kako se povezuje kabl/adapter 2xMolex na 6 pin PCIex
STRANA 1 OD 1
arogan
kako se povezuje kabl/adapter 2xMolex na 6 pin PCIex
28.04.2014. 23:32
T57550
status: user broj poruka: 538
Unapred molim ljubitelje novih jakih igrica da negativno ne komentarišu moje pitanje (zaostao i sl...). Želim samo da gledam You tube klipove na rezoluciji 720 (HD) i da prođem što jeftinije
Do sada, ako sam hteo da nabavim jaču grafičku kartu sa 6-pinskim dodatnim napajanjem kupovao sam i napajanja sa takvim konekektorom (nešto skuplja od običnih, LC Power 550 i 600W). Pre neki dan mi je džabe došla jedna grafička Ati X860. Verovatno je 7-8 godina stara ali je u svoje vreme bila OK jer ima dodatni 6-pinski ulaz i veliki kuler. Na računaru na koje nameravam da je instaliram (umesto NVidia 7300) imam napajanje Frontier 500W, 21A na grani +12 volti, što je nadam se dovoljno, ali nema 6-pinski izlaz. Drugar mi je rekao da ima adapter i dao mi ga je danas. 6-pinski konektor mi je jasan, ulazi u grafičku kartu. Ali dva `muška` moleksa sa kablovima na 3 pina (od 4), pošto je spoljni kabl žute boje pretpostavljam da je +12V i dve središnje mase (mada nisu crne boje), a nema crveni kabl +5v. Vidim da sa oba Molex konektora ta tri kabla idu paralelno u dva reda na 6-pinskom konektoru, ukupno 6 pina. Ja imam slobodna 3 `ženka` moleksa na napajanju (napr. mogu da povežem 3 IDE CD-A).
Moja pitanja: - da li na oba molex konektora na adapteru da povežem `ženske` Molex konektore sa napajanja ili samo na jedno? (Svakako će mi ostati jedan slobodan od tri Molexa pa nemam potrebe da ih čuvam za nešto drugo), - sa napajanja mi idu dve grane sa po 2 konektora na +12V. Na jedan konektor sam prikačio HDD. Ako sa svake grane povežem po jedan Molex, da li će nešto zasmetati napajanju HDD-a? (na istoj grani će biti povezan i HDD i polovina dodatne struje za jaku grafiku a napajanje nije baš `jako`). Ako pak, povežem sa iste grane oba slobodna Molex-a to je po meni kao da sam spojio samo jedan pa napravio paralelnu vezu (ne vidim takav smisao), odnosno neću dobiti jaču struju nego kada spojim samo jedan konektor. - pošto mi ova kartica treba da `gura` samo Youtube klipove na 720(HD), da li je ta kartica dovoljna ? Da li je napajanje dovoljno ? (imam i novo MSI 500 W koje sam dobio džabe uz novo kućište i koje sam odmah skinuo jer ima samo 15A na +12V grani, pa neka je džaba)
Napomena: nemojte mi prepororučivati noviju karticu i napajanja od 3.000 - 4.000 din jer to imam na dva računara, ovaj mi je isključivo za decu i Youtube (720 HD).
Za svaki slucaj, vezi oba molex-a (koji ``idu`` iz 6-pinskog k.) na...
28.04.2014. 23:46
status: user broj poruka: 10999
odgovarajuce vodove PSU-a. Nije samo stvar u vezivanju dveju grana (zbog ukupne struje) vec je sigurnije zbog moguceg isklizavanja (gubljenja kontakta na jednom molex-u). Vezi oba, na zasebne grane.
GPU-z mi prijavljuje RADEON X850 series, mislim da je na samoj grafičkoj pisalo MSI 860 ali sad me mrzi da je vadim iz računara jer je isprobavam na kvalitetnom napajanju. Temperatura koju javlja senzor je 43 stepena, valjda je to OK (nisam Gamer pa ne znam) - Ako spajam oba konektora, da li da ih sopojim na oba molex-a na istoj grani koja izlazi iz napajanja (na jednoj grani su mi oba slobodna). Na drugoj grani mi je na prvi Molex povezan CD (pogrešno sam mislio da mi je HDD jer on je SATA) a drugi Molex je slobodan. Ako sa obe grane spojim po jedan slobodan Molex (što mi je logičnije), da li će na grani na kojoj je povezan jedan Molex na grafičku a drugi Molex na CD dolaziti do kolizije u naponu ako je grafika pod opterćenjem ili se zavrti CD?
Pa vezi ta dva muska moleksa sa zenskim i to je to. Nema veze koji je koji, sve to ide sa istog izvora tog napajanja...To MSI napajanje uopste nije toliko lose, i ono bi guralo sve to bez problema.
Ako ti zafali molex-a, rezi flopy i zavrti neki konektor od nekog crktnutog, izoliraj i ciao.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Ako sva 4 Molex konektora vuku struju sa istog mesta na napajanju onda je stvar jasna. Mada sa stanovišta osrednjeg elektroničara ne vidim razlog zašto taj kabl adapter nema samo jedan Molex a na 6-pinskom konektoru se izvuku po jedna paralelna veza za sva tri pina pa da bude ukupno 6 pina.
Dakle, koliko sam shvatio, nema šta da upropastim (da ne kažem spalim) ako spojim oba Molex-a sa bilo koja dva Molex-a sa napajanja.
A ovo novo MSI napajanje, držao sam ga u rukama, ako onih stotinak grama može da da 500W, onda ... Frontier je nešto teže ali ne mnogo - ipak imam više poverenja od njega. A kad sam montirao ona dva LC-a vidi se da vrede svaku paru, ali sve ima svoje granice - ne mogu da dajem velike pare i za treći računar u kući.
To se i ja pitam. Kao da ce kroz taj kablic da prolazi 1000A :D. Mozes slobodno i secnuti ta dva molexa od 6-pinskog i sve nakalemiti na jedan muski i radice, a kabel se nece ni malo grejati, a i sto bi?
Ali ajd, kad ti je sve lepo iz komada, onda ne moras cackati. Povezi sve i gotovo...
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
A drugi podeli sa CDom. Neces imati nikakvih problema. Vazno je samo da ti grane budu razdvojene. Obavezno prikaci oba i bolje je sto ide na dva, nemoj ni slucsjno da lemis i spajas u jedan. Nema potrebe. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.