Radim za račinarom puno radno vreme, a i da se ne lažemo, služi i za igranje.
Da li se isplati kupovina Asus VE248H ili ima nešto bolje za te pare?
Drugo pitanje je u vezi hlađenja kućišta iz opisa (Fractal Design Define Black Pearl xl). Prvo da se zahvalim još jednom članovima foruma koji su mi pre nekog vremena pomogli u odabiru, stvarno se nisam pokajao za kupovinu.
E, sad, došlo leto, pa da se raspitam koje opcije su dobra ideja za hlađenje ove mašine, osim kačenja ventilatora na svaki otvor (kojih ima dosta), a da nije skupo kao vatra.
AMD FX 8350 Gigabyte GA-990XA-UD3 kingston hyperx genesis 2x4gb 1600 Asus 280x DCU II Top Samsung f3 Spinpoint 1tb Super Flower SF-800P14HE Fractal Design Define Black Pearl xl Altec Lansing MX-5021
Pa sa Fractalom XL imas sve ventilatore koji su ti potrebni, sa te strane si pokriven. A za hladjenje procesora, evo jedne po meni izuzetno povoljne varijante: http://goo.gl/BJ0Lbu
EDIT: e jbg, tek sad vidim da je kompatibilan samo sa intelom:( Mozda neka Noctua, ali nisu bas jeftine.. TT jedino da vidis neki na EM*I sajtu.
:: Radim za račinarom puno radno vreme, a i da se ne lažemo, služi i za igranje :: :: Da li se isplati kupovina Asus VE248H ili ima nešto bolje za te pare :: :: Drugo pitanje je u vezi hlađenja kućišta iz opisa (Fractal Design Define Black Pearl xl). Prvo da se zahvalim još jednom članovima foruma koji su mi pre nekog vremena pomogli u odabiru, stvarno se nisam pokajao za kupovinu. :: :: E, sad, došlo leto, pa da se raspitam koje opcije su dobra ideja za hlađenje ove mašine, osim kačenja ventilatora na svaki otvor (kojih ima dosta), a da nije skupo kao vatra :: :: AMD FX 835 :: Gigabyte GA-990XA-UD :: kingston hyperx genesis 2x4gb 160 :: Asus 280x DCU II To :: Samsung f3 Spinpoint 1t :: Super Flower SF-800P14H :: Fractal Design Define Black Pearl x :: Altec Lansing MX-5021
Ubaciš još koji vent. Sa kućištem se valjda dobijaju tri komada. Turiš 2 napred i eventualno jedan na stranu da uvlače, 2 gore i jadan nazad da izvlače vazduh iz kućišta i to je to.
i5 2500K/CM Hyper 212+/MSI Z68A-GD65 G3/HyperX Green 2×4GB 1600/Samsung 830 128GB/ASUS R9 280X DCU II TOP/Dell U2412M/Xonar DX/Altec ATP-3/TT Chaser MK-I/SF Golden Green Pro 650W/Genius KB-G265/A4Tech V7
Ma idi, ja kad bih stavio toliko ventilatora, prsla bi mi glava od buke.. stvarno nema potrebe, ploca ako je kvalitetna sa dobrim hladnjacima(ne sad nesto ultra), i sa chipsetom koji se ne greje kao furuna, sa grafickom sa dobrim hladjenjem, after market hladnjakom za CPU, sto danas svi imaju, nema potrebe za tolikim ventilatorima da se dernjaju, dovoljna su 3 ventilatora koja se dobijaju uz kuciste (jedan spreda, jedan straga, treci je opcioni, ja ga ne koristim. Silent i cool.
:: Ubaciš još koji vent. Sa kućištem se valjda dobijaju tri komada. Turiš 2 napred i eventualno jedan na stranu da uvlače, 2 gore i jadan nazad da izvlače vazduh iz kućišta i to je to :: :: :: i5 2500K/CM Hyper 212+/MSI Z68A-GD65 G3/HyperX Green 2×4GB 1600/Samsung 830 128GB/ASUS R9 280X DCU II TOP/Dell U2412M/Xonar DX/Altec ATP-3/TT Chaser MK-I/SF Golden Green Pro 650W/Genius KB-G265/A4Tech V :: :: ::
Pa ne mora on da stavi neke bučne i da ih odvrne na maks. Na kućištu već ima fan kontroler koji podržava 3 venta, a preostale može da poveže na ploču i da mašina bude i hladna i tiha. Ja sam lično spreman da istrpim i malo buke, samo da temperature budu što niže.
i5 2500K/CM Hyper 212+/MSI Z68A-GD65 G3/HyperX Green 2×4GB 1600/Samsung 830 128GB/ASUS R9 280X DCU II TOP/Dell U2412M/Xonar DX/Altec ATP-3/TT Chaser MK-I/SF Golden Green Pro 650W/Genius KB-G265/A4Tech V7
Po meni, mnogo je bolje uloziti u kvalitetan cpu kuler, najbolji na trzistu, uzeti graficku(razmisljati ranije) koja je mocna, a hladna, takodje ploca, i uopste ti ne treba okolo naokolo na kucistu toliko ventilatora jer ce i bez njih biti normalnih temperatura(moj primer). Jednostavno nema svrhe da bude toliko ventilatora a da rade na manjim obrtajima, to je po meni resenje za midi tower uslovno, i da ima mogucnosti, ali za XL, jok, nema efekta, samo ce kupiti prasinu bez potrebe jer ne mogu da postignu toliku koncentraciju da izbace napolje na malim obrtajima. Zato ja ne volim midi kucista, vec mATX ili full tower
:: Pa ne mora on da stavi neke bučne i da ih odvrne na maks. Na kućištu već ima fan kontroler koji podržava 3 venta, a preostale može da poveže na ploču i da mašina bude i hladna i tiha :: Ja sam lično spreman da istrpim i malo buke, samo da temperature budu što niže :: :: :: i5 2500K/CM Hyper 212+/MSI Z68A-GD65 G3/HyperX Green 2×4GB 1600/Samsung 830 128GB/ASUS R9 280X DCU II TOP/Dell U2412M/Xonar DX/Altec ATP-3/TT Chaser MK-I/SF Golden Green Pro 650W/Genius KB-G265/A4Tech V :: :: ::
Mogu da kažem da je komp značajno hladniji sa ova tri ventilatora nego prethodno midi kućište sa 5, ali, opet 280x je malo bučnija a i proc nije od najhladnijih. Velika dreka mi svakako ne gine sa još par ventilatora, mada, i pored maksimalnog opterećenja ova tri ponekad, nije toliko bučno kao što je ono manje bilo.
AMD FX 8350 Gigabyte GA-990XA-UD3 kingston hyperx genesis 2x4gb 1600 Asus 280x DCU II Top Samsung f3 Spinpoint 1tb Super Flower SF-800P14HE Fractal define r2 black pearl Altec Lansing MX-5021
Upravo ono sto sam napisao, tako sam se ja smarao dok nisam uzeo graficku koja ima odlicno hladjenje, ali jbg sad, neces sigurno menjati tu duze vreme.. za cpu imam dugo megahalems, za njega je dovoljan neki 120mm vent. sa malim obrtajima i procesor se hladi dobro. Tako da, ako nemas neki after market hladnjak za cpu, kupi neki koji ima priblizne performanse megahalemsu, noctui NH-D14 itd., graficka ce ti biti hladnija za nekoliko stepeni.
:: Mogu da kažem da je komp značajno hladniji sa ova tri ventilatora nego prethodno midi kućište sa 5, ali, opet 280x je malo bučnija a i proc nije od najhladnijih. :: Velika dreka mi svakako ne gine sa još par ventilatora, mada, i pored maksimalnog opterećenja ova tri ponekad, nije toliko bučno kao što je ono manje bilo :: :: :: AMD FX 835 :: Gigabyte GA-990XA-UD :: kingston hyperx genesis 2x4gb 160 :: Asus 280x DCU II To :: Samsung f3 Spinpoint 1t :: Super Flower SF-800P14H :: Fractal define r2 black pear :: Altec Lansing MX-502 :: ::
Hvala imarkoviću. Odlučih da dodam još par ventilatora za sada. jedan na vrh kućišta i drugi napred. Najjeftinije rešenje dok ne odlučim za nešto bolje.
Sada, na žalost, moram još jednom da se vratim na monitor. Shvatam da TN monitori nisu istog kvaliteta kao IPS, ali, kao što rekoh, osim posla, volim da se igram. Ovaj benq zaista lepo izgleda i deluje mi da će mi za posao savršeno odgovarati (što mi je jako bitno zbog 8 sati buljenja u njega), ali da li će biti odličan i za igranje?
Jedini sport kojima se bavim je vezan za miš i tastaturu, ako me razumete, pa mi je bitno. :D A i kada kupim, ne planiram da menjam skoro, bar par mašina da promenim.
Znam da malo pritiskam, ali mi je pogolema, dugoročna kupovina pa ispitujem sve opcije.
AMD FX 8350 Gigabyte GA-990XA-UD3 kingston hyperx genesis 2x4gb 1600 Asus 280x DCU II Top Samsung f3 Spinpoint 1tb Super Flower SF-800P14HE Chieftec BG-01b-b-sl-op Altec Lansing MX-5021
Radi nesto pametnije od sporta, jebes mis i tastaturu i igrice. Ako samo to konzumiras bices u problemu veoma brzo.
:: Hvala imarkoviću :: Odlučih da dodam još par ventilatora za sada. jedan na vrh kućišta i drugi napred. Najjeftinije rešenje dok ne odlučim za nešto bolje :: :: Sada, na žalost, moram još jednom da se vratim na monitor. Shvatam da TN monitori nisu istog kvaliteta kao IPS, ali, kao što rekoh, osim posla, volim da se igram :: Ovaj benq zaista lepo izgleda i deluje mi da će mi za posao savršeno odgovarati (što mi je jako bitno zbog 8 sati buljenja u njega), ali da li će biti odličan i za igranje :: :: Jedini sport kojima se bavim je vezan za miš i tastaturu, ako me razumete, pa mi je bitno. :D A i kada kupim, ne planiram da menjam skoro, bar par mašina da promenim :: :: Znam da malo pritiskam, ali mi je pogolema, dugoročna kupovina pa ispitujem sve opcije :: :: AMD FX 835 :: Gigabyte GA-990XA-UD :: kingston hyperx genesis 2x4gb 160 :: Asus 280x DCU II To :: Samsung f3 Spinpoint 1t :: Super Flower SF-800P14H :: Chieftec BG-01b-b-sl-o :: Altec Lansing MX-502 :: ::
@vuk Kako da kažem, vrlo rado druže, ali biće moguće tek nakon opsežne hirurgije. Za sad trčim samo koristeći šift. xD
@Daum Pisac je hteo da kaže da se ne razume, i moli da ga upute šta, kako i kuda, po mogućstvu.
Zadnji put sam kupovao monitor kad je 19` bio vrhunac tehnike i g2g odziv bio najbitnija stvar, u prevodu, nemam pojma ništa. Ne zameraj što davim, kad ne znam, pitam.
AMD FX 8350 Gigabyte GA-990XA-UD3 kingston hyperx genesis 2x4gb 1600 Asus 280x DCU II Top Samsung f3 Spinpoint 1tb Super Flower SF-800P14HE Fractal define r2 black pearl Altec Lansing MX-5021
ja bih ti toplo preporucio VA panel, a ne ips, zbog odredjenih prednosti i cene, ti ces se raspitati za detalje na netu, ips monitor je prevashodno za profesionalnu upotrebu.
:: @vu :: Kako da kažem, vrlo rado druže, ali biće moguće tek nakon opsežne hirurgije. Za sad trčim samo koristeći šift. x :: :: @Dau :: Pisac je hteo da kaže da se ne razume, i moli da ga upute šta, kako i kuda, po mogućstvu :: :: Zadnji put sam kupovao monitor kad je 19` bio vrhunac tehnike i g2g odziv bio najbitnija stvar, u prevodu, nemam pojma ništa :: Ne zameraj što davim, kad ne znam, pitam :: :: :: AMD FX 835 :: Gigabyte GA-990XA-UD :: kingston hyperx genesis 2x4gb 160 :: Asus 280x DCU II To :: Samsung f3 Spinpoint 1t :: Super Flower SF-800P14H :: Fractal define r2 black pear :: Altec Lansing MX-502 :: ::
Nema frke, samo bi mi bilo žao da baciš pare danas na TN shit sa katastrofalnim bojama i uglovima gledanja.
Mislim da nećeš naći bolju ponudu od Della P2414 prosto iz razloga jer ima previše dobre specifikacije za relativno nisku cenu:
24 inča 1920x1080, IPS panel Podešavanje po visini Rotacija Pivot USB hub
VA paneli su isto ok izbor jer nude korektne uglove gledanja, dakle nema promene contrasta po vertikali ako pomeraš glavu ali opet daju dobar odziv panela, uglavnom 5ms.
Ali opet, nećeš primetiti razliku izmedju 5 i 8ms kod IPS panela, a ovi AH-IPS paneli koji idu u monitore ovog cenovnog ranga nisu za profesionalnu uoptrebu nikako jer nemaju potpuni gamut boja tako da ne treba da te brine da li će lošije iskustvo da ti bude u gamingu.
IPS paneli imaju DOSTA kvalitetniji prikaz boja od VA panela u svakom slučaju...
Dakle ili VA ili IPS, ali sumnjam da ćeš za 170 evra približno naći bolji monitor od Della P2414H. :: @vu :: Kako da kažem, vrlo rado druže, ali biće moguće tek nakon opsežne hirurgije. Za sad trčim samo koristeći šift. x :: :: @Dau :: Pisac je hteo da kaže da se ne razume, i moli da ga upute šta, kako i kuda, po mogućstvu :: :: Zadnji put sam kupovao monitor kad je 19` bio vrhunac tehnike i g2g odziv bio najbitnija stvar, u prevodu, nemam pojma ništa :: Ne zameraj što davim, kad ne znam, pitam :: :: :: AMD FX 835 :: Gigabyte GA-990XA-UD :: kingston hyperx genesis 2x4gb 160 :: Asus 280x DCU II To :: Samsung f3 Spinpoint 1t :: Super Flower SF-800P14H :: Fractal define r2 black pear :: Altec Lansing MX-502 :: ::
1. pogledaj na youtube-u neki `ips tn panel` snimak 2. ips paneli imaju realniji prikaz boja, bolje uglove vidljivosti i trebalo bi manje da zamaraju oci ili mi se cini da je tako 3. Monitori iz Dell p serije su flicker-free pa bi zbog toga trebalo manje da zamaraju oci 4. Nekoliko godina koristim Dell u2311h ips i tokom igranja fife nisam primetio ozbiljnije usporavanje slike 5. Cesto gledam u monitor iz fotelje koju priblizim na oko 1.5 metar od monitora ali ni tada ne primecujem razliku u kvalitetu slike/boje iako u ekran gledam iz drugog ugla. Slika je bila tamnija na monitoru sa tn panelom dok sam gledao u ekran iz fotelje. 6. Dobri su monitori sa va panelom ali mislim da je u cenovnom rangu od 15 do 20 hiljada najbolje uzeti ips. 7. Mislim da ti nije potreban veci ekran od 24` 8. Opis monitora na sajtovima casopisa Svet kompjutera i tft central http://www.sk.rs/2013/11/sktd03.html http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_p2414h.htm 9. Razlika izmedju panela je objasnjena u tekstu na sajtu tft central http://www.tftcentral.co.uk/articles/panel_technologies.htm
daume, ips u odnosu na va panel u normalnim uslovima se ne primecuje velika razlika u prikazu boja, bar kada je u pitanje kvalitetniji va. Da ne pominjem glow i probijanje kao manu ips monitora, sto va nema.
Pregledah malo i jasnije mi je sad šta je falinka sa TN-om.
Radim u sferi papirologije i žvakanja podataka, dosta teksta i buljenja u brojke i slova, sheet-ova, tabela, tako da sam počeo da se bečim od ovog 19` Asusa starog pola decenije.
Svakako imam onih 20-ak hiljada koje sam spremio da potrošim na nesrećnog Asusa iz prvog post-a i svakako sam odlučio da uzmem monitor od 24` koji će da mi služi za gejming i posao.
Ako neko ima ideju za bolju kupovinu za te pare (npr da li valja neki koji je milos847 linkovao) neka linkuje slobodno, okvirna cena je 20-ak +- hiljada najviše, a ako ne, Dell P2414H će biti.
Hvala svima na objašnjenjima, pomogoste da naučim nešto novo. :)
P.S: Imarkoviću, koji su kvalitetni VA? Da pogledam i to, da se ne zalećem.
AMD FX 8350 Gigabyte GA-990XA-UD3 kingston hyperx genesis 2x4gb 1600 Asus 280x DCU II Top Samsung f3 Spinpoint 1tb Super Flower SF-800P14HE Chieftec BG-01b-b-sl-op Altec Lansing MX-5021
Monitor sa ips panelom mi ne zamara oci tokom igranja avanturistickih igara, citanja stripova i citanja teksta na sajtovima sa svetlom pozadinom. Mislim da ces morati da dokupis dvi kabl uz Dell p2414h. Imarkovic verovatno misli na va monitore iz BENQ gw serije ili Samsung S27C750P.
Ja sam uzeo Samsung S27c750 VA 27`, kosta nesto preko 200eu, ima fullHD rezoluciju i ja bih ti njega preporucio, njegov suparnik je Benq 27`, oznaka je GW zaboravih ostalo, ali naravno Samsung je bolji, ja sam mnogo zadovoljniji VA ekranom u odnosu na IPS, radim uglavnom u windows-u, graficku obradu i ponekad igram igrice, ne bavim se profesionalnim radom. Uglovi gledanja su fenomenalni, postoje 3 rezima za odziv, tako da je apsolutno gaming-monitor-optimized:), boje su odlicne, kontrast, sve sto treba. E da, crna boja je najrealnija crna boja, to neces videti ni na DELL-u od 600eu (uverio sam se).
:: Pregledah malo i jasnije mi je sad šta je falinka sa TN-om :: :: Radim u sferi papirologije i žvakanja podataka, dosta teksta i buljenja u brojke i slova, sheet-ova, tabela, tako da sam počeo da se bečim od ovog 19` Asusa starog pola decenije :: :: Svakako imam onih 20-ak hiljada koje sam spremio da potrošim na nesrećnog Asusa iz prvog post-a i svakako sam odlučio da uzmem monitor od 24` koji će da mi služi za gejming i posao :: :: Ako neko ima ideju za bolju kupovinu za te pare (npr da li valja neki koji je milos847 linkovao) neka linkuje slobodno, okvirna cena je 20-ak +- hiljada najviše, a ako ne, Dell P2414H će biti :: :: Hvala svima na objašnjenjima, pomogoste da naučim nešto novo. : :: :: P.S: Imarkoviću, koji su kvalitetni VA? Da pogledam i to, da se ne zalećem :: :: :: AMD FX 835 :: Gigabyte GA-990XA-UD :: kingston hyperx genesis 2x4gb 160 :: Asus 280x DCU II To :: Samsung f3 Spinpoint 1t :: Super Flower SF-800P14H :: Chieftec BG-01b-b-sl-o :: Altec Lansing MX-502 :: ::
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.