Grafička ispravna ali se ventilatori za hlađenje ne vrte? Crko kontroler na grafi ili?
STRANA 1 OD 1
mikibataya
Grafička ispravna ali se ventilatori za hlađenje ne vrte? Crko kontroler na grafi ili?
28.11.2013. 01:09
T55679
status: user broj poruka: 141
Poštovani poznavaoci PC hardwera, IT stručnjaci, imam pitanje za one koji se razumeju u hardwer!
Imam grafičku karticu sa TWINFROZER kulerima. Poklonio sam je prijatelju jer sam kupio novu, jaču grafičku karticu. Kod mene je radila bez greške. Prijatelj je ugradio u svoj računar i hteo je da igra neku igricu. Primetio preko Catalyst kontrol centra da mu se kartica jako grije na 70+ stepeni. Pokušao je da manuelno poveća brzinu kulera na 100%. Međutim primetio je da se ništa ne ćuje i onda je posumnjao da se ventilatori na hladnjaku grafičke kartice uopšte ne vrte.
Ja sam grafičku karticu uzeo nazad da je proverim. Kartica radi perfektno! Dok je u idle temperatura se veoma sporo diže do 70c. Ventilatori se uopšte ne vrte!
Palo mi je na pamet da prikačim ventilatore na 4 pinski konektor na matičnoj ploči za CHASIS FAN1. Na tom konektoru ventilatori vrte bez problema i hlade grafičku tako da mogu da je overklokujem i ne prelazi temperaturu 53C.
Znači vrlo je moguće da je na grafičkoj kartici crkao kontroler ventilatora? Jedino mi je čudno da temperaturni senzori rade kako treba. Čak softwerski pokazuje i fan speed. Znam da bih mogao ventilatore da kontrolišem preko externog kontrolera, ali to više nije onaj konfor kao kad kartica sama sebe kontroliše!
Ko ima znanja, ideja i volje da mi da svoj predlog ili savet kako taj problem rešiti, bio bih mu veoma zahvalan!
Nije pod garancijom. Radi ona perfektno i na ovaj drugi način, samo neće niko da se s time zajebava. Prodaću je jer mi je višak, ako to neko hoće da kupi XD. Svakako hvala na odgovorima drage kolege!
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.