Molim za pojasnjenje upucenih: ranije je bilo, integrisana grafika je deo ploce koji radi kako radi (za office ok). Kad ubacis neintegrisanu, ova na ploci se iskljucuje i jedna nastavlja da radi.
Sada vidim ima ploca sa integrisanom grafikom, pa procesora sa integrisanom grafikom i samostalnih grafika (dezintegrisanih:) ).
Kako rade zajedno integrisana grafika na procesoru + integrisana grafika na ploci? Kao SLI (u varijanti Intela) ili Crossfire (za ATI)? Ili uopste ne rade zajedno (iskljucuju jedna drugu)?
Sta se desava kad na takvu kombinaciju ploce + procesora ubacimo neintegrisanu graficku karticu? Da li se ona kombinuje sa nekom od postojecih ili sa svima, kako bi unapredila performanse celog sistema? Sta se tu desava?
Unapred hvala.
Pozdrav.
- Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
Na savremenim platformama odavno nemaš više integrisane grafike na ploči, na ploči je samo podrška za integrisanu grafiku i HDMI/DVI/VGA portovi.
Grafika se nalazi u okviru procesora.
Za starije ploče sa integrisanim grafikama u čipsetu ne postoje procesori sa integrisanom grafikom.
Dakle imaš ili integrušu u procesoru (novije platforme) ili u čipsetu na ploči (starije platforme), ne mogu obe.
Inače, ne moraju odvojena tj. diskretna grafika i integrisana grafika jednu drugu da isključuju.
Određene serije AMD APU-a mogu se uparivati sa određenim serijama AMD kartica u hibridni crossfire.
Takođe, večina novijih laptopova koji imaju i integrrisanu grafiku u procesoru i odvojenu grafiku koriste obe - ne istovremeno doduše - kada radiš nešto na desktopu, surfuješ, radiš na bateriji laptop koristi integrisanu grafiku - manje se greje, manje struje vuče, duže drći baterija.
Kad pokreneš igre, prebaci se na odvojenu grafiku. Sve se podešava kroz drajvere, ništa ne moraš ručno da prebacaš i sl.
Ajd` da vidimo samo zabe... Pretpostavljam da su noviji AMD A procesori 4/6/8/10 ovi sa cipom na sebi, a FM2 ploce bez istog. Ima li negde tabele sta se sa cime slaze i koja su iskustva, da li je bolje dati pare za jaci procesor i grafiku ili slabiji procesor sa grafikom i upariti ga sa grafickom.
Pozdrav. - Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
je stvar sledeca ja imam 890gx cipset sa hd4290 i ona se uparuje sa hd5450, a mogu ti reci da ta integraljka moze i da posluzi jer je directx10.1
dao ti je mighty linkove gde mozes tacno videti sta na koji apu ide, i mogu ti reci da ako A10 moze da se upari sa hd6670, sve zajedno ce to biti prilicno ok, on u sebi ima hd7660d, tako da bi rezultat bio, bar kao hd7770/hd6770, ja bih rekao, mada najbolje proveri na netu
mada, mislim, da ces za manje novaca uzeti samo cpu i posebno graficku i da ce tako biti jevtinije, a bolje/brze
ovo je samo moje misljenje, kazem ti, proveri na netu koje su performanse tih kombinacija
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.