Da se jednom reši dilema: KOLIKA JE MAX. BEZBEDNA TEMP. ZA GRAFIČKE
STRANA 1 OD 2
h4v0kk
25.09.2013. 14:28
T54772
status: user broj poruka: 326
Čak i preko 100 stepeni je BEZBEDNO za grafičke. Bolje je što niže - ali nije tragedija čak i ako pređe 100 stepeni - kartica neće pregoreti (jer ima mehanizme samozaštite).
Odgovor direktno od inžinjera Nvidije:
`Maximum operating temperature` - maximalna RADNA temperatura (a NE maximalna shutdown temperatura - koja je još viša)
`NVIDIA GPUs are designed to operate reliably up to their maximum specified operating temperature. This maximum temperature varies by GPU, but is generally in the 105C range (refer to the nvidia.com product page for individual GPU specifications). If a GPU hits the maximum temperature, the driver will throttle down performance to attempt to bring temperature back underneath the maximum specification. If the GPU temperature continues to increase despite the performance throttling, the GPU will shutdown the system to prevent damage to the graphics card.`
`for everyday use, you should not exceed 95-98C for extended periods of time.` `Ne bi trebalo da prelazi 98 stepeni, gledano na duže staze.`
`Most cards have a maximum GPU temperature (105*C for most NVIDIA cards). This means that if you reach this temperature, the card will automatically begin to lower it`s clocks and voltage to lower temperatures. If the temperature goes higher than that there is a built in protection (much like on Intel CPUs) that will automatically cut power to the GPU. All these thresholds are way below what the danger temp is so basically it is impossible (unless you purposely disable or change the thresholds) for your GPU to ever reach a dangerous temperature in which it may die.`
`Praktično je nemoguće da vaš GPU dostigne opasnu temperaturu, zbog implementiranih/ugrađenih zaštita.`
`GPUs can handle a larger heat level than CPUs. At idle they are often in the range of 50-70 °C. For example. checkout the specifications for the NVidia GTX 275 max (recommended) operating temperature is 105 °C.`
ZAKLJUČAK: GRAFIČKE KARTICE NISU KAO PROCESORI, što se tiče načina rada - pa samim tim i radnih temperatura, NISU DIZAJNIRANE DA RADE ISTO KAO PROCESORI (nego drugačije - više za visoko-paralelizovanu obradu podataka na masivnoj skali - otuda broj `shadera`/mini ALU/GPU jedinica u stotinama) - što znači da OD GRAFIČKIH KARTICA NE BI TREBALO OČEKIVATI DA RADE NA ISTIM TEMPERATURAMA KAO PROCESORI, MOGU DA TOLERIŠU MNOGO VIŠE TEMPERATURE, i UOPŠTE NEMA POTREBE DA SE IKO GLUPIRA SA KONSTANTNIM MENJANJEM PASTE I KUPOVINOM SKUPIH KULERA - ukoliko mu je maximalna radna temp. kartice ispod gore navedenih pragova (za AMD je max. shutdown temperatura - kada kartica sama sebi seče struju i gasi se radi samozaštite i do 125 stepeni C na nekim modelima).
Uputite na ovu temu sve debile koji vas smaraju sa pitanjima `a el se greje` kad od vas kupuju grafičku, i koji misle da se kartica koja pod opterećenjem dostiže 80-90-100 stepeni `pregreva i gotova je da crkne`.
Re: Da se jednom reši dilema: KOLIKA JE MAX. BEZBEDNA TEMP. ZA GRAFIČKE
25.09.2013. 14:39
status: user broj poruka: 1097
Ma pusti ti njih sto oni tu da izvines palamude. Jeisl ti prodao da igras nesto kad je temp 100C grafike. To je nezivodljivo secanja do kocenja celog kompa. A samim tim ako ti je grafika 100c nutrasnjost kuciste se zagreba min 15-20C vise nego obicno i ako imas extra provereno kcusite ako nemas vec je neki kinez racunaj 20 C min. Tako dakle sve preko 65-80 u max opterecenju neizvoljivo za igranje. Da dobije normalan fps. Bez secanja i ostalih gluposti. Idealno 40-70. Ja sam imao pa primaraka garfickih cim prejdu 70 cao zbaoravi na igru ili na bilo kakav rad. A imao sam i sa silen haldjenjem gde ide temp stalno preko 85-90. Dolazi do secanja i pada fps drasticno. Tako da te njihova teorija nije abs izvodljiva u praksi. Da naglasim pricam za Ne OC kartice.
:: Čak i preko 100 stepeni je BEZBEDNO za grafičke. Bolje je što niže - ali nije tragedija čak i ako pređe 100 stepeni - kartica neće pregoreti (jer ima mehanizme samozaštite) :: :: Odgovor direktno od inžinjera Nvidije: :: :: `Maximum operating temperature` - maximalna RADNA temperatura (a NE maximalna shutdown temperatura - koja je još viša :: :: http://nvidia.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/2752/~/nvidia-gpu-maximum-operating-temperature-and-overheatin :: :: `NVIDIA GPUs are designed to operate reliably up to their maximum specified operating temperature. This maximum temperature varies by GPU, but is generally in the 105C range (refer to the nvidia.com product page for individual GPU specifications). If a GPU hits the maximum temperature, the driver will throttle down performance to attempt to bring temperature back underneath the maximum specification. If the GPU temperature continues to increase despite the performance throttling, the GPU will shutdown the system to prevent damage to the graphics card. :: :: Drugi odgovor (od poznavaoca hardvera sa https://www.overclock.net) :: :: http://www.overclock.net/t/651707/faq-acceptable-temperatures-for-graphics-card :: :: `for everyday use, you should not exceed 95-98C for extended periods of time. :: `Ne bi trebalo da prelazi 98 stepeni, gledano na duže staze. :: :: `Most cards have a maximum GPU temperature (105*C for most NVIDIA cards). This means that if you reach this temperature, the card will automatically begin to lower it`s clocks and voltage to lower temperatures. If the temperature goes higher than that there is a built in protection (much like on Intel CPUs) that will automatically cut power to the GPU. All these thresholds are way below what the danger temp is so basically it is impossible (unless you purposely disable or change the thresholds) for your GPU to ever reach a dangerous temperature in which it may die. :: :: `Praktično je nemoguće da vaš GPU dostigne opasnu temperaturu, zbog implementiranih/ugrađenih zaštita. :: :: `GPUs can handle a larger heat level than CPUs. At idle they are often in the range of 50-70 °C. :: For example. checkout the specifications for the NVidia GTX 275 max (recommended) operating temperature is 105 °C.` :: :: http://superuser.com/questions/374274/whats-the-maximum-safe-temperature-for-a-hd-radeon-687 :: :: ZAKLJUČAK: GRAFIČKE KARTICE NISU KAO PROCESORI, što se tiče načina rada - pa samim tim i radnih temperatura, NISU DIZAJNIRANE DA RADE ISTO KAO PROCESORI (nego drugačije - više za paralelnu obradu podataka na masivnoj skali) - što znači da OD GRAFIČKIH KARTICA NE BI TREBALO OČEKIVATI DA RADE NA ISTIM TEMPERATURAMA KAO PROCESORI, MOGU DA TOLERIŠU MNOGO VIŠE TEMPERATURE, i UOPŠTE NEMA POTREBE DA SE IKO GLUPIRA SA KONSTANTNIM MENJANJEM PASTE I KUPOVINOM SKUPIH KULERA - ukoliko mu je maximalna radna temp. kartice ispod gore navedenih pragova (za AMD je max. shutdown temperatura - kada kartica sama sebi seče struju i gasi se radi samozaštite i do 125 stepeni C na nekim modelima) :: :: Uputite na ovu temu sve debile koji vas smaraju sa pitanjima `a el se greje` kad od vas kupuju grafičku, i koji misle da se kartica koja pod opterećenjem dostiže 80-90-100 stepeni `pregreva i gotova je da crkne`.
Imaš gore odgovor od indženjera Nvidije (Customer Help odgovor), da je do 105 stepeni maximalna OPERATIVNA (radna) temp.
Naravno da to varira od modela do modela i od GPU-a do GPU-a, ali ako oni kažu tako - onda imam razloga da im verujem.
Ne tvrdim i ne mislim da je povoljno tolerisati toliko visoke temp. ako se to može sprečiti - samo kažem da se glupiraju i zanose ovi koji `paniče` kad im kartica dostigne 90 stepeni u Furmarku. To je moja poenta.
`Tako dakle sve preko 65-80 u max opterecenju neizvoljivo za igranje. Da dobije normalan fps.`
U životu (a pre smrti) NIKADA, ali NIKADA nisam primetio bilo kakav problem sa BILO KOJOM grafičkom u ISTORIJI ČOVEČANSTVA I GALAKSIJE MLEČNI PUT na temperaturama koje ti spominješ - tako da:
1. Ili je to što si napisao lični trip, fatamorgana, priviđenje, itd 2. Ili si imao neku defektnu grafičku, možda defektnu na čudan način - da throttlovanje nije bilo podešeno na normalno visoku temp. - nego mnogo niže.
Zavisi kako koja graficka tj. sam cip i ram, neke bolje podnose neke osije, shodno tome se neke vise a neke manje greju. Ali da je bilo kome normalnom sasvim ok i svejedno ako mu graficka nabija temperaturu 100c ja se obesim.
Inace prodavci ce da kazu da je sve ok i super, samo da ti prodaju.
Isto odgovor od inžinjera Nvidije (customer help):
`Depending on operating environment of the card, users should expect to see normal 3D GPU temperatures in the low to mid 90s (Celsius) on GeForce GTX 480/470. The maximum temperature for the GPU is 105C and the card is tested to operate reliably up to this limit.`
`Kartica je testirana da radi POUZDANO do ove temperature. (105 stepeni)`
Drugo da istaknem iz citata gore: za ovaj GPU do 95 stepeni pod opterećenjem u 3D modu se smatra NORMALNIM. Isto bi važilo i za AMD-ove `vurune` (1950XTX, 2900Pro, 4870 referentna...)
+ jos jedna sitnica lemovi se sjebu bas zbog toga, ode temp na 100c pa padne na 30, pa opet na 100c pa opet na 30. i tako vremenom crkne karta, nece odmah naravno ali taman da izdrzi garanciju.
Nije malo cudno sto najvise po oglasima ima neispravnih ili `neispitanih` karti koje su inace rerne i furune?
Temperatura ne pada odjednom sa 100 stepeni na 30, nego se postepeno hladi. Isto kao što se avioni ne raspadnu na sred neba i na visini dok poleću i spuštaju se (zbog smanjenja ili povećanja brzine i različitih temperatura/temp. promena), tako se i grafičke prave od materijala koji su u stanju da trpe normalno brzo hlađenje i zagrevanje, i skupljanje/širenje u skladu sa tim. Sve se projektuje/dizajnira sa TOLERANCIJAMA, a ne `knap`. (zato je AK-47 daleko pouzdanija jurišna puška od M16, jer ima mnogo veće zazore/tolerancije/praznine između delova, pa kad se napuni prašinom ili blatom, delovi i dalje mogu da funkcionišu.) Ni jedna kartica koja dostiže 100 stepeni u max. opterećenju ne idluje na 30 stepeni, to su prosto preveliki temp. rasponi - nego takva kartica idluje na, recimo, 50-65 stepeni.
:: + jos jedna sitnica :: lemovi se sjebu bas zbog toga, ode temp na 100 :: pa padne na 30, pa opet na 100c pa opet na 30 :: i tako vremenom crkne karta, :: nece odmah naravno ali taman da izdrzi garanciju :: :: Nije malo cudno sto najvise po oglasima ima neispravnih ili `neispitanih` karti :: koje su inace rerne i furune :: :: Cpu:AMD FX 6300 @ 4Ghz :: Cooler:TitanVanesa- :: GPU:GTX 670 Gigabyte Windforce x3 O :: Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MH :: MBO:Asus M5A9 :: Case:CM Storm Enforce :: PSU:Chieftec 650w a8 :: Mouse:Mx 51 :: Screen: Dell ::
Imao sam gtx 470 idle 40c load 100% posle 10 minuta 100c
Cim se ugasi opterecenje i gpu usage padne na 0 temperatura drasticno pada, ne dodje na 40c za 10 sekundi ali je veoma brzo je na idle rezimu temperature za nekih 5 minuta.
Ovakvim radom igranje par sati pa pauza pa opet i tako danima mesecima naravno crkvanja je neizbezbo maltene po isteku garancije, sam gpu moze da izdrzi naravno ali ostale komponente na karti ne bas, lemovi, zavojnice, naponska sekcija...
Zato sam i uzeo aftermarket kuler za kartu, a dodaj na to da vecina ljudi niti cisti komp redovno niti ima dobra kucista niti su provetrena sa ventilatorima niti ima dobra napajanja, 100c za graficku je ludost i neprihvatljivo za bilo koga ko se bar malo razume u racunare...
Apsolutno je tačno da će grafički čipovi bez ikakvih problema da izdrže temperature preko 100 celzijusa i da ne crknu, međutim, oni se nalaze na nečemu što se zove štampana ploča, a između njih i iste se nalaze određene kuglice napravljene od kalaja i cinka (uglavnom) a te iste kuglice su daleko netolerantnije na promenu temperature i nakon izvesnog vremena (uglavnom čim istekne garancija) pucaju...ili dobiju tzv `hladne lemove`. U prevodu što niža temperatura to bolje.
@daum Ako NEKO nikada nije prodavao reparirane grafičke - onda sam to ja. A ti si provokatorski skot, i najčešće je jedini tvoj `doprinos` bilo kojoj temi upadanje na temu i lupetanje `ad hominem` gluposti isključivo u cilju provociranja i zapodevanja kavge, a nikako ne radi doprinosa racionalnoj i argumentovanoj diskusiji.
@stripy Za `heavy-TDP` grafičke se ne koristi isti PCB, ista naponska sekcija i isti kvalitet izrade kao za `mid-range` i `lower-mid-range` grafičke, nego se koristi PCB sa više slojeva, i verovatno kvalitetniji PCB substrat nego za te `običnije`. (Radeon 9970 će imati 12-toslojni PCB, GTX480 ima 8-moslojni - a radi kontra-primera, Radeon 7790 koristi 4-slojni - ili još tanji). Slažem se da mnoge heavy-TDP grafičke otkazuju, ali ne treba gubiti iz vida u kojoj zemlji živiš i kakvog se `kvaliteta` roba uvozi ovde.
Primer za zapadno tržište, i konkretan model (ASUS GTX480) - 71% maximalno pozitivnih ocena, samo 5% negativnih...
Slazem se da danasnji chipovi/GPU moze izdrzati mnoogo vecu temperaturu od 100c, ali jednostavno, lem vremenom popusta. Cinjenica je da 99.9% kartica prsne usled hladnog lema, a ne pregorevanja nekog poluprovodnika. Tako da, ipak ce karta duze ziveti ako radi na nizoj temperaturi, jbg.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Kapiramo mi svi da to radi, ali da li je to dobro i uopste pozeljno da imas komponentu koja se greje na 100c a pri toj temperaturi buka ce biti oj ha vesela, na duze staze, naravno da nije ni dobro ni pozeljno.
da gpu moze da radi na 100c bez problema ukoliko je nov chip .. u mint stanju .. i na toj temperaturi moze da radi odprilike 8-12 meseci i cao gotov je .. rastuiri se supstrat
ja kad vidim 50c u leru i 80 u igri .. blago poludim
nvidia ima najveci procenat crkavanja chipova (svejedno dali je gpu,nb,sb) u istoriji
pcb ili fr4 je isti za sve elektronske sklopove .. nebitno ko ih pravi ..
4-6 slojeva je optimalno .. sve preko toga je zlo .. npr ibm ploce imaju 12 slojeva i kad pukne neki vod u unutrasnjem sloju nemozes popraviti plocu ..
visoke temperature nikako nisu dobre .. neradi se samo o gpu chipu .. ni pcb nevoli velike i ucestale temperaturne cikluse (hladno-toplo-hladno) i kod extremno viseslojnih ploca dolazi do pucanja viasa .. cao nema popravke ...
ako hoces da ti grafika dugo radi i lepo sluzi .. drzi je sto hladniju
Dao sam racionalno mišljenje bazirano na predhodnim iskustvima na forumu, to što tebi to ne odgovara kao i svako pominjanje dotičnog butthurt boy-a nije moj problem. Siguran sam da si `proveren` prodavac sa onim cenama. __________________ Scourge of PCBerza
:: @dau :: Ako NEKO nikada nije prodavao reparirane grafičke - onda sam to ja :: A ti si provokatorski skot, i najčešće je jedini tvoj `doprinos` bilo kojoj temi upadanje na temu i lupetanje `ad hominem` gluposti isključivo u cilju provociranja i zapodevanja kavge, a nikako ne radi doprinosa racionalnoj i argumentovanoj diskusiji
25.09.2013. 20:30
status: user broj poruka: 4641
Sto je visa temperatura karta pre crkne. 100C necu ni da komentarisem (cim je toliko znaci vec nesto ne valja sa kartom). Ne bih je drzao u kucistu u tom stanju ni 2 min.
Intel i5 2500k, Noctua NH-D14, Asus Maximus IV Gene - Z, MSI Gtx 660 OC , 4x2Gb Hyper X 1600mhz Genesis (gray), HDD WD 640 gb, Samsung F3 1tb, Seasonic S12D 850w, Thermaltake Element G
Kome ću da verujem pre? Nekome ko je stručan u vezi onoga što priča, ili običnim ljudima - a poznato je da svako ima neke svoje teorije?
Ja opet kažem: to što je neka grafička koja vuče dosta struje crkla - ne mora da znači da je crkla zato što se relativno više grejala, nego može biti zbog, na primer, grubljeg rukovanja karticom... Ima mnogo ljudi koji prilično grubo i nestrpljivo rukuju komponentama - A NISU TOGA NI SVESNI, jer su prirodno `sirovine` i nezgrapni su. Pogotovo klinci. A mahom klinci kupuju jake grafičke - radi igranja. Da ne navodim druge primere, svi znaju kako bi izgledalo kupiti, na primer, mobilni telefon od nekog klinca - mnogo je veća verovatnoća da bi bio izgreban, udaran, ispadao na zemlju, sa delovima koji fale u odnosu na full retail pakovanje, itd, itd...
Ne bi oni pustili karticu na tržište, kad bi njena radna temperatura bila problem, jer ni jedna kompanija/proizvođač ne želi ogroman broj povrata robe i ogroman gubitak para koji bi bio rezultat toga. (a možda i class-action tužbu potrošača koja bi ih dodatno finansijski osakatila). U današnje vreme se reputacija teško i sporo gradi - a užasno se lako ruši, i proizvođači, a i njihovi projektanti/dizajn inženjeri su savršeno svesni toga. Jedan katastrofalno loš proizvod možeu današnje vreme da sahrani kompaniju.
Opet navodim primer aviona - koji je jako složen stroj, sa stotinama kilometara kablova, elektronike, preciznih mernih instrumenata i servo-motora od kojih zavise životi putnika: kad avion stoji na pisti leti - krila se usijaju na suncu, a kad se popne na 5km visine - može da se desi da uleti u vrlo hladnu vazdušnu masu sa ogromnim temperaturnim kontrastom... Zato se svaki složeni stroj/mehanizam projektuje sa takvim oscilacijama/operativnim varijablama u vidu, i složenim studijama i experimentima se prvo utvrđuje sposobnost upotrebljenih materijala da trpe skupljanja/širenja/hlađenja/zagrevanja - pre nego što se ti materijali upotrebe u izradi proizvoda. Tako je i pri izradi aviona, tako je i pri izradi puškomitraljeza, tako je i pri izradi motora za automobile (a pogotovo u Formuli 1, gde i jeste poenta da motor potraje maximalno dve trke, i onda se scrap-uje i lije se novi - od istog materijala) - a tako je i pri izradi sofisticiranih i složenih kompjuterskih komponenti.
0% GPU load za grafičku imaš jedino kada apsolutno ništa ne radiš na kompu - tada je temperatura i najniža, i tada jeste moguće da ti padne na 40 stepeni...
Ali čim kreneš da surfuješ, otvaraš/gasiš tabove, minimiziraš/maximiziraš prozore sa Flash animacijama - sve to odrađuje grafička, pogotovo u svim današnjim browserima koji podržavaju hardversku akceleraciju, tako da je nemoguće da ti temperatura ostane na toj najnižoj tački, na 40 stepeni... Sigurno će skočiti na 50 stepeni, možda i na 60 - u zavisnosti od količine Flasha na stranicama koje browsuješ...
A time opet dolazimo na onu moju tvrdnju kad sam rekao da kartica koja može da se zagreje do 100 stepeni - ne idluje na 30 stepeni (kao što si prvobitno rekao), niti na 40... Može ona da se spusti na 40, ali čim počneš bilo šta da radiš na kompu - skočiće na njenu normalnu 2D-režimsku temperaturu koja je oko 50-55-60 stepeni.
Ne razumem svrhu pitanja ? Ako vec verujes u to sto verujes zasto pitas ? Eto taj inzenjer ti je objasnio i drzi se toga, ja sigurno necu Izneo sam svoje misljenje i znam sigurno da takva karta kod mene u kuciste ne ulazi.
::Kome ću da verujem pre? Nekome ko je stručan u vezi onoga što priča, ili običnim ljudima - a poznato je da svako ima neke svoje teorije
Intel i5 2500k, Noctua NH-D14, Asus Maximus IV Gene - Z, MSI Gtx 660 OC , 4x2Gb Hyper X 1600mhz Genesis (gray), HDD WD 640 gb, Samsung F3 1tb, Seasonic S12D 850w, Thermaltake Element G
Rekao si da `ne shvataš poentu teme` (iako poenta jasno piše na kraju prvog posta). Nema veze, da ponovim: poenta teme je da konačno nekim ljudima stavi do znanja da se previše opterećuju i zanose radnim temperaturama grafičkih kartica, i da NEREALNO očekuju da GPU-ovi rade isto kao i DALEKO MANJE SOFISTICIRANI CPU-ovi - dakle, da GPU-ovi rade sa istim termalnim karakteristikama kakve u radu imaju CPU-ovi.
To zanošenje je toliko uzelo maha i otelo se kontroli, da ja nailazim na likove koji `paniče` kad im radna temp. grafičke pređe 60-70 stepeni, što je potpuno iracionalno histerisanje, jer takvi likovi nemaju pojma o GPU-ovima i razlici između visoko-paralelizovanog GPU-a sa STOTINAMA I HILJADA MIKRO-ALU/FPU JEDINICA (shadera), i CPU-a koji ima svega po 4/6 daleko više složenijih ALU/FPU-a. CPU i GPU su `babe i spejs-šatlovi`, dve potpuno različite stvari (iako su oba od silicijuma), i zato je nerealno očekivati da se greju isto.
@gliga Ja ne kažem da se sa blizu 100 stepeni i preko 100 stepeni treba zadovoljiti - naravno da treba uvek nastojati da grafička radi što hladnije - ako ne zbog grafičke, onda zbog drugih komponenata u kućištu na koje grafička rasejava svoju toplotu - samo sam odabrao extremniji primer da bih pokazao koliko je apsurdno to što se neki likovi opterećuju, zanose i histerišu kad im grafička ima normalnu radnu temperaturu u 3D opterećenju od 70-75-80-85 pa i 90 stepeni. Kao što znamo kod procesora, pri overkloku, razlika od 2-3-5 stepeni može biti razlika između stabilnosti i nestabilnosti, a ovde govorimo o `luftu` od 15 stepeni do maximalne temp. koju je proizvođač predvideo, i to je prilično veliki `luft`. (ako grafa u full loadu dostigne 90 stepeni, na primer).
Flash blocker kod mene radi i na poslu i kod kuce, remote konekciju zna da ubije flash animacija, tako da kod mene je gpu usage do max 5% kad se surfuje netom...
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.