Hocu da uzmem TFT monitor, a totalni sam tantuz za te monitore pa me zanima koji proizvodjac , model i tako to biste mi vi preporucili. Sve to treba da stane u budzet od nekih 150 - 170e i koja radnja je najbolja za kupovinu zbog garancije na mrtve piksele. Hvala unapred na odgovorima
Na mrtve piksele da dobijes garanciju, malo ces da se potrudis jer uvoznici ne daju bas neke garancije. Bar do skoro nisu. Bolje ce ti kolege objasniti oko matematike, licno sam zaboravio jer me veoma smaralo to `koliko mrtvih piksela do garancije`.
Ako vec imas CRT monitor, sacekaj da crkne, pa menjaj. TFT samo lepse izgleda i nista drugo. Da nije supruga insistirala da joj `monitorcina zauzima mesto u kuci` i da `ovi novi mnogo lepse izgledaju`, ne bih ga ja menjao uopste. Kum je dobio dzaba odlican CRT.
A ja sam dobio monitor koji moram stalno imati u visini ociju da bih imao postenu sliku. Najbolje bi bilo da ga vezem sebi za vrat kakvom cvrstom rudom pa da svuda ide sa mnom po sobi. A pise da je ugao gledanja 180 stepeni.
E jos nisam video da daje neki TFT realnu sliku iznad 45 stepen od ravni (ukupno 90), a video sam ih dosta. Necu sebe da lazem, ako me vec proizvodjaci lazu. Stariji su bili jos gori. I danas se cudim kako su ljudi sebe lagali da je to dobro sto su kupili. Na ekranu nisu bio siguran da li su ljudi ili monstrumi.
Ja se prvi ne slažem sa vama. Imam na stolu Samsung 970P i Samsung-a 765MB i zlo mi je kad pogledam belu ili bilo koju jarku boju na 765 posle 970P. Prosto peku oči. Onaj ko se navideo da trlja oči posle 2-3 sata rada sa CRT-om (kao što sam i ja pre) bolje mu je da se što pre odvikne i pomogne malo svojim očima.
A kakve je krševe BataCele od TFT-ova gledao stvarno mi nije jasno kad nije razlikoavao ljude od monstruma. Možda neki BenQ ili Hansol, ili pak ÃXŠitQ X2.
Ako ne možete da sebi priuštite nešto bolje ili bar da probate nemojte ni bez veze da trošite reči na neistine.
To je kao da sedneš u neku raspalu Peglicu ili Trabanta, i kažeš prijatelju koji pored tebe jaše magarca da su ona kola teško sr@nje.
Bukvalno sam progledao kad sam pre godinu i po presao sa CRT-a na TFT.
Sta da uzme, hmmmmmmmmm, ne znam , ja sam nekako privrzen Samsung-u mada ga mnogi ovde na forumu kude. Meni je skroz ok i skoro sam ponovo uzeo Samsung-a i nisam se pokajao ni prvi ni drugi put. :-) Za te pare ima mislim 721N i 740N. Ima i 19-ica wide ali meni su 19 wide smesni ( prosirena 14-ica ).
koliko sam mogao primijetiti,BataCele,uz markodj,srdoch,...i veterana Piska,pripada malobrojnoj grupi zrelih,obzirnih i u diskusiji stalozenih clanova Foruma,a vise nego respektabilan nivo znanja kojim raspolaz(u)e,dodatno obavezuje na elementarno postovanje. Volio bih da mogu i sebe (i tebe) svrstati u pomenutu grupu.
Problem je samo u tome sto doticni 970p kosta 420Eura, dok je 795MB (koji je i bolji od 765-ce) nekih 130.
Drugo pitanje je da li je mozda tvoja 765-ca vec radila nekoliko godina bez prestanka, pa sad kad joj je oslabila katodna cev ti je uporedjujes sa novim TFT-om.
Svi low-budget TFT-ovi sa TN-panelima ( a takvi su svi ispod 300 Eura) imaju LOSIJU sliku u odnosu na CRT, i to je cinjenica.
Ako vec mora TFT , u tom budzeto bi bio Samsung 740N.
:: Ako vec imas CRT monitor, sacekaj da crkne, pa menjaj. TFT samo lepse izgleda i nista drugo. Da nije supruga insistirala da joj `monitorcina zauzima mesto u kuci` i da `ovi novi mnogo lepse izgledaju`, ne bih ga ja menjao uopste.:: :: E jos nisam video da daje neki TFT realnu sliku iznad 45 stepen od ravni (ukupno 90), a video sam ih dosta: :: Moj je 17` Samsung 710N i zena je zadovoljna
Moj odgovor sa 970P nije bio preporuka za kupovinu već kometar na neke stvari koje su gore navedene. Tako pljuvanje po superiornoj tehnologiji prosto ne mogu da progutam. Slažem se da prvi modeli nisu bili sjajni, bilo koji proizvođač da je u pitanju, ali tako počinje svaka nova tehnologija. (SLI, CrossFire na pr.) To je normalno.
Ali na osnovu nekih krševa ne može se tako generalizovati. Šta god da se kupuje, a želi se kvalitet treba da se rokne keš. Ja sam pet meseci štekao od plate za 970P. I ne žalim.
Kada su se pojavili 757DFX i 959 bili su mnogo bolji od npr, 753S ili 550S modela. Ali neko ko je tada prelazio sa 15` ili 14` nije baš jurio sotone kao 959NF ili neki DFX.
Postoje CRT monitori bolji od 757DFX ali niko ne može reći da su loši. Što se svakako može reći za jedan 753S.
Na osnovu par loših, ne može da se kudi čitava tehnologija.
`753S je šit, šta će mi CRT, ja imam moj sjajni, nepogrešivi, savršeni CGA monitor sa 3,4 boje.`
Ne znam da li bilo ko kod nas uopste daje garanciju na mrtve pixele, i cak i da ih daje, daje najverovatnije za 3 pixela. Lepo u radnji zatrazi da ti ukljuce monitor pa pogledaj sam da li ih ima.
Govorio sam, u principu, o monitorima do 300 evra. A covek je za te i pitao. Nikada nisam ni kupio monitor skuplji od 200 evra za kucnu upotrebu. Takvo mi je opredeljenje.
:: A ja sam dobio monitor koji moram stalno imati u visini ociju da bih imao postenu sliku. Najbolje bi bilo da ga vezem sebi za vrat kakvom cvrstom rudom pa da svuda ide sa mnom po sobi. A pise da je ugao gledanja 180 stepeni.
1. Ako je zeleno ili mrda, to je biologija. 2. Ako smrdi, to je hemija. 3. Ako ne funkcioniše, to je informatika. Marfijev zakon
...zanimljivo je ovo uporedjivanje tft monitora od 400+ eura i crt-a od 100....samo ne znam koja je svrha...Ni u ludilu ne bih kupio tft u tom cenovnom rangu od 150-170 e, jer su jednostavno krsh...i oni od 250 su krsh...i to sto su neki progledali kada su presli sa crt-a na tft, pitanje koji je to crt bio...isto neki u klasi tft-a od 150e... ...voleo bih da vidim taj tft ispod pomenutih 400e koji ce davati bolju sliku od mog bednog crt-a za 100 i kusur eura...konkretno je rec o philips briliance 107p5...
Evo ja sam ti naveo neke modele i njihove cene, i samo mogu da ti sugerisem da probas da sakupis jos 50⬠i kupis neki od 20.1`. Samsung serije V i N probaj da zaobidjes takodje i najjeftinije LG monitore, kao i bilo koju marku 19` u wide formatu.
Malom Abneru koji se jedini potrudio da da odgovor na temu koju sam postavio. Iskreno da vam kazem cesto mi se desi da postavim temu, a da dobijem hrpu besmislenih odgovora i da data tema promeni svoj smisao i predje u neko glup prepucavanje. Nisam postavio temu da li je bolji TFT ili CRT monitor zato vas molim da citate teme. Isto tako ja znam da TFT monitori koji kostaju ispod 200e ne valjaju, ali toliki je budzet ortaku pa sada sta da se radi neko ima 300-400e za monitor, a mnogi krpe za ceo komp. Nadam se da se niko ne ljuti i pozdrav svima P.S. Za Oglasnika: Koliko ja pratim forum i po mom subjektivnom misljenju ti si jedan od bolji na ovom forumu
Neko ko se profesionalno bavi bilo čim, naročito obradom videa (premier, vegas, incite ili neki avid ) ili Cad-om, mnogo je važnije da ima kvalitetniji monitor koji im neće zamatari oči (jer je buljenje zamorno), od recimo karakterisitke koji tip daje verniju crvenu boju u RGB segmentu 246.3.7 ili milimetarskom delu sivok klina.
Ko još ima živaca i to da poredi, a čeka ga posao os 3-4 sata, nije baš sasvim zdrav.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.