Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
LED - Cuva okolinu, stedi energiju, ociju mi
STRANA 1 OD 2  
quna LED - Cuva okolinu, stedi energiju, ociju mi 04.02.2013. 08:56 T51659

status: user
broj poruka: 1642
Ko je propratio temu od pre 5-6 dana zna da sam kupio Dell S2340L. Generalno sam prezadovoljan osim sto...ne mogu da gledam u njega ni 15 minuta, tekst mi bezi iz fokusa, zmirkam, oci mi postaju crvene, oko njih osecam nadutost lica, posle sat/dva pocinje da me boli glava i vise nista ne vidim dalje od dva metra i treba mi oko sat vremena negledanja u monitor da bih se povratio. Bez zamora, kada pogledam u monitor imam subjektivni utisak kao kod crt monitora sa niskim refresh rate-om, kao da sve belo treperi. Isti problem imam poslednjih par meseci na poslu, tj tacno od kada sam dobio novi (led) monitor, samo je manje izrazeno, tek pred kraj radnog vremena primetim da vise nista ne vidim, da su mi oci crvene, sa podocnjacima i nadute ali sam mislio da je to od polozaja prozora ili neceg drugog, nije mi palo na pamet...

Istrazivanjem na netu sam doznao da led osvetljenje konstantno treperi (radi smanjivanja osvetljenosti), sto i nije neka novost, ali samo saznanje da mi nesto konstantno treperi pravo u oci i to jedan veci deo dana mi se uopste ne svidja i ne zvuci mi zdravo, uspeo ja da vidim treperenje, mozak ga vidi u svakom slucaju. Dakle jedini slucaj u kome led osvetljenje radi konstantno je na 100% brightness-a i to nije garantovano kod svih modela.
Naravno na netu sam nasao i znacajan broj ljudi koji se zali na istu stvar i imaju iste simptome. Kakvog ovo uticaja ima na oci i mozak na duze staze mozemo samo da nagadjamo...

Na svu srecu kod mog modela 100% zaista radi konstantno i nakon par dana drzanja tako vise nemam gorepomenute probleme. Nisam flickering nije od sporijih na 300hz. Naravno, na 100% je presvetlo i morao sam ponovo da ga rucno kalibrisem i smanjim brightness softverski.

Vecina ljudi nece imati probleme, ili ce imati vrlo blage, ali jedan deo osetljivih na ovu pojavu defitivno ima jako izrazene probleme, oni najgori osecaju jaku mucninu posle samo par minuta gledanja.

Najgore je sto ovo nije trenutan problem, klasicnih lcd monitora sa `lampa` osvetljenjem ima sve manje, u winwinu recimo svega nekoliko, a pitanje je kada ce led tehnologija biti napustena ili poboljsana. Postoje flicker-free modeli ali to je budzet za profesionalnu upotrebu.

Moje opcije su, da ostavim monitor i drzim ga na 100% brightness ili da ga vratim i uzmem koji god ima sa klasicnim osvetljenjem i vrlo verovatno tn panelom...ne znam sta cu...

i5 750 : ga-p55-usb3 : 2x2gb geil black dragon : gainward gts250 512mb :
samsung f3 500gb : creative audigy : corsair tx650 : xigmatek asgard : samsung 931bw
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
tortojed quna, nemoj da budes smesan - nema izvora svetla koje ne ``treperi``. Seti se 04.02.2013. 09:38 #473460

broj poruka: 10999
samo tradicionalne ``wolfram`` sijalice, koja je jos itekako zastupljena u nasem okruzenju - ona se ``upali`` i ``ugasi`` 50 odnosno 60 puta u sekundi. A sta je ``vertikalna sinhronizacija`` na monitorima nego podatak o tome da ekran ``zatreperi`` 50, 59, 60...100...xx puta u sekundi?

``monitor has to constantly light up the phosphors on the screen many times per second to maintain an image, and can only do this a certain number of times per second...``
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Blueberry hmmm.... 04.02.2013. 10:41 #473472

broj poruka: 1272
Svi su se cudili zasto drzim brightness skoro na maksimali i kako mi ne smeta, jer ko god dodje, njemu bode oci, ali eto, sad ste pokrenuli temu koja to u sustini objasnjava... Oci su mi se manje zamarale od jaceg svetla...

Prelaskom sa non led IPS-a na LED IPS monitor , sada prodje duplo vise vremena pre nego sto mi oci pocnu osecati zamor (DELL U2311H - - - > HP ZR2440w), a brightness je ispod 50%... sto je obrnuta situacija ...

E sad, moguce je da je to `treperenje` jednostavno vise izrazeno kod nekih modela, ali...

Slican problem se javlja i kod monitora koji nemaju LED vec lampe, samo sto korisnici retko razmenjuju iskustva na tu temu...Sto rece torta, tog treperenja ima zaista svugde....

Moje najgore iskustvo: Imao sam Samsung LCD TV koji sam koristio i kao monitor, koji me je utripovao da rapidno gubim vid... Cak sam se spremio ici kod lekara po naocari , jer,poboljsanja nije bilo ni nakon dana odsustva od istog...a momentalno nakon odvajanja od monitora imao bih krace vreme `sliku` pred ocima u vidu vertikalnih linija koje trepere...i osecaj blage mucnine, otprilike adekvatan onome koji covek ima pri blagom mamurluku... Pre odlaska kod opticara otisao sam na 2 nedelje odmora, i vid se vratio u normalu...

Offtopic: Nek je i najbolji na svetu, iscimao sam se oko tog Samsunga (225MW), prepao da slepim, i vise Samsung ni u najbesprekornijoj izvedbi nece prici mojim ocima...niti jedan od modela.
kuglice Drugom ti to.....hahahahh 04.02.2013. 13:08 #473505

broj poruka: 391
Ko zna sto su ti prsle oci pa nama ovde monitor i koje kakva cuda :)
Ja sa ovim Viewsonicom nemam za sada tih problema doduse bela mu je da ti izbeli mozak a oci su mi crvene zbog drugih stvari :) nisam znao za tu foru sa 100% osvetljenja,bash cu da buljim danas da vidim.....

VIEWSONIC VX2370Smh-LED
CPU:AMD Phenom II b55 x4 3.8GHz
MB:ASRock 870 extreme 3
RAM:4GB DDR3 1600MHz OCZ Platinum
GPU:MSI GTX460 1GB DDR5 256bit OC
HDD:WD 160GB SataII
LC Power 600H-12
CM Elite 322

aticica Re: hmmm.... 04.02.2013. 13:32 #473513

broj poruka: 37

::
:: Prelaskom sa non led IPS-a na LED IPS monitor , sada prodje duplo vise vremena pre nego sto mi oci pocnu osecati zamo
Ma Idi begaj. Koji si onda zamor osećao kada si koristio klasične LCD monitore? Pa onda kada su se pojavili LED LCD monitori, .... pa nakon njih si opet kupio IPS monitore pa onda prešao na LED IPS ... ZABORAVIH da spomenem one nekadašnje CRT monitore koje si verovatno menjao sa svakim povećanjem dijagonale ekrana? Šta si tek osećao kada si buljio u CRT? Nosio si zaštitne naočari za varioce kako ti se ooči ne bi umarale? haha Ma ti si JUNAK, ti menjaš monitore kao neko čarape ... Bolje MANJE JEDI Go**a, više seri, i sve će biti u redu. Muka mi je od takvih lažova i foliranata. Maštaj i na nekom drugom mestu heroju!
markozutic re 04.02.2013. 13:55 #473515

broj poruka: 1463
Volframova nit ne treperi, ona kad se zagreje emituje svetlost i 50hz je previse brzo da bi joj dopustilo da se ona ohladi da bi treperila.

led diode ne trepere same po sebi vec da bi se dobio neki efekat, kao sto je promena slike ili promena osvetlenja, pikseli kod led monitora nisu sastavljeni od led dioda vec led diode sluze kao pozadinsko osvetlenje, da je neprijatno neprijatno je i ne znam koji monitori su najprijatniji ocima, ali ja kad sa LED monitora na laptopu predjem na stari TFT samsung bole me oci opet, jer sam se navikao na led a odvikao od tft-a tako da verujem da je to sve manje vise stvar navike :)

Asus K53SV
Intel i7 2670QM 2.20GHz(3.10 Turbo)
HM65
8GB DDR3 1333MHz
500GB 5200rpm
15.6 LED HD (1366x768)
GT540M 1GB GDDR3 (DirectX 11)Optimus / HD3000
N1030 WiFi+BT3.0
Altec Lansing® stereo speakers
W7Pro

quna ... 04.02.2013. 14:06 #473518

Ja ne znam sta je sa vama i cemu toliko negative...?

@Tortojed: Sve je to tacno, ali nema nista smesno u tome sto sam ja i jos neki procenat ljudi osetljivi na led osvetljenje, tacnije na flickering istog. Drugo ocigledno nije isto, treptanje crt-a koje je osveyavanje kompletne slike, `neonka` kod klasicnih lcd-a koje vrti u kilohercima i pritom `skenira` samo malu povrsinu ekrana i treperenje led-a na niskim vrednostima. Ocigledno kombinacija led-a i treperenja kod osetljivih ljudi izaziva niz nuspojava. Proizvodjace boli stojko dokle god prodaju proizvode, sumnjam da je iko testirao kako ce ljudski mozak i oko reagovati na pri visegodisnjem koriscenju, a sa druge strane negiraju da ima ljudi koji su preosetljivi na to. Ovo nije preuvelicavanje, u kalsican lcd mogu bezbroj sati da buljim bez posledica dok na led-u (koji nije na 100%) ne mogu ni dva reda teksta da procitam bez naprezanja. Sve duze od toga je skoro pa kao gledanje u verenje.

Takodje instant olaksanje i normalan rad nakon postavljanja na 100% je ocigledan dokaz da je treperenje uzrok.

Ponavljam veliki broj ljudi nema nikakve posledice (bar ne kratkorocne) i ne smeta im, ali je evidentno da odredjen broj ljudi osetljivih na takvo svetlo ima ogromne probleme.

Evo samo jedne od mnogih tema: http://goo.gl/G3atN

I jos ponesto...

``A recent flicker study by the Lighting Research Center in New York State tested how 10 humans detected and more importantly accepted flicker using both the flicker frequency and also the degree of percentage flicker with very interesting results as shown in figures 8 and 9.

In figure 8, the lower the flicker frequency enabled the subjects to detect stroboscopic effects of the light source especially if the flicker percentage is high. For example, the majority (80-100%) of the subjects would be able to see stroboscopic effects of a PWM (100% flicker) driven LED system with a PWM frequency of up to 1KHz whereas an LED light source with a flicker frequency from 1KHz and only 5% flicker would not be seen by observers. For clarity an LED light source with 5% flicker is essentially a DC light source with 5% ripple current.
However, figure 9 shows that the majority of subjects in the study would accept light sources which give rise to the stroboscopic effects irrespective of the flicker percentage after a flicker frequency of approximately 1500Hz.``

samsung f3 500gb : creative audigy : corsair tx650 : xigmatek asgard : samsung 931bw

Ognjeni ... 04.02.2013. 14:08 #473519

broj poruka: 4521
@quna

jbg...pisao sam ja o tome nedavno, dok sam razmisljao koji model da kupim iz istog problema..

Elem to treperenje se zove PWM flickering i mnogo je izrazeniji kod monitora sa led osvetljenjem vs ccfl. 90 % modela ga ima, samo neki ultra skupi modela tipa eizo ga uopste ne koriste u proizvodnom ciklusu... ali dobra stvar je da nije svaki monitor sa PWM los, jer zavisi i kvalitet izrade istog.

Testirao sam sve modele uzivo koje su me zanimali i uzeo ovaj LG iz potpisa pre mesec dana...nema apsolutno nikakav flicker , brightness mi stoji na 45 % !! ..

Tako da vracaj to govance dok nisi unistio oci..kao sto sam ja mogao sa bivsim viewsonicom jebo mu ja sve po spisku .Kod njega je pwm flicker bio zlo ali dugo nisam znao u cemu je problem...zamarao sam se i oci su me bolele , da nisam bio u stanju da radim.

http://www.infobyte.hr/blog/134/ccfl-vs-led-screen-backlight-is-led-really-better/

ovako obavezno testiras pre kupovine...znaci mobilni/kamera i ruka/olovka test.

I7 2600 + TX3 + P67 C43
16gb Ripler 1600 cl6
Asus 7970 DirectCU II TOP
Samsung 840 pro 256 +Samsung F4 raid 0
Xonar D2 + Creative Inspire T6100
Raven RV01 + Arkangel 850w
LG 277L-BN

MacBook Air 13.3

imarkovic >> 04.02.2013. 14:19 #473522

broj poruka: 19012
bas me cudi ovaj problem, meni bas prija recimo 2312 u odnosu na 21.5` viewsonic,ali samo zbog sitnijih slova koja opterecuju oci, osvetljenje je skroz normalno.. vrati monitor dok nije kasno..

Ognjeni ... 04.02.2013. 14:23 #473523

dell generalno ima mnogo jace osvetljenje tj brightness..a na vecem nivou osvetljenja flicker je manji..tako da kome ne smeta jacina, nece ni osetiti flicker.

Mada opet to zavisi od dosta stvari a nekom cak ni ne smeta PWM flickering..mene je konkretno ubijao.

I7 2600 + TX3 + P67 C43
16gb Ripler 1600 cl6
LG 277L-BN

MacBook Air 13.3

quna ... 04.02.2013. 18:16 #473588

Upravo ovo sto je Ognjeni ispricao!

I opet ne znam sta mi je ciniti, da li da ga zadrzim i drzim na 100% ili da ga vratim (imam foru jos sutra).
A ako ga vratim tek onda ne znam sta cu, sta da uzmem, a da stvar bude jos gora nisam u mogucnosti da isprobavam redom monitore jer ovde u provinciji nema niceg na lageru osim po par najjeftinijih 19ica...

Ognjeni ... 04.02.2013. 18:20 #473592

vracaj jbte...sta se razmisljas, hoces oci da unistis ? Koliko kesa imas ? uzmi ovaj kao moj samo 23 ` , isti su, isti ips panel ..to bi trebalo da ti ulazi u budzet.

I7 2600 + TX3 + P67 C43
16gb Ripler 1600 cl6
LG 277L-BN

MacBook Air 13.3

quna ... 04.02.2013. 18:54 #473597

Jel neki od ovih? Za ovaj dell sam dao 17.800, dodao bih max 2000. nije mi ni bila neka preterana nuzda za monitorom ali mi se namestilo i hteo sam solidan monitor a dobio sam glavobolju...

http://goo.gl/LMRH8
http://goo.gl/EysU2
http://goo.gl/7TR8f

Ali kako da budem siguran da su bas isti, mozda su jbg bas na manjem modelu pristedeli i stavili pwm nize frekvencije...?

ps. Koja je tema u kojoj si pisao o tome?

EDIT: pre da je ovaj... http://goo.gl/18Ufy

Ognjeni ... 04.02.2013. 19:30 #473601

da, taj poslednji dole LG IPS237L-BN LED..cinema display na slici. Koliko se secam review-a, apsolutno su isti..ali eto sad iskoristi i pretrazi taj model uporedi ih.

http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=50697&forid=12&katid=2

I7 2600 + TX3 + P67 C43
16gb Ripler 1600 cl6
LG 277L-BN

MacBook Air 13.3

solaja777 .... 04.02.2013. 19:37 #473603

broj poruka: 3277

Dok nisam imao racunar vid me sluzio odlicno , eto prodje 10-15 god... otisle oci , dal zbog monitora ili zracenja ko ce ga znati...

Blueberry @ aticica 05.02.2013. 00:34 #473726

Ne, nisam koristio CRT monitore, promenio sam nekoliko TFT monitora, sto ne znaci da sam strucnjak, vec sam samo naveo sta se meni desilo.

Drugo, moje iskustvo obicnog korisnika je takvo kakvim sam ga naveo. Mozes se slagati s time sto kazem, ne moras, ne zanima me.

Ne, ja nisam junak, ali ti si ocigledno neki vikend ratnik herojskog modernog vremena kojoj smeta ono sto drugi kaze.

Sto se tice naocari za varenje, nisam koristio, ali ako ti toliko smeta moje pisanje, poklonicu ti jedne za osmi mart, tebi ih iskreno preporucujem, taman neces videti moje postove dobro.

Zahvaljujem na iskrenoj brizi za moju ishranu i zainteresovanosti za moju probavu. Pretpostavljam da si takvu teoriju iznela na osnovu licnog iskustva, a ako ti je od takve konzumacije pripalo muka, popij probiotik, ionako ga preporucuju u komercijalnim reklamama koje ocigledno oblikuju svest ljudi poput tebe.

P.S. Ne mastam odavno, zivim u realnosti. Ne bih da zivim u tvojem licemernom ogorcenom svetu. I hvala ti na pljuvanju, jer, bolje da me mrze nego da me zale.

Ja tebe iskreno zalim....

:: ::
:: :: Prelaskom sa non led IPS-a na LED IPS monitor , sada prodje duplo vise vremena pre nego sto mi oci pocnu osecati zamo
:: Ma Idi begaj. Koji si onda zamor osećao kada si koristio klasične LCD monitore? Pa onda kada su se pojavili LED LCD monitori, .... pa nakon njih si opet kupio IPS monitore pa onda prešao na LED IPS ... ZABORAVIH da spomenem one nekadašnje CRT monitore koje si verovatno menjao sa svakim povećanjem dijagonale ekrana? Šta si tek osećao kada si buljio u CRT? Nosio si zaštitne naočari za varioce kako ti se ooči ne bi umarale? haha Ma ti si JUNAK, ti menjaš monitore kao neko čarape ... Bolje MANJE JEDI Go**a, više seri, i sve će biti u redu. Muka mi je od takvih lažova i foliranata. Maštaj i na nekom drugom mestu heroju!
Blueberry Mnogi imaju i skuplje i bolje, pa ih nikad pljuvao zbog toga nisam. 05.02.2013. 00:52 #473731

http://img802.imageshack.us/img802/1945/05022013062.jpg

http://img221.imageshack.us/img221/6055/05022013063.jpg
Ognjeni ... 05.02.2013. 02:13 #473753

koja je poenta ovoga ? mislim jbte...

I7 2600 + TX3 + P67 C43
16gb Ripler 1600 cl6
LG 277L-BN

MacBook Air 13.3

quna ... 05.02.2013. 07:56 #473767

Ovo mi deluje zanimljivo, iako u winwinu pise LED to se na LG sajtu ne pominje, mislim da je ccfl.
http://goo.gl/Iez3B

smmaxel ... 05.02.2013. 08:26 #473768

broj poruka: 24

To ti je LED monitor, jer da ima lampe bio bi mnogo deblji. LED im omogucava da prave te `slim` modele i da pozadinsko osvetljenje bude pravilnije rasporedjeno sto kod jeftinijih modela zna da bude uzasno lose.

Svojevremeno sam i ja imao tih problema kada sam prelazio sa CRT na LCD monitore... Sada sam se vec navikao i ne verujem da bi se mogao vratiti na CRT.

Pre 1 god. sam uzeo laptop sa LED osvetljenjem (prethodno imao Samsung T220 sa lampama) i nisam primetio neku znacajniju razliku - mozda mi je tolerancija veca ili sam izgubio vid :) mada ume ponekad da se potrefi neki ugao pod kojim kad gledam sliku ume da boli glava i umara oci. Tih problema kod starog monitora nisam imao pa mozda da probas podesiti ugao... Mozda ti pomogne.
jumperjack Mozda je i malo stvar navike ali 05.02.2013. 12:49 #473810

broj poruka: 497
Definitivno nismo svi isti i nekad zamor dosta utice na to kako monitor odnosno osvetljenje sa istog deluje na svakog od nas a i pitanje kakav je kome vid i koliko je nacet... Osecaj gledanja u isti monitor moze biti razlicit od osobe do osobe i dosta je subjektivan...
Sve ovo isto vezano za razlicitost medju nama ocigledno vazi i za kucno vaspitanje pojedinih clanova sa foruma...

quna ... 06.02.2013. 07:13 #474036

Da, hvala, ipak jeste led... Nista odustao sam od ips-a, narucio sam Benq G2750, on je ccfl.
Sledeci put kad budem kupovao monitor valjda ce pwm da nestane sa trzista ili cu lepo da iskesiram 500e za monitor bez pwm-a, sad vise niti imam para niti volje, previse dugo sam bez monitora, ovaj Benq mi je bar dosta veci i to je to.

nbkom ipak ima nesto! 06.02.2013. 10:22 #474066

broj poruka: 340
I ja sam primetio kod ovih novijih -led osvetljenja da mi se oci brze zamaraju,nekako sve sljasti.Slika je obicno ostra,osvetljena,boje dobre ali nekako specificno naporno za oci a narocito kod ovih ekonomskih modela.Quna dobro- je sto si postavio ovu temu,jer dosta ljudi ima slicne probleme a ne znaju zbog cega je,sto znaci ipak je do monitora realno a malo i do individualnog vida.

quna ... 06.02.2013. 12:20 #474100

Upravo to, sve izgleda odlicno ali subjektivni osecaj je da nesto nije u redu ali u pocetku nisam mogao da stavim prst na sta je tacno u pitanju. Ono sto mi je bilo ocigledno je da tekst ne mogu da citam normalno, povecao sam font na desktopu, zumirao u firefoxu ali isti neprijatni osecaj je ostao. Kasnije sam shvatio da dok citam text mi uopste ne deluje mirno, najbolje bih opisao kao kada nekad nakon isntalacije wina jos nisam podesio crt monitor na 85hz nego stoji na 60hz, jednostavno nemirno ali ne lako primetno. Kasnije nakon istrazivanja mi je sve bilo jasnije.

Dexter013 E jbg... 06.02.2013. 12:38 #474102

broj poruka: 17093
Obrni okreni ljudi imate los vid,
ako je do monitora onda je svima taj monitor los i smeto bi svima za oci,
sto naravno nije slucaj...

Idie kod ocnog
proverite vid,
neka dioptrija mozda, ili bar antirefleksivne naocare.

Cpu:AMD FX 6300 @ 4Ghz
CpuCooler:TitanVanesa-S
GPU:GTX 670 Gigabyte Windforce
Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MHz
MBO:AM3+ Asus M5A97
Case:CM Storm Enforcer
PSU:Chieftec 650w a85
Mis:Mx 518
Dell 22

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
philaemos @quna 06.02.2013. 17:31 #474182

broj poruka: 2743
Odlicna tema.
Zao mi je sto si imao problem, ali resi to sa drugim monitorom i zdravo.
Inace za ovo nisam imao pojma, ali sve sto si napisao ima logike.

STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs