Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
Koja graficka do 200E? Za 3D i HD video produkciju
STRANA 1 OD 1
MarcelloBG Koja graficka do 200E? Za 3D i HD video produkciju 28.09.2007. 00:00 T5793

status: user
broj poruka: 6
Pozdrav svim poznavaocima PC hardwera!

Imam par pitanja za vas, nadam se da vam nije zamorno da odgovarate ali nisam nasao na ostalim postovima konkretne odgovore koji bi zadovoljili moja pitanja.

1.Koju graficku karticu preporucujete u rangu do 180-200e, za 3D i HD aplikacije?

2. Ako vas ne mrzi da mi malo poboljsate sklad buduce konfiguracije koju sam naveo ispod prvog pitanja.

3. Moram da kupim legalan OS, sta preporucujete Vista 64bit (koju verziju) ili da se drzim XP-a imajuci u vidu 4GB RAM-a ?

Bavim se video produkcijom. Igice ne igram uopste mada znam da su dobar test za performanse kartica. U zadnje vreme posla kojim se bavim je manje nego ranije pa ne planiram da potrosim mnogo para na upgrade PC-a, posebno sto imam i malu bebu pa sam poceo da se stiskam :-).
Sklopio sam neku optimalnu konfiguraciju koju treba da uzimam uskoro. Sve ostalo ( u smislu prerade iste) bolje da prepustim vama, pa bih uz vasu podrsku to bilo to i ne bih se dvoumio oko izbora jer je ponuda ogromna a cene slicne.

PRVO PITANJE :
Potrebne su mi dobre performanse za 3D redering i HD video kompozing i post produkciju.
Koja pci-e graficka kartica je bolji izbor (npr. od ove dve) :

GAINWARD BP8600GT-256-GS GLH-TV-DD 625MHz(core)/1800MHz(mem), 2xDVI
ili
ASUS EN8600GTS Silent/HTDP/256M

Ili preporucujete nesto trece?

DRUGO PITANJE:
(vase sugestije za sledecu konfiguraciju)

MB:
ASUS P5K, Intel P35, S775
CPU:
Intel Q6600 Core 2 Quad 2.4GHz (1066MHz,8MB,Kentsfield,S775)
RAM:
GEIL 4GB PC2-6400 DDR2 800MHz Ultra, CAS 4-4-4-12
HDD 2X:
2x Western Digital 500 GB WD5000AAKS, SATAII, 7200rpm 16MB cache
Kuciste i napajanje 450w.
Ostalo, imam 2 TFT monitora,20.1` wide i 17` tako da mi je preview solidan za sada, kao i zvucnu Audigy 2 platinum gold, to ne bih menjao jer je jos uvek IN.

Hvala unapred i izvinjavam se ako sam pitao neke stvari koje nisu u sklopu pravila ove grupe u forumu.
Pozdrav!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Ognjeni .... 28.09.2007. 00:33 #28799

broj poruka: 4521

Poz,...bolje da si rekao koliko para bi izdvojio za konfiguraciju ( ili jos bolje , koliko para za odredjenu komponentu, zbog prioriteta)....sto se tice one 2 kartice sto si pitao, 8600 gts je daleko bolje ALI nikako silent osim ako ti nije bas toliko bitno da ti bude tiha u radu....mada moj predloh graficke kartice je trenutni kralj ((tek treba da stigne) a i zbog prikaza slike i perfomansi)) ...ati 2900 pro, kostace negde oko 220e ,a kad se klokuje( sto je veoma jednostavno) brzi je od 2900 xt za 10-ak procenata( a jeftiniji 100-ak evrica)......Vistu ni ukojem slucaju da ti ne padne da isntaliras osim ako ne zelis muke sa novim racunarom.Tek kad izadje SP1 pocetkom godine Vista ce biti OK, a tek sa SP2 pogodna za koristenje.Uzmi xp.SSto se tice napajanja, nista ispod kvalitetnih 550 w(coler master extrime 550w je ipod 50e kao i lc power) na tu konfiguraciju ni ne pomisaljaj i sto se tice hdd, ja bih ti preporucio seegate baracuda( imaju najbrze vreme pristupa i daleko su kvalitetniji )

ajd uzdravlje :)
MarcelloBG Re: .... 28.09.2007. 01:46 #28805

broj poruka: 6
Ognjene hvala na savetima, poslusacu te.
Jedino nisam siguran za ATI naspram NVIDI-e da li je superiorniji za Adobe After Effects i Premiere CS3 i 3D MAX 8/9 i VUE aplikacije.
Sta je po tebi ATI vs NVIDIA za video produkciju u mom slucaju.
Hvala!
Ruff re 28.09.2007. 02:14 #28807

broj poruka: 829
1. uzmi 8600gts, ali kao sto ognjeni rece, gledaj da ne bude silent(osim ako ti treba silent zbog bebe), ipak ona radi na velikim taktovima....

2.iako imam i atija i nvidiju, ne mogu da ti ih uporedim, jer su kartice skroz rasparne generacije. jedino sto ti mogu reci jeste da mi se na starom kompu sa atijem 9250 i drajverima od pre... recimo godinu dana.... ponekad(jednom u 1-3 meseca) desavalo da se drajveri iskljuce, `aplication needs to be closed...` i tad bi mi cpu preuzeo softverski da obradjuje sliku, sto je naravno bila katastrofa koja se resavala jednostavnim restartom racunara... ovaj komp imam samo mesec dana ali probrema sa dobijenim drajverima uopste nije bilo.

ovo sto cu ti sad napisati nije moje misljenje(ja ga nesto bas i nemam po tom pitanju), vec to ljudi pisu po forumu/forumima:
nvidia - bolji, stabilniji drajveri, slika vuce malo valjda na crvenu...
amd ati -bolja slika, tj realnije boje i celokupna slika ali losiji drajveri. nekad se i komentarise kako ati ide u nazad izbacivanjem novih drajvera. ceo taj problem izbegnes tako sto nadjes stabilnu verziju i ne odvajas se od nje...

i jos nesto sto sam citao. ati ima grupisane jedinice za obradu, po 5 u grupi, sto moze da bude bolje ali cesto je gore jer je tesko napisati drajvere/program koji ce ih koristiti sve vec recimo da mogu da budu iskoriscene 2,3,4... naravno ume da se iskoriste i svih 5 istovremeno i onda je valjda bolji od referentnog nvidijinog modela...

nesto mi govori da ce biti komentara na ovaj post, pa cu jos jednom skrenuti paznju da me je potpuno briga za drajvere i 1 procenat ubrzanja i odnose referentnih modela, sve dok moje kartice lepo rade...

nadam se da sam ti ovime makar malo pomogao.
poz i srecna kupovina!
Nikolas

Ognjeni .... 28.09.2007. 10:04 #28814

broj poruka: 4521

Nema na cemu...sto se tice toga od mnogo lica (a i citajuci po forumima) sam video da je nvidia bolja ALI to u ovom slucaju nema veze jer 2900 pro ( taktovi 650 cpu- 1600 memorija - -2900 xt 750 cpu - -1650 mem) kao sto vidis lako moze da se pretvori u 2900 xt a a2900 xt je skroz druga klasa u odnosu na 8600 gts i gt.....da se dvoumis izmedju 8800gts i 2900 pro pa u redu(ja bih i tad i uzeo 2900 pro) ali ovako po meni nema dileme...ako mozes da odvojis jos nekih 20e koliko ce biti skuplja od tvog budzeta za kartu.a i veliki plus za ati je mnogo kvalitetnija slika(pogotovo od nvidia 8-me generacije) + podrzava AA+HDR

ajd uzdravlje
milos24 tesko 28.09.2007. 17:12 #28835

broj poruka: 282
ATi serija 2000 navodno bolje saradjuje sa video materijalom (nisam probao, samo citao), dok nvidia bolje saradjuje sa OpenGL-om koji je znacajan kod 3D programa.
Idi na benchmark i poglrdaj testove kartica, narocito obrati paznju na specView test koji simulira rad pojedinih 3D aplikacija. Tako da je na tebi da izvazes sta ti vise treba video ili 3D. Nadam se da sam pomogao

Milos

Ko ne zna, i zna da ne zna, dete je, nauci ga,
Ko zna, a ne zna da zna, spava, probudi ga,
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, kloni ga se,
Ko zna, i zna da zna, mudar je, sledi ga.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs