Elem, danas mi je stigao dugo očekivani ASUS R9 280X i problemi nastaju momentalno. Ubacim kartu, svi ventilatori se vrte, ledovi na ploči i samoj karti sijaju, ali nema BIP sa zvučnika da se sistem diže, već mašina samo ćuti i stoji. Ponovo učitao BIOS ploče. Ništa. Probao u drugi PCIe 16x slot. Ništa. Povadio zvučnu i TV kartu. Raskačio fan kontroler i spoljni dok za diskove. Ništa. Vratim staru kartu (6950). Sve radi. Napajanje sam skoro kupio (Super Flower Golden Green Pro 650W) baš zbog nove grafičke i nisam očekivao da će da bude slabo. Problem je i to što nemam kod koga da odnesem kartu da je isprobam. Mišljenja sam da je ili karta neispravna ili je napajanje slabo. Kako god da okrenem, ne mogu da utvrdim ni jedno ni drugo. Imate li kakav predlog, šta bi još mogao da probam? Ostatak mašine: 2500K (sada na difoltu), 8GB RAM-a. MSI Z68A-GD65...
Slot sam izduvao. Redovno čistim komp, tako da ne verujem da je do toga. Jedino da probam apdejt BIOS-a. Samo još jedna verzija je za Sendi, ostale su za Ajvi i MSI preporučuje da se ne stavljaju bez Ajvi bridž procesora. Videću večeras kad se vratim sa treninga.
@DarkDawn Da. Sijaju samo dva zelena LED-a. Ventovi se vrte. Ali nema slike na monitoru. Komp ćuti. Barem da pišti, pa da znam da nešto nije u redu. Ovako, tapkam u mraku.
@Peki Mislim da je 13.4. Evo sad sam turio 13.11 b9.2 koji mi je AMD sajt predložio za 280X. Fazon je što ja sa 280X ne dolazim ni do post skrina od BIOS-a, a u Windows da ne pričam.
Ne kontaš kolega. Nije problem u Windowsu, već kad uključim komp, ne dođem ni do BIOS-a. Ventilatori se vrte, LED-ovi sijaju, ali kad treba zvučnik na ploči da se oglasi da je sve u redu ili nije, ne dešava se ništa. Mašina stoji tako u mestu. Neće ni da se restartuje na dugme na kućištu. Mogu samo da je isključim na Power taster.
` I cleared CMOS which didn`t help, but what did work for me was switch `PCI ROM PRIORITY` to LEGACY ROM from EFI... booted right up after that setting change.`
Karta je ASUS prosla je neku tehnicku kontrolu valjda ? Sta moze da bude problem ?
Pa jedino da se ne gadja iz nekog razloga sa plocom. Neka pokusa sa Biosom i clear Cmos-om,i da nije uabacio dopunsko napajanje karte morao bi da dobije zvuk upozorenja bip.
I ja sam pomislio da je ostala aktivna integrisana, ali je kolega rekao da kad vrati 6950, sve radi normalno, tako da ta opcija otpada... U pitanju je ili ploca ili graficka, nema trece! Javi sta uradi na kraju...
Ok, so I ended up trying a few more things and there`s a small switch on the card near the SLI connectors. Switched that (apparently swaps BIOS images?), changed from DP to HDMI and I got it to boot happily. Installed drivers etc. and rebooted with just DP cable and now it`s working fine.
Ja sam imao isti problem 2 puta sa grafom tako nesto. Jednom mi je crkao jedan od kablova na adapteru, a drugi put sam zaboravio da ubodem kablove u Grafu. Sve isto. Sve vrti nista ne radi. Mada grafa je bila 6870.
Nadam se da ces resiti problem ja bi odmah zamenio kartu ... Batali se google i ostala cuda .. Dao si pare trazis da radi kraj price...
Intel I5 4670K +CoolerMaster Evo 212 Motherboard Asus Maximus Hero 6 GPU 770 GTX Asus Direct CU II OC SSD 128 Samsung Memory Kingston HyperX 2400 Mhz LC power Archangle 850 W
Koji pokazuje na prekidač kod SLI konektora na AMD karti. To je Matriks, na mojoj nema prekidača. Takođe, monitor mi nema HDMI, iako imam HDMI kabl od Safira, pa tako i ta varijanta otpada. Preostaje mi jedino da probam fleš poslednjeg BIOS-a za ploču za koji piše: - Enhanced PCI-E display card performance. - Improved memory compatibility. E, sad, MSI preporučuje da se P verzije BIOS-a, ne stavljaju ukoliko se na ploči ne nalazi Ajvi Bridž procesor. Nadam se da to ne znači da će biti problema ako se flešuje BIOS, a na ploči je Sendi.
Iskreno mi je cudno da na asusu nemas prekidac kod sli-a, jer ja ga imam na 7970, a nije Matrix vec obicna standardna DCU II. Do duse, ako je tvoja sa stock hladjenjem onda OK.
Da budem iskren, ne vidim neko resenje ako ne mozes kartu da probas na nekoj drugoj masini, onda ces definitivno znati na cemu si.
1) Napajanje je dovoljno za datu konfiguraciju. 2) Proveri da li si prikljucio: additional 6+8 pin PCIe power required. 3) Proveri DVI izlaze na karti - ima ih dva /jedan podrzava analogni i digitalni izlaz a drugi samo digitalni /tip monitora-nepoznat/ 4) Usnimi drajver sa ASUS-ovog sajta - Version 13.152 ATI Display Driver 13.152 for Win7 32/64, Win8 32/64, Win8.1 32/64 od 15.11.2013.
Ne savetujem da apdejtujes BIOS ako nemas Ivy Bridge - Intel kaze: `update the BIOS on your computer only if the newer BIOS version specifically solves a problem you have. Intel does not recommend BIOS updates for computers that do not need it. You can view all new BIOS fixes in the release notes included on the BIOS download page in Download Center. Downgrading the BIOS to an earlier version is not recommended and might not be supported. An earlier BIOS version might not offer support for the latest processors, bug fixes, critical security updates, or support the latest board revisions currently being manufactured.`
I to posle stavljanja poslednjeg BIOS-a i učitavanja difolt vrednosti. Međutim, pojavili su se neki novi bagovi vezani za ploču. I dalje nama zvučnog signala da je sve OK. Takođe, u BIOS-u ne mogu da pristupim množiocu procesora kako bih ga ponovo kloknuo na 4GHz. Iz MSI Kontrol Centra mogu da menjam množilac, mada još nisam probao da li radi. Umoran sam, probaću sutra. Uglavnom, baksuzni bAgSUS je živ i nadam se da više neće odbijati saradnju.
proveri ti ipak dotok struje (6+6+2pin), mislim da svi 7970/r9 280x zezaju kad je to u pitanju...imam doticnu vec mesec dana karticu bez ikakvih problema...mora da radi, a ako ne onda je to to samog primerka i to menjaj, mada cisto sumnjam da je to same graficke, pre ce biti da nesto nije dobro povezano ili da pravi neki konflikt
Intel i7 2600k @ 4.2 Ghz @1.30v + Titan Fenrir EVO ASRock Z68 Extreme 4 ASUS Radeon R9 280X DirectCU II TOP 8GB 1600MHz DDR3 HyperX Genesis XMP X2 Grey Series Creative Sound Blaster X-Fi Titanium Samsung SpinPoint F3 1TB
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.