Zna li neko koja je normalna temperatura za ovu graficku kada je neopterecena? Koristim je u MSI gx-700x lap topu i idle temperatura je oko 59-60 stepeni. Ako je to previse( a deluje mi da jeste :) ) kako je najlakse ohladiti ovu graficku? Sve ovo pitam jer mi se desava da `zabode` komp u igrici(u pitanju je WoT), iskljuci se ekran i samo se cuje zvuk. I da, imam postolje koje solidno hladi ali se i dalje desava isto. reinstalirao sam drajvere, tako da je to iskljuceno. nadam se da ce neko znati odgovor. Hvala :)
E , ja imam MSI Gx 6xx laptop i isto mi se tako desava da zabode u igri a imam istu grafiku. Pazi foru, na default driveru koji mi je dosao uz komp, imam bolji kvalitet i veci fps u igrama ali mi kako kada tako zamrzne, nekad se vrati, nekad moram da ga restartujem, a jedno vreme sam imao neki driver 280..., sa njim na primer nije bilo toga, ali kvalitet i fps je bio dosta manji, takodje nije mogao na sleep i sta znam jos, ali igrice su kao mogle da se teraju. Jbt igram pes na medium i zabode mi, uzas, cak i wow davno. Glupi komp! Tako da bi mi odg, na tvoje pitanje evenutalno dobrodosao. :) Sto se tice novijih drivera, ni jedan posle tog 280 nece da radi, sad ali je to graficke, ili do sistema, inace imam windows 7 32 bita, imao i 64, tek tad driveri shit, kao na visti sve u fullu, ali bilo je to tamo 2009-2010.. :D
Ja sam skinuo drajvere danas i bilo je ok par sati..i onda opet igranka bez prestanka...mislim da je zbog temp....ali nisam siguran, pa zato pitam....hajde zajedno da se nadamo odgovoru :)
Sta znam, tvoji je ocigledno noviji model, mada ako je grafika ista... Pa i mene sigurno zezaju temperature, ali ovako nije vruc, retko kada je, cistim ga redovno. Haha, hajde.. :D
Ja mislim da je problem u driverima, jer i meni sa novijim (2xx i 3xx) iskljucuje monitor, pa posle 5-6 minuta se povrati, bez obzira da li je graficka opterecena ili ne. Sa starim driverima iz 2008. koji su dosli uz laptop sve radi besprekorno, ali sa nesto manjim FPS-om. Inace temperature su OK, jedno vreme sam ih stalno pratio i utvrdio da nije do njih. Inace je MSI EX600 sa 8400G grafikom.
Trebate ustanoviti kolike su temperature prilikom igranja i u trenutku pucanja. 60C idle je previse, vrlo je moguce da pod opterecenjem ide preko 90C i da stvara probleme. Ako su temperature visoke pokusajte ocistiti kuler, promjeniti pastu..., ako i to ne pomogne onda je vjerovatno krivac lose hladjenje, veliki broj modela ima problem sa lose odradjenim hladjenjem i pregrevanjem.
Lose hladjenje se moze popraviti/prepraviti, zameniti..., zavisi da li se isplati, da li znate to sami odraditi, imate li alata...
trazi pastu koja je deklarisana na 4w i vise .. znaci .. malo kvalitetnija pasta
drajvere skidajte sa sajta proizvodjaca laptopa .. nikako ne koristit drajvere sa nvidiinog sajta jer to su drajveri za desktop chipove ... ukoliko nemaju prefix for mobile ..
msi-jev hladnjak ima problem da se nakon desetina temp. ciklusa (hladno-toplo) ona 4 kraka koji se srafe .. opuste .. te ih je potrebno malo iskriviti na gore da bi pritisak hladnjaka na gpu bio u propisanim granicama..
rebra hladnjaka izduvati od prasine ..
60c u idle je zabrinjavajuce .. ukoliko skinete na 50c u idle to je ok ..
i jos jedno .. koristite originalne msi drjavere za taj gpu ..
:: :: :: :: koju pastu mi preporucujete, do sada sam koristio onu TiTAN, najjeftiniju, od 250 dindzi..i gde u bgd u je najpovoljnije da se kupi :)
Ako utvrdite da vas temperature zezaju i krenete raskopavati..., kao sto vam je Codeus rekao, trebate provjeriti nalijeganje hladnjaka na chip, kod nekih modela fabricko rastojanje zna biti 1-2mm, pa proizvodjac stavlja termalnu traku, koja je lose resenje. U ovom slucaju treba videti da li se hladnjak moze primaci, ako ne, ja sam stavljao bakarnu podlosku, malo deblja od zazora. Ako zelite bas dobro odraditi, onda se podloska, hladnjak i GPU(ako je neravan) lapuju, nanese se pasta..., temperature budu mnogo bolje, naravno podlosku je potrebno osigurati da ne bi vremenom ispala pa napravila kakav kursus.
U laptopu mi je 750M a u zvanicnoj down sekciji nVidia sajta nema vozaca za proizvod koji su izbacili jos pre par meseci...
Onda skoknem do sajta Lenovo kad tamo ima, ali vozac je tezak svega 470MB...
EJ BRE ni manje ni vise nego ½ GB... svemirska tehnologija... malo juce...
@Ontopic Nemoze niko da ti kaze koja je normalna temperatura, ali recimo na staroj HD5470 je lagano na iznad 70°C, ponekad ode i do 90°C... doduse tada je znak da treba otvoriti laptop i valjano izduvati prasinu kako bi izlozio rebarca hladnjaka strujanju vazduha... Nakon toga temperatura drastivno pada dole cak i pri dobrom LOAD-u....
Moje iskustvo sa hladjenjem laptopa je bilo najbolje kad sam mu izvadio ODD, tada je protok vazduha bio najbolji... cak i sa prisutnim ODD ali skinutom maskicom su rezultati hladjenja bili vise nego dobri... doduse u starom Dell-u su i CPU i GPU na jednom hladnjaku i ventilatoru... Laptop ce u oktobru napuniti tri godine rada ponekad i par meseci bez gasenja... non stop torent i pikadnje PES 2012... oni kuleri za ispod laptopa su lagano bacanje para to nicemu ne sluzi a uz to je i bucno... jedina prakticna primena istog je da malo iskosi laptop i nista vise...
U vezi drajvera obavezno obrati paznju da budu sa sufiksom `M` i po mogucstvu sa sajta proizvodjaca laptopa, na starom Dell-u je ubedljivo najbolja slika sa vozacima koje je sklepao Dell a i kontrola ventilatora je tada najoptimalnija... cujes da ubrzava kako opteretis CPU i GPU... slicno je i sa cerkinim MSI-jem...
Citat: `Rodbinsko-partijsko-naslednicki odnosi su nam stvorili tragicnu i intelektualno slabo razvijenu klasu ljudi koji vode drzavu, zato smo...` Tomato Republic Of Serbia, BRE !!!
Dzabe pasta dzabe sve ako se ona greje kao furuna ako je karta za desktop pokusaj da stavis neki ventilator manji na nju i da je nakacis na napajanje da moze to da se vrti ako vec karta nema dzek na sebi.Ja imam kuci jednu kod burazera u kompu 8500gt isto se greje kao nenormalna 65 na leru izbacuje stavio sam novu pastu sa svog kulera noctua spustio je 2c temp,ovih dana treba da odem do alti-a da uzmem neki kuler i bice bombona :) Asus Maximus Rampage Intel Core 2 Quad 6600 3.8Ghz Thermalite ifc 14 Msi GTX660tf 3gb 2x2Gb 1066 Black Dragon Samsung F3 1Tb SilverStone 500w
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.