Zamenio sam graficku (ASUS8600GT) u racunaru i posto grafa ima samo 2xDVI izlaz, kupio sam adapter saDVI na VGA. Sve radi normalno ali kad ugasim racunar na monitoru (LG F900P-crt) mi se pojavi ona poruka kao kad mintor nije nigde prikopcan! Sta da radim? Jel treba negde nesto da podesim ili je takav adapter pa je to problem?
Do adaptera je sigurno. Jbg, neki monitori se pogube sa njim i kontaju da nije nist prikljuceno kada nema signal iz grafe. Nadaj se jedino da ce ta test slika nestati sama kroz ~5min, ovisi o monitoru i njegovom FW-u. - Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
stvar je u monitoru, to je crt ako sam te dobro razumeo ako nisi u mogućnosti da uzmeš bolji monitor, onda ti ostaje da poslušaš prethodni savet codeusa i da uzmeš adapter koji podržava i analogni i digitalni prenos, odnosno sa svim pinovima.
Imam isti monitor odnosno dva takva prikljucen na graficku iz potpisa koja i nema D-SUB vec koristim adapter bas kao i ti i po iskljucenju racunara monitor normalno ode u sleep odnosno zelena dioda postane narandzasta bez ikakvih poruka!
Asus P5Q3DeLuxe Intel Q9550@3.9+CoolerMaster Hyper 212Plus Dual Fan DDR3 GeilGU 2x2GB+KingstonT1 2x4GB Asus ENGTX570 DCII Seagate ST3250318AS+ST3500418ASx2 Leadtek WinFast PxDTV2300H CoolerMaster Stacker 832 Black+Chieftec APS850C
Da dodam posto vidim da ni kolege nisu potpuno sigurne u cemu je problem, moj adapter ima 17 pinova, u prvom redu 5, u drugom 8, i u trecem 4. Oba monitora mi iskljucuju sasvim normalno!
Asus P5Q3DeLuxe Intel Q9550@3.9+CoolerMaster Hyper 212Plus Dual Fan DDR3 GeilGU 2x2GB+KingstonT1 2x4GB Asus ENGTX570 DCII Seagate ST3250318AS+ST3500418ASx2 Leadtek WinFast PxDTV2300H CoolerMaster Stacker 832 Black+Chieftec APS850C
Ako grafička ima samo DVI-D izlaze ne možeš rešiti problem, ali bi trebalo da ima jedan koji šalje i analogni signal nelogično je. Probaj da ubodeš monitor u drugi port grafičke(treba da je bele boje). A možda i taj adapter nije ispravan. Najviše ćeš saznati ako pročitaš uputstvo od grafičke karte, potraži na netu u pdf formatu ako nisi već dobio uz grafičku.
I naravno vrati prethodnu grafičku pa probaj da ubodeš monitor u nju. Ako se sad i na njoj ne gasi jasno ti je. A sad ako si kupio polovnu grafiku, a pretpostavljam da jesi... svašta se tu može nagađati.
@Julije Ti imaš DVI-A analogni adapter i zato sve fercera kako treba, takav treba i njemu ali se teško nalazi da ga kupiš odvojeno, a njemu za siguricu treba DVI-I adapter sa 29 pinova kao što reče codeus.
@chip: Na DVI-D port ne moze da se nakaci analogni monitor. Dakle, ne moze VGA ni preko adaptera. Napravljeni su tako da ni fizicki ne mozes da ubodes DVI-I kabl/adapter u DVI-D port, a obrnuto moze. Ovo u prevodu znaci da port nije DVI-D, posto covek dobija sliku na monitoru.
DVI-I port moze da prikaze analogni i digitalni signal, a DVI-A samo analogni. Ovaj se redje vidja (na grafickim kartama) posto je isti qrac k`o VGA.
@dusko Problem je do monitora ili adaptera. Adapter treba biti kao sto je kolega Julije opisao, odnosno DVI-A: http://goo.gl/TLqhu i nema potrebe za dodatnim pinovima posto oni na ovakvom adapteru nicemu ne sluze. Imao sam Asus 8600GT (silent) i sve je ok sljakalo sa originalnim adapterom (na IBM CRT, i Samsung LCD monitorima).
Sve jedno u koji port na kartici stavljaš adapter to bi moralo da radi kako treba. Dovoljan je i DVI-A adapter. Znači ili je problem u adapteru da nije u njemu nešto dobro povezano ili u monitoru, a može biti i u samoj grafičkoj. Ti si to kupio polovno, a svašta se uvaljuje. Ostaje ti samo da je isprobaš u svim varijantama. Najlakše je da potražiš drugi adapter. Ona je imala uz sebe taj adapter kada je kupljena ali ti onaj ko ti je prodao to nije dao. Da si iz Beograda ja bih ti ponudio da dođeš kod mene u servis pa da je isprobamo i testiramo, dijagnostika je besplatna.
probaj drugi dvi port na grafickoj ... (blize maticnoj ploci je primarni ... ) .. ? je dali ti se ipak monitor sutne u standBy posle izvesnog vremena ? ili ta osd poruka trckara po ekranu non-stop ?
:: :: probaj drugi dvi port na grafickoj ... (blize maticnoj ploci je primarni ... ) .. ? je dali ti se ipak monitor sutne u standBy posle izvesnog vremena ? ili ta osd poruka trckara po ekranu non-stop :: :: vga kabel koji imas ima svih 15pinova ? :: Evo šeme connectora za VGA, samo pin 9 ne mora da bude priključen a neki stariji CRT monitori nemaju ni 4, 11 i 12 pinove ili i ako ih imaju nisu povezani sa monitorom. Ako se kabl ne skida sa monitora onda tu nema šta da se uradi ali ako se skida mozes da probaš neki drugi :: ::
:: :: probaj drugi dvi port na grafickoj ... (blize maticnoj ploci je primarni ... ) .. ? je dali ti se ipak monitor sutne u standBy posle izvesnog vremena ? ili ta osd poruka trckara po ekranu non-stop :: :: vga kabel koji imas ima svih 15pinova ? :: Evo šeme connectora za VGA, samo pin 9 ne mora da bude priključen a neki stariji CRT monitori nemaju ni 4, 11 i 12 pinove ili i ako ih imaju nisu povezani sa monitorom. Ako se kabl ne skida sa monitora onda tu nema šta da se uradi ali ako se skida mozes da probaš neki drugi :: ::
Probao sam oba DVI porta i isto je. Inace mi stoji na onom blize maticnoj. Kad prebacim na monitor na integrisanu graficku onda je ok, znaci monitor je ispravan!? Jedino mi preostaje da negde nadjem onaj adapter kao sto dolazi sa karticom, sto je luja-88 rekao. http://www.l-com.com/product_images/detail/CED_DVI-A-M.JPG
e u tom slucaju bice da je grafika problem .. ako imas drugu probaj .. a ako monitor ipak ode u standby posle izvesnog vremena .. boli te uvo za poruku na ekranu
:: Probao sam oba DVI porta i isto je. Inace mi stoji na onom blize maticnoj :: Kad prebacim na monitor na integrisanu graficku onda je ok, znaci monitor je ispravan! :: Jedino mi preostaje da negde nadjem onaj adapter kao sto dolazi sa karticom, sto je luja-88 rekao. http://www.l-com.com/product_images/detail/CED_DVI-A-M.JP :: ::
Probacu drugi adapter kad nabavim. Inace se to pojavljuje i kad monitor posle nekog vremena treba da ode u standby pa sam tu opciju iskljucio u podesavanjima a kad gasim racunar, ugasim i monitor na dugme.
:: :: e u tom slucaju bice da je grafika problem .. ako imas drugu probaj .. a ako monitor ipak ode u standby posle izvesnog vremena .. boli te uvo za poruku na ekran :: :: :: Probao sam oba DVI porta i isto je. Inace mi stoji na onom blize maticnoj :: :: Kad prebacim na monitor na integrisanu graficku onda je ok, znaci monitor je ispravan! :: :: Jedino mi preostaje da negde nadjem onaj adapter kao sto dolazi sa karticom, sto je luja-88 rekao. http://www.l-com.com/product_images/detail/CED_DVI-A-M.JP :: :: :: ::
Uz grafu nisam dobio jer sam je kupio polovnu a prodavac je sigurno imao to jer je prvi vlasnik, koliko sam ga skontao. Nema veze, potrudicu se nekako da je nabavim pa cu probati! U svakom slucaju, hvala svima na odgovorima! :)
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.