treba da kupim monitor i definitivno sam se odlucio za wide(1680x1050, da bude spreman za hi def:-D). skupio sam spisak monitora koji mi odgovaraju po karakteristikama/ceni i voleo bih da mi vi pomognete da odaberem.
elem, ono za sta mi treba monitor: 1. koristim(ne preterano) photoshop, pocecu uskoro da ucim autocad i javu ili c++(takodje bih voleo i da cujem predloge koje od ta dva da odaberem:-) ) i sa to troje nameravam ozbiljno da se bavim, 2. poprilicno cu vrteti filmove a 3. od igara bice pomalo heroji of might and magic i recimo roller coaster tycoon3, a povise ce biti c&c3 tiberium wars(kad ga nateram da proradi) i starcraft II(kad izadje:-D).
lg l206wtq-sf i l226wtq(-sf) (bilo bi extra kad bi negde imao bf, za malu razliku u â¬) samsung 206bw i 203bw fujitsu-siemens l22-1w i l20-1w
ne znam koja je razlika izmedju 203bw i 206bw, ali pre bih uzeo 206bw, osim ako 203 nema neke prednosti. za lg, wtq i wtq-sf? sta mu dodje to f? kod fs me nervira nedostatak dvi ulaza, da li je razlika izmedju analognog i dvi ulaza velika za moje potrebe, da li puno utice na kvalitet prikaza(npr filmova), ili da samo predjem preko toga? cuo sam da je dvi kao kvalitetniji, i zgodno je i imati noviju stvar, ali...
i najbitnije pitanje je: 20 ili 22 inca? veci ekran je sigurno lepsi, ali da li mi trebaju veci ili manji pikseli za rad sa tekstom? i da li veci piksel olaksava rad u photoshopu i autocadu, ili samo otezava posao(preciznost i preglednost)? molim sve programere i ljude koji se bave grafickim programima da mi postuju svoja iskustva po tim pitanjima...za igre otkud znam, valjda je nebitno jel 20 ili 22 inca, sve dok se tera....
prakticno, tipujem 3 komada(l226wtq-sf, 206bw i l22-1w), ali sam dodao i druga tri radi veceg izbora i ako se desi da neki od njih mozda ima neku prednost u odnosu na prva tri, nikad se ne zna...
koliko se gubi na kvalitetu prikaza ako se koristi produzni kabl, koji je dvi to vga konektor? vidim da fs nema hdcp(za druga dva ne znam, mada mi nesto govori da nemaju:-D), sto smatram da je pozeljno da monitor ima za kasniju upotrebu, ali zanima me sta mislite i o tome? i ako neko zna koji od ovih monitora imaju hdcp, molim da napise...
Ja koristim 205bw tako da bih ti preporucio da uzmes doradjeni model tj 206bw... Sto se HDCP tice, pogledaj na https://www.samsung.com BTW za HDCP je potrebno da ga podrzavaju i tvoja ploca, graficka, zvucna, OS (Vista) itd. Ako jedna komponenta ne podrzava, mozes da zaboravis na HDCP...
:: i najbitnije pitanje je: 20 ili 22 inca? veci ekran je sigurno lepsi, ali da li mi trebaju veci ili manji pikseli za rad sa tekstom? i da li veci piksel olaksava rad u photoshopu i autocadu, ili samo otezava posao(preciznost i preglednost)? molim sve programere i ljude koji se bave grafickim programima da mi postuju svoja iskustva po tim pitanjima...za igre otkud znam, valjda je nebitno jel 20 ili 22 inca, sve dok se tera...
Ja sam mislio da uzmem neku 20-icu wide, ali kada sam ga uporedio, licio je na siru 17-icu, sto mi se nije svidelo. Istegao sam se malo i uzeo Samsung 225BW i shvatio da je razlika izmedju 20 i 22 inca bas velika. Sto se tice velicine piksela, cisto sumnjam da ces to primetiti ikada, ali je zato rad u Photoshop-u uzivanje...a tek filmovi... Zato stedi kintu, sacekaj jos mesec-dva da padnu cene pred novu godinu i uzmi neki solidan od 22`. Znam da je fujitsu-siemens l22-1w 22-ojka, ali je bezveze sto nema DVI, a sto se tice LG 226WTQ...hm, DVI, odziv 2ms, kontrast 3000:1 i sve to za manje od 300 jevreja...tu nesto nije na svom mestu...bilo ciji monitor tih karakteristika kosta oko 400â¬, pa i vise... No, mnogi se nece sloziti sa mnom, ali ovo je mesto gde svako moze da izrazi svoje misljenje...
Sto se Objektno-Orjentisanog programiranja tice trebalo bi najpre nauciti C/C++, on je prva baza, veliki broj OS jezgara (ko rece Linux?) je prijektovano na njemu. Izuzetno je brz/optimalan interpreter u masinski jezik, asemblerski blizak arhitekturama&organizacijama masina ali isto tako nebezbedan u LowLevel pristupu. Java je nadgradnja C++ klasnog jezika, vrlo bezbedna jer se izvrsava preko JVM (JAva Virtual Machine) prevodeci se u ByteCode, portabilan, ranije je bio trom ali je sve brzi. Nije blizak masini ali se na Java dobro simuliraju radovi svih bitnih procosorskih sistema. Semantika je vrlo slicna, mada je C++ prirodniji za rad i u nekim slucajevima laksi i efikasniji. Kada naucis C, pa tek onda C++ zatim predji na Java/C# okruzenja. Predlazem MS Visual C++ i Eclipse...
imam p5k i ona bi trebalo ds podrzava, a imam i 8600gt. zvucnu (jos uvek) nemam... Nikolas
:: Ja koristim 205bw tako da bih ti preporucio da uzmes doradjeni model tj 206bw... Sto se HDCP tice, pogledaj na https://www.samsung.com BTW za HDCP je potrebno da ga podrzavaju i tvoja ploca, graficka, zvucna, OS (Vista) itd. Ako jedna komponenta ne podrzava, mozes da zaboravis na HDCP.. ::
Sto se tice LG 226WTQ i ja sam bio slicnog misljenja kao NastyB monitor ima fenomealne karakteristike i za tu kintu je stvarno best buy #1.Bio sam bas skeptican,ali sam juce gledao taj LG i na netu sam nasao odlicne komentare...I ja planiram da uzmem monitor ovih dana i juce sam proveo ceo dan listajuci net i moram da priznam da sam prvo pomislio da je greska na PCberzi,ali sam ga gledao na stranim sajtovima i to je ta cena. Znam da su prekjuce stigli Philips 20` i 22`,ali ih jos nema na zvanicnom sajtu dobavljaca.Lik mi je juce obecao da ce mi javiti cim `prodju knjige` i to bi trebalo da bude danas ili sutra.Obzirom na to da sam do sad uvek kupovao Philips Brilliance monitore planiram to i sada ako 22` ne bude previse skup.E sad kvalitet ima svoju cenu.I Philips ima klasu koja je namenjena dizajnerima i projektantima(Brilliance) kolega ima Philips 20` WSXGA Brilliance 200WP7ES i ja sam se odusevio,kontrast na ovom monitoru nije uoste jak da ti bode oci,a slika je prefektno ostra.Pretpostavljam da je to neka stara cena,ali kod nas kosta 520e i ima ga samo na jednom mestu...Dajem mu 10+ za kvalitet,ali 520e...j`biga sto je mnogo mnogo je.Jos uvek se nadamda je to greska i da ce stici po nekoj razumnoj ceni. U svakom slucaju baci pogled: http://www.p4c.philips.com/files/2/200wp7es_00/200wp7es_00_pss_eng.pdf
@nastyb: znaci photoshopu ne smeta, a za filmove je, naravno, ok... hvala, to i zelim da znam. sad kad bi se javio i neko ko koristi autocad... a za lg svi znamo da nije pravih 2ms i da je taj kontrast samo cifra, tako da mi se cini da moze da legne u tu cenu:-)
@machine: sad si me definitivno resio problema sa jezikom, mislim da cu krenuti sa C-om...
ali sad ljudi, zna li neko koliko se gubi na kvalitetu pri prebacivanju sa dvi na vga? pitam zbog fs...
a sto se tice monitora vec skoro 2 god imam 205bw neko je gore rekao da moze da se poredi sa 17`` sto je tasno kad se podleda spolja izgleda previse nisko ali kad se upali i sedne da se radi ....totalno druga prica bas se oseca prostornost
mada moja preporuka bi bila ne 20`` nego 22`` bas zbog velicine piksela x puta mi se desi da kad citam nesto ili trebam da ubodem nesto voema sitno moram da se poprilicno briblizim monitoru a kad vidis nekog da sedi pred 20`` i da je zabio glavu u toliki monitor veruj mi nije lep prizor (ja inace nosim naocare ali to ne radim samo ja nego i moji matori i vecina koji sednu za moj komp)
sto se tice udobnosti {mislim na wide} u radu sa photoshop-om i eclipsom super je
ai zato igrice :((( prvo vecina igrica jos uvek ne podrzava wide tako da ces morati da se naviknes da je sve razvuceno i jajasto
i sto sam ja jedva podneo kad sam presao na 20`` su filmovi ako fledas DVD OK ali zato divx ili sta vec za plakanje na takvom monitoru ces videti svaku rupicu u slici i svako slaganje boja npr u filmu nikad neces videti crnu pozadinu kao crnu nego malo crnu malo prelivanje boja koje su bile na tnom mestu ili jos gomila gluposti koje se i klasicno desavaju ali se mnogo manje vide na crt ili na tft ali sa manjim rezolucijama
ako mi padne jos nesto na pamet kao minus dopisacu pozz
:: ai zato igrice :(( :: prvo vecina igrica jos uvek ne podrzava wide tako da ces morati da se naviknes da je sve razvuceno i jajast
Pa i ja sam mislio tako, a onda sam naisao na sajt widescreenforums, il` tako nesto, pa tu ljudi lepo kazu da se preko 90% igara za PC uglavnom portuje sa konzola (cast izuzecima) a sve one imaju podrsku za Wide ekrane, tako da sam sa malo dzaranja uspeo da u 1680x1050 poteram FIFU 07, PES 6 ali i staritete kao sto su KOTOR 1 i 2, a najvise sam se zaprepastio da Mafia (izdata 2002., pravljena par godina pre toga) bez ikakvih problema radi na WIDE-u u 1680x1050.
:: :: i sto sam ja jedva podneo kad sam presao na 20`` su filmovi ako fledas DVD O :: ali zato divx ili sta vec za plakanj :: na takvom monitoru ces videti svaku rupicu u slici i svako slaganje boja
Hm...da, ali ako je dobar DIVx to se ne primecuje...
:: npr u filmu nikad neces videti crnu pozadinu kao crnu nego malo crnu malo prelivanje boja koje su bile na tnom mestu ili jos gomila gluposti koje se i klasicno desavaju ali se mnogo manje vide na crt ili na tft ali sa manjim rezolucijam
Pa, sa malo podesavanja i to se da namestiti...uglavnom ne smeta.
Hm, zašto ovde niko ne piše sa našim latiničnim karakterima? ŠšÃđŽžÃćÃč...
@dasicksyst: znaci da se ne bojim ako resim da uzmem lg-a:-) auf, sad bas, meni profesionalna serija jos uvek ne treba, narocito ako ima takvu cenu... ali svidja mi se, ima futuristicki izgled.-) jedino, zasto bi iko profesionalni monitor koristio kao usb hub?... nego, da li bi ti mogao da mi kazes, u praksi ili teoriji posto znam da si arhitekta, ima li velike razlike izmedju dvi i vga ulaza?
@vaikiki & nastyb: cuo sam za taj sajt, pa se zato ne sekiram po tom pitanju... a za divxove sam se malo razmazio, sad gledam vecinom dvd ripove ili dvd-jeve, mada se ne libim da odgledam bioskopski snimak. a i imam ortaka koji gleda samo dobre snimke, uzimam dosta od njega, tako da taj problem nije veliki...:-D
::znaci da se ne bojim ako resim da uzmem l Ne.Po meni je LG dobar monitor,ali su mi rekli da ga nema vise u onoj radnji.I da ga ocekuju uskoro(mislim na LG 226WTQ).. :: nego, da li bi ti mogao da mi kazes, u praksi ili teoriji posto znam da si arhitekta, ima li velike razlike izmedju dvi i vga ulaza Iskreno nikad nisam prikljucivao isti monitor na DVI i na analogni prikljucak.Koliko sam cuo kod novijih monitora ima razlike,dok je kod starijih razlika bila skoro neprimetna. Da ti se pohvalim.Upravo sam sebi narucio Philips 220WS8FS..... 22`wide,DVI,silver,1000:1,5ms,160/160.Uzecu ga sutra.Nije Brilliance klasa,ali sam ga testirao u radnji i bas mi se dopao.
znaci i arhitekte biraju 22`:-) lepo, lepo, cestitamo!
mislim da cu iskljuciti fs mada sam se bas jedno vreme bio zagrejao za njega. verujem da vga polako odlazi u penziju a s obzirom na cenu ovih kandidata, ne verujem da cu skoro kupovati nov:-)
u izboru su mi sada lg 226(ili 206, ako mi bas sine) i 206bw. jedan je (teoretski mnogo) bolji, drugi je dizajnersko cudo. eh, odluke, odluke... ako jos neko ima neki predlog, nek se javi...
ma kako sam krenuo na kraju cu samo otici u radnju `imate ovaj model... imate?super!` ili `nemate? dajte ovaj drugi!`:-))))
e da. ajde recite nacin kako da testiram ekran. napravio sam u photoshopu palete osnovnih boja i prelaze izmedju boja npr, jedna ivica je crna i prelazi do druge u belu. to bi valjda obezbedilo da vidim mrtve piksele i mozda `polumrtve subpiksele`, prelaze boja, pozadinsko osvetljenje. ali kako najbolje testirati ghosting? mozda da pustim neki hd trailer recimo transformersa? kako znati da piksel nece uginuti na putu do kuce? imate li pokoji savet da mi date po tom pitanju?
dasick, kako si ti testirao monitor? Nikolas
:: ::znaci da se ne bojim ako resim da uzmem l :: Ne.Po meni je LG dobar monitor,ali su mi rekli da ga nema vise u onoj radnji.I da ga ocekuju uskoro(mislim na LG 226WTQ). :: :: nego, da li bi ti mogao da mi kazes, u praksi ili teoriji posto znam da si arhitekta, ima li velike razlike izmedju dvi i vga ulaza :: Iskreno nikad nisam prikljucivao isti monitor na DVI i na analogni prikljucak.Koliko sam cuo kod novijih monitora ima razlike,dok je kod starijih razlika bila skoro neprimetna :: Da ti se pohvalim.Upravo sam sebi narucio Philips 220WS8FS..... 22`wide,DVI,silver,1000:1,5ms,160/160.Uzecu ga sutra.Nije Brilliance klasa,ali sam ga testirao u radnji i bas mi se dopao :: :: :: DaSickSystem
:: u izboru su mi sada lg 226(ili 206, ako mi bas sine) i 206bw. jedan je (teoretski mnogo) bolji, drugi je dizajnersko cudo. eh, odluke, odluke... ako jos neko ima neki predlog, nek se javi..
Samsung 226BW je nešto za čim nikada nećeš zažaliti (osim para, naravno ). A i Samsung 225BW je oko 40-ak evra skuplji od 206BW, ali tih par inča mnogo znače, veruj mi, jer ja imam 225BW. Nisam video nikad taj LG, ima PREVIŠE dobre karakteristike za cenovni rang, pa se pazi da mu se onaj kontrast od 3000 ne postiže softverski, što može ZNAÃAJNO da smanji rok trajanja monitora.
:: ma kako sam krenuo na kraju cu samo otici u radnju `imate ovaj model... imate?super!` ili `nemate? dajte ovaj drugi!`:-))) :: e da. ajde recite nacin kako da testiram ekran. napravio sam u photoshopu palete osnovnih boja i prelaze izmedju boja npr, jedna ivica je crna i prelazi do druge u belu. to bi valjda obezbedilo da vidim mrtve piksele i mozda `polumrtve subpiksele`, prelaze boja, pozadinsko osvetljenje. ali kako najbolje testirati ghosting? mozda da pustim neki hd trailer recimo transformersa? kako znati da piksel nece uginuti na putu do kuce? imate li pokoji savet da mi date po tom pitanju :: :: dasick, kako si ti testirao monitor :: Nikola
Pa, gotovo si odgovorio na pitanje...videti ima li mrtvih piksela na opisani način, proveriti ugao gledanja, pustiti neki film ili igru (svaka iole ozbiljnija prodavnica kompova ima neku mašinu koja služi za testiranje), pročačkaš malo podešavanja iz menija monitora i to bi, uglavnom, bilo to. Što se ghostinga tiče, svaki monitor čiji je odziv brži od 8ms gotovo da ga nema ili je primetan SAMO ako se VEOMA pažljivo zagledaš.
:: :: u izboru su mi sada lg 226(ili 206, ako mi bas sine) i 206bw. jedan je (teoretski mnogo) bolji, drugi je dizajnersko cudo. eh, odluke, odluke... ako jos neko ima neki predlog, nek se javi.. :: :: Samsung 226BW je nešto za čim nikada nećeš zažaliti (osim para, naravno ). A i Samsung 225BW je oko 40-ak evra skuplji od 206BW, ali tih par inča mnogo znače, veruj mi, jer ja imam 225BW.
zapravo, pre je 50-ak razlika... on mi ipak dodje preskup, ali kako ga svi nahvalise, da imam pare sigurno bi bio u izboru...
Nisam video nikad taj LG, ima PREVIŠE dobre karakteristike za cenovni rang, pa se pazi da mu se onaj kontrast od 3000 ne postiže softverski, što može ZNAÃAJNO da smanji rok trajanja monitora.
to nisam znao. a to je bitna stvar... :: :: :: ma kako sam krenuo na kraju cu samo otici u radnju `imate ovaj model... imate?super!` ili `nemate? dajte ovaj drugi!`:-))) :: :: e da. ajde recite nacin kako da testiram ekran. napravio sam u photoshopu palete osnovnih boja i prelaze izmedju boja npr, jedna ivica je crna i prelazi do druge u belu. to bi valjda obezbedilo da vidim mrtve piksele i mozda `polumrtve subpiksele`, prelaze boja, pozadinsko osvetljenje. ali kako najbolje testirati ghosting? mozda da pustim neki hd trailer recimo transformersa? kako znati da piksel nece uginuti na putu do kuce? imate li pokoji savet da mi date po tom pitanju :: :: :: :: dasick, kako si ti testirao monitor :: :: Nikola :: :: Pa, gotovo si odgovorio na pitanje...videti ima li mrtvih piksela na opisani način, proveriti ugao gledanja, pustiti neki film ili igru (svaka iole ozbiljnija prodavnica kompova ima neku mašinu koja služi za testiranje), pročačkaš malo podešavanja iz menija monitora i to bi, uglavnom, bilo to. Što se ghostinga tiče, svaki monitor čiji je odziv brži od 8ms gotovo da ga nema ili je primetan SAMO ako se VEOMA pažljivo zagledaš.
ok, znaci to je to sto se pregledanja tice. mislio sam da ima jos nesto.
nego, sta mislite o 223bw? jes da je 5ms, ali mislim da nije onaj fazon, grey to grey?... ili jeste? pretpostavljam da bi u tom slucaju bilo kriticno? ::
:: nego, sta mislite o 223bw? jes da je 5ms, ali mislim da nije onaj fazon, grey to grey?... ili jeste? pretpostavljam da bi u tom slucaju bilo kriticno
Ja imam 225BW, on je takodje 5ms, nema nikakvih problema sa filmovima i igrama...upravo deljem Bioshock demo i izgleda fantastično...
`Grešiti je ljudski, ali da se stvarno zabrlja potreban je kompjuter.` Marfijev zakon
:: nego, sta mislite o 223bw? jes da je 5ms, ali mislim da nije onaj fazon, grey to grey?... ili jeste? pretpostavljam da bi u tom slucaju bilo kriticno
Ja imam 225BW, on je takodje 5ms, nema nikakvih problema sa filmovima i igrama...upravo deljem Bioshock demo i izgleda fantastično...
`Grešiti je ljudski, ali da se stvarno zabrlja potreban je kompjuter.` Marfijev zakon
:: :: nego, sta mislite o 223bw? jes da je 5ms, ali mislim da nije onaj fazon, grey to grey?... ili jeste? pretpostavljam da bi u tom slucaju bilo kriticno :: :: Ja imam 225BW, on je takodje 5ms, nema nikakvih problema sa filmovima i igrama...upravo deljem Bioshock demo i izgleda fantastično..
odlicno! to je lepo ako nema problema, znaci ubacicu i njega u izbor! nastyb, hvala puno na ovom postu, sad mi je lakse!... hvala svima puno na komentarima, ovo mi je puno pomoglo!
:: :: `Grešiti je ljudski, ali da se stvarno zabrlja potreban je kompjuter.` :: Marfijev zakon
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.