Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
Pomoc oko dual monitor setup-a
STRANA 1 OD 1
Spec Pomoc oko dual monitor setup-a 23.10.2013. 22:44 T55183

status: user
broj poruka: 199
Kupio sam pre neki dan jos jedan monitor, tacnije Samsung SyncMaster 214T znaci imam ih ukupno dva.Graficka kartica je Asus EAH6950 DCII/2DI4S/2GD5.I sad uzeo ja lepo dva dvi kabla i reko prikljucim samo oba monitora na 2 dvi konetkota na grafickoj i teraj.Ali to izgleda ne moze posto nisu oba dvi porta ista. Jedan je DVI-I a drugi DVI-D.No nije ni bitno od toga sam odustao jer sam primetio da kad nakacis dva monitora odma imas vecu temperaturu za gpu zbog dva monitora i ako nisam naterao grafiku da pusti sliku na oba.Racunar uredno vidi oba monitora u device menageru i sve to.

E sad kupim ja dvi male na 2x dvi female http://i01.i.aliimg.com/photo/v3/504282537/DVI_D_Male_to_2x_DVI_D.jpg

Povezem ja to i dobijem sve slike ali ne mogu da nateram monitore i grafiku da daju 1600 x 1200 rezoluciju koja je maksimalna za ove monitore.Kako to da sredim?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
luja-88 Re: 23.10.2013. 23:46 #521976

broj poruka: 1656
To sto je jedan port DVI-D, a drugi DVI-I. ne pravi nikakvu razliku.
DVI-I pusta i analogni signal preko DVI->VGA adapreta, dok DVI-D nema tu mogucnost.
Digitalni signal je potpuno identican preko oba porta i to bi moralo da radi. Meni to mirise na problem sa drajverom ili nesto nisi podesio kako treba. Temperature, naravno, moraju biti malo vece.

Sto se tice tog adaptera/razdelnika, nisam bas siguran kako funkcionise pa neka me neko ispravi ukoliko gresim... DVI sam po sebi ima ogranicenje rezolucije na 2560x1600 pa bi po nekoj logici (uzimajuci u obzir da je pasivan adapter) 2 monitora preko istog porta mogla da dobiju po pola od toga. Dakle, 1280x800.
srdoch Re: Pomoc oko dual monitor setup-a 24.10.2013. 00:09 #521983

broj poruka: 1260
Zašto si uopšte kupovao taj dodatak? On ti daje istu sliku na oba monitora a ja kontam da si ti hteo da proširiš desktop, ili ne? Trebao si se prvo raspitati. Lepo ti je luja-88 objasnio sve. Naravno da može dva DVI monitora na dva DVI porta bez obzira kojeg su tipa (DVI-I, DVI-D, single-dual link). Ukoliko nešto ne radi kako treba onda je verovatno do softvera ili nešto nisi odradio kako treba. Za te monitore koje imaš svaki SingleLink DVI kabl je dovoljan. A to sa temperaturom mi nije baš najjasnije a ni najlogičnije priznaću. Ja imam 3 monitora nakačena na GTX760 i temperatura je ista bilo da je aktivan 1 ili sva 3. Nema mi logike da se greje više samo zbog aktivnog izlaza kad GPU ništa ne radi. Pretpostavljam da je drugi problem u pitanju koji sam i ja jednom iskusio na GTX465 a to je da grafička nije htela da obori clock u PowerSave mod ako je aktivno više od jednog izlaza, bez obzira što je zauzeće GPU-a bilo 0%. Sa jednim monitorom je Clock uvek padao kad GPU ne radi ništa a čim aktiviraš još jedan izlaz clock se pone na max i tu ostane pa mu malo i podigne temperaturu, međutim to je nestalo izlaskom novog driver-a.
Spec :S 24.10.2013. 00:13 #521984

Pazi kad se nakaci onako svako monitor posebno na odvojeni dvi izlaz dobijes sliku samo na jednom.Racunar vidi i onaj drugi sve uredno ali ne moze slika da se dobije na njemu.Tako je i ako probas samo jedan monitor na ovaj drugi dvi port.Znaci samo na ovom jednom mogu da dobijem sliku.Ne znam zasto je to tako ali jeste.

Preko adaptera sam dobio rezoluciju 1280 x 1024 pa cak i vise ne znam sad tacno.Evo jos jedne zanimljive stavke.Ukljucim ja dvi adapter na prvi dvi prot i upalim komp slika se dobije ali u losoj rezoluciji.Probam ja da im zamenim mesta dok racunar radi znaci sam za ove dvi kablove pricam.Prebacim kablove iz jednog mesta na adapteru u drugi i pojavi se rezolucija 1600 x 1200 posle zamene mesta kablovima.Posle restarta dobijem ponovo onu budjavu rezoluciju i tako.Drajver uvek vratim na def pre bilo kakvog podesavanja. Dajte neki predlog...

Spec Upravo to i hocu 24.10.2013. 00:27 #521986

Hocu identicnu sliku na oba monitora zato sam i kupio ovaj dodatak da bi dobio manje temperature.Meni je nekako logicno da se gpu vise greje kad imas vise monitora jer obracuje vise stvari u isto vreme.Ali o tome nisam razmisljao do sad.Nije ni bino ne znam kako sad da dobijem sliku na oba monitora u 1600 x 1200 rezoluciji.To je trenutno glavno pitanje. Ali kopka me i sto uopste nema slike na ovom drugom dvi portu cak i kad je jedan jedini monitor ukljucen u njega.

srdoch Re: Upravo to i hocu 24.10.2013. 00:49 #521989

E pa tu mi sad već nešto smrdi, možda ti je riknuo taj drugi izlaz na grafi, nagađam. Mora bre da baci sliku na oba pa da ti biraš da li ćeš Clone (ista slika na oba) ili DualView, Span ili nešto treće. Mislim da imaš neki problem sa grafičkom čim ne daje sliku na drugi izlaz a i ovo sa grejanjem je sumnjivo. Nema šta više da se greje jer ne obrađuje ništa, pogotovo u clone modu jer renderuje potpuno isto za oba izlaza. Probaj ti neku drugu grafu ako si u mogućnosti, to ti je moj savet. Pre toga naravno driver i ostala sranja. Pozz

:: Hocu identicnu sliku na oba monitora zato sam i kupio ovaj dodatak da bi dobio manje temperature.Meni je nekako logicno da se gpu vise greje kad imas vise monitora jer obracuje vise stvari u isto vreme.Ali o tome nisam razmisljao do sad.Nije ni bino ne znam kako sad da dobijem sliku na oba monitora u 1600 x 1200 rezoluciji.To je trenutno glavno pitanje. Ali kopka me i sto uopste nema slike na ovom drugom dvi portu cak i kad je jedan jedini monitor ukljucen u njega
::
Spec ... 24.10.2013. 00:53 #521990

Pa bre evo sad sam probao samo jedan monitor na taj drugi izlaz ponovo i nema slike cuje se bip da se pali maticna i da je sve ok.Pritiskam del da udjem u bios num lock zasvetli sto znaci da sam u biosu ali slike nema.Kolike su sanse da je taj dvi port felerican a da pritom grafika radi najnormalnije?I da li je to uslov za reklamaciju?

luja-88 Re: 24.10.2013. 02:50 #521999

broj poruka: 1656
I moja sumnja je na potencijalno neispravnom DVI portu ali ne mora da znaci da je tacna... neke karte jednostavno prikazuju sliku iskljucivo na primarnom portu ukoliko je povezan samo jedan monitor (ili bace sliku tek kad se podigne OS) + kazes da se vidi u Device Manager-u, sto vise lici na problem softverske prirode.
Digni neki live Linux pa vidi sta se desava. Tako ces najlakse ustanoviti da l` je softver ili hardver.

Neispravan port je definitivno uslov za reklamaciju.
srdoch Re: ... 24.10.2013. 02:50 #522000

Nema šta, komp ti radi ok i on ulazi u bios iako nemaš sliku. E sad probaj sistemom eliminacije da prekontrolišeš sve. Uključi samo jedan monitor na taj izlaz bez da je u drugi DVI port uključeno bilo šta, čak ni samo kabl bez monitora. Ume tako da detektuje da je nešto spojeno pa baca sliku na taj port iako nema monitora. Proveri i DVI kablove da li su oba ispravna. Ako ni tad ne daje ništa onda je port na grafi neispravan i slobodno možeš da je reklamiraš.

:: Pa bre evo sad sam probao samo jedan monitor na taj drugi izlaz ponovo i nema slike cuje se bip da se pali maticna i da je sve ok.Pritiskam del da udjem u bios num lock zasvetli sto znaci da sam u biosu ali slike nema.Kolike su sanse da je taj dvi port felerican a da pritom grafika radi najnormalnije?I da li je to uslov za reklamaciju
:

EDIT
Tek sad videh da se ne radi baš o standardnoj grafi. Ta tvoja je namenjena za 6x Eyefinity jer ima 4 DisplayPort-a i 2 DVI porta. Na ovoj slici se vidi da su drugi DVI i četvrti DP uokvireni a to sigurno nešto znači. http://goo.gl/cn6W1p
Prelistaj ti manual, možda taj DVI port deli neko sranje sa DP pa zato ne šljaka. Možda mogu da rade jedino kad su zajedno u upotrebi, sad već nagađam.
Spec re 24.10.2013. 09:16 #522024

Tako sam i probao odkacio sve i ubacio samo jedan monitor u taj dvi port koji je uokviren sto ti kazes.I ono slike nema u bios znam da sam usao i tako.Moguce da mora svih sest monitora da se nakace na grafiku da bi preko tog porta bacio sliku...

Kablovi su super probao sam ja oba monitora kao single na onom prvom dvi portu i oba rade odlicno.Znaci neka zajebancija ima sa ovim drugim portom..

Ali pazi kad treba da se napusavaju oko AMD-a i Nvidie javljaju se njih 100 po temi a kad treba neka pomoc oko istih niko nista.Vama hvala puno na pomoci.Veceras cu da probam linux sa cd-a pa ce da vidimo.Javicu vam u svakom slucaju sta sam uradio :D

hecate drajver problem sigurno 24.10.2013. 10:57 #522043

broj poruka: 472
linux => arandr sceen layout editor => moguce izvesti sledece:

uparivanje => 1280x1024 4:3 monitora sa 1366x768 16:9 monitorom => znaci rezolucije do max-a

windows => nikad mi nije poslo za rukom

zakljucak => drajveri...
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs