`...perhaps the most obvious reason has to do with mining cryptocurrency, namely Litecoins. Seen by many as the silver to Bitcoin’s gold, Litecoins can still be somewhat efficiently mined by the average Joe. But as with other coin mining techniques, CPUs are pretty much useless for the job. Instead, the processing power from GPUs is what people are using and as you may have already guessed, the higher-end Radeon R9 series cards are the best available for the job.
Given the recent popularity of cryptocurrency in the news, it would seem that many are trying to cash in on the budding virtual currency while there’s still time. But as mining difficulty continues to increase at record rates, I suspect many will ultimately give up on the idea and sell their hardware. At that point, pricing will likely come back down to earth and stock will be replenished across multiple vendors as demand wanes.
It’s just a matter of how long it might take for that to happen.`
Ako si ti to znao, i ako ti odavno majnuješ, ima drugih koji nisu znali, i koji se još uvek pitaju zašto su cene takve. Većina misli, koliko sam ja video, da se radi o rudarenju Bitcoina, međutim - nije baš tako. U pitanju je alternativa bitcoin-u, Litecoin, koji se još uvek može efikasno majnovati sa 2-3 grafičke, bez neke gigantske investicije u ko-zna-kakav custom mining setup, i zato sam i postovao ovo.
brate, ja ne znam zasto tebe svaka mala primedba toliko pogadja ili si mlad ili si veoma osetljiv a ovo boldovanje, cemu to, ljudi citaju, pa citaju, mene, recimo to boldovano, jos paste-vano prilicno nervira i obicno takve postove automatski i ne citam (nisam ni ovaj), a verovatno i ostale, ne znam zasto imas potrebu uopste da kopiras nesto sa sajta ciji si link ostavio na pocetku posta
ovo su, verovatno mnogi napisali, ali ja nisam, pa rekoh ajd sad znam da to nista nece promeniti, ali ajd...
btw, no hard feelings, pojma nemam ko si, tako da spika\primedba ne moze biti licna, mozda jedino tvom avataru, meni samo smetaju kopije necijeg teksta pogotovu sto si dao i link
Proletos je skocila cena coina kada su se pojavile 7950 i 7970, isto nije bilo kartica. Sad dodjose 9-ke i opet cena coina u nebesa :) I opet nema karti...
Na berzi kazu da Kina vuce cenu - verovatno AMD kupuje coine i zaradjuje od karti, a i na coinima :)
Mozda ih nema kod nas (ovo sam rekao bukvalno napamet, jer ne znam situaciju), ali cim se izadje iz SRB, kartica ima svuda, ali bas svuda ! Cene ? Nisam primetio da su skocile. Od kako su se pojavile rebrendovane 270, 280x itd cena ima je ista.
Zašto grafitnom olovkom ne mogu ponovo da otključavam množioce procesora ??
ovako nabrzaka kad si vec zapeo postoji jos 10-ak alternativa bitcoinu...jedan jeste litecoin i jedini se toliko uzdigao spram ostalih ...ali ima ih jos dosta svi se prodaju tako sto se konvertuju u bitcoin tako da uvek ce nesto biti i postojati sto ce se kopati kao itd
da li je neki coin ili ne digao cenu novim kartama (polovnim jeste)....da li amd ima udela u tim coinima pa forsira cene...da li su svi ratovi ovog sveta pravedni, da li smo mi najstariji narod, da li NSA presrece pakete itd itd i jos gomila gluposti napisana od tebe i tebi slicnim....a jos pogotovo sto nisi sam to sve lepo svojim recima objasnio nego lepis tu copy paste textove itd itd....znas koliko to zabole jedan takoreci IT forum gde ni izbliza ne treba o tome da se pise i raspravlja...ko smo mi da promenimo to sve i uticemo na promene...
ne poznajem te licno da mogu da sudim o tebi...ali kad vidim samo kakve postove tj. teme kacis na ovom IT forumu (mozda bi i bio IT da se svi pridrzavaju pravila)....bolje da ne znas kakvu sliku o sebi dajes i kako to sve deluje nekome ko cita
:: Ako si ti to znao, i ako ti odavno majnuješ, ima drugih koji nisu znali, i koji se još uvek pitaju zašto su cene takve :: Većina misli, koliko sam ja video, da se radi o rudarenju Bitcoina, međutim - nije baš tako. U pitanju je alternativa bitcoin-u, Litecoin, koji se još uvek može efikasno majnovati sa 2-3 grafičke, bez neke gigantske investicije u ko-zna-kakav custom mining setup, i zato sam i postovao ovo :: :: :: dobro jutro kolumb :: :: :: :: :: ::
AMD-u se vise isplati da rudari nego da prodaje svoje proizvode. Mozda je razlog sto nema kartica zato sto sve proizvedeno uprezu u rudarenje, bolje da kopaju nego da ih prodaju.Kad se nakopaju, vratice ih u kutije pa na police.
6970 jeste odlicna karta ali meni treba vishe gpu snage, pre svega zbog 5760x1080 reze a i doshlo je vreme da se obnovim svakako :D i tako, eto mene u zelenom taboru ove godine :P
`If everything seems under control, you`re just not going fast enough.` Mario Andretti
Pa nema zato sto je mining i osmisljen/prilagodjen za AMD-ovu arhitekturu. Nadji malo na netu pa se informisi.. U svakom slucaju ko hoce da rudari a da zaradi nesto konkretno ja bih mu preporucio 2x 280x jer se ove R9 290/290X mnogo greju i bucne su a karta po full load za mining je maksimalno opterecena i nije pozeljno da bude u takvom stanju..
Po meni najidealnija situacija je pljunuti malo jaci kesh i uzeti dve R9 290 i staviti pod vodu i biti uporan da se hardver isplati..Posle samo kaplje i miran si..
Problem i jeste sto narod nema kes da uleti odmah vec se krpi pa kupuje dosta slabiji hardver sa kojim ne moze da odradi posao u skladu sa vremenom i zahtevnoscu mining-a!
Superior Technology Intel 3930K@4.8 Ghz/Asus Rampage IV Extreme/Corsair Dominator GT 32GB/Asus GTX 780 DCUII OC/Samsung 830 256GB/Creative Titanium HD/Enermax Revolution 1050w/Dell 2709w/CM Stacker 832 i ostala cuda
sve je meni jasno manje vishe shto se tiche tog mininga.. hteo sam i ja da probam to ali me neshto driver njakao a mrzelo me previshe da se cimam oko svega toga. Razmishljao sam da uzmem malu config za mining ako mi ostane ova 6970tka jer sam novu kartu vec reshio. Stigao titan za Bozic :D
i shta onda.. kolko kazhete da vredi ova 6970 u slucaju prodaje? powercolor klasika kuler, nisam nikad problema imao do sad :)
edit: da li uopste vredi 6970 da rudari ili idem u majnus?
`If everything seems under control, you`re just not going fast enough.` Mario Andretti
:: Mozda ih nema kod nas (ovo sam rekao bukvalno napamet, jer ne znam situaciju), ali cim se izadje iz SRB, kartica ima svuda, ali bas svuda :: Cene :: Nisam primetio da su skocile :: Od kako su se pojavile rebrendovane 270, 280x itd cena ima je ista
U pravu si, svuda ih ima, cene kao na pocetku(mene interesuje r9 270 i cena joj je ispod 160e a kod nas?!!!! >21000!) Prvo povecali cene pa porastao PDV (i eto sad je skuplja od jaceg modela koji je u ino oko 170e a kod nas...)
Otisla kod nas, dok u Nemackoj npr za 260€ mozes da biras koji model 280X bi uzeo. GTX 770 ima vec od nekih 270€ pa navise. To sto mi zivimo u zemlji lopova, to je vec druga stvar. br>http://tinyurl.com/ch3mu7j
Znači, u Švabiju 280X otišao 20€ dole, a kod nas 120€ gore u odnosu na pre mesec i po - dva kad sam ja kupio mog ASUS-a. Svaka nam čast. Sigurno smo bez konkurencije u poznatom delu svemira.
i5 2500K/CM Hyper 212+/MSI Z68A-GD65 G3/HyperX Green 2×4GB 1600/Samsung 830 128GB/ASUS R9 280X DCU II TOP/Dell U2412M/Xonar DX/Altec ATP-3/TT Chaser MK-I/SF Golden Green Pro 650W/Genius KB-G265/A4Tech V7
A o izboru da ne pricamo, Zotac, iChill, Evga, HIS i slicne marke koje necemo skoro videti kod nas. Asus GTX 770 kosta recimo 283€ a kod nas je preko 40k bio pre podizanja pdv-a. Ne znam kakva je situacija sa cenama memorija ali kapiram da nije 85-90€ za 8GB kao kod nas. br>http://tinyurl.com/ch3mu7j
:: I nekog nesto nauciti da ne ostane neuk i neinformisan. :: :: Za sve postoji objasnjenje cak i kada je provokacija u pitanju i ako neki od nas to tako ne dozivljavaju. :: :: Generalno losa varalica , pecaros u pokusaju.. :: :: Superior Technology :: Intel 3930K@4.8 Ghz/Asus Rampage IV Extreme/Corsair Dominator GT 32GB/Asus GTX 780 DCUII OC/Samsung 830 256GB/Creative Titanium HD/Enermax Revolution 1050w/Dell 2709w/CM Stacker 832 i ostala cud ::
Bas sam gledao na Amazonu, Ballistix 2x8G kit 1866 je oko 160$, ta cena je po meni prihvatljiva za ove uslove i uopste za kupovinu.. pogotovo ovakve memorije (Micron). Ali, kod nas je cak i Kingston preskup sada, i retko i uopste postoji 16G kit.
:: A o izboru da ne pricamo, Zotac, iChill, Evga, HIS i slicne marke koje necemo skoro videti kod nas :: Asus GTX 770 kosta recimo 283€ a kod nas je preko 40k bio pre podizanja pdv-a :: Ne znam kakva je situacija sa cenama memorija ali kapiram da nije 85-90€ za 8GB kao kod nas :: br>http://tinyurl.com/ch3mu7j :: ::
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.