Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
Novi monitor
STRANA 1 OD 1
leonard0 Novi monitor 07.12.2013. 10:13 T55818

status: user
broj poruka: 182
Zdravo svima. Hocu da kupim monitor za mene pre nego sto se cene povecaju (posle nove godine).
Ne igram puno igre sem nekad pes, nba i poneku voznju. Ali to je sve retko. Uglavnom filmovi i neki normalan rad.
Isao bih na 23 ili 24 inca. Budzet je do 20 hiljada.
Sto se panela tice, znam za dell-ov IPS i cuveni UltraSharp U2312HM. A vidim da sad ima neki novi dell-ov iz Professional serije, P2424H (nije HM). A tu je i LG IPS237L koji ima i HDMI, pa bih mogao da kacim i na laptop.
Znam da Dell ne daje cak ni DVI kabl, pa bih to morao naknadno da kupim, a ako hocu na laptop, onda i konvertor HDMI-DVI. Ne znam da li LG to daje.

Isto vidim da postoje i PLS i MVA paneli (samsung). Ne znam nista o tome, a verujem da ima dosta ljudi na forumu koji bi mogli da mi pomognu u odabiru, da kupim najbolje za ovaj novac. Mogao bi i neki predlog za nesto malo skuplje, ako vredi.

Hvala
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
acanen .... 07.12.2013. 10:46 #530640

broj poruka: 945
Lg 23ea63v-p
Dell P2414H AH-IPS
Dell P2314H IPS

Kabl mozes da kupis na ku_indu.

-ShonE- LG i Dell 07.12.2013. 10:58 #530642

broj poruka: 3529
LG IPS237L imam na poslu, slika je odlicna, u pitanju je budzetni IPS panel ali zaista vredi svaku paru, pogotovo sto dolazi sa sertifikatom da je fabricki vec kalibrisan, i zaista mu je odlicna slika, nema potrebe nista da se cacka i podesava. Uz njega mi se cini da dolazi DVI kabl, a HDMI moras da kupis, kosta ~600-700din, sto i nije neka investicija. Sve preporuke za ovaj model.

Kuci imam DELL U2412HM, isti q kao i taj od 23`, samo mu je odnos 16:10 u odnosu na 16:9 koliki je kod manjeg modela. Takodje mogu da kazem sve preporuke.

Po meni, sta god od ova dva, neces da pogresis.

Dell ima neke prednosti u odnosu na LG, a to je pivot rotacija, ako ti uopste treba, kao i podesavanje monitora po visini. Sa druge strane LG ima prelep dizajn, pa sad sta ti vise lezi.

Inace da napomenem da su Dell i Lg u neku ruku partneri jer Dell uglavnom LG panele ugradjuje u svoje monitore, tako da....
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
DmasteRNo1 Re: LG i Dell 07.12.2013. 12:08 #530650

broj poruka: 6102
Potkralo ti se jedno H viška u oznaci monitrora. Tvoj i moj Dell U2412M nemaju HDMI priključak, pa zato nemaju ni H u oznaci, poput U2312HM, koji naravno ima HDMI priključak.

Sajko songs: http://www.youtube.com/watch?v=uPzMWU8ZUXU http://www.youtube.com/watch?v=kyE8ye8XZ60 http://www.youtube.com/watch?v=5e2ATpV5IKA

leonard0 .. 07.12.2013. 13:18 #530660

@shone
Video sam taj LG, jeste mnogo lepsi od dell-a. Procitao sam to o fabrickoj kalibraciji. Da li si ti uspeo da namestis svoj 2412M da boje budu kao na LG?

Kabl bih kupio (mislim da postoji cak i DVI-HDMI). Pretpostavljam da je i na 24` ista ostrina, jer je zanemarljivo veca povrsina uz istu rezoluciju. Da li ti je kod filmova problem zbog crnih ivica gore i dole (za 16:10)?

I koliko podesavanje po visini znaci u odnosu na LG. Ne mogu da nadjem prave mere, a mislim da bi znacilo ako moze da se podigne tako da gledam pravo u njega.

@DmasteR
Pa ovaj P2413H ima H u nazivu, ali nema HDMI, nego onaj njihov DisplayPort koji ne vidim na grafickim karticama. Kazu da je za profesionalnu upotrebu i ima AH-IPS umesto E-IPS.

ZooLoo ... 07.12.2013. 13:37 #530663

broj poruka: 3975
Sta je sa Dell S2440L? :)

DmasteRNo1 Re: .. 07.12.2013. 14:23 #530671

broj poruka: 6102
Veoma je moguće da sam ja to slobodno, a pogrešno interpretirao. Možda nema H u oznaci jer nema Ful HD rezoluciju (1920×1080) već 1920×1200. Uglavnom siguran sam da U2412M nema H u oznaci.

Sajko songs: http://www.youtube.com/watch?v=uPzMWU8ZUXU http://www.youtube.com/watch?v=kyE8ye8XZ60 http://www.youtube.com/watch?v=5e2ATpV5IKA

acanen .... 07.12.2013. 14:41 #530674

Ja koristim Dell u2311h koji je odlican monitor ali sada ne bih uzeo monitor iz U serije jer se posle pojavila S a sada je aktuelna P serija Dell monitora. Isto sam ti zbog toga predlozio da uzmes jedan od najnovijih Lg 23ea63v-p ips monitora koji ima 5ms vreme odziva. Monitori iz Dell serije imaju sjajan (glossy ekran) pa bih zbog toga uzeo Dell P2414H ili Dell P2314H. Mislim da je za filmove bolji 16:9 ekran.

-ShonE- Re: .. 07.12.2013. 14:50 #530675

broj poruka: 3529
Pa pazi ovako, iskreno nisam se ni trudio da namestam da mi oba monitora budu identicna, jedan mi je kuci a drugi na poslu, ovaj Dell kod kuce sam namestio po nekim licnim afinitetima, a RGB boje sam podesavao sa nekog foruma, gde su likovi postavili nekoliko rezultata od svojih kalibracija istog monitora, tako da sam ja zadovoljan rezultatom. Inace filmove ne gledam uopste na monitoru, vec na TV-u(42`), a i da gledam kakve crne linije, pa sta to ima veze, ne vidim zasto bi smetalo. Inace Dell ima vecu rezoluciju pa samim tim vise pixela i vecu korisnu povrsinu po vertikali, sto ume da znaci ako radis u nekim programima tipa pthotoshop, autocad i slicnim.

Ja sam moj povezao preko dipsplay port-a na grafiku, a probao sam i dvi i nema neke razlike, tako da sve je jedno u principu, samo da ne bude neka vrsta konverzije sa klasicnog vga na dvi i slicno.

Kao sto rekoh, i opet cu, oba su ti super, dell ima vecu rezoluciju i meni vise lezi, ali LG je mnogo lepsi i ima tanji okvir, generalno moraces sam da prelomis. .)

:: @shon
:: Video sam taj LG, jeste mnogo lepsi od dell-a. Procitao sam to o fabrickoj kalibraciji. Da li si ti uspeo da namestis svoj 2412M da boje budu kao na LG
::
:: Kabl bih kupio (mislim da postoji cak i DVI-HDMI). Pretpostavljam da je i na 24` ista ostrina, jer je zanemarljivo veca povrsina uz istu rezoluciju. Da li ti je kod filmova problem zbog crnih ivica gore i dole (za 16:10)
:: I koliko podesavanje po visini znaci u odnosu na LG. Ne mogu da nadjem prave mere, a mislim da bi znacilo ako moze da se podigne tako da gledam pravo u njega
:: @Dmaste
:: Pa ovaj P2413H ima H u nazivu, ali nema HDMI, nego onaj njihov DisplayPort koji ne vidim na grafickim karticama. Kazu da je za profesionalnu upotrebu i ima AH-IPS umesto E-IPS.
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
acanen .... 07.12.2013. 15:25 #530678

http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_p2414h.htm

leonard0 Re: .... 07.12.2013. 16:36 #530687

@shone
Hvala na pomoci. Nemam TV od 42, gledam na monitoru.
Sad vidim da neke novije grafike imaju DPort, pa bi se to uklopilo uskoro.

@acanen
Hvala za link. Pokusavam da nadjem neki slican review i za LG 23EA63V da bih video njegove detaljnije specifikacije. Zanima me da li je i kod njega ovakav panel (ne sto se razumem, vec zato sto bih uzeo ono sto je bolje). Ako jeste isti panel ili bolji, onda je LG svakako sa 5ms bolji izbor.

:: http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_p2414h.ht
leonard0 @acanen 08.12.2013. 14:57 #530799

Da ne znas mozda koji panel ima ovaj LG?
Neverovatno da ne mogu to da nadjem nigde. O dellu pise sve bas, ali LG nigde. A oni prave sve te panele.

Mislim da je dell noviji, ali ne bih preskocio LG-ja ako je i on sa istim panelom.

acanen .... 08.12.2013. 15:08 #530804

Mislim da ima eIPS ali nema neke velike razlike izmedju tog panela i ah-ips-a. Uzmi neki od tri monitora koje sam ti preporucio jer su se skoro pojavili. Meni trenutno Dell P2414H deluje kao best buy zbog cene, ips panela i velicine ekrana. Obavezno pogledaj neki unboxing snimak i review na youtube-u da bi lakse doneo odluku o kupovini.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs