Ljudi potrebna pomoc oko izbora monitora koji ce se koristiti za igre i gledanje filmova 3d vase misljenje koji odabrati po kvalitetu istog i naocarima koje dolaze uz njega, dal ce biti punjive ili one obicne, i dal postoji razlika prikaza slike kod obe vrste naocara?
Razlike izmedju samsung-a, i recimo LG-a, kao dve marke najzastupljenije kod nas, postoji. Nekome je skroz OK 3d tehnologija sa aktivnim naocarima(punjivim) a nekome smeta, dok ova druga, pasivna, koju fura LG, i koju ja imam, odgovara gotovo svima, jer nema treperenja slike pa samim tim ni zamaranja ociju.
Obe tehnologije imaju prednosti i mane, kod ove prve, gde su punjive naocare, slika naizmenicno prikazuje sliku za jedno i drugo oko, pa je samim tim i to treperenje prisutno, sa druge strane rezolucija je, na primer full HD, 1080p, i nema gubitaka pixela i slicno. Kod pasivne tehnologije, odjednom se, na istom ekranu-slici, u isto vreme prikazuje slika za oba oka, a stos je u tome sto je ona, da kazem, `iscepana`, po jedna horizontalna linija pixela za jedno oko, i tako naizmenicno. Nema treperenja, boje su nesto jace i kristalnije u odnosu na pasivnu tehnologiju, ali se zato gubi na kvalitetu malo, jer se slika cepa, pa fullhd rezolucija se deli prakticno na pola, jedna polovina za jedno oko, a druga za drugo.
Sto se tice prakse, ja zaista uzivam u pasivnoj, sa LG-em(42LM660s), prezadovoljan sam, to sto je malo rezolucija, da kazem oskrnavljena, zaista nije toliko primetno. Naocare su lagane, nema baterija, senzora i slicno, i lepo radi, zaista.
Najbolje je da odes u neki show room, i sam proveris kako to izgleda, pa i uveris se u sve ovo sto sam ti napisao.
Nisi naveo koliko para si spreman da izdvojis, ali sto se tice 27`, na primer ovako nesto, nije preterano skupo i lepo ce da ti radi, ima IPS panel. http://goo.gl/ZNCvm
samsung malkice zamara oci a kod LG-a je uzivancija gledati 3d imas show room u Big Bangu ili comtrad-u pa probaj pre kupovine ako ti daju :) a da sacekas godinu dana da se pojave jos bolji modeli narocito ovi sa IPS panelom :)
Taj Samsung koji su ti preporučili koristi svoju neku 3D tehnologiju i ne podržava ga ni nVidia ni AMD. Ono što tebi treba je nvidia 3DVision podržani monitor i nVidia grafička. __________________ Scourge of PCBerza
Cek, cek! Kako to mislis, ono sto tebi treba je NV 3DVision podrzani monitor, zasto!?! 3D nije vise misterija, kao sto je ranije bio, kada je NV bila pionir na tom polju, sada proizvodjaci, smasung i lg, imaju svoja resenja, zato sam i napisao, Samsung ili LG, kao najzastupljeniji kod nas. Na netu su najzastupljeniji mkv `HD` filmovi u side by side 3D tehnologiji odradjeni, i njih gutaju svi novi tv-i i monitori, koji ni nemaju(ne moraju) 3d vision podrsku.
Da budem iskren, malo je apsurdno ici sada u tom pravcu, odnosno nema nikakve potrebe za time. Pogotovo sto ovako moze vise ljudi odjednom da uziva u 3d-u. .)
:: Taj Samsung koji su ti preporučili koristi svoju neku 3D tehnologiju i ne podržava ga ni nVidia ni AMD. Ono što tebi treba je nvidia 3DVision podržani monitor i nVidia grafička :: __________________ :: Scourge of PCBerza :: ::
Čovek reče da mu treba za igre, i samim tim jedino nVidia prednjači na tom polju. Igre su jedino optimizovane za 3DVision a čitao sam da Samsung baš nema neku podršku u igrama na tim monitorima. Dobri su jedino za 3D filmove.
Igre da bi radile softver mora da razdvaja sliku za naočare a pošto ti Samsunzi koriste neki svoj odmah znaš na šta će to da liči. __________________ Scourge of PCBerza
:: Cek, cek :: Kako to mislis, ono sto tebi treba je NV 3DVision podrzani monitor, zasto!?! 3D nije vise misterija, kao sto je ranije bio, kada je NV bila pionir na tom polju, sada proizvodjaci, smasung i lg, imaju svoja resenja, zato sam i napisao, Samsung ili LG, kao najzastupljeniji kod nas. :: Na netu su najzastupljeniji mkv `HD` filmovi u side by side 3D tehnologiji odradjeni, i njih gutaju svi novi tv-i i monitori, koji ni nemaju(ne moraju) 3d vision podrsku. :: :: Da budem iskren, malo je apsurdno ici sada u tom pravcu, odnosno nema nikakve potrebe za time. Pogotovo sto ovako moze vise ljudi odjednom da uziva u 3d-u. . :: :: :: :: Taj Samsung koji su ti preporučili koristi svoju neku 3D tehnologiju i ne podržava ga ni nVidia ni AMD. Ono što tebi treba je nvidia 3DVision podržani monitor i nVidia grafička :: :: __________________ :: :: Scourge of PCBerza :: :: :: ::
Nego, da manete ta prepucavanja i odgovorite na pitanjce, ima li monitora kod nas kojima NISU POTREBNE bilo kakve naočari za gledanje 3D filmova? Samo neki PC softver koji se beše zove `TriDef` i sve to radi? Ne moraju da se nose djozluci više da bi se uživalo u 3D. Ja bih radije takav monitor nego ove ispred kojih opet moram da dzonjam sa klasičnim naočarima kao iz bioskopa tokom osamdesetih ili kada već.
Auh! I tata bi sine! Mani se i od pomisli na tako nesto, nema toga jos, ne samo kod nas, nego ni u svetu, to je sve jos uvek u razvoju, da gledas 3d bez cvika.
Inace probao sam taj software `TriDef`, i daje sjajnu sliku, ima podrsku za gomilu igara, ali je zahtevnost sacuvaj boze, ako preko njega pokrenes neku zahtevniju igru, pozdravi se sa ugodnim igranje, a da radi i daje super 3D, to stoji.
Konkretno(@Daum), sto se tice podrske, LG ima 2d u 3d konverziju, koja nije toliko losa, a novije igre imaju finu podrsku, konkretno ja sam igrao Trine i Crysis 3, te dve igre imaju super podrsku, ne samo za 3d vision.
:: Nego, da manete ta prepucavanja i odgovorite na pitanjce, ima li monitora kod nas kojima NISU POTREBNE bilo kakve naočari za gledanje 3D filmova? Samo neki PC softver koji se beše zove `TriDef` i sve to radi? Ne moraju da se nose djozluci više da bi se uživalo u 3D :: Ja bih radije takav monitor nego ove ispred kojih opet moram da dzonjam sa klasičnim naočarima kao iz bioskopa tokom osamdesetih ili kada već ::
I igra igrice u 3D-u jer sam monitor ima tu opciju, tako da nije bitno da li je Nvidia ili AMD graficka. br>http://tinyurl.com/ch3mu7j
A postoji 3D Tv koji prikazuje 3D bez naocara, ima senzor iznad okvira ekrana koji detektuje treptaje oka i na taj nacin `baca` sliku oku, bez potrebnih naocara. Video sam prosle god na TV-u, da li je to valjda bio IT sajam u Koreji/Japanu, tako nesto, uhvato sam samo tu prezentaciju i prez. nekog LG televizora koji je bio tanak svega 2-3mm a imao je neku ogromnu dijagonalu. A ko zna kad ce to doci do nas smrtnika, do tad nosite cvike u stilu Dzastina Dzibera.
__________________________________ Zato ja i spominjem taj 3D bez naočara. Moj drug mi se pohvalio da je tamo u EU kupio TV koji prikazuje 3D filmove bez da ima potrebe za naočarima. Mislim da je rekao da je dao 900€ za isti. Pomislio sam da je to ista fora i sa 3D monitorima za PC. Ne znam kako stvari stoje sa igranjem igrica. Nisam davno negde putovao preko da pogledam neku prezentaciju kao čovek. Na žalost, naše radnje su više šupe nego saloni za prodaju IT opreme i nema ništa sem praznih kutija. Ako je EMMI merilo, ne smeši nam se lepa budućnost da nešto prvo testiramo kao svet u radnji pa tek odlučimo o kupovini.
:: I igra igrice u 3D-u jer sam monitor ima tu opciju, tako da nije bitno da li je Nvidia ili AMD graficka :: br>http://tinyurl.com/ch3mu7j :: :: A postoji 3D Tv koji prikazuje 3D bez naocara, ima senzor iznad okvira ekrana koji detektuje treptaje oka i na taj nacin `baca` sliku oku, bez potrebnih naocara :: Video sam prosle god na TV-u, da li je to valjda bio IT sajam u Koreji/Japanu, tako nesto, uhvato sam samo tu prezentaciju i prez. nekog LG televizora koji je bio tanak svega 2-3mm a imao je neku ogromnu dijagonalu :: A ko zna kad ce to doci do nas smrtnika, do tad nosite cvike u stilu Dzastina Dzibera.
To sto ti je drug rekao to je sad skoro bilo na jednom sajmu u pitanju je fazon sa uglom gledanja ako se secas onih kartica kad smo bili deca,kad ih pomeras one imaju efekat pokreta tipa igrac udara lopticu palicom za bejzbol il slicno.Kazu da kod pasivnih tipa oni sto nam daju u bioskopu arena cineplex duze treba da te zaboli glava nego kod aktivinih,al takodje mislim da je slika malo ostrija kod aktivnih. bar na osnovu onoga sto sam ja imao prilike da probam. Licno mislim da mu ne vredi da uzima manje od 42 incha tv a i kolko sam video za mocne igre tipa witcher 2 crysis 3 hitman absolution treba mu jaka grafa tipa 7970ghz il mozda cak i crossfire/sli da bi dobio dovoljno visok frame rate da to lici na nesto.licno nisam igrao nista u 3d al sam pratio i pratim i dalje linus tech tips i covek je pokazao kako frame rate opada kad se igra mete u 3d i kolko znam treba ti refresh rate od bar 120 hz u svakom slucaju velika investicija je u pitanju ako je cilj igrati igre u 3d Inteli5-3570k@3,4GHzCMStorm EnforcerASUSMaximus V GeneMSIGTX660Ti PE OCPatriotIEM 8GB @2133MHz Limited Edition Cooler MasterM2 Silent Pro 620W
Pre svega, sto se tice 120Hz, da, treba za NV 3D vision, kao i to da je poseljno za aktivni sistem. Za pasivni, to apsolutno nema nikakve veze koliki ti je frame rate, i ovo je jos jedna prednost 3d sistema sa pasivnim naocarima. Cisto da ne bude neke zabune ovde.
Znači, uz pasivan sistem kako ga vi nazivate, gde nema onih fancy naočara na baterije i potrebe za skupocenim grafičkim karticama, i td. se može lepo uživati u 3D sadržajima? Čemu onda bacanje para na monitore koji imaju podršku za tu NV 3DVision i ograničenje na jednog igrača/gledaoca i naročito veliki izdatak za grafičke akceleratore, kada može i jeftinije? Doduše, gledam cene ovih `pasivnih` cvidža i nisu baš nešto dž. ali ipak jeftinije od aktivnih, i ako nisu baš potrebne aždaje od grafičkih, eto zadovoljstva ... One klasične crveno/plave kartonke, tkz. anaglif naočare za 3D bioskop su vidim već prošlost?!?
Ljudi, kako kupiti hebeni monitor kada ništa NIJE STANDARDIZOVANO?
Anaglif, Pasivne, Aktivne, pa onda bez naočara - - koji monitor kupiti a ne zažaliti za dve godine, ne više? Jebeš ovo, odoh da buljim u moj Šljamsung od 27 inča bez 3D tehnologije ...
ok,ljudi hvala na savetima i odgovorima pogledao sam one preporucene monitore i fino izgledaju sad imam jos pitanja, da li ovi monitori pustaju i one 3d filmove kojih ima na netu pa kad se skinu dele silku na pola po vertikali sa dve jednake slike to mislim da je stereoscopic i da se cvikama ima isto 3d efekat il samo pustaju one 3d zamuljane slike kad se gledaju bez cvika
e da malo sam gledao po netu i nasao jos neki model pa me zanima sta mislite o njima i da li oni mogu da pustaju sterescopic tj podeljene slike na 2
@Spacewla Kako to mislis kako kupiti kad nije standardizovano. Na primer, ako uzmes u obzir neki film koji si skinuo sa neta, i ima podeljenu sliku(sbs ili ud) za 3d, moci ces da uzivas u 3d-u na bilo kom 3d televizoru, bio to samsung(sa svojom aktivnom tehn.) ili lg(sa pasivnom tehn.), tako da sad kapiras da je sve to standardizovano, samo je pitanje koja tehnologija ti vise lezi. Inace, za informaciju, polako se 3D gura u drugi plan, vise se gleda ka vecim rezolucijama(4K), dok 3D u stvari i nije nesto bas mnogo zaziveo, ponajvise zbog naocara koje treba da se nose.
@Ilija212 Prakticno ti je sve vec objasnjeno. A evo jos jednom da ti potvrdim, DA, moci ces te filmove sa neta, sa podeljenom slikom, da gledas i uzivas u 3d-u, sa naocarima.
____________________________________ Čekaj, ti kažeš da su svi 3D video sadržaji standardizovani i mogu se reprodukovati na bilo kojim 3D monitorima ili televizorima i samo je moja dobra volja da li ću aktivne ili pasivne cvidze? Znači, kupim original blu rej tri de film i mogu da ga gledam i na LG i na Samsungu? Šta je sa igricama? Jesu li i one takodje standardizovane ili postoje oscilacije? To me zanima. Jer ako postoje i NEKOMPATIBILNI video sadržaji i takodje nekompatibilne igrice sa recimo pasivnom LG tehnologijom, KAKO ONDA? Malo je ovo konfuzno. Ja sam još u eri onih anaglif naočara
:: @Spacewl :: Kako to mislis kako kupiti kad nije standardizovano. Na primer, ako uzmes u obzir neki film koji si skinuo sa neta, i ima podeljenu sliku(sbs ili ud) za 3d, moci ces da uzivas u 3d-u na bilo kom 3d televizoru, bio to samsung(sa svojom aktivnom tehn.) ili lg(sa pasivnom tehn.), tako da sad kapiras da je sve to standardizovano, samo je pitanje koja tehnologija ti vise lezi :: Inace, za informaciju, polako se 3D gura u drugi plan, vise se gleda ka vecim rezolucijama(4K), dok 3D u stvari i nije nesto bas mnogo zaziveo, ponajvise zbog naocara koje treba da se nose. :: :: @Ilija21 :: Prakticno ti je sve vec objasnjeno. A evo jos jednom da ti potvrdim, DA, moci ces te filmove sa neta, sa podeljenom slikom, da gledas i uzivas u 3d-u, sa naocarima.
ASUS 3D modeli mi deluju fenomenalno, iako mi je favorit novi VG248QE od ovih 27` je najbolji VG278H. Sigurno postoje domaci/strani sajtovi sa testovima tih modela pa pogledaj detaljnije.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.