Pomoć u vezi izbora monitora i eventualno graficke (250-300€)
STRANA 1 OD 1
blackwolf
Pomoć u vezi izbora monitora i eventualno graficke (250-300€)
03.09.2013. 16:04
T54473
status: user broj poruka: 1506
Pozdrav narode ,skupio sam neke pare pa rekoh da pocastim sebe nekom grafickom i monitorom ,što se tice graficke u pocetku sam se odlucio za gigabyte 760 oc jer sam mislio da ce msi hawk verzija da bude barem 50 E skuplja od nje kad dodje do nas ali evo sad sam video da hawk kosta otprilike isto kao i ona tako da cu najverovatnije da uzmem hawka ,naravno otvoren sam i za druge predloge ako neko misli da ima nsto bolje za te pare. Što se tiče monitora pre svega ce se koristiti za gaming i gledanje filmova/serija i spreman sam da izdvojim nekih 250-300€ za njega ,pošto bih kao što sam rekao gledao dosta filmova na njemu mmislio sam da uzmem neku 27-icu meni su za oko zapali LG ips277l i asus mx279h ,oni ustvarim imaju isti panel ali dokle za asusa m ogu da nadjem dosta toga o njemu i uglavnom ga svi hvale i kazu da nije los monitor za gaming za lg-a uopste ne mogu da nadjem dosta informacija kakav je po pitanju duhova i input laga posto najvise volim da igram fps-ove ,ne bih da dajem 30E visde radi zvucnika koje necu koristiti ako su prakticno isti monitori. Black Wolf
Ja bih uzeo Viewsonic VX2770SMH-LED (ima ips panel) ili neki 32`` tv npr. Samsung UE32EH5000. Proveri cene na sajtu eponuda. Mislim da bi bio zadovoljan i sa DELL U2412M ili nekim 23`nim IPS monitorom ali ako bas hoces da uzmes veci monitor onda kupi Viewsonic-ov koji sam ti preporucio. Postoji na youtubeu snimak VX2336s-LED Input Lag Test na kom se vidi da nema ozbiljnijeg usporavanja slike tokom igranja cak ni na monitoru kod koga je vreme odziva 14ms.
Zavisi kako ti je rasporedjen stan tj sa koje daljine ces gledati filmove. Sa 27` mozes lagano da uzivas u filmovima ali da nisi udaljen vise od 2m mozda malo preko. Taj Asus nije los pre bih isao na njega mada pogledaj koji Dell.
Sto se tice grafulje MSI Gaming ili Asus DCU.
Superior Technology Intel 3930K@4.8 Ghz/Asus Rampage IV Extreme/Corsair Dominator GT 32GB/Asus GTX 780 DCUII on the way/Samsung 830 256GB/Creative Titanium HD/Enermax Revolution 1050w/Dell 2709w/CM Stacker 832 i ostala cuda
Moraces da se odlucis da li zelis da pravis kompromise ili zelis maksimalno da uzivas u tecnoj igri, posto kao sto vidim i dalje imas konfuziju u glavi oko IPS panela i morao bih da upitam sve vas na forumu dokle cete vise pricati o IPS i gejmingu, kada te dve stvari nikako ne idu u paketu? Hajde vise da rascistimo sa tim i da preporucujemo IPS za one korisnike kojima je vazan dobar kontrast, prikaz boja, ostrina... Sa druge strane da rascistimo da na trzistu ima gomila TN monitora 1080p, 60hz i to sve za nekih 100 i kusur jevreja. Pa onda lepo takve monitore da preporucimo ljudima koji imaju ogranicen budzet i koji eto ponekad upale po koju igricu...
Da skratim vec pricu koja je odavno na zapadu ispricana i koja je kristalno jasna svima koji su probali pravi gejming monitor. Dakle druze, zaboravi na gejming bez TN panela 120/144hz i naravno dijagonale 22/23/24 inca. Onaj ko kaze da se igra na 27/32 inca, i da mu monitor stoji kao i svima nama(znaci prosek), taj definitivno nije normalan, pa jos kada ne zumira berzu onda definitivno ostaje i bez ociju i bez mozga.
Ova prica vazi i za fps i za rpg igre, i kraj svake diskusije. Da ne pocnem da govorim da obicna strelica po desktopu ide tecnije i bez duhova, pa onda pomeranje minimiziranog prozora i jos dosta toga. Znaci primeti se i u realnom radu, skrolovanje nekog sajta ne secka i ide stvarno fluidno. Imas dosta toga po you tube-u, pa pogledaj.
Ovo su ti jedine dve varijante koje mozes nabaviti u ovoj banani od drzave:
Ako malo proguglas, shvatices da je ovaj Asus najbolji i najpopularniji gejming monitor na svetu, pa se pitam zasto su stavili 24 inca, umesto 27 ili 32? Strucnjaci su to u pitanju i naravno da je izabrana idealna velicina, u pitanju je ROG monitor pa i oko toga ne treba mnogo diskutovati.
p.s. Trenutno posedujem 22` 120hz 16/10 pa je to za mene idealan odnos stranica i velicina samog monitora, i veruj mi da znam bolje i od tog ROG tima... Hahahaha, mala sala :):)
Pazi, imamLG 32LD750 sa S-IPS 10bit panelom i response od 2.2 ms. I nema ikakav input lag, cak ni gosting. Dok verzija LD450 ima response od 4ms, 8bit panel. Taj tv ima ortak i ne stvara nikakav problem. Nema duhova niti trailing.
Na ovom mom sam odigrao, iako ne volim FPS, Bioshock(zanimala me trip prica) i nisam video i jedan problem. IPS moze za gejming, sve dok mu je response manji ili jednak 6ms. Moze i 16ms, samo zavisi sta igras :)
:: Moraces da se odlucis da li zelis da pravis kompromise ili zelis maksimalno da uzivas u tecnoj igri, posto kao sto vidim i dalje imas konfuziju u glavi oko IPS panela i morao bih da upitam sve vas na forumu dokle cete vise pricati o IPS i gejmingu, kada te dve stvari nikako ne idu u paketu? Hajde vise da rascistimo sa tim i da preporucujemo IPS za one korisnike kojima je vazan dobar kontrast, prikaz boja, ostrina... Sa druge strane da rascistimo da na trzistu ima gomila TN monitora 1080p, 60hz i to sve za nekih 100 i kusur jevreja. Pa onda lepo takve monitore da preporucimo ljudima koji imaju ogranicen budzet i koji eto ponekad upale po koju igricu.. :: :: Da skratim vec pricu koja je odavno na zapadu ispricana i koja je kristalno jasna svima koji su probali pravi gejming monitor. Dakle druze, zaboravi na gejming bez TN panela 120/144hz i naravno dijagonale 22/23/24 inca. Onaj ko kaze da se igra na 27/32 inca, i da mu monitor stoji kao i svima nama(znaci prosek), taj definitivno nije normalan, pa jos kada ne zumira berzu onda definitivno ostaje i bez ociju i bez mozga :: :: Ova prica vazi i za fps i za rpg igre, i kraj svake diskusije. Da ne pocnem da govorim da obicna strelica po desktopu ide tecnije i bez duhova, pa onda pomeranje minimiziranog prozora i jos dosta toga. Znaci primeti se i u realnom radu, skrolovanje nekog sajta ne secka i ide stvarno fluidno. Imas dosta toga po you tube-u, pa pogledaj :: :: Ovo su ti jedine dve varijante koje mozes nabaviti u ovoj banani od drzave :: :: http://www.itsvet.com/proizvod/asus-vg248qe/comp_comp_monitor/20/396 :: :: http://www.itsvet.com/proizvod/benq-xl2411t/comp_comp_monitor/21/397 :: :: :: :: Ako malo proguglas, shvatices da je ovaj Asus najbolji i najpopularniji gejming monitor na svetu, pa se pitam zasto su stavili 24 inca, umesto 27 ili 32? Strucnjaci su to u pitanju i naravno da je izabrana idealna velicina, u pitanju je ROG monitor pa i oko toga ne treba mnogo diskutovati :: :: p.s. Trenutno posedujem 22` 120hz 16/10 pa je to za mene idealan odnos stranica i velicina samog monitora, i veruj mi da znam bolje i od tog ROG tima... Hahahaha, mala sala :): :: ::
Nije u pitanju odziv u milisekundama, to postaje bitno kada predje 10/12 cini mi se, nisam siguran. U ono sto sam siguran to i pisem i zelim da ljudi ne zive u zabludama i od samog starta krenu da razmisljaju pravilno, a ne posle 5 promenjenih monitora.
Stvar je u hercima, u gladjem prikazu slike. Ti monitori su 3d, zato sto kada bi se takav snimak gledao na 60hz to ne bi bilo izvodljivo, od silnog seckanja i zamaranja samih ociju i mozga. Ali i kada se ne gleda 3d materijal, kada se rade obicne stvari koje mi korisnici upraznjavamo, razlika je abnormalna. O gejmingu i brzim efektima necu ni da pricam.
Ovde se stalno pominju neki svemirski brodovi, astronomski klokovi, besne graficke, a niko ne razmislja o svojim ocima i mozgu. Kome igrice predstavljaju 90% radnji na racunaru, ljudi definitivno predjite na 120/144hz, vas vid i mozak ce vam biti zahvalni.
Ako imas da das 300e za graficku da nadjes neki Radeon 7970 referentni. Stas drugo. On je bolji od GTX760. Malo slabiji od GTX770. Moras malo da istrpis neke AMD bube za te pare, ali uglavnom proci ces bolje nego sa GTX760.
Pa cekaj HD7970 se klao sa GK104 cipom, sta se tu izdesavalo meni se smucilo da gledam od kada sam video da NVIDIA prodaje jedan cip sa 350e razlike u ceni od najaceg do najslabijeg. Sada vidim da je 770 bolja nekih 7-10% od GTX680. Sto znaci da je tu negde i klokovani Radeon HD7970. Pa nece valjda da uzima 20% slabiju kartu. Ja to pricam za nekoga drugoga ja ne mogu da se nadjem u toj situaciji jel cu platiti i 10% jacu NVIDIA 100e vise. Ali on ima 250-300e a za to je najbolje juriti ako moze 7970. Bilo ih je i ispod 300e po oglasima. Bio je GTX780 za 360e u oglasima. Znaci ubacis kartu unutra nadjes jedan driver i vise ga ne menjas.
Evo sad gledam testove i 7970 ili 2-3 frejma ispred ili iza 760 u zavisnosti od igre tako da mi se uopste ne isplati dodati 70E za to,Uglavnom hvala na savetima i ja sam razmisljao da uzmem neki 144Hz monitor ali razmisli cu jos o tome. Black Wolf
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.