što nece nvidia ali je to odlicna kupovina. r7 250 je u rangu sa recimo hd 4870 koja je osetno jaca od te koju ima. gtx 750ti je duplo jaca od r7 250.
Ono sto je napisao Simon72 za AMD, mada bih mu ja savetovao neku polovnu amd 6870, sam taj procesor ne moze da izdrzi jace graficke, cak ni 6870 ne moze da iskoristi maksimalno ( imao sam taj cpu a 6870 graficku i dan danas imam ).Moze da pogleda neku iz 7000 serije koja je ekvivalentna 6870 zbog podrske za Mantle api.
javio mi se pre minut,kaze uzece r7 250,jer kaze da je po nekim testovima na netu ta karta skoro duplo jaca od njegove stare 4650,a uklapa se u cifru koju je zeleo da potrosi...njemu jace i ne treba....hvala svima na pomoci:))))))
6870 trosi veoma dosta i ima dva komada x6 pina za dodatno napajanje. To njegovo napajanje nema nijedan x6 prikljucak nego ce morati preko molexa i adaptera da to budzi. Citaj od pocetka situaciju ne preporucuj mu da sprzi kompjuter.
@perrakojot Ja na taj krs od napajanja ne bih stavio nista jace od 260 obicne, ATI ne postoji odavno, AMD se zove firma, kao kad bi nvidiju zvao tnt riva...
Pogledajte neku sa 3 godina garancije ali obratite pažnju da ima i sa gddr3 memorijom a njih zaobidjite. Ova asus je odlican izbor http://www.atom.rs/?sid=9964 a košta 9400 din i 3 godina garancije. I da karta je duplo jaca od te koju je imao ako ne i više jer je verovatno sa gddr3 memorijom.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647176. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.