ATI RADEON pro 9600, umesto u AGP x8 radi u PCI Modu !?
STRANA 1 OD 1
arogan
ATI RADEON pro 9600, umesto u AGP x8 radi u PCI Modu !?
11.11.2012. 00:48
T50158
status: user broj poruka: 538
Kod dece u sobi imam računar ASUS A7N8X-X (NForce 2) sa Bartonom 2500+. Uglavnom ga koriste deca pa se nisam mnogo batrgao oko njega. Večeras su me zamolili da im promenim pozadinu pa sam ušao u podešavanja grafičke karte. Video sam da stoji da joj je drajver za ATI RADEON 9600 PRO, ali od Microsoft-a.
Pade mi na pamen da apdejtujem drajver i skinuo sma ga sa ATI-jevog sajta, išao sam na automatsko prepoznavanje - instalirao je i Drajver i Catalyst. Kad sam ušao u program CPU-Z, kojeg uglavnom koristim za brzu proveru perfomansi sitema, video sam da su u delu : Mainboard, Graphic Interface, sva polja prazna i zasivljena, a očekivao sam da vidim da mi je Transfer rate = x8. Zatim sam ušao u podešavanje Catalyst-a, u delu SMARTGUART(tm), pokazuje mi da je Curent AGP speed = OFF (umesto x8), a Fast write = OFF (umesto ON). Kada u tim podešavanjima postavim parametre na x8 i ON, traži se restart računara. Nakon ponovnog podizanja parametri su se vratili na staro (OFF i OFF).
Deinstalirao sam drajver i našao drugi, baš po imenu koje je odštampano na kartici: Gigabyte - Ati GV-R96P256d, Posle nejgove instalacije stanje je isto - parametri su OFF i OFF, kada se promene, vrate se posle restarta računara (tada, kad se Windows podigne, jednom ili dva puta na 2-3 sekunde se zamrači ekran). Kada se paramtri ne menjaju /ne diraju) nema zamračicanja ekrana posle restarta.
Probao sam sa programom GPU-Z sa Hirensa, pokazuje mi: GPU Clok 398 MHz (to je OK), Memory Clock 203 MHz (to je OK), ali kod BUS Interface-a piše da kartica prijavljuje podršku za AGP x8 mode, a da trenutno radi u AGP in PCI mode.
Ulazio sam nekoliko puta u BIOS, išao sam i na OPTIMAL i na BEST PERFORMANCE konfiguraciju, ali se stanje ne menja. Takođe u BIOS-u stoji da je opcija AGP x8 = Enabled i Fast Write = Enabled.
Napominjem da nisam proveravao da li je kartica radila u AGP x8 režimu dok su bili Microsoft-ovi drajveri.
Pitanja: 1. Kako da utvrdim da li grafička karta ispravna (nekim softverom, ne bih da je prebacujem u drugi računar) ili je u pitanju nesrećna kombinacija NVIDIA ploča/ATI grafika?, 2. Ako je ispravna, kako da joj podesim max performanse (odnosno AGP x8 da bude Enable i Fast Writting da bude Enable?
Ovo se i meni desavalo sa radeonom 9200ShitEdition bas pre neki dan. Meni jos dodatno nije dao da stavim krstenu rezoluciju i refresh rate, vec bi mi uvek nakon restarta stavio 640x480. Probao sam sa drugim verzijama drajvera, da ceprkam po rivatuneru al ni tu me nije slusao. Na kraju sam obrisao drajvere, instalirao ih opet bez katalista i sto se tice baga sa rezolucijom to sam sredio. Ovo za AGP nisam ni gledao.
Uradio sam prethodno u BIOS-u i Load Setup Defaults, pa izabrao Optimal režim, onda sam išao i Agressive Performance, ali je i dalje isto. Uradio sam i CLEAR CMOS Jumper-om, ali je opet isto.
Skinuću sa nET-A TAJ 3D MARK 06 pa ću da proverim performanse.
Re: ATI RADEON pro 9600, umesto u AGP x8 radi u PCI Modu !?
11.11.2012. 10:07
status: user broj poruka: 148
1. U BIOS-u selektuj da primarni video adapter bude AGP a ne PCI, 2. Ne instaliraj CCC. 3. Najnoviji driver :) je Catalist 6.3 od 21.02.2006. (sa njim 9600 dobro radi u x8 modu): http://gpuz.techpowerup.com/12/11/11/bgd.png
Uradio sam, po tvom uputstvu, instalaciju drajvera za ploču. kad sam instalirao računar, pre 3 godine, na ASUS-ovom sajtu, za ovu ploču, za Windows XP, bili su drajveri samo za Ethernet, Audio i SMBus. Na svu sreću, ranije sam imao ploču Epox 8RDA+ (isto NForce 2), kojoj su nabubreli kondenzatori pa sam je zamenio sadašnjom (gledao sam da bude isti čipset da ne bi reinstalirao računar). Tada sam pokupio drajvere sa NVidia-ong sajta za NF2 ploče i to sam sačuvao na D particiji. Ima ih mnoštvo, menju njima i pomenuti GART. Instalirao sam sve NVidia drajvere, računar se restartovao i AGP x8 režim je proradio - i sa prvim (ATI) i sa drugim (Gygabite) drajverom i sa i bez CCCC-a i sa i bez Catalysta. Ostavio sam drajver koji sam juče skinuo sa ATI-jevog sajta i njegov Catalist. Sve radi super. Hvala! Pozdrav!
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.