Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
gainward 76oo gt clock
STRANA 1 OD 1
ICEBOY gainward 76oo gt clock 04.08.2007. 13:02 T5168

status: user
broj poruka: 181

Prilikom klokovanja ove graficke sa programom EXPERTool (dobija se uz graficku) gpu od 560 sam klokovao na 650 mhz i to je sasvim ok ali problem se javlja kod klokovanja memorije inace ona radi na 1400 mhz i ne prihvata da radi cak ni na 1410 mhz. Sta mislite ucemu bi mogao da bude problem??
:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Stripy Prosto 04.08.2007. 14:09 #24806

broj poruka: 4163
Ne može da radi na većem taktu i gotovo.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
sirGiles Re: 04.08.2007. 14:09 #24807

broj poruka: 89

Ja uopste ne vidim razlog da bilo sta klokujes. To sto dobijas sa nesto vise Mhz-a, meri se promilima. Samo opterecujes bespotrebno graficku.
Ja imam Gainward 7900 GS. Gothic 3, igra nadaleko cuvenoj po neoptimizovanosti, radi potpuno identicno (bar ljudsko oko ne moze primetiti razliku) u Safe mode settings (450-1320Mhz) i |Enchanced mode settings (500-1400Mhz) i to iznenadjuce dobro. Identican slucaj je i sa bilo kojom drugom igrom).
Ako mene pitas, nema nikakve potrebe da akas graficku.
Drevna kineska poslovica kaze: ``Graficka je kao zena, ako je malo overklokujes, bice brza i vruca, ako je previse overklokujes, moraces da potrazis novu!``
io62s ... 04.08.2007. 14:16 #24808

broj poruka: 371
Mislim da vecina novijih kartica ne dozvoljava klokovanje memorije i da je u tome problem, to je neki maximum koji su za nju predvideli i to je to...isti problem bi imao i da imas nekog radeona

dragojlo2 Osnovno pravilo kod klokovanja grafike je ... 04.08.2007. 15:30 #24819

broj poruka: 718
...da je porast performansi uglavnom uslovljen overklokom gpu-a ,a memorija je sporedni cinilac ,tako da ako si oc-ovao gpu uspesno benchuj ga i videces koliko si dobio time.
Uporedi sa rezultatima drugih na net-u...
Probaj i sa nekim drugim programom recimo n-tune...Probaj da nadjes i neku stariju verziju expert tool-a jer su cesto smanjivali mogucnosti za oc memorije...Eto ti par saveta pa vidi ...imaces sa cime da se igras ,mada bi trebalo da memoriju bez problema dignes bar do 1500 , al` da ti ne stajem na muku nego cackaj ,pa vidi i javi...`Ajd u zdravlje!

Ognjeni Re: Osnovno pravilo kod klokovanja grafike je ... 04.08.2007. 15:49 #24821

broj poruka: 4521

:: ...da je porast performansi uglavnom uslovljen overklokom gpu-a ,a memorija je sporedni cinilac ,tako da ako si oc-ovao gpu uspesno benchuj ga i videces koliko si dobio time
:: Uporedi sa rezultatima drugih na net-u..
:: Probaj i sa nekim drugim programom recimo n-tune...Probaj da nadjes i neku stariju verziju expert tool-a jer su cesto smanjivali mogucnosti za oc memorije...Eto ti par saveta pa vidi ...imaces sa cime da se igras ,mada bi trebalo da memoriju bez problema dignes bar do 1500 , al` da ti ne stajem na muku nego cackaj ,pa vidi i javi...`Ajd u zdravlje
::
::

?? u kom to univerzumu zivota ti ?Upravo je obrnutno pravilo clokovanja grafickih kartica od toga sto si ti rekao ...mozes ti klokovati procesor karte za 500 mhz i neces dobiti ni 2% ubrzanja ako je memorija ostala na default-u.Memorija je najbitnija pri brzini..a sto se tice toga da t izakucava vec posle povecanja od 10 mhz..ili ti je ne ispravna karta ili nesto brljavi sa tim programom sto pokusavas.Instaliraj riva tuner i ako ti ne bude opet radilo karta ti je `neispravna`, memorija nedovoljno kvalitetna za clock
ICEBOY opet isto 04.08.2007. 16:27 #24824

Pokusao sam i sa riva tunerom i nece dalje, a da li drajver od grafike ima nekeveze sa tim? Zato sto sam u pocetku imao problema kad restartujem komp on vise ne vidi drajver neko mi trazi da ga ponovo instaliram, posle par dana sve je bilo ok
gman imam istu 04.08.2007. 17:11 #24826

broj poruka: 1111
i max joj je 680/1550
mozda i malo vise

Oglasnik 04.08.2007. 17:30 #24829

broj poruka: 726

Mislim da ti je SirGiles dao pravi savjet - neces ostvariti napredak u realnom radu,dok ce testovi pokazati odredjeni pomak naprijed.Brojke u testovima mogu ukazivati na neke kljucne trendove porasta ili pada performansi,ali rad u realnim aplikacijama nije uvijek njihova refleksija.
To sto ce frame rate skociti za nekoliko procenata,ne garantuje ti udobnije igranje - cinjenica je da posjedujes najbolji primjerak iz serije cipova G73,ali,ujedno,tvoja kartica je maksimum koji se moze izvuci iz tog cipa.Da posjedujes GS model,overklok bi imao nekog smisla,ali u tvom slucaju stvarni napredak ti nece biti uocljiv.Ili,da kazemo ovako-
ako ti kartica sada `koci` na 1600x1200 AA4x,AF16x u npr. igri `A`,`kocice` i posle kloka.

Ovo je bila moja preporuka,zelio sam da ti ukazem da u ovom slucaju OC nema narocitog smisla.Medjutim,ne zelim da te odvracam od tvoje namjere,pa,ako odlucis da klokujes,onda kreni sa Coolbits - posto vidim da imas problema sa memorijom.Coolbits je,ustvari,dodatak za drajvere i omogucice pristup nekim manje dostupnim opcijama.Ranije je Coolbits dolazio sa drajverima,ali je bio sakriven,pa je bilo neophodno korigovati reg. bazu.Sada Coolbits mozes d-loadovati kao poseban dodatak koji automatski mijenja registar,s tim sto nijesam siguran,bar prema onome sto se pominje na `nVidia` sajtovima,da automatizovani postupak funkcionise kod svih modela - sto znaci da mozda opet treba da se manuelno `pogura` proces.

ICEBOY /// 04.08.2007. 20:37 #24838

Hvala na savetima. pozz
dragojlo2 off topic... 05.08.2007. 02:54 #24857

...re@oglasnik : Brate u svakom univerzumu gde postoji jedinicni etalon...
Uostalom da se ne prepucavamo uzmi neki 3d mark (03,05,06)ili neki drugi benchmark program, pa benchuj karticu sa difolt vrednostima i zapamti skor...klokni potom gpu 10% ,pa opet bencuj i zapamti skor ...vrati gpu na difolt ,a podigni klok memorije za 10 % i bices cudnovato iznenadjen...
P.S.ako mislis i dalje da nisam u pravu daj neke dokaze , a moji rezultati sa 7600gs glh su :
1:default - 2738 (500/1200)
2: +10% Gpu - 2871 (550/1200)
3: +10% Mem- 2811 (500/1320)
Vrednosti za 3d mark 06 ...`Ajd u zdravlje!
Oglasnik 05.08.2007. 13:31 #24880

dragojlo2,

Mozda grijesim,ali cini mi se da je tvoj reply upucen Ognjenom,ne meni.
Ako je,ipak,upucen meni - ja ne sporim bolje rezultate u test programima,sto sam i naveo (procitaj moj post),ali tvrdim da rezultati u takvim testovima nijesu relevantni u realnom radu.Uostalom,i sam posjedujem slicnu karticu (GS) i uvjerio sam se da nema mnogo srodnosti izmedju ucinka u 3DMarku i npr. igri.
Na kraju,uporedi rezultate 2900 XT i 8800 Ultra kartica u 3D Marku - ATi ima prednost,ali to jednog igraca ne interesuje,jer je jasno da je 8800 Ultra,ipak,bolji izbor.
Masinist primer 05.08.2007. 13:31 #24881

broj poruka: 251

Moja Gainward 7600GT GoldenSample SilentFX sa Zalmanom VF900 Cu je radila na skroz stabilnih 660/1656 i bila je vidno brza od 575/1400 fabrickih !
Stavite 3DMark05 kao referentan jer je ovaj 06 ipak suvise jak za ovakve grafe..On je za najjace...
Ne znam sta bi mogao biti problem ... Verovatrno je takav primera k...

dragojlo2 Re @ oglasnik... 05.08.2007. 15:08 #24883

...Opet si u pravu i IZVINI jos jednom ,a ja cu se ubuduci obavezati da postove koje saljes duplo pazljivije citam da ne bi doslo i treci put do ovakve blentave zabune...Re: jeste za Ognjenog!!!
IZVINI jos jednom ,u nadi da se ne ponovi vishe...
P.S.nisu rezultati bitni u smislu performansi kartica vec kao pokazatelj,sta je bitnije za overklok gpu ili memorija(posto mi je ovo prvo palo na pamet ,a da moze da se izmeri)...A da dobitci cesto da nisu veliki i nisu ,ali postoje katice kod kojih se ovo i vidi i oseca u brzini prikaza...`Ajd u zdravlje!
Oglasnik 05.08.2007. 15:50 #24889

U redu je,doslo je do nesporazuma.
Cak i da si bio ostriji,ne bih zamjerio jer sam uvijek cijenio tvoju korektnost.
A,sto se tice vase polemike - meni je jasno - on daje prednost memoriji,dok se kod tebe pokazalo da je efektnija promjena frekvencije procesora.
Ja sam u odgovoru upucenom tebi usput naveo moja zapazanja o 3DMark-u,nevezano za poredjenje ucinka procesora i memorije.

operator Overclock !? 07.08.2007. 14:24 #25030

broj poruka: 4266
Pokusaj uzeti grafitnu olovku B5 i sve kondenzatore po vrhu preci sa olovkom.
Isto uradi i po memoriji ali pazi da je ne zagrebes, jer onda si uradio los posao.
Sada uzmi Riva Tuner 2.02 i overklokuj graficku. Probao na 6 grafickih koje sam instalirao drugovima i to radi OK. Mada sam u principu protiv OC-a, ali su ljudi uvek zeljni brzine pa pokusaj. Ipak moguce je ono sto je rekao ServisPC da je to maksimum tvoje graficke memorije i gotovo. Ovo sa grafitom mi je predlozio jedan drug iz Svedske, pa sam mislio da je lud jer bi trebalo po fizici da se memorija jos vise greje, ali.....

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs