Definitivno komponete se stancaju kao blesave ocito je da je kriza prosla u svetu... Osecam da ce i AMD da izbaci svoje ... ni 780 ti 770 ti nisu zazivele a ovi mrtvi ladni za 3 meseca nova garnitura :D :D
Intel I5 4670K +CoolerMaster Evo 212 Motherboard Asus Maximus Hero 6 GPU 770 GTX Asus Direct CU II OC SSD 128 Samsung Memory Kingston HyperX 2400 Mhz LC power Archangle 850 W
Kepler poglavlje se zavrsava sa ovim titanijum modelima i prelazi se na maxwell arhiitekturu. Jos uvek se ne zna da li ce biti u 20nm litografiji. Uglavnom kazu da ce biti 3X efikasniji chip od keplera./ i stedljiviji /
Nvidia road map ide na 2 godine. Posle maxwell-a znaci 2016 godine dolazi volta chip.
Kad jos uvek gtx 660 ti/670/760/770 i 280x/280/7950/270x mogu da teraju sve zive moguce igre ili bar 90% igara, sa 45/60 fps-a na jednom monitoru. Ko voli nek izvoli. A cene ce biti naravno vesele...
Nvidia je cekala vise od godinu dana za seriju 700 ..AMD jos vise cak je preskocio seriju HD 8000 to jest izbacio je za laptopove.... AMD nije izbacio novu paletu procesora vec roka Nescafe 3u1 procesore ..Ok su oni ali naslednika FX seije nema... Intel izbacuje ali poboljsanja mizerna... Ono sto hocu da kazem je da su ubrzali eto :)
Intel I5 4670K +CoolerMaster Evo 212 Motherboard Asus Maximus Hero 6 GPU 770 GTX Asus Direct CU II OC SSD 128 Samsung Memory Kingston HyperX 2400 Mhz LC power Archangle 850 W
:: :: Koja kriza :: Tamo nije ni postojala kriza :: :: Kepler poglavlje se zavrsava sa ovim titanijum modelima i prelazi se na maxwell arhiitekturu :: Jos uvek se ne zna da li ce biti u 20nm litografiji :: Uglavnom kazu da ce biti 3X efikasniji chip od keplera./ i stedljiviji :: :: Nvidia road map ide na 2 godine :: Posle maxwell-a znaci 2016 godine dolazi volta chip :: :: :: :: ::
:: Kad jos uvek gtx 660 ti/670/760/770 i 280x/280/7950/270x mogu da teraju sve zive moguce igre ili bar 90% igara, sa 45/60 fps-a na jednom monitoru. :: Ko voli nek izvoli. A cene ce biti naravno vesele.. :: :: Cpu:AMD FX 6300 @ 4 Ghz :: Cooler:CM v8 GT :: GPU:GTX 670 Gigabyte Windforce x3 O :: Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MH :: MBO:Asus M5A9 :: Case:CM Storm Enforce :: PSU:Chieftec 650w a8 :: Mouse:Mx 51 :: Screen: Dell :: ::
Mala je verovatnoca da ce nVidia da krene ovako rano sa Maxwell mada postoji mogucnost ali i to je ograniceno na odredjene faktore. 20nm jednostavno je tek u ranom procesu razvitka tako da i ako postoji mogucnost da se nesto odradi bice u ogranicenim kolicinama i pitanje je kolika ce produktivnost biti. Da 20nm sazri procene su negde u poslednjem kvartalu 2014 godine..
Ono sto jeste interesantno to je da nVidia u svako doba moze da izbaci novu seriju. Maxwell arhitektura (neka mainstream ili niza klasa ) moze da se prebaci u 28nm dok AMD apsolutno nema nista do nizeg nm procesa jer nova serija je zapravo prebacivanje Vulcanic Island u nizi tj 20 nm proces..
Generalno bi Maxwell mogao da izadje ali po meni je to licno glupost `trositi` naprednu arhitekturu u procesu proizvodnje koji ne pruza dovoljne mogucnosti za sam potencijal takve arhitekture.. Opet neki mainstream bi mogao i da prodje ali opet kazem pravi skok i napredak tek sleduje sa nizim nm procesom tacnije 20nm
Superior Technology Intel 3930K@4.8 Ghz/Asus Rampage IV Extreme/Corsair Dominator GT 32GB/Asus GTX 780 DCUII OC/Samsung 830 256GB/Creative Titanium HD/Enermax Revolution 1050w/Dell 2709w/CM Stacker 832 i ostala cuda
Po meni je cista glupost da odlican djak ceka ponavljaca da savlada gradivo pa da zajedno predju u drugi razred. To jedino moze biti onemoguceno monopolistickim zakonima u USA. Sama pomisao na to me tera na razmisljanje da obe kuce ortacki hebu musterije.
Ako Nvidia ima spreman 20 nm proces treba da ga pusti. Zasto da ne. Bice godinu dana usamljena na tronu,uzece novac i cao - zdravo. Jeste da ima resurse za izmisljanje,ali svaka kasa presusi kad tad. Konzole su AMD-ove,Rudarenje je AMD-ovo,pritisli ARM-ovi,pritisao Intel. Ako hoce da opstanu mora da brzo misle inace ... bankrot.
Vladeta..Pa imao si primer skorasnji..upravo je Nv sacekala AMD sa R9 serijom neizbacivsi potpun Kepler .. Naravno da se radi o kapitalizmu , nema u biznisu ljubavi ..nVidia je odlicno odradila procenu i napravila profit. Da im je stalo do brzinske krune i slicnih stvari oni bi GTX 780 Ti izbacili jos kad su i Titana , mozda i pre , ovako su dozirali shadere po potrebi , cepkali i zaradjivali..
Mislim sa aspekta jedne kompanije to je fantasticno poslovanje. Mi mozemo da negodujemo do sutra ali mi smo krajnji potrosaci i svakako robovi trzista kako god okrenes.Hteli ne hteli , svidjalo se to nama ili ne na nama je da odlucimo sta cemo a opet se svodi da opet kupimo i toga smo svesni i bicemo svesni i dalje..
U krajnju ruku svakako smo izmanipulisani ali to tako i ide i nikako ne moze drugacije..
Sto se tice 20nm , nije stvar da li nvidia ima ili nema vec je stvar koliko je tehnoloski proces `stabilan` . Ako i moze nesto da se izvede a nekim slucajem nVidia ima prednost da prva dobije zdrave sample-ove to ce biti u malim kolicinama..
Opet sve je do njih , ako procene da trziste nije spremno necemo ni videti nesto epohalno vec neke pred produkte da bi na kraju opet dobili nesto poput sadasnjeg GTX 780 Ti samo daleko mocnije u 20nm kada taj proces zazivi i bude zreo.
P.S.nVidia nece nikad bankrotirati, budzet im je ogroman i dobro zaradjuju. Drze nekih 60% GPU trzista..O pro segmentu gde ubijaju pare necu ni da pricam..Tu je 90% njihovo.. Malo je Tegra divizija zastala ali mislim da ce od sledece generacije to da odskoci jer kad se Kepler implementira nece ni jedan chip moci da im parira..
Superior Technology Intel 3930K@4.8 Ghz/Asus Rampage IV Extreme/Corsair Dominator GT 32GB/Asus GTX 780 DCUII OC/Samsung 830 256GB/Creative Titanium HD/Enermax Revolution 1050w/Dell 2709w/CM Stacker 832 i ostala cuda
Sve je to meni poznato ali isto tako ta se prica vuce vec godinama.. Intel ti je sad monopolista , nVidia isto..I jedni i drugi manipulisu trzistem jer prakticno `nemaju` konkurenciju.
AMD bukvalno na staklenim nozicama stoji, dise na skrge pa niko ni Intel ni nvidia-u ne dira. Nije stvar samo u budzetu vec i u samoj tehnologiji , ne znam koliko se secas ali ja sam o tome davno pricao da bi se evo tacno to desilo sto danas dozivljavamo..
Ali kako god okrenes i Intel i nVidia ce se postavljati po AMD-u jer njima vise odgovara zbog samoh profita..Npr GK104 je prodavan u ogromnim kolicinama i jos uvek je aktuelan ..Koliko ih izadje proizvodnja,koliki su troskovi a koliki broj prodatih kartica ? :) Mada video si kakav je scenario kada se izbaci daleko snazniji chip..Kolika je cena bila za Titan ? Sve je to druze opasna masinerija , sitne smo mi ribe da bi o tome ozbiljno polemisali .
Sto se tice treceg igraca ja bih to zaista voleo da vidim ali da to bude opet nesto ozbiljno. Cini mi se da od toga nema nista niti ce u nekoj skorijoj buducnosti biti.
P.S.Takodje i AMD-ovoj propasti nema ni reci jer je tu situacija mnogo kompleksnija nego sto deluje cak i kada su u losoj finansijskoj situaciji.. I da dodje do toga da treba da idu na bankrot jednostavno uletece neko ko to nece dozvoliti i brend ce i dalje opstati..
Uostalom sta se desilo sa ATI ?
Ova 2013-ta je katastrofalna za sve,Svi su pali i to dobro.Do Q3 : AMD overall PC shipments declined 15.8%, Intel dropped 12.9%,Nvidia declined 8.1%.A jos nema zavrsnog racuna.Ko zna sta ce biti sutra?
M Power-3770k-Beast 16GB-Hyper X 120GB-7970 BE-Nitro 850W-H 100
ATI je bolje poslovao samostalno nego pod okriljem AMD-a. Imali su bolju trzisnu politiku i u jednom momentu su bili neprikosnoveni. Seti se samo ATI 8500 graficke karte koja je u tom momentu imala GF 4 za konkurenta. Koji su oni inzenjerski tim imali i kako su radili ali .. Mali Kanadjani nisu mogli da opstanu jer ih je velika riba pojela.
Sto se tice AMD-a tu je uleteo kapital iz Emirata. Ne znam koliki procenat imaju vlasnistva ali da propadnu nema teoretske sanse. U svakom slucaju danas je Nvidia nosilac napretka u grafickim kartama imaju naprednu tehnologiju ali imaju i strahovito los menadzment.
Jednu kompaniju,firmu,radnju,radnjicu,radionicu... ne moze da izvuce bogati sloj drustva. Bogati sloj drustva je najmanji potrosac u ciklusu potrosnje. Najveci potrosaci su iz srednjeg staleza. AMD se okrenuo potrosacima iz srednjeg staleza,na zalost Nvidia nije. Cene njihovih proizvoda su nerealno velike i to mora da utice na stagnaciju kompanije.
Pa i na zapadu je veliki novac da ` pljunes ` 700 evra za kartu. Kad pomenem to nekim mojim rodjacima koji zaista imaju novac a rade i zive na zapadu oni se cude. Njihove konfiguracije su losije nego kod nas u ovoj nesrecnoj drzavi.
Sta ce biti ? Nista kao i do sad.. Sve ce to da funkcionise kao i ranije .. Sad su interesantni smart telefoni i tableti , sutra opet nesto drugo .. Desktop je mozda malo zanemaren ali daleko od toga da ce da zamre..
Od svega toga kako za gaming tako za profesionalne namene nista ne moze da zameni desktop !
@Vlado Srednji stalez ne postoji i najveci profit dolazi iz visokog drustva.. Na nizim segmenitma moze nesto da se nakrcka na veci broj prodatih produkta ali se neuporedivo vise zaradi na skupljim proizvodima namenjenim za posebnu klijentelu..
Pogledaj sta se desava sa Porsche , Ferrari , Lamborghini , kolike profite imaju , koliki su tu budzeti..
P.S.Ti tvoji rodjaci nisu pravi potrosaci tj ljubitelji hardvera. 700 eur je smejurija za zapad u odnosu na nase standarde !
Pobegli smo mnogo od teme. Nema potrosnje bez srednjeg staleza. Kad pomenu Porshe-a moram ti reci nesto iz prve ruke. Rodjeni brat mi je regionalni menadzer u doticnoj firmi. Prodaju oni ali ... znas sta bi uradili bez VW,Skode,Audia i Seata ?
Pusili bi onu stvar.
Srednja klasa na zalost kod nas parakticno ne postoji. Zato ne postoji ni trziste,ni standard,ni kvalitet,ni muzika,ni kultura, itd....
Nekom drugom prilikom nastavljamo razgovor. Imam obaveze. Poz.
PA REALNO I NEMA POTREBE. BAS BIH VOLE O DA JE GTX780TI IZASAO I RANIJE ODMAH I DA SAM GA UZEO PRE 6 MESECI MADA I OVAKO INVESTICIJA SE ISPLATILA SOBZIROM KAKO JE JAK PREMIUM CIP I KOLIKO CE DUGO TREBATI VREMENA DA DOBIJE PRAVOG NASLEDNIKA. VEROVATNO CE GTX780 PRVI DOBITI NASLEDNIKA POSLE PRVOG KRUGA PA ONDA GTX780Ti.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.