Nadam se da je odgovarajuca tema jer mozd aima veze sa monitorom ili necime tako,ali od nedavno imam problem, nemogu vise da gledam u monitor,a komp mi je posao. Evo sada testiram, jedva sam pola sata sastavio da ne pocnem da zmirkam ili da me bole oci. U prethodnim godinama sma uvek sedeo barem nekoliko sati dnevno za kompom,a u poslenjdm periodu i preko 8. Da li neko ima slican problem i kako ga je resio? hvala - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - AMD Phenom 2 1090t,Gigabyte 870A-UD3,4gb Exceleram 1800mhz,Sapphire HD 6870,2x2 TB Samsung HDD,NZXT m59
Idem u ponedljeak da zakazem definitivno, nego me dotle interesovalo sta se to desava. Godinama radim na kompu,naglo je pocelo. Nisam menjao ni monitor. Evo,malo sam podigao rezoluciju da bude krupnije na ekranu,pa mi se cini nesto lakse. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - AMD Phenom 2 1090t,Gigabyte 870A-UD3,4gb Exceleram 1800mhz,Sapphire HD 6870,2x2 TB Samsung HDD,NZXT m59
To je česta pojava kod crt monitora, jer je podrazumevano osvežavanje 60 Hz... posle instalacija, a tupadžije to nikad ne promene i ubijaju jednostavno oči... pošto ti je mašina novija, pretpostavljam da je ipak neki lcd u pitanju i da nije ovo, jer, 60Hz na lcd-u ne smeta tj. tako treba... Poigraj se sa podešavanjima osvetljenja i kontrasta na svom monitoru, često ljudi ostave kako je kupljeno i osvetljenje bude na 90% tj. probija kroz glavu i tri zida iza, oštećujući očni živac i spaljujući one čepiće u oketu. Zatim, uvedi na početku nakon pola sata a kasnije ne duže od 45 minuta, običaj da ustaneš i zevaš u zelenu daljinu ili bilo šta drugo. Taj odmor očiju i tela, treba da je oko 10 minuta - kao školski časovi. Dok ti je dupe u stolici ČESTO tj. malo-malo, zevaj pored ekrana po sobi, okreći glavudžu i vrpolji se po stolici kao da ti se s.re da prostiš, zbog smora vrata, očnih mišića i kičmetine. Ipak, ovo što si naveo, ako nema grubih omaški koje sam naveo, upozorenje je da nisi skoro bio kod očnog, i da te isti užurbano zove, dok još vidiš gde treba da ideš. Ozbiljno.
Mozda treba da nosis naocare. Ja sam ranije nosio cvike kada gledam u monitor, TV ili citam knjigu. Nisam imao veliku dioptriju nego je problem bio u nekakvom prelamanju svetla ili sta vec, tako da zadnjih par godina nemam tih problema, pa sam prestao da nosim.
Ako imas CRT monitor moras da namestis pravu rezoluciju i osvezavanje bar na 85Hz. Ako imas LCD isto pogledaj rezoluciju i osvezavanje bar na 60Hz (mada kod njih to ne igra toliko ulogu kao kod CRT), ili zavisi od monitora, ako je 3D mozes da izguras 100Hz u 2D modu. Bitno je i na kojoj visini se nalazi ekran i pod kojim uglom gledas u monitor. Ako je postavljen mnogo visoko i moras vrat i oci da pomeras na gore, normalno je da ces imati problema.
Posedovanje monitora sa HD rezolucijom i dijagonalom manjom od 23 inča, put je u to što se tebi dešava. Ta rezolucija jednostavno je presitna za windows. Ok za filmove, ali, za slova i ikonice je presitno. Treba podesiti windows za podigne vrednosti - veličinu ikona i slova bar na 125% a ako treba i više - čim ti je ugodnije za oči. To što ti se stanje poboljšalo, označava tzv. lenjost očiju i dioptriju koju ćeš (mislim minus) dobiti najverovatnije - kako bi se uz pomoć naočala i daljeg blejanja u nepodešen monitor i OS, nadalje kvarile oči i dioptrija rasla i rasla. Vidi ovo za odmaranje očiju što ti savetovasmo (zato što to retko ko koristi i primenjuje dok ga oči ne zabole).
A. Pod hitno kod doktora i ako ti kaze da nije nista spucaj ga medj rogove i trazi `drugo misljenje`
B. Dok to ne uradis uzmi Hemokulin kapi i po jedna u svako oko, on ti je 0.3% nafazol i to ce ti pomoci da skines pritisak sa njih, dok ne vidis sta je u pitanju.
Kad sam imao pentium 2 tamo 99 tad sam imao 8 godina igrao final fight jungle book i lion king i igrao sam mozda nekih sat vremena na dan i onako glava me je bolela ponekad medjutim kako sam sve vise koristio kompjuter bolje sam se prilagodjavao monitoru i glava me nije bolela i od tad bez obzira igrao kompjuter nocu ili danju oci me uopste ne bole niti imam problem sa vidom uglavnom onaj koji slabo koristi kompjuter tipa pola sata na dan uvek ima da ga bole oci ili mora da koristi kompjuter u odredjenim pauzama ja licno bolje igram nocu imam bolju koncentraciju kad igram pes ili bilo sta :)
Ja imam ` - ` dioptriju, takođe. U početku nije bila velika, ali sad je na više od -1. Dioptrija se povećavala ili se menjao ugao svake godine u prelaznom periodu (jesen, proleće). Sasvim slučajno sam prestao da nosim naočare dok sedim ispred kompa, jer mi ne trebaju, pošto sam kratkovid. To je bilo pre tri-četiri godine i mogu reći da se dioptrija nije menjala niti imam problema.
Ti moraš pod hitno na pregled.
:: Hvala drugari mnogo. Imam cvikere i diptriju minus 1. Nosim ih stalno. I ja mislim d aje full HD mnogo sitno. Probacu ove kapi,evo vec sam se umivao ladnom vodom i pomaze malo :: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - :: AMD Phenom 2 1090t,Gigabyte 870A-UD3,4gb Exceleram 1800mhz,Sapphire HD 6870,2x2 TB Samsung HDD,NZXT m5 :: ::
probaj sa vestackim suzama. Imam -4 dioptriju i kada nosim so.iva a blenem u ekran pocnem da žmirkam posle 10min, dok kada nosim cvikere taj period je puno duži ili ga nema uopšte. support normality
i ako poznajem materiju(anatomiju) dovoljno da dam pravi savet u ovom slucaju ipak sam naveo doktore kao MUST.
E sad Visine sadrzi vazokonstriktor koji ce smanjiti crvenilo konstrikcijom, ali ce isto tako povecati ocni pritisak..., sto i nije problem kod osoba sa normalnim vidom ali kod ljudi sa dioptrijom, ostecenom roznjacom ili kataraktom moze biti veoma zajeban.
Upravo iz tog razloga sam mu preporucio `vestacke suze`, koje su u ovom slucaju Hemokulin koji sadrze samo 0.3% nafazolina, dok imas sijaset kapi sa celih 1% istog. I sve to samo da mu olaksa period dok ne poseti oftamologa.
Ja ih ponekad koristim i nisam imao problema sa Vizinom, obicno od umora i preteranog gledanja u ekran, nekad me peckaju oci pa ih u tim situacijama koristim i posle toga bude sve ok, pa sam iz svog iskustva preporucio autoru teme, pomenute kapi. :) br>http://tinyurl.com/ch3mu7j
:: i ako poznajem materiju(anatomiju) dovoljno da dam pravi savet u ovom slucaju ipak sam naveo doktore kao MUST :: :: E sad Visine sadrzi vazokonstriktor koji ce smanjiti crvenilo konstrikcijom, ali ce isto tako povecati ocni pritisak..., sto i nije problem kod osoba sa normalnim vidom ali kod ljudi sa dioptrijom, ostecenom roznjacom ili kataraktom moze biti veoma zajeban :: :: Upravo iz tog razloga sam mu preporucio `vestacke suze`, koje su u ovom slucaju Hemokulin koji sadrze samo 0.3% nafazolina, dok imas sijaset kapi sa celih 1% istog :: I sve to samo da mu olaksa period dok ne poseti oftamologa :: :: :: Lala 4ever! :: http://youtu.be/n7hk7-XMXG :: :: `Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost, doduse za prvu nisam siguran` :: ::
ja laganica proguram 50mg efedrina, cak ga nesto i ne osetim bez 400mg kofeina pride, pa sad zamisli da se ja vodjen time isto preporucujem drugima(extreman primer ali valjda ti je jasno).
Mada i u tvom slucaju je bolja i jeftinija opcija ovo sto sam ja naveo, no ako probas videces.
sledeci put kad budem kupovao. Nego sibni mi na mejl neki dobar protein za masu i kreatin, po razumnoj ceni u nekoj radnji u Bg-u ili ispod ruke, kako vec. :) br>http://tinyurl.com/ch3mu7j
PS: Skup je BG, jeftinije ti je ovako preko Pedje(Backa Palanka) i sa postarinom ce te izaci dosta jeftinije. Iole normalan protein nije ispod 6K u BG-u.
Posto nisam do sad uzimao. Znam da se uzima pre i posle treninga kreatin i protein, s tim da protein uzimam i uz obroke, dok sa kreatinom moram dnevno bar 2-3l tecnosti da unosim. Isto tako mi je receno da protein pre treninga pijem smuckan sa vodom a ne sa mlekom, malo sam se raspitivao, ali sve sto mislis da treba da znam ti reci. I ako mozes da me uputis na izvesnog Pedju, znam da su ovde napucane cene jbg. br>http://tinyurl.com/ch3mu7j
to ti je njegov site u linkovima koje sam ti dao, samo strpas u korpu i stize na kucnu adresu.
To sto ti je receno za protein i kreatin su standardne cake prodavaca i ne upucenih guru savetnika.
Protein pijes iskljucivo posle treninga, moze i ujutru u prvom obroku ali ako imas sta da jedes nema potrebe za tim. Uvek ti je cvrsta hrana bolji izbor, osim u periodu posle treninga kada se otvara takozvani window of opurtunity, tj kad bi bilo pozeljno sto pre dostaviti protein u pocepane misicne stanice i gde cvrsta hrana zbog vremena potrebnog za razbijanje i apsorbciju nije pravi izbor(vec whey).
Ono sto ti treba je 5gr kreatina kada ustanes i posle pola sata obrok, a u danima kada treninras i 5 grama posle treninga sa proteinom i brzim UH.
PWM ili ti post workout meal(shake) pijes cim zavrsis trening i on bi trebalo da se satoji od:
Jedne vrhom pune merice proteina Jedne supene kasike(20gr) Dekstroze (imas je u zdravoj hrani, 1kg ti je +-120 dinara) 5gr(vrhom puna kafena kascica) kreatina
Kada pijes kreatin hidracija je bitna(kao sto si naveo) i 2l bi trebalo da ti bude donja granica, isto tako je bitn i unos kvalitetnih UH(pirinac,krompir,testenina,hleb od integralog(ne poliranog)zrna, ovsene pahuljice) i tu gledaj da krenes sa 300gr na dan. pa ako se ne mastis dizi polako do 500gr.
Ugljeni hidrati na 100gr sirove mase:
Pirinac 80gr Krompir 20gr Testenina 60-80gr
Mada ako si `glista`, ne moras toliko da pazis na izvore UH i obican hleb ti nece skoditi.
Za pocetak 4-5 obroka na dan(+- na svaka 3 sata), posle guraj da bude 6, svaki obrok mora sadrzati protein(20gr) i u zadnjem obroku nema ugljenih hidrata, samo protein i masti.
Protein: razna mesa 20gr proteina na 100gr, jaja 6-7gr po komadu Masti: Kikiriki, bademi, orasi, kesteni, beli luk, laneno seme i avokado(koji ti ne bih savetovao da kupujes u Srbiji)
Od pre dve godine imam isti problem, vestacke suze su u nekim slucajevima bile od koristi ali... odem u bioskop, komedija, svi se smeju a ja dzim maramicu u rukama i placem, gledam tv u mraku, prvo pocinje pesckanje i svako gledanje tv moram da otplacem. Ista stvar sa monitorom, preklaskom na lcd problem je bio delimicno podnosljiviji ali svako blejanje u njega duze od 35-40 minuta i slova pocinju da se mute, oci pocinju da peckaju i da suze.... i tako je sve bilo dok nisam kupio one pinhole, rupicaste naocare, izgledaju sasavo ali one rade posao!!! Do sada sam ih kupio 5-6 komada, uvek se neko nadje kome je jednostavnije da ih uzme od mene a ja sebi da kupim druge. Sa njima ikonice, slova,... sve je za dosta krupnije, jasnije, nema iritirajuceg peckanja, suzenja ociju, na pocetku sam ih nosio 15ak minuta dnevno a sada ih nosim sve vreme dok sam za kompom, malo sam na pocetku imao glavobolju koja je posle par dana prosla, naocare za citanje (+0.75) koje sam dobio pre par godina vise ne koristim, dioptrija se vratila na 0!!! Oftamolog kod kojega sam na pregledu svakih 6 meseci zbog prirode posla kojim se bavim, nije mi verovao, e njemu sam poklonio jedne naocare da razuverim nevernog Tomu, bio je jako skeptican ali sada kada se vidimo kez od uva do uva. Javi mi se na mail da te uputim na adresu gde da kupis u pola cene od cene na tv-shopu. Moj savet je da probas i da bides uporan prvih par dana, posle ces biti kao nov. Ja ih sada nosim i po par sati dnevno, kada radim, pisem citam, gledam tv, blejim po netu itd, preporuka!!!!
Na opsirnim instrukcijama. Imam ubrzan metabolizam, jedem k`o nezdrav ali uvek sam tu negde sa kilazom pa sam mislio da proteine uzimam i uz hranu ne bi li nabacio par kilograma, cisto da se popunim malo. Hvala i za sajt. Od sledeceg meseca krecem pa javljam ima li promena. Inace one savete mi nisu dali prodavci vec `guru-i`. :-) Pozdrav tebra. br>http://tinyurl.com/ch3mu7j
Naočare sa rupicama su trenažer očnih mišića i korekciju vida.
Sa uputstvom za koriščenje, koje možete ODMAH OVDE pročitati i uveriti se u njihovu delotvornost.
Naočare za prirodnu vežbu fokusa oka, smanjenje zavisnosti od dioptrijskih naočara, aktivira vašu prirodnu mogućnost da vidite jasnije, pomaže da se vid poboljša prirodno.
Koristite vreme koje provodite ispred računara, u gledanju televizijskog programa ili čitanju omiljene knjige, da nošenjem ovih naočara ojačate Vaše očne mišiće, smanjite štetnost zračenja monitora, izoštrite sliku koju gledate, smanjite stres i umor koji se gomila u Vašim očima i zaustavite proces `kvarenja` vida.
Prvih 10-tak dana nose se MAKSIMALNO 1-1,5 sat dnevno, NE u kontinuitetu već po 15-tak minuta, a nadalje maksimalno dnevno 2-3 sata, takodje iz delova po 20-tak minuta.
Ove naočare se preporučuju i osobama koje imaju odličan vid. Da bi preventivno smanjili mogućnost da im se vid pokvari, pogotovo ako dugo vremena provede u čitanju ili ispred računara.
Kako funkcionišu rupičaste naočare:
Princip rada naočara je vrlo jednostavan. Kroz rupice na prednjoj strani naočara prolazi manji i usmereniji snop svetlosti koje pada na vaše oko. Zbog manjeg intenziteta i veće usmerenosti, oko mnogo lakše uspeva da obradi `informacije` koje stižu do njega i mozgu prosledjuje kvalitetniju i jasniju predstavu onoga što trenutno gledamo. Na taj način očni mišići postepeno vraćaju svoju funkcionalnost koja je bila izgubljena ili zapostavljena zbog konstantnog nošenja dioptrijskih naočara ili sočiva. Poteškoće u fokusiranju nastaju, kada se slika stvara u oku ispred rožnjače (kratkovidost) ili iza nje (dalekovidost). Zato od svake tačke slike nastaje tzv. nejasni krug. Konvencionalna sočiva rade po principu dovođenja slike na rožnjaču, da bi se jasno videlo. Ovo rezultira sa lenjošću očnog mišića zbog čega nam je vremenom potrebna sve veća dioptrija. Dovođenjem niza rupica ispred oka smanjuje se efektivni otvor oka (od onog određenog zenicom oka na veličinu rupice ispred oka). Tako se smanjuje veličina nejasnog kruga, što objašnjava poboljšanje vida za vreme nošenja rupičastih naočara. Kontinuiranim nošenjem rupičastih naočara i vežbanjem očnih mišića dolazi da zaustavljanja procesa slabljenja vida kao i do smanjenja dioptrije koju nosite.
Rupičaste naočare su PRIRODNA ZAMENA konvencionalnim naočarima, a nose se BEZ dioptrijskih naočara.
Rupičaste naočare potiču iz drevne indijske medicine – Ayurvede. Bile su poznate američkim Indijancima i upotrebljavaju se u Nemačkoj već više od sto godina. Sve više oftalmologa širom sveta pokazuje zanimanje za rupičaste naočare, a neki od njih se slažu sa tvrdnjama da nošenje rupičastih naočara dovodi do dugotrajnog poboljšanja vida.
Poznati američki oftalmolog W.H. Bates u svom dugogodišnjem radu i istraživanju došao je do saznanja da se jasnija i izoštrenija slika dobija kada se gleda kroz mali otvor ( rupu igle, ciode,..). Saznanje je iskoristio za razvijanje tzv. bejtsovih vežbi za korekciju vida. Ove vežbe se i danas koriste za jačanje očnih mišića i smanjenje dioptrije. Rupičaste naočare su osmišljene kao način primene Bates-ovih vežbi u svakodnevnom životu na jedan konformniji i elegantniji način.
Naučna saznanja potvrdjuje i optika, nazivom pinhole camera, što u prevodu znaci otvor blende ( pin - igla, čioda,.. i hole - rupa, otvor, škripac,. ). Kamera je bez objektiva samo sa rupom, koja daje izoštrenu i jasnu sliku objekta. Ovakve pinhole kamere za video nadzor, su danas u širokoj primeni.
Rupice osiguravaju neograničenu dubinu fokusa tako da čak i kada oko ne fokusira ispravno, objekti će se pojaviti kao da su u fokusu. Važno je da one eliminišu raspršivanje svetlosti na rožnjači oka i time poboljšavaju vid.
Važno je da znate: Rupičaste naočare imaju određenih ograničenja u upotrebi i to: Usled načina na koji su izrađene naočare količina svetlosti koja dopire do oka je u znatnoj meri smanjena. Treba imati u vidu da Rupičaste naočare u bitnoj meri smanjuju periferalni vid, te ih stoga nikako ne treba koristiti kada ste u pokretu (vožnja bicikla, automobila itd..). Rupičaste naočare ne treba koristiti kao zamenu za sunčane naočare. Kao i prilikom nošenja svih drugih vrsta naočara nikada NE GLEDAJTE direktno u sunce, jer na taj način možete prouzrokovati oštećenje vida.
Samo da razjasnimo jos nesto, whey ili ti hidroizolovani protein iz surutke je i dalje samo protein i nista vise.
Cak sta vise kao takav ima i slabiju iskoriscenost od recimo albumina(protein iz jaja) koji je najbolji od svih, ali za razliku od cvrstih izvora on se puno brze apsorbuje jer nije potrebno varenje i razbijanje na amnio kiseline, vec samo na peptide,polu peptide...., da te ne zamaram jedina prednost whey-a je iskljucivo posle treninga ili kao dopuna u toku dana ukoliko se nema adekvatna kolicina proteina iz hrane.
To sto ti imas brz metabolizam i sto jedes kao sumanut, ne znaci nista, jer jedes ne pravilno i vecinom junk hranu, kada pocnes da jedes kvalitetnije, i kada budes unosio protein na svaka tri sata telo ce morati da reaguje, naravno da bi dobijao kvalitetne kile i da bi se taj protein iskoristio za pravljenje misica a ne sala, teretana je neophodna.
Znam da ti sve ovo zvuci kao kvantna fizika, ali nije tako i veoma lako ces uci u stos sa svim ovim, a posebno sa teretanom i vezbanjem, ako nista drugo onda bar zbog feeling-a koji ce posle par nedelja da bude veoma izrazen. Ja kad sam pocinjao nisam mogao da verujem kako sam se osecao posle mesec dana, tu kolicinu pozitivne energije nisam nikada imao.
Aj javi se posle mesec dana od pocetka, da cujem zapazanja
ako te cuje moja keva da je njen gulas sa makaronima `junk` hrana, naebao si u startu! :-) Jedem kuvano kao i meso, pojedem i `junk` hranu tipa pljedzu, picu s vremena na vreme ali ne tako cesto, tipa jednom u 2-3 nedelje. Trening mi ne pada tesko, imam kod kuce tegove pa vezbam kad imam vremena (obicno posle posla ako nisam previse umoran, radim po 10-12h dnevno) trenirao sam i fudbal 10 godina kao i Taekwondo. Moze se reci da jedem junk hranu na poslu, tipa burek sa jogurtom, sendvici itd, mada njih napravim pa ponesem od kuce jer nisam bas ljubitelj kioska ako me kapiras. :-) Pustam ti ja mejl ako mi bude trebala jos neka informacija i naravno, javljam se kad prodjem metar dana sa kreatinom i proteinom. br>http://tinyurl.com/ch3mu7j
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.