zdravo svima. kupio sam nov dell monitor. u pitanju je i ovde hvaljeni p2414h model. postojao je i u2414h, ali i malo skuplji, mada izgleda da imaju iste panele.
povezao sam na vga, ali imam nekako mutniju sliko oko teksta. nije ostra kao na starom viewsonic-u koji je imao tn panel (proizvodnja oko 2008-2009).
Da li treba da dokupim dvi kabl (posto ovaj model nema hdmi, a dvi nisam dobio), pa da probam onda ili da reklamiram?
ako treba dvi-dvi, da li uzeti single ili dual link?
Pa jel si probao da podesis ostrinu slike i sve ostalo u Windowsu?
:: zdravo svima :: kupio sam nov dell monitor. u pitanju je i ovde hvaljeni p2414h model. postojao je i u2414h, ali i malo skuplji, mada izgleda da imaju iste panele :: :: povezao sam na vga, ali imam nekako mutniju sliko oko teksta. nije ostra kao na starom viewsonic-u koji je imao tn panel (proizvodnja oko 2008-2009) :: :: Da li treba da dokupim dvi kabl (posto ovaj model nema hdmi, a dvi nisam dobio), pa da probam onda ili da reklamiram :: :: ako treba dvi-dvi, da li uzeti single ili dual link :: :: hval ::
zavisi koju graficku imas, ali generalno DVI daje daleko kvalitetniju sliku(digital vs analog), definitivno kupi DVI kabl
:: zdravo svima :: kupio sam nov dell monitor. u pitanju je i ovde hvaljeni p2414h model. postojao je i u2414h, ali i malo skuplji, mada izgleda da imaju iste panele :: :: povezao sam na vga, ali imam nekako mutniju sliko oko teksta. nije ostra kao na starom viewsonic-u koji je imao tn panel (proizvodnja oko 2008-2009) :: :: Da li treba da dokupim dvi kabl (posto ovaj model nema hdmi, a dvi nisam dobio), pa da probam onda ili da reklamiram :: :: ako treba dvi-dvi, da li uzeti single ili dual link :: :: hval ::
Ja na 32` u 1920x1080 ne vidim nikakvu razliku u odnosu na DVI i DSUB, cak koristim VGA i preko KVM switch-a. Grafika je stara GF6800 koja nema nista losiji prikaz od recimo X850
`Budućnost pripada onima koji su u vreme velikih promena spremni učiti, a oni koji misle da više nemaju šta da nauče, ostaće zatečeni u svetu koji više ne postoji` - Eric Hoffer
Sve zavisi, kako od graficke, tako i od monitora/ TV-a.. moze da bude velike razlike, a i ne mora, u ovom slucaju, vrlo lako moze da mu muti sliku VGA.
:: Ja na 32` u 1920x1080 ne vidim NIKAKVU razliku u odnosu na DVI i DSUB, cak koristim VGA i preko KVM switch- :: :: `Budućnost pripada onima koji su u vreme velikih promena spremni učiti, a oni koji misle da više nemaju šta da nauče, ostaće zatečeni u svetu koji više ne postoji` - Eric Hoffe :: ::
Kako mutna? Jesi probao auto adjustment? Ako imas ghosting ( onako vide se senke na slovima), onda zameni kabel. Hoce da pravi problem losi kineski, jadno oklopljeni kabel. Bez obzira koji od ulaza koristis, slika mora biti jasna i tu nema dileme.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Primetio sam da kod VGA jako veliki uticaj ima kvalitet kabla.
Testirao sam pre nekog vremena razliku HDMI i VGA na mom 37` TV-u u 1080p.
Slika je definitivno bila odlična preko HDMI-a. Onda sam probao preko nekog tankog VGA kabla koji mi je došao uz monitor - ne verujem da ima više od 5mm u prečniku i slika sa istim je bila katastrofa.
Par dana kasnije nađem na poslu neki VGA kabl koji je išao uz HP grafičke stanice, debeo bar 1cm, oklopljen i užasno krut i rekoh da probam ponovo - sa 2m razdaljine nije bilo šanse da se razlikuje slika preko HDMI i VGA.
Taj p2414h ima fullHD rezoluciju, koja zna da bude prilično zahtevna po pitanju kvaliteta VGA kabla, stari Viewsonic je verovatno imao nižu rezoluciju ili kvalitetniji AD modul pa je slika bila oštrija.
U prevodu - nabavi DVI kabl, instaliraj drajvere za monitor i odgovarajući .ICM profil i slika će ti biti daleko bolja.
slika i sa DVI i sa VGA, tu nema sta da razmisljas.Ako je sve ostalo OK(drajver, rezolucija...)mora i text da bude extra ostar i na mnogo slabijim monitorima .Posto ni DVI kabl nije `sto dukata `kupi ga zbog drugih stvari, a ne ostrine``, mada bih se ja malo igrao u Windowsu u drajveru za graficku, imas i na Netu profila za tvoj monitor...
..mora da bude, ali nije ocigledno. Ja sam se igrao sa raznim VGA kablovima na jednom Samsung 23` 1920x1080 monitoru i sa VGA kablom slika je znatno bila osiromasenija u odnosu na HDMI i DVI, a kabl je bio ne bas kao prst, ali vrlo kvalitetan i debeo i sa shirmom, nekako je slika imala sum, malkice vise bele boje. Kao sto kaze Mighty, ili ultra kvalitetan VGA(koji nije jeftin), ili DVI, mislim sta mu je problem da dokupi samo DVI kabl ili HDMI, nije to 100eu..
:: :: slika i sa DVI i sa VGA, tu nema sta da razmisljas.Ako je sve ostalo OK(drajver, rezolucija...)mora i text da bude extra ostar i na mnogo slabijim monitorim :: .Posto ni DVI kabl nije `sto dukata `kupi ga zbog drugih stvari, a ne ostrine``, mada bih se ja malo igrao u Windowsu u drajveru za graficku, imas i na Netu profila za tvoj monitor.. ::
O tome sam i pričao, nije problem da se kroz VGA progura rezolucija 1280x1024 i da slika bude oštra, ali zna da bude problem gurati 1920x1080. Zato je na starim 17-19` bila manja razlika između VGA i DVI, Za full HD treba mnogo veći bandwith i mnogo su stroži uslovi za kvalitet kabla, pošto kroz VGA guraš analogni signal.
Kvalitetni VGA kablovi su mnogo skuplji od običnog DVI, a DVi daje bolji kvalitet tako da nema tu neke nauke.
:: :: slika i sa DVI i sa VGA, tu nema sta da razmisljas.Ako je sve ostalo OK(drajver, rezolucija...)mora i text da bude extra ostar i na mnogo slabijim monitorim :: .Posto ni DVI kabl nije `sto dukata `kupi ga zbog drugih stvari, a ne ostrine``, mada bih se ja malo igrao u Windowsu u drajveru za graficku, imas i na Netu profila za tvoj monitor.. ::
Si dobio uz monitor i on mora da bude kvalietatan u skladu sa monitorom. DVI kabl nisi dobio. Traži od prodavca odgovarajući VGA ili DVI ili im vrati monitor.
mada deblji i skuplji ne znaci i bolji :D tanki Assmann je nekad bolji od ostalih debelih koji imaju lose bakarne provodnike, retke mrezice i samo plastiku
Ja licno imam Bandridge doble shirmed, njego poprecni npresek, spoilja, je sigurno >15mm.
Sto se tice rez ne slazem se sa time da je 1080p zahtevno za danasnje pojmove. Imao sam Eizo monitore od 22`, CRT, koji su korisceni u max. rez za DTP i to od 2048x1536
`Budućnost pripada onima koji su u vreme velikih promena spremni učiti, a oni koji misle da više nemaju šta da nauče, ostaće zatečeni u svetu koji više ne postoji` - Eric Hoffer
Slažem se, ovde je malo izvikana fama da `ne može` full HD preko analognog kabla. Može, i te kako. Fora je u padu kvaliteta i potkradanju kupaca na stvarima koje više i nisu bitne, naoko. Ipak, čovek je kupio monitor koji ima i VGA ulaz, i, taj IMA DA RADI za sve pare i tačka. Ne može da se naplati kao dodatna opcija, a da ona u stvari ne radi ili radi kilavo... Dakle, uzrok degradirane slike je isključivo nekvalitetni kabal, spojevi i primenjena elektronika u monitoru. Ako je ovo sve po standardu, primetiti razliku u slici je stvar nekog uređaja-gadgeta, vi svakako nećete. Ono što je tačno, to je da i kada su ispunjeni ovi uslovi, na analogni kabal može uticati neka elektromagnetna smetnja u okolini monitora-pc-a, a na digitalni neće.... Da ne bude da se zalažem za analogiju, ALI, videćete, u nekom narednom periodu, možda i bliskom, vratiće se analogija na VELIKA VRATA. Samo, što će onda da bude papreno skupa, otkriće se topla voda koliko je analogno - analogno tj. 100% verno, da je digitalno (skljaštreno i degradirano) - za sirotinju i raju itd. Da ne kažem da će biti iAnalog od Apple-a, ali tako nešto. Potrebna je samo dobra ambalaža i rejting, i eto raje da se pali i žari.
Budale računaju na sreću.
:: mada deblji i skuplji ne znaci i bolji :D tanki Assmann je nekad bolji od ostalih debelih koji imaju lose bakarne provodnike, retke mrezice i samo plastik :: :: Ja licno imam Bandridge doble shirmed, njego poprecni npresek, spoilja, je sigurno >15mm :: :: Sto se tice rez ne slazem se sa time da je 1080p zahtevno za danasnje pojmove. Imao sam Eizo monitore od 22`, CRT, koji su korisceni u max. rez za DTP i to od 2048x153 :: :: `Budućnost pripada onima koji su u vreme velikih promena spremni učiti, a oni koji misle da više nemaju šta da nauče, ostaće zatečeni u svetu koji više ne postoji` - Eric Hoffe :: ::
Sve slike i zvuk su u digitalnom formatu, samo elektronika prebacuje digitalno u analogno, kao recimo DAC za zvuk. Isto tako i slika je digitalizovana a posle može da se prebaci u anologni signal za sam display. Dali se to uradi u samoj video karti ili u monitoru može da bude jedina razlika. Analogni signal je više podložan smetnjama pa je zato DVI manje osetljjiv. Dvosmerna veza takođe pomaže.
Kupio sam dvi kabl. Single link. Rekli su mi da je dovoljno za fullHD. Slika je sad `prava`. Neuporedivo u odnosu na ono. Bio je ghosting oko slova. Ne sumnjam da je ustedjeno nekoliko dolara da bi se dobio kabl koji samo lici na vga, a inace je neupotrebljiv. i ja sad mogu da ga bacim prakticno umesto da su i naplatili malo vise, a da radi lepo. Ovako samo gomilamo otpad.
Hvala svima jos jednom. Slika je bas super na prvi pogled. Postojao je i neki novi model u prodavnici. U2414H koji ima HDMI, ali sam nasao na netu da ima problem sa nvidija kartama i da je dell bas pogresio sa tim modelom iako lepo izgleda i ima tanke ivice.
Nisam rekao je da je zahtevno za današnje pojmove, nego za kvalitet VGA kablova koji se dobijaju uz monitore i koji ne koštaju ni 50 centi da se proizvedu.
:: Sto se tice rez ne slazem se sa time da je 1080p zahtevno za danasnje pojmove. Imao sam Eizo monitore od 22`, CRT, koji su korisceni u max. rez za DTP i to od 2048x153 ::
Upravio to i kazem, jedini krivac za ta slova sa senkama, tj. slika ima ghosting je nekvalitetan kabel, a mozda i neispravan ili je blizu nekog ometala ( mreza 220V, neki adapter/ispravljac i sl., jer su jako slabo oklopljeni ). Nabavi proveren i kvalitetan VGA kablic, pa ako uocis razliku izmedju njega i DVI, ja ti placam pice.
I naravno, jedan + za Piska. Sve je covek lepo rekao. Nema tu, kupis monitor sa ugradjenim VGA, a da zeza...Ili ima da radi u fullu ili je neispravan.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
:: Svima hvala na savetima :: :: Kupio sam dvi kabl. Single link. Rekli su mi da je dovoljno za fullHD. Slika je sad `prava`. Neuporedivo u odnosu na ono. Bio je ghosting oko slova. Ne sumnjam da je ustedjeno nekoliko dolara da bi se dobio kabl koji samo lici na vga, a inace je neupotrebljiv :: i ja sad mogu da ga bacim prakticno umesto da su i naplatili malo vise, a da radi lepo. Ovako samo gomilamo otpad :: :: Hvala svima jos jednom. Slika je bas super na prvi pogled. :: Postojao je i neki novi model u prodavnici. U2414H koji ima HDMI, ali sam nasao na netu da ima problem sa nvidija kartama i da je dell bas pogresio sa tim modelom iako lepo izgleda i ima tanke ivice. :: :: :: :: ::
Kada sam u retkim trenucima mogao da primetim razliku izmedju vga i dvi upravo se javljala na tekstu. Mozda nije do toga ali si to trebao vec da probas pre javljanja na forum. Pitanje je zasto bi neko koristio vga u 2014. godini na fullHD 24` ips monitoru? Bar jedan dvi kabl ti treba u kuci u svakom slucaju.
pa zar nisi dobio dvi kabl uz monitor, ja imam brdo pakovanja sto su stigli uz monitor ali morao sam da uzmem poseban dvi na hdmi zbog maticne, slika je u fullu.. drago mi je da je da je sada sve u redu i da te lepo sluzi.. :)
Intel I5 4670 + Arctic Cooling Freezer I30 Gigabyte G.1 Sniper B5 Kingston Hyper X Beast 2x4gb 1600mhz Seagate Baracuda 1Tb Seasonic G550 550W Gold Fractal Design Define R4 Black Pearl with Side Window Dell P2414H...
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.