Pošto se ovo pitanje često postavlja, rešio sam da započnem temu koja će ljudima olakšati kupovinu. Ja ću dati neke savete i smernice a očekujem od kolega (Machine, Vmarc i druge koji se neće naljutiti što ih ne navodim, nadam se) da dopune sa tehničkim karakteristikama. Vrlo bitne stvari prilikom kupovine (da vas posle ne bi bolela glava) koje treba uradite prilikom kupovine TFT monitora. 1. Tražite da ga pred vama otvore, uključe, provere oštećenja (za svaki slučaj) i ono najbitnije da nema mrtvih pixela. Ako neće, nemojte kupiti kod njih, vi ste kupac i uvek ste u pravu. 2. Tražite pismenu garanciju. 3. Pitajte na koji način rešavaju reklamaciju na mrtve pixele. Po ovom pitanju vodite računa. Neki proizvođači tolerišu čak do 5 mrtvih pixela i to da budu grupisani na malom prostoru. 4. Ako je garancija na monitor 2 ili više godina pitajte kako rešavaju reklamaciju ako vam crkne monitor posle recimo 20 meseci kada dobijete situaciju da ne mogu da ga poprave a taj model odavno se ne proizvodi.
Sada nastupaju kolege sa tehničkim podacima, komentarima i svim drugim važnim stvarima. Poželjna su i iskustva pojedinaca (lepa i ružna) da budućim vlasnicima malo olakšamo kupovinu Pozdrav svima.
Ajde recimo sledece pitanje. Kako da proverim da nema mrtvih piksela u startu? Trazim im da ukljuce monitor, i sta da trazim? Kakvu pozadinu da stave i koliko minuta da cekam?
:: :: :: :: Ajde recimo sledece pitanje. Kako da proverim da nema mrtvih piksela u startu? Trazim im da ukljuce monitor, i sta da trazim? Kakvu pozadinu da stave i koliko minuta da cekam
cekaj jedno 15-20 minuta da radi i onda testiraj sa ovim programcicem. mrtvih piksela ima ili odma ili ubrzo po ukljucivanju monitora kad se tranzistori malo ugreju. ako ih posle 20 minuta nema veoma velika je verovatnoca da ih nikad nece ni biti ali nikad ne mozes biti siguran
@ DejanPOP Napomena da nisam gamer. Da. U igricama se moze primetiti ali velike su sanse da ako se primeti na 8 - primaetice se i na 5! Zavisi sa kojim programima...
Inace po meni stvar oko odziva je marketinsko orudje, samim tim i previse naduvana (opet se ogradjujem - zavisi cime se bavite) Puno je bitnije koji je panel (971p ima PVA), serija... PRIMER: Tip hoce monitor sa odzivom - 2 ms a potrebe su iskljucivo kancelarijski poslovi (prevodilacka agencija) internet i i po koja fash igrica u dokolici radnika Ali hoce i neka mu! A sve ovo moze odraditi monitor sa 12ms koji je jeftiniji u ovom slucaju vise od 100 evra. Neka pravila zlata vredna pri kupoviini monitora (pa i bilo cega drugog) 1.definisati sopstvene potrebe (ponekad najtezi deo posla) 2.dobro se raspitati o modelu koji moze odgovoriti pomenutim, i uklopiti sa budzetom. 3. kad se dodje u prodavnicu trebate znati sta hocete i ne dozvoliti prodavcu da Vas `obradjuje` ! + sve ono sto je naveo servispc
Prvo pravilo: NE POSTOJI JEFTIN A DOBAR MONITOR Drugo: Obavezno otvoriti kod prodavca (kao sto predlaze servispc, osim ako ne poznajete prodavca pa mozete posle da mu j...) i pustiti par minuta da radi. U 99% slucajeva, mrtvi pikseli se vide odmah. Trece: Proverite koliko je crna-crna, bela-bela, zagledajte sa strane i gore-dole da vidite koliko je podnosljiv ugao gledanja. Monitori su na samom pocetku uglavnom lose podeseni, tako da se boje i ostale kerefeke mogu na licu mesta ispraviti i time uveriti u kvalitet slike. Cetvrto: Garancija...hm, o tome je servispc sve napisao. Peto: Raspitajte se kakve panele koriste. TN paneli su najlosiji, ali se nalaze na 90% monitora, mada to ne mora da znaci da je monitor los. PVA i ostali su bolji. Sesto: Hm, ne znam vise sta...ah da, probajte da uzmete sto veci. Ja sam mrzeo wide ekrane, mislio da `razvlace` igre i ostale gluposti, ali su me nagovorili da uzmem Samsung 225BW...i nisu me zeznuli. Cim skupim malo para uzimam 24`...joj, razlike...
Inace, moj burazer je kupio Samsung 931 BF pre nekoliko meseci i kad ga je ukljucio, zeleni, sljasteci mrtvi piksel se ususkao na sred monitora i prokleto smetao, ali zamena nije mogla da se izvede. Tako je kukao pet-sest dana sve dok nije dosla prijateljica njegove devojcice i kad su sele za komp, devojcica je prijateljici `rucno pokazala` gde je mrtvi piksel (kao da ova ne vidi sama, a zensko k`o zensko sve voli da pipne) i posle par minuta (ah, taj zenski dodir) mrtvi piksel je nestao i monitor radi kao sat. Gde je taj Ripli?
(Hm, ne Talentovani gospodin Ripli, vec onaj Ripli iz Verovali ili ne )
Vrlo prosto. Izabereš nekoliko jednobojnih pozadina (crna, bela, crvena...), ako mrtvi pixel (pixeli) postoji (postoje) lako ćeš ih uočiti
:: :: :: :: Ajde recimo sledece pitanje. Kako da proverim da nema mrtvih piksela u startu? Trazim im da ukljuce monitor, i sta da trazim? Kakvu pozadinu da stave i koliko minuta da cekam?
Kada uđete u prodavnicu i pitate prodavca koji je najbolji monitor (ili bilo koja druga stvar ) znajte da će vam u 99% slučajeva zalivaditi ono što nikom živom ne mogu da prodaju (ljudima koji se razumeju).
jedan poznanik je svojevremeno (jako skoro svojevremeno) pazario monitor... onaj tanki, fini, sav prefinjen... da ima krv, bila bi plava... cuven brend, pera_mika_laza®
prodavac, krajnji antipod klasicnom kapitalisti, dade mu garanciju... nesto preko ::4. Ako je garancija na monitor 2 ili više godina pitajte kako rešavaju reklamaciju ako vam crkne monitor posle recimo 20 meseci kada dobijete situaciju da ne mogu da ga poprave a taj model odavno se ne proizvodi
forshpan: prodavnica crkla, zameo je vetar, a pikseli samovoljno u prevremenu penziju... covek je cupao kosu dok ju je imao, posle je shvatio da i celav muskarac nije za bacanje... i kupio novi............. isto je imao oznaku ®
iako je onaj pera_mika_laza® formalno bio u garanciji, nesrecni akter (vlasnik) je shvatio da ni eventualno pritiskanje `tilda` tastera nece da mu omoguci bilo kakvo varanje...
so long, suckers!
rece bivsi poteznik privatne inicijative u zemlji zerbiji...
Nema bolje kupovine za te pare, ja sam za te novce kupio LG L204WT i nisam se pokajao, samsung tih dimenzija je okolo 30000din. razlika 6-7000 dinara pa ti sam odluci. Navodno ce se pojaviti neki novi 22 zoll od samsuga koji ce kostati 300â¬, ali kad i gde.
da se i ja nadovezem.Cak i razlika izmedju 8ms i 2ms je relativno tesko uocljiva.Tek kad se zagledas ko tele u sarena vrata primetis da su 2ms malo brze. Kad cemo da predjemo na mikrosekunde? a sta ti ja znam...
:: Ne postoji glupo pitanje već samo glup odgovor. Boskodev ti je dao odgovor sa kojim se slažem i j :: :: :: :: Dali se vidi neka razlika izmedju 8 i 5ms odziva u igricama i u radu sa programima :: :: (mozda malo glupo pitanje ali,... :: :: :: :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.