Nova mi graficka a zuji, Problem sa MSI GTX660 TF3
STRANA 1 OD 1
Srdjanc
Nova mi graficka a zuji, Problem sa MSI GTX660 TF3
25.09.2013. 23:20
T54788
status: user broj poruka: 3106
Pozdrav svima u problemu sam. Posle dugomesecnog skupljanja para za graficku MSI GTX660 TwinFrozer skrpio sam para i narucio nju. Sav srecan i radostan sam otvorio kutiju pazeci da ne pocepam kao malo dete, dohvatio obliznji metal da se skine elektricitet kao onaj lik sa djindjuvama iz filmica o hardweru, izvukao sam je iz anti staticke kese i bacio na dasku. Skratim pricu o novim bojama, nedostatku opcije resize i slicnim, udjem ja u igru i pocne ona da se cuje slabo. Ja pomislih nova je pa se navikava i udjem ja u load game i pocne da zuji jos jace, ja koji k... alt f4 i zujanje prestane.
Otvorio sam Afterburner da mi snima desavanja po vga i vratim se u igru, i krene zujanje 3 minuta i prestane. Dobro, ali onda krene neki loading i opet zujanje i ne gasi se. Ja alt tab da bacim brzo pogled na AB da vidim da li su mi ventilatori i zujanje prestane. Ventilatori su konstantno na auto i to 40% zakucani (1100 opm) tako da nisu oni. Iskoristim zdravu logiku i shvatim da zuji samo u 3d modu rada. Sad bas gledam da li se to desava reciprocno sa kolicinom zauzete memorije u njoj.
To su informacije koje imam sad. Da li mozete da mi date neke smernice i moguca resenja da ustanovim da li je ova zdrava graficka i ako nije da li ja licno mogu da resim? Ili mi ne gine reklamcija?
Najverovatnije one zuje kada opteretiš grafičku. Osim što iritira uši, uglavnom ne znači da je grafička neispravna i teško da će ti naši prodavci uvažiti zujanje zavojnica ako odneseš grafičku na reklamaciju. I na mom Safiru 6950 se čuju od prvog dana, a grafička šljaka preko 2,5 godine bez problema.
Ovo sam sad uradio da vidim da li zuji? Tokom 3 minuta testa nije zujala u opste. Mozda sam u ne znanju ali zar nisu svi benchmarci koji ukljucuju graficku, u 3d modu?
Nisam napisao celu konfiguraciju:
Intel I5 3570K @ 4.0 GHZ (menjanjem mnozioca na 40, ostalo nije dirano) Single chanel Kingston 1x8GB @1600Mhz Asrock Z77 Extreme4 Termaltek Smart Power 630W 1 Samsung F3 1TB HDD 1 random cd/dvd 32`` Televizor A4Tech X7 G800MU A4Tech X7 XL-747H Spider A4Tech ona najmanja podloga
i daljinski:) da kad mi neko sedne na komp, ja ugasim tv i kazem da je crko osigurac.
Da dodam, usled nedostatka u biosu da se ugasi integrusa HD4000 na kojoj sam do sad ziveo, ugasio sam je u Device Menageru. Valjda sam uspeo da je ugasim.
I da, da li postoji druga opcija da se konfigurise visina i sirina ekrana jer mi po defautu, strci? Ja sam nasao nesto ali to je samo za kolicinu pixela po X i Y osi.
Dakle to je to sa zavojnicama? Jel to ono sto pominjete rernu? Jel sam ja baksuz koji je dobio skart ili ne informisan a ovo ucestala pojava? Koliko je to opasno?
PSU je jak, nisam ga mucio ni sa cime osim procesorom na 4.3GHz ali to je samo jedan dan trajalo, ja po defaut drzim 4GHz 16-40 multipiler. Prethodna graficka je integrusa.
zuji, da kažem, u loadu, ali vrlo blago i zujanje brzo nadjačaju ventovi kad se optereti... GA-790XTA-UD4, Phenom II 955BE, 12Gb DDR3, MSI 7950 TFIII, WD Black 1Tb, Audigy ES, TT ToughPower 675W, CM Gladiator 600, Dell S2340L... Fiat iustitia, et pereat mundus
Ne, to sa rernom su hladni lemovi, nema veze sa zavojnicama. Nije skart, jednostavno desi se, negde piste vise, negde manje, negde ne, sve zavisi. Nije opasno, moze grafika tako da ti radi i narednih 10 godina ako izdrzi toliko. Ok ti je PSU, cela konfa ti trosi k`o upaljac, opusti se. Jedino VSync koliko znam. Pistanje moze biti pojacano ako ti je visok FPS, VSync ogranicava FPS na max 60, pa je pistanje zavojnica manje ili cak u nekim slucajevima, potpuno neprimetno. Ispravna ti je graficka u potpunosti, nemoj da se brines. .) br>http://tinyurl.com/ch3mu7j
:: :: Dakle to je to sa zavojnicama? Jel to ono sto pominjete rernu? Jel sam ja baksuz koji je dobio skart ili ne informisan a ovo ucestala pojava? Koliko je to opasno :: :: PSU je jak, nisam ga mucio ni sa cime osim procesorom na 4.3GHz ali to je samo jedan dan trajalo, ja po defaut drzim 4GHz 16-40 multipiler. Prethodna graficka je integrusa :: :: Sad cu probam VSync, da li ima jos nesto :: ::
Znaci, ja sam se trudio dve stvari na ovoj konfiguraciji koliko je vec sastavljam.
Prva je funkcionalnost i cenim da sam uspeo. Imam veliki ekran kojim baratam softverom i imam dasku na kojoj su mi komponente te imam poboljsano hladjenje usled ne postojanje gomilanja toplog vazduha, smanjenje skupljanje prasine, a i sto se skupi ja to fenom oduvam. A i unikatno je i svako ko vidi kaze, `moras i meni da uradi ovako`.
Druga je tisina. Do danas najbucnija stvar mi je bio HDD, za njim tastatura pa monitor.
Sad ovo drugo je palo u vodu, ubise me graficka. :( Ne ginu mi slusalice.
tebi su sve komponente na otvorenoj dasci? Ja imam istu grafiku, vent. je namesten-fiksiran na 50% i za godinu dana se nikakva buka ne cuje. Probaj da namestis na 30% vent. pa probaj tako. Ako to ne uspe, onda jbg. A mozda si i navikao na tisinu pa ti je sad ovo bucno... Meni se recimo napajanje dere kad pustim neku igru, posle 10 min. je najglasnija komponenta.
ASUS M5A99X EVO Phenom II X4 960T CM 212 EVO Kingston HyperX 2x4GB @1600MHz MSI TFIII GTX 660 2GB KINGSTON HyperX 3K 120GB ASUS XONAR DG CM GX550
Pade mi napamet i to sto nemas kuciste.Kuciste je samo po sebi Faradejev kavez i svo el. magnetno zracenje, sprovodi u uzemljenje, e sad posto ti nemas kuciste, moguce je da ostale komponente kada im se digne opterecenje pocinju vise da zrace i to zracenje prelazi na zavojnice na grafickoj kartici koje pocinju da zuje.
Probaj karticu kod nekog ko ima kuciste.
Na primer kod mene ( gigabyte amd 6870 ) zavojnice jedino piste kad testiram u Ati trey tools ( brod koji se vrti u krug i meri fps i artifakte ), u ostalim programima se ne cuju ( ili se cuju ali od buke ventilatora ja njih ne cujem ).
Hm da, po tom pogledu nisam mislio na uzemljenje, ja sam samo kontrolisao da li maticna ima uzemljenje preko srafofa i/ili preko backplate. Po pismu iz Asrocka, ni jedno ni drugo u mom slucaju. Medjutim, sad u mom slucaju u igru je usla graficka, moracu da razmislim sta cu jer sam poceo da pravim neke planove za houm mejd kuciste. Zato sam pre neku nedelju skyja pitao za vodeno hladjenje.
Imam ja kuciste od starog kompa, ali to je ono zatvoreno sa svake strane, pa mi temp skace po procesoru i u idle, zato spremam novo, a dotle, ovako.
Eh da, kuler je u ovom polozaju jer mi tako odgovaralo kad sam prvi put stavio i tada sam drzao u pomenutom kucistu. Izvadio sam na dasku ali kuler nisam dirao jer mi i ne smeta.
greska je sto su komponente stavljene gore, maltene u pravcu glave, a tako se cuje svaki zvuk.. trebao si da stavis skroz dole kod nogu jer ne bi cuo to zujanje
:: :: :: Hm da, po tom pogledu nisam mislio na uzemljenje, ja sam samo kontrolisao da li maticna ima uzemljenje preko srafofa i/ili preko backplate. Po pismu iz Asrocka, ni jedno ni drugo u mom slucaju. Medjutim, sad u mom slucaju u igru je usla graficka, moracu da razmislim sta cu jer sam poceo da pravim neke planove za houm mejd kuciste. Zato sam pre neku nedelju skyja pitao za vodeno hladjenje :: :: Imam ja kuciste od starog kompa, ali to je ono zatvoreno sa svake strane, pa mi temp skace po procesoru i u idle, zato spremam novo, a dotle, ovako :: :: http://www.dodaj.rs/?21/z4/4QwlYlaZ/dscf5662.jp :: http://www.dodaj.rs/?34/zd/T0oeSdn/dscf5663.jp :: http://www.dodaj.rs/?2W/CD/3iIvrHZC/dscf5664.jp :: :: Eh da, kuler je u ovom polozaju jer mi tako odgovaralo kad sam prvi put stavio i tada sam drzao u pomenutom kucistu. Izvadio sam na dasku ali kuler nisam dirao jer mi i ne smeta.
Ne ide, ja i kad sam na desktopu igram `fudbal` tj sutiram zid. Ako me nesto zeza na kompu ili neka napeta situacija, ja bi sve komponente isutirao. Gore su bezbedne.
Sad imam pitanje, te zavojnice se aktiviraju od koje komponente graficke? Shvatio sam da nije od procesora graficke jer je ono bilo 3min na Aidi i nije se culo.
Znas sta, probaj u BIOS-u da iskljucis sve stavke koje imaju veze sa C. C1, C6, C7....sta god. Samo njih. Mozda ti ne pisti graficka, moze i napajanje.
Probacu to sa C sto si rekao dovece. Inace sigurno je graficka jer sam svaki deo slusao posebno. Napajanje se cuje jako blago ali kad je racunar na stand by.
Posto zvuk ne mozemo slovima da prenesemo, videcu da ga snimim necim pa da ga okacim na internet. Moracu da pazim samo na Cpu temp jer cu cooler da ugasim.
Da li ima neki benchmark ili igra koja dira samo graficku ali ne cpu ili cpu jako malo da bi snimio zvuk?
:: :: :: Ne ide, ja i kad sam na desktopu igram `fudbal` tj sutiram zid. Ako me nesto zeza na kompu ili neka napeta situacija, ja bi sve komponente isutirao. Gore su bezbedne :: :: Sad imam pitanje, te zavojnice se aktiviraju od koje komponente graficke? Shvatio sam da nije od procesora graficke jer je ono bilo 3min na Aidi i nije se culo.
Nema potrebe da snimas. Zavojnica pisti, cvili, cijuce, dok ventilator krlja, kao da si ubacio sitan kamencic unutra. _____________________________ http://oi45.tinypic.com/2dinl8p.jpg
:: :: :: :: Probacu to sa C sto si rekao dovece. Inace sigurno je graficka jer sam svaki deo slusao posebno. Napajanje se cuje jako blago ali kad je racunar na stand by :: :: Posto zvuk ne mozemo slovima da prenesemo, videcu da ga snimim necim pa da ga okacim na internet. Moracu da pazim samo na Cpu temp jer cu cooler da ugasim. :: :: Da li ima neki benchmark ili igra koja dira samo graficku ali ne cpu ili cpu jako malo da bi snimio zvuk?
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.