Da li je potrebno da dizem voltazu na grafickoj jer sam je overclockovao sa default-a na 710/1600 i tako radi normalno vec ko zna koliko duze vremena.Sad mi je palo na pamet da ce mozda imati vise snage ako joj podignem voltazu tj. bice rasterecenija-ne znam mozda gresim,ispravite me.Gledao sam u Rivi Tuner i ne mogu nigde da nadjem gde se nalazi opcija za tako nesto ako za tim u opste ima potrebe?Molim malo detaljnije objasnjenje..Pozdrav.
Voltaza i njene promjene na grafickoj kartici se ostvaruju hardverski (osim ako planiras da podizes vrijednosti PCI E slota u BIOS-u).To je nesto komplikovaniji proces i zahtijeva iskustvo (koje ja nemam) i dodatna ulaganja - za posebne rekvizite,poput olovke :) za nanosenje posebnih pasta ili tzv. mastila,kao i mjeraca/uredjaja voltaze,npr. voltmetar/multimetar.Na grafickoj kartici postoje tacke/mjesta koja omogucavaju bezbolnu provjeru ucinka volt - moda.Sto se tice efekta,nijesam siguran da je volt mod potreban da bi se performanse podigle na osjetljiviji nivo,zato sto ovaj postupak donosi i odredjene rizike.
Za 7900GTO nisam sto posto siguran, za 7900GS i GT Voltmod se radi kratkospajanjem tri tacke na masu (tri nozice naponskog regulatora) cime se napon podize za 0.05, 0.1 i 0.2 volta. Default napon 1.2V max napon 1.55V. Ovako modifikovana kartica postize za oko 70-100MHz veci clock zavisno od primerka i vece temperature za 2-10 stepeni zavisno od kulera. Skracenje veka GPU je nepredvidljivo. Dobitak u performansama nije zanemarljiv ali ako kartica slucajno crkne onda definitivno nije vredno truda.
Mozes da flashujes bios kartice n a GTX model (sto nepreporucujem), znaci negde sam citao i pisalo je koja verzija treba da se ufleshuje da radi stabilno kao GTX a GTX ima 2.1 voltazu za GPU a GTO 1.9 tj nisam siguran dali se flasom podize voltaza ako je bios od druge graficke... Ali probaj da izguglas. ja sam to inace citao na wikipediji .. evo sta tamo pise u vezi GTO http://en.wikipedia.org/wiki/GeForce_7_Series#GeForce_7900_GTO
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.