Cao momci i devojcice :) Od nove godine sam se posvetio izucavanju svega oko gejminga, periferija itd. Davno sam batalio igre, cak i cs1.6 koji sam igrao po ceo dan i noc i okrenuo se nekim stvarima od kojih se zivi, pokrenuo neki sitan biznis sa transportom i selidbama sa par drugara a posto zbog povrede kolena ne mogu da nosim klavire, hocu da nadjem neku kombinaciju da sklopim neku masinu za naredne 2-3 godine i da me ne boli glava. Uvek sam govorio da me ne zanima to intel/amd amd/nv razlikovao sam to sve po boji ali dosao sam u situaciju da bas proucim sta je bolje kada ce vec biti na duze staze itd.
Bice neka asus ploca i intel cpu i 8gb rama kao neki pocetak, nista odredjeno nisam oko toga odlucio, vise sam proucavao graficke karte. Vidim da se bas raspravlja o tome.
Nosio sam se mislju da uzmem ovu karticu i cekao sam rezultate, burazer mi je nasao i kosta oko 600 eura. Sada kada sam malo bolje pregledao rezultate totalno sam razocaran.Ova najbrza R9290X verzija je sporija od nvidia GTX780 TI referentnog modela. 512 bita i 4GB memorije me je privlacilo ali je karta sporija i necu da dajem tolike pare kad vec imam bolju ponudu. Eno i overklok nije neki.Dzabe sto su je tamo nabudzili kad je karta prenategnuta,ne moze gpu vise.
Koliko vidim mislim da cu ipak uzeti GTX780 TI neki od modela amd kasni definitivno dosta za nvidia.
Mada, mislim da ce u dobroj meri da ti iskuliraju temu, kad si vec unapred odlucio sta ces da uzmes... Ili se samo hvalis :-) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
Kao korisnik AMD karti vec nekoliko poslednjih godina, i ja sam cekao rezultate, stabilizaciju cena, i pojavljivanje R9 290(x) karti, i na kraju, pred novu godinu, uzeo lepo NV GTX 780 Lightning. Smatram da ti je odluka poptuno na mestu, jer je AMD otisao u nebesa sa poslednjom generacijom, bar kad su odnos cena/performanse u pitanju, a ponajvise na nasem trzistu jer zbog rudarenja ih je u trenutku kada sam ja kupovao bilo jako tesko nabaviti, a da ne pricam o tome sto su i te kako zakasnili sa non referentnim hladjenjem, sto me je i najvise iznerviralo, pa sam se posle nekoliko godina opet vratio NV-i. .)
Generalno, za high end gaming, trenutno je 780 Ti pun pogodak i najbolja kupovina.
Jesu ga `nategli` do krajnjih granica ali je precenjen definitivno... Nvidia je spustila cene, AMD pokupovase i oni koji ga vole i rudari. Izbor je samo tvoj i vodi se onim sto je trenutno deklarisano kao stanje.
Ako vec uzimas Intel cpu taj GTX 780ti po defaultu pase na tu platformu kao `dupe na nosu`, pa i ne moras mnogo da se lomis.
Na zapadu je stvar drugacija, ali da ne otvaram tu diskusiju, vec smo se prepucavali...
Zašto grafitnom olovkom ne mogu ponovo da otključavam množioce procesora ??
Hebi ga nisi jedini koji se razocarao. Vec neko vreme pratim neke strane forume kao i stanje kod nas.
Mnogi su iscekivali najjaci model od AMD ,tipovalo se na Lightning ,mislili su da ce sa njom dobiti najbolje performanse bez kompromisa a da ce cena ipak biti na nivou GTX780 Ti. Kao sto vidis cak i sa ovom vanserijskom edicijom nije moguce sustici GTX 780 Ti cak ni referentni model!Sto se tice overkloka pa ja sam prognozirao da ce chip biti nategnut pre pojavljivanja karte.Secam se samo kako su besneli na benchmarku ali ja sam kao i uvek velikim delom upravu :)
U proteklih 2 godine nVidia je podelila jednu arhitekturu na 2 chipa. GK104 koji je bio namenjen za srednji segment od samog starta,obzirom da konkurencija nije bila dovoljno snazna oni su GK104 prebacili u visoki segment i kartu zacenili kao hi end! GTX680 izbacen kao hi end kasnije je izbacen GTX770 u seriju GTX7xx kao srednji visi segment.
GK110 je odmah pao u drugi plan pa je izasla eksluziva Titan ( opet nepotpun GK110) ,karta namenjena za profi rad i gaming i sa takvom kartom oni su od konkurencije - tadasnji Tahiti 7970 bili daleko brzi...Kasine se pojavio GTX780,nesto slicno Titan-u samo podesen za gaming-uskracen za computing!
nVidia znajuci da nema potrebe jos uvek da izbacuje kompletan GK110 a isto tako znali su da je tezak zadatak prebaciti performanse jednog Titan-a kec u rukavu je bio full GK110. Znaci sacekali su AMD da izbace i drugu generaciju kartica dok su oni ostali na Kepler-u i dalje.
Razvoj dogadjaja je bio takav da je podignut ogroman hype oko performansi R9290X i ako karta kao karta ima lose karakteristike,ogromnu potrosnju i grejanje,performanse su gurali u prvi plan kao i cenu poredivsi sa Titan-om.
Kao i svaka grmljavina koja brzo prodje iz vedra neba sunce je zasjalo nikad jace i pojavio se GTX 780 Ti koji je opet postavio nedostizan standard kako u performansama tako i u odredjenim inovacijama,kvalitetu i funkcionalnosti..
Ovo ti je kratak opis sta se desavalo protekle 2 godine. Da li si pogresio sa odlukom?Apsolutno nisi! Ako ti zatreba pomoc oko sklapanja racunara i jos neki savet javi mi se na mail!
Superior Technology Intel 3930K@4.8 Ghz/Asus Rampage IV Extreme/Corsair Dominator GT 32GB/Asus GTX 780 DCUII OC/Samsung 830 256GB/Creative Titanium HD/Enermax Revolution 1050w/Dell 2709w/CM Stacker 832 i ostala cuda
Kada sam sve procitao video sam da je najpametnija odluka u ovako nekoj situaciji uzeti TI model i nekog intela. Sad je to pitanje sta konkretno izabrati ali bice nesto. Nema zurbe :)
Skaj, javicu se ako zapne. nije frka. Bice jos pitanja ovde na forumu, pa ako vidis ti kazi sta mislis. Ako bog da zdravlja i para i zivaca, i bude se nesto radilo sa vodenim hladjenjem to sam pre par godina rekao koga cu zvati. Ja ne znam to da zbudzim a i ako sjebem nesto ko ce da mi refundira :D Ti lepo to pritegni pa da budem miran.
Da ne pisem jos jedan post kod vlade u temi Onaj natpis sa muskim polnim organom je pobedio hahaha
Ne priteze se to jako. Zavrnes normalno dok ne pocne tesko da ide i onda jos malo ali ne ii sve snage da zapinjes. Sta znam kod nas GTX780Ti referentne bas skupe. Ako ides pod vodu onda uzmi neku referentnu kojoj mozes da stavis vodeni blok i da ne izgubis garanciju a to je EVGA. Nema razloga da placas ACX.
Sto se tice vodenog hladjenja, normalno je da uz sve ostale delove kupis konektor na kome su spojena mesta crna-zelena na 24 pin. To ce ti trebati i kasnije kada menjas vodu... I da radi tako prvih 24h samo pumpa a okolo postavis slojeve ubrusa onih ako kapne negde. Mada sto se tice tecnosti uvek sam za kupovinu gotove i koja ne provodi struju. Ima ovde ko moze da ti donese EVGA GTX780Ti.
:: :: Kada sam sve procitao video sam da je najpametnija odluka u ovako nekoj situaciji uzeti TI model i nekog intela. Sad je to pitanje sta konkretno izabrati ali bice nesto. Nema zurbe : :: :: Skaj, javicu se ako zapne. nije frka. Bice jos pitanja ovde na forumu, pa ako vidis ti kazi sta mislis. Ako bog da zdravlja i para i zivaca, i bude se nesto radilo sa vodenim hladjenje :: to sam pre par godina rekao koga cu zvati. Ja ne znam to da zbudzim a i ako sjebem nest :: ko ce da mi refundira :D Ti lepo to pritegni pa da budem miran :: :: Da ne pisem jos jedan post kod vlade u tem :: Onaj natpis sa muskim polnim organom je pobedio hahaha :: :: ::
Brza je 780ti, ali `akademski`, a negde je i sporija, kao i Titan. Lepo prica Skaj, NVidia se poigrala `Jokerom` ali i dobrom delu svoje publike je odrala kozhu sa ledja. No nevazno, to je proslost. R9 290X lightning i nema nekog smisla, silovanje necega za jos koji frejm sa cenom koja je visa u proseku 100 evra je besmisleno...
Po meni R9 290 je najbolje zacenjena karta ali kod nas je opet misaona imenica naci je za pristojne pare...
Zašto grafitnom olovkom ne mogu ponovo da otključavam množioce procesora ??
Kakvo crno akademski..To su price koje guraju konstantno tu kontra kampanju protiv nVidia-e kroz AMD fanove.. Da razlika nije osetna i da mogucnosti nisu vece i proverene ne bi postojala osnova da se proizvod zaceni..
Posmatrajuci kroz odredjene igre a ovo je vec dovoljno jer je poprilican broj a razlike su velike izmedju GK110 i Hawai moze se reci da je nVidia cak i pristupacnija..
Problem je u podesavanju..nVidia je namerno spustila klokove na referentnim modelima da bi vendorima ostavila prostor da se igraju! Mogli su na default da stave odmah 1 Ghz i da karta kida kao sto Ghz Gigabyte ovde pokazuje svoju nadmoc.
GK110 ima ogroman potencijal + novi dizajn filtriranja napona ... Uz malo snazniju naponsku sekciju chip dostize frekvecnije od preko 1300 do preko 1400 Mhz , konkretno eVGA KingPin koju Vlada ima moze na vazduhu da radi opusteno na 1400 Mhz dok svaka R9 290X ma koliko kvalitetna izvedba bila,sa odlicno odradjenom naponskom sekcijom udara u wall na veoma malo OC potencijalu.
P.S.I nekad malo procitaj moj post,ja ne volim da lazem i izmisljam a uvek tezim da budem precizan u izlaganju.
Ja i nisam poredio referentni sa non referentnom Ti vec sam poredio non vs non kao sto sam gore naglasio a upravo da bih obrazlozio potencijale samih chipove tj njihove domete tj mogucnosti shodno ulozenom novcu!
Superior Technology Intel 3930K@4.8 Ghz/Asus Rampage IV Extreme/Corsair Dominator GT 32GB/Asus GTX 780 DCUII OC/Samsung 830 256GB/Creative Titanium HD/Enermax Revolution 1050w/Dell 2709w/CM Stacker 832 i ostala cuda
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.