Koji gpu render koristis? Ako je 3Gb VRAM-a minimum, onda ti ni to nije dovoljno. Bolje da optimizujes scenu koliko god moze, ja bi prvo to pokusao. Ili da ides na neki gtx 670, 680, 770, imas sve ove sa 4Gb GDDR5...
Ne treba mu karta sa sirom memorijskom magistralom, vec sa sto vise CUDA jezgara i sto vise VRAM-a, jer cela scena mora da stane u raspolozivi VRAM, inace render puca. perodj, ne koristim GPU za render, bar ne jos, nemam potrebe za sad. Kad uzmem neku nvidiu onda cu verovatno probati Octane GPU render, vidim da ga hvale dosta...
Kolicina radne memorije se podrazumeva i broj CUDA jezgara ali je bolje da ima siru mem magistralu zbog brzeg upisa i vece kolicine informacija zato mu je GTX780 idealna jer ima sve adute. Jedino resenje bi bilo da nadje negde u inostranstvu GTX680 sa 4GB ili trenutno najjeftiniju GTX770 4GB cija je cena nazalost skocila na 300+ eur !
Superior Technology Intel 3930K@4.8 Ghz/Asus Rampage IV Extreme/Corsair Dominator GT 32GB/Asus GTX 780 DCUII OC/Samsung 830 256GB/Creative Titanium HD/Enermax Revolution 1050w/Dell 2709w/CM Stacker 832 i ostala cuda
Kako god, ali kad se gpu koristi za render, prioritet mu je kolicina VRAM-a, da bi uopste i mogao da potera render zahtevnih scena, pa broj CUDA jezgara, magistrala, itd. A s obzirom da mu treba vise od 3Gb VRAM-a, izbor mu pada na kartice sa 4Gb ili 6Gb, a takvi modeli imaju najmanje 256-bit magistralu, sto je opet daleko od slabog...
Pa ako ti vecina scena prelazi 3-4Gb onda jedino da predjes na cpu render, tj. ako mozes neku farmu da koristis, uz dosta RAM-a. Imas GTX 770 4Gb, to ti se uklapa u cenu, dok su sve ostale 6Gb karte znatno skuplje. ____________________________________________________________ ASUS Gryphon Z87-i7 4770K@4.2 GHz-CM Seidon 120M-PC 7770 OC PCS+ 16Gb KHX 1600 CL9-Samsung 840 SSD 120+F3 500-2 x Dell S2240L-LC7600 X-Type http://dk3d.weebly.com
Ali ja sam vec dvije godine na CPU zato i hocu da predjem na gpu :) cuo sam da je dosta brzi. trenutno imam i3770 , 24gb ram sta je farma? pa jeftnije mi je da kupim jos 5-6 procesora i7 3770 :D nego da kupim neku kartu od 6gb.
Render farma, vise kompjutera povezanih, koji renderuju scenu. Imas i da ih iznajmis za svoje potrebe, ne znam tacno koliko se placa. Posaljes im scenu, oni izrendaju, ti platis koliko treba. Jeste gpu render mnogo brzi, ali u tvom slucaju moras da imas gpu sa puno VRAM-a, a to kosta. ____________________________________________________________ ASUS Gryphon Z87-i7 4770K@4.2 GHz-CM Seidon 120M-PC 7770 OC PCS+ 16Gb KHX 1600 CL9-Samsung 840 SSD 120+F3 500-2 x Dell S2240L-LC7600 X-Type http://dk3d.weebly.com
Krenuo sam da ucim 3D u Cinemi4D, pa i ostao na njoj, a i na poslu koristimo C4D+AE+PS. Lako se uci, brzo mozes da odradis stvari koje zamislis, a u poslednje dve verzije R14 i R15 je dodat i citav jedan odeljak koji je vezan za sculpting, kao integrisani ZBrush recimo, a tu je i body paint za napredno texturiranje, motion graphics alati, podrska za sve poznate cpu i gpu render engine (VRay, Maxwell, MentalRay, iRay, CineMan, Octane, Luxrender), da ne nabrajam dalje. Sve zavisi cime se bavis, za ArchiViz se uglavnom koristi Max+VRay, za motion graphics C4D+AE, za animaciju Maya, i tako dalje...
perodj Aham. Znaci odgovor je zato sto je to bolje za ono cime se ti bavis , ako sam dobro shvatio. A da li znas mozda da li postoji program ili neki plagin gdje mogu da vidim koliko gpu rama bi imala moja scena? Posto ja kad pokrenem scenu da mi renderuje preko gpu a moj trenutni gpu je integirasana hd4000 od procesora, ne srusi mi se render... a ima preko 10 miliona polija... i ne kontam zasto bas mora da ima onoliko rama koliko ima scena..zasto ne moze da podijeli na vise puta tu scenu. I nemoj sad da pobjegnes jer trazim nekog strucnog vec pola godine da mi objasni te neke stvari :) Doduse i ja se profesionalno bavim vec 2 godine ovim ali za renderovanje preko gpu znam samo sto sam nasao preko foruma a tamo svako vrti samo ono sto je cuo a ne dozivio.
U C4D postoji komanda ctrl+I, i dobijes podatke koliko ti je teska scena u megabajtima, koliko poligona ima, i ostalog, ne znam koja je komanda u Max-u. Samim tim, ako je scena teska npr. 500mb, toliko slobodnog ram-a ti treba na grafickoj za gpu render. Nisam jos renderovao preko gpu-a nista, ali mozes probati ovo: otvori gpu-z program, kartica `Sensors`, i posmatraj `Memory usage (Dedicated)` i pokreni gpu render. Pod Memory usage ces videti koliko je trenutno zauzeto ram-a na grafickoj, pa ako ti pokazuje da je sav VRAM ispunjen to ti je znak da ti treba graficka sa vise ram-a za normalan rad... ____________________________________________________________ ASUS Gryphon Z87-i7 4770K@4.2 GHz-CM Seidon 120M-PC 7770 OC PCS+ 16Gb KHX 1600 CL9-Samsung 840 SSD 120+F3 500-2 x Dell S2240L-LC7600 X-Type http://dk3d.weebly.com
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.