Kada sam kupovao računar bilo je to samo da se skrpi nešto, pa sam uzeo ploču sa integrisanom grafikom. Sada je došlo vreme da upgrade-ujem mašinu pa uz memoriju bih uzeo i grafičku karticu. Moja ploča nema PCI Express slot, već AGP. Ne menja mi se i ploča... Malo sam zarđao sa praćenjem tržišta pa me zanima šta je u modi.
Ako nađeš negde polovnu nVidia 7900 GS, na konju si. Ãini mi se da je to najjača kartica za AGP, ali ne znam za ATI, jer te kartice, koliko su dobre, toliko imaju katastrofalne drajvere. Inače, za 100-ak evra možeš da kupiš nov 7600 GT.
`Grešiti je ljudski, ali da se stvarno zabrlja potreban je kompjuter.` Marfijev zakon
:: ne znam za ATI, jer te kartice, koliko su dobre, toliko imaju katastrofalne drajvere :: ::
U potpunosti se NE slazem s tobom. Potkrepi tvrdnju necim a nemoj samo da pricas nebuloze. Imam ATI-jeve kartice pocev od 9100, preko 9600se, 9600pro, 9600XT, 9800pro, X1600, X1650 i sadasnju X1900GT i jedini problem koji sam imao je bio sa igrom Die Hard Nakatomi Plaza i NIJEDNOM osim nje. Naravno nVidia nikad u mom racunaru. Richard Burns Rally npr. radi mnogo bolje sa 9600XT nego sa 7600GT na kojoj ima neka cudna seckanja.
:: U potpunosti se NE slazem s tobom. Potkrepi tvrdnju necim a nemoj samo da pricas nebuloze. Imam ATI-jeve kartice pocev od 9100, preko 9600se, 9600pro, 9600XT, 9800pro, X1600, X1650 i sadasnju X1900GT i jedini problem koji sam imao je bio sa igrom Die Hard Nakatomi Plaza i NIJEDNOM osim nje. Naravno nVidia nikad u mom racunaru :: Richard Burns Rally npr. radi mnogo bolje sa 9600XT nego sa 7600GT na kojoj ima neka cudna seckanja :: :: ATI Rulez
Najzad jedan pravi srbin na forumu, zadrt, vezan samo za jedno, ne gleda ništa drugo osim onoga što mu je pred očima i čim mu neko kaže da nešto što misli nije u redu, odma` napadaj, pljuj i, po mogućstvu, satri u korenu. To što sam naveo da ATI drajveri nisu dobri nije nebuloza, dječače mladi, već će ti to potvrditi svako ko ima kompjuter duže od pet godina i bio u prilici da poseduje i ATI i nVidia grafičke karte i igrao igre. Ja sam imao 9600 pro i K.O.T.O.R mi je bio gotovo neigriv, na Mafia su mi probijale teksture, da ne pričam dalje. Sa nVidiom nikad takvih problema. A pošto vidim koliko široko shvatanje imaš sa karticama, jasno mi je zašto tako pričaš.
`Grešiti je ljudski, ali da se stvarno zabrlja potreban je kompjuter.` Marfijev zakon
od nvidia 7300gt ili 7600gs ,od atija 1300 ili 1600 mogu da se nadju i ati1550 koje su preimenovani 1300.Bitno je samo da imayu 128bitnu magistralu.A `stariji` kolega izgleda nije odavno koristio ATI kartice cim pominje probleme sa drajverima vreme je za refresh.
Iskreno jedina ATI kartica koju sam imao je 9600XT i moram da priznam da kad sam video kako radi sa AutoCADom(hardware acceleration) hteo sam da se rasplacem sto sam zamenio fx5200,jos par mojih klega se zalilo na ATIja i AutoCAD(X1300 i 1650) medjutim uspeli smo nekako da resimo problem ATI Omega drajverima i stvarno je imalo efekta,ali CAD je ipak mnogo bolje radio sa nvidia kartama. Sto se tice igrica tu moram da skinem kapu ATI 9600XT kartici koja i danas na slabijim masinama sasvim solino gura vecinu novijih igara,jos ako uzmemo u obzir da je to kartica koja se pojavila 2003. godine mislim da nema nikakve sumnje da je prevazisla sva ocekivanja. Ne mogu da se pohvalim da sam neki strastveni gejmer,ali odvozim po nekad nekog Kolina ili odigram neku strategiju sa vremena na vreme.Sa 9600XT sam imao problema sa Colin 2005.Gamepad je hteo da radi samo sa Microsoftovim drajverima instalirao sam novog Catalista i Omega,ali nije radio.Znam da zvuci nebulozno ali je tako. Na dva mesta nisam uspeo da instaliram NFS2 underground i na oba su bile ATI kartice(9600XT i 9500)+AMD Atlon64 3000+ i Catalist drajveri,dok je kod mene radio sa Omega. Ovo su problemi koje znam da su uzrokovale ATI kartice medjutim kazem da one igre koje su radile na ATIju radile su beprekorno.I odusevio sam se kad sam video kako radi S.T.A.L.K.E.R na AMD Atlon64 2800+,512MB RAM i 9600XT.Iskreno ocekivao sam da nece hteti da mrdne ali je igra radila savim solino na 800x600 normalno svi ostali efekti su bili iskljuceni.
Izgleda da sam jedan od retkih koji nije imao problema ni sa atijem, ni sa nvidiom...koristio sam i jedne i druge i za igre i za modelovanje i render u max-u, maya...uvek je sve bilo u redu...bas 9600 nisam imao, pa za taj konkretan model ne znam, ali 9800se, 9800pro, x1600pro, sve je bilo u najboljem redu, i sa omega i obicnim drajverima...sada imam 7600gt i opet je sve ok... Sto se tice agp-a, uzmi 7600gt, odlicna je kartica, ili 1900gt, neces pogresiti...
ne znam za ATI, jer te kartice, koliko su dobre, toliko imaju katastrofalne drajvere.
U potpunosti si u pravu za drajvere.Ja sam uz svoju karticu dobio catalyst koji nije hteo da se instalira na komp. Inace dajem prednost ATI-ju posto sam video nekoliko nVidija mtrvih(izmedju ostalog i moju) a nijedog ATI-ja. a sta ti ja znam...
Imao sam Ge Force4 MX 440 SE.. i resim da to malo upgread-ujem i kupim ***** Radeon 9600 PRO.. posle instalacije drivera (re-install Windowsa kasnije) moj komp je u F1 Challange igrici (iz 2003.) bagovao i nije bio dovoljno jak za nju.. (sto je nemoguce jer je ta ista igrica radila za MX440SE > > BArton 2600, 512 MB)..
Ja sam svoje rekao (u medjuvremenu sam morao kupiti novi komp)
EDIT: Sto se drivera za 9600PRO njih sam skinuo sa sajta proizvodjaca kartice, da ne bude zabune
Za ATI koristite ATI Catalyst 5.9 bez .netframework-a i nema problema sa AGP karticama do X1950GT. Za PCI Express koristite ATI 7.3 ili ako imate 2900XT cekajte nove drajvere 8.0. Za Nvidia MX200 do 7600GS koristite nvidia 78.01 ako ih graf. podrzava. Inace 163.14. Pozzz
Eh da jos da napomenem da se starije grafike, ali i nove prave preko stapa i konopca. Koliko sam primetio da X800XT koju sam ja pazario u PIn-u u Novom Sadu je fantasticna, a covek koji ju je pazario u BG u ne znam kojoj firmi je bila KATASTROFA. CAk po komponentama ispod PREGORELOG kulera nije ni bila nalik na moju. Zavisi od serije. Isto je i sa Nvidia 7900gs. Moja ASUS-ova je kupljena prije godinu i radi perfektno. Druge ( ukupno 6 kom.)koja su bile kupljene u BG su bile skart. Tako da kada kupujete povedite jos nekoga ko se razume. P.S Nemam protiv BG nista,keve mi Nevenke, ali eto tako se desilo. Pozzz
I F1 Chalenge sam igrao i to sa 9100, 9600se i pro varijantom i radilo je prefektno. Sta da vam kad su do vas dolazile neispravne kartice ili jos gore niste znali da ih instalirate.
:: I F1 Chalenge sam igrao i to sa 9100, 9600se i pro varijantom i radilo je prefektno. Sta da vam kad su do vas dolazile neispravne kartice ili jos gore niste znali da ih instalirate
Vidiš, kad si se ti rodio ja sam kupio Commodore 64 (možda se tvoj otac seća šta je to), a sa kompjuterima se bavim od tad, čak mi je i posao održavanje računara u firmi i kad mi neko takav kaže da nisam znao da ih instaliram, mogu samo da se nasmejem...
:: :: I F1 Chalenge sam igrao i to sa 9100, 9600se i pro varijantom i radilo je prefektno. Sta da vam kad su do vas dolazile neispravne kartice ili jos gore niste znali da ih instalirate :: :: Vidiš, kad si se ti rodio ja sam kupio Commodore 64 (možda se tvoj otac seća šta je to), a sa kompjuterima se bavim od tad, čak mi je i posao održavanje računara u firmi i kad mi neko takav kaže da nisam znao da ih instaliram, mogu samo da se nasmejem..
Ja sam odprilike u to vreme kad se mali rodio imao Atari 800XL.I radim na racunaru duze nego sto on zna da cita tako da je i meni smesno...Al dobro deca.Treba malo da se puvaju pa necemo da im zamerimo.
Što se ostatka konfiguracije tiče imam Sempron64 2600+ i planiram da podignem RAM na 1GB. Ne znam... Ja sam pronašao ASUS N7600GS/HTD/256M/AGP. Ima li ko povoljne utiske sa ovom karticom?
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.