Da sam juce umro ne bih bio ovako zbunjen jer evo moje muke: Kupim ja pre neki dan e2160 nakacim ga na masinu i prodjem benchove reda radi i tako dobijem na 3dmark 06(cpu) na difoltu oko 1550 ,a na 3ghz- oko 2300 . super sve ide kako treba krajnji rezultat oko 3700 za ovaj procesor i 7600gs glh - super kazem ja... I bi noc... I bi dan drugi : vidim ja oglas za 7900gto ,dobra kartica ,jos bolja cena kupim ja to ,ugradim je danas i naravno benchujem i doijem rezultat oko5100 super srecan ja KAD ONO!!! Cpu score na 3Ghz = 1320??? Ovoliko je moj bivsi d 805 imao na defaultu , a ovde je duplo brza graficka i kolkovan procesor i samo toliko?! Buduci da nemam nikakvog objasnjenja za ovu misticnu anomaliju u ovim delovima srpske zone ,a artefakata nikakvih (sve stabilno) molim vaskoliku IT populaciju da mi odgonetne ovo ili bar pokusha ... P.S. Sad ce neki da se okome na mene : Eto pricali mi da 2160 ne valja ,ali on nece da cuje...Shalim se nego ako neko stvarno zna u cemu je trik neka kaze mozda ce nekom da koristi ...`Ajd u zdravlje!
PCIe mozes da ostavis na AUTO kad klokujes,jer uglavnom nema problema s tim kad se klokuje..ali kazu da ako zelis da budes 100% siguran da treba da ga stavis na 100...
Nisam mogao ni sam da verujem ali izgleda da je tako ,a speedfan mi pokazuje pod loadom (orthos ) 50 stepeni ,idle 28 ...Ali je core speed u jednom trenutku pre ukljucivanja celog screena pokazao preko70 tacnije 73 stepena ... evo sada ga vozim na 2700Mhz pri difolt naponu i daje mi preko2300 cpu poena! Imam hypertx ...Kako li je onda prosao orthos test nije mi jasno uopste???? Ako neko vidi ovde neko objasnjenje nek ga javi ...Hvala svima koji su se dosada javili i koji ce se javiti ubuduce... `Ajd u zdravlje !
Meni je za ozbiljniji OC problem FSB, ploca kao moze dosta da izgura ali fsb preko 333 tesko, ili ja ne naucih da klokujem ili sta je vec. Sto se tice temperature procesora nesto mi je to mnogo, meni se toliko (47-52°C) grejao na onih skorasnjih 43°C pri igranju, downloadu sa fabrickim ladnjakom, a grafika je isla na nekih 76°C (nista strasno posto je pasivno ladjena). Moj e4300 radi na 2700 nekako mi se nije dopalo ponasanje sistema na 3ghz pa sam malo smanjio OC kao imam neki lazni osecaj sigurnosti.
Nego Dyca je izneo svoje impresije novim racunarom, ajde i ti uradi isto. Ali neka to bude na ovom postu. Bas me interesuje da li je to ono sto si ocekivao ili... ...cini mi se da se nove varijante intel procesora losije klokuju nego one koje su se pojavile na pocetku zivota C2D familije procesora.
Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !!!
P.S. Ba me interesuje da li cete vas dvojica (Dyca i ti) uspeti da postignete famoznih (ocekivanih) 3.4 i 3.6ghz.
Problem kod intela nije u hladjenju procesora nego u hladjenju MCH-a. Znaci ne treba ti toliko Hyper TX, koliko tije potreban hladnjak za chipset bar neki CM BlueIce Pro.
Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !!!
:: Ja samo da uzmem ovaj cooler master hyper tx2 i dacu sve od sebe da to uspem. :: :: ::
:: Problem kod intela nije u hladjenju procesora nego u hladjenju MCH-a :: Znaci ne treba ti toliko Hyper TX, koliko tije potreban hladnjak za chipset bar neki CM BlueIce Pro :: :: Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !! :: :: :: Ja samo da uzmem ovaj cooler master hyper tx2 i dacu sve od sebe da to uspem.
Hvala na predlogu..mozda prvo uzmem taj za chipset..pa tek onda ovaj tx2..mozda mi on nece ni trebati jer se kuciste odlicno provetrava tako da nije neka velika temperatura..pozz
Ma nema frke sto se tice izvestaja reci cu vec za vikend sta mi se svidja ,a sta ne jer sam prosla dva dana radio po ceo dan i nisam stigao ni da upalim racunaljku , ali prvi utisak mi je dosta povoljan bio sem ovog ` incidenta sa 3dmark-om`... Evo reci cu ti odmah da je procesor(@3ghz) u saradnji sa 7600gs glh(580/1400) mooogo manje stucao kod Gothic3 (rez 1152x864 high details(valjda sam pogodio cifre ali je vise od 1024x768)na70Hz) ...Ovoliko sam terao i sa d805 @3.4Ghz i razlika je primetna i te kako... Sa novom karticom 7900 gto i @ 3ghz mashina mi u Gothic-u3 uopste ne glavi , a tako se ponasa i sa 2,5 kod procesora ... Pravo da ti kazem nisam imao 300e za neku 8800gts , ovu sam platio 150E(polovnu) i mogu ti reci da mislim da se nisam prevario jer nisam hteo da uzimam nista manje od 8800gts a da je vezano za dirx10 ... Izgleda da je kod mene problem u hladjenju, mada mi speed fan sada dok ovo pisem pokazuje 23 stepena ,a proc mi radi na 2,7 ...Napominjem da mi je i na 3 Ghz posle 6 sati orthosa bio 63 stepena i stabilan (bez greske), sto je prihvatljivo , ali mi benchmark nije bio jasan... P.S. ja sam stavio neko obicno ventilatorce na Nb, ali ima dve zicke ,a prikljucak tri pa se nisam akao da ga nateram da proradi jos, jer mi je T 43 stepena , ali hocu sad za vikend ... Vecina onih koji su terali ovaj proc preko 3ghz su imali dobro vazdusno hladjenje (od oko 50e) ali ako uspem sa hyper tx-om da ovo poteram do 3-3,2 bez throtla u 3dmarku bicu i te kako zadovoljan... Ako neko zna nesto pouzdano za merenje T iz win neka kaze ...Dakle za vikend cu da mu cedim dusu pa da vidimo,mada ce me memorija zezati, osecam (Take MS 667 ) ...`Ajd u zdravlje!
Kod mene je MCH ili ti bivsi severnjak dosta topliji slobodno mogu reci vreliji od procesora. Nakon istrazivanja po netu sam zakljucio da je to normalna pojava kod novih Intela, tako da sam sa nekog starog Petium 233MMX-a skinuo neki 40mm cincilator i stavio na MCH. Nigde ne mogu da nadjem neki od 50mm, tako da cu verovatno da uzmem BlueICE Pro (kosta 11â¬) mada ne bi bilo zgoreg da pazarim i taj TX.
Na onih 40°±3°C mi je racunar posle ½. sata na 3GHz zabo u NFS, te ga od tada drzim na `standardnih` 2.7GHz, mada bi mi idal bio 2.8 (fsb 7x400) zbog sinhronog rada memorije i procesora (gigabyte 1:2) ali ne ide.
1) Stok voltage kod mene radi do 2,7Ghz stabilno (orthos) ...Na ovoj frekvenciji je brzi od X2 na 3.3 ghz prema rezultatima nuklearus-a...Buduci da je za ovaj overklok AMD-a potrebna voda ili nesto jos ozbiljnije jer tesko tj nikako ne idu preko 3.1 ghz-a na vaduhu ( uvek cast izuzetcima!!!) ,smatram da sam sa koriscenjem samo hyper tx-a razresio dilemu oko toga X2 ili d 2160... 2) Nisam uspeo za sada da dignem klok na vise od 3,1 ghz...Ovo je pomalo razocaravajuce imajuci u vidu da su neki isli preko 3,4 ghz-a kako kazu ...U mome slucaju ogranicenje je verovatno memorija Take MS 667,ali napominjem da je po mom misljenju od 3ghz-a pa na dalje potreban OZBILJAN kuler proverenih mogucnosti hladjenja...(Big TYph,Zalman9700 ili voda...ove sam naveo jer ih bez problema nalazimo kod nas) Inace vec od 2,4 ghz ovo postaje ozbiljan procesor koji odradjuje bez problema sve sto mu bacim ... Veceras cu da postujem i rezultate i cifre ... Ne bi bilo lose da neko ko se bavi renderingom ili sl nadje neki benchmark za to pa da uporedimo cifre i za druge procesore ,bez navijanja vec ciste glave...`Ajd u zdravlje!
Sad ti je valjda jasno zasto kosta toliko koliko kosta, punokrvni c2d recimo 6420 malte ne sa stock ladisom ide na 3,2-3,4 GHz, sto je nekih 500-700 vise nego e2160 (e4300) tako da on ostaje neprikosnoven, a da ne spominjem sinhroni rad memorije. Pazi meni ovo sto sad imam 2.7 GHz ne samo sto izgleda daleko brze od onoga ranije nego i jeste bar 2x brze (u nekim slucajevima i mnoooogoooo brze) ali nije to ono WAAUUU (bar u mom slucaju) mozda i zbog toba sto ne mogu da postignem sinhroni rad memorije koji bi po meni dodatno povecao sam odaziv sistema na zadatu komandu.
Skoro sam imao slucaj da sam crtez u AutoCAD-u od nekoh 60mb i podmetnutih 6 slika (satelitskih snimaka) od po 200mb sa tugom posmatrao i nervirao se sto ne ide brze iako na starom racunaru to verovatno ne bih ni pokusavao. Sad se pomalo kajem sto nisam uzeo punokrvni C2D (jedno 50⬠vise) umesto ovog e4300, mada opet ovakav posao imam tek s vremena na vreme mada mislim da ce ovakvog posla u buducnosti biti daleko vise.
3100: 3dmark 06 - 2547 nuclearus - 9515 super pi - 21.281s cinebench - 1cpu 506 xcpu 917 x1.81
Ovo su rezultati dobijeni sa procesorom d2160 ,ploca: ga965p ds3 : memorija Take MS 667 sa latencijama 5,5,5,15 ,2T Dakle memorija moze da se dotegne ,ali sam hteo da radi po defaultu i biran je mnozilac 2 tj kolicnik 1:1 ... Interpretaciju i konacno misljenje cu dati u sledecem postu ili veceras ili sutra ... @Mali Abner: nije wau - to si u pravu ali za ovakve pare nemas ni posteni AMD ,a ovaj ispade na 2800 brzi od bilo kog klokovanog AMD-a...Inace sto se tice ozbiljnog rada i ozbiljnog kloka tu si opet u pravu ,jer bez barem 6420 (zbog mnozioca 8) nema `leba... P.S.Sve preko 3ghz trazi ozbiljno hladjenje - Hyper tx to nije , on je dovoljan do 3ghz ,ovo je moje iskustvo i moj procesor ,tako da drugi mogu dobiti drugacije rezultate cije objavljivanje pozdravljam u svakom slucaju...`Ajd u zdravlje!
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.