Imam gore navedenu kartu kojoj je otišao ventilator. Inače grafička je ispravno. Interesuje me da li ima da se kupi samo ventilator za tu karticu izgleda ovako http://www.dodaj.rs/f/i/13N/1fpk1rQg/fotografija0201.jpg razmak između rupa je 47mm. Nebi da kupujem neki skupi kuler pošto karta ne vredi baš mnogo. Ako neko ima neki polovan možemo da se dogovorimo.
super lepkom na hladnjak neki ventilator od cpua,ili usrafi ako moze ja sam od amd na nekim kartama i ubodi u polcu gde ima mesta za pwrfan i da vidis kako ce da hladi bolje od tog prcmoljka
sam uspeo da nabacim, ali me interesuje da li ga je bolje priključiti na matičnu ploču ili na grafičku. Stari ventilator je imao 2 žice a ovaj od s478 ima 3. Znam da ga prebacim na 2 pina, samo me interesuje da li će grafička karta i njemu da reguliše broj obrtaja kao što je radila sa starim ventilatorm?
Zakaci za maticnu,ako ima dve zice nije regulisala RPM graficka karta
pozz
:: sam uspeo da nabacim, ali me interesuje da li ga je bolje priključiti na matičnu ploču ili na grafičku. Stari ventilator je imao 2 žice a ovaj od s478 ima 3. Znam da ga prebacim na 2 pina, samo me interesuje da li će grafička karta i njemu da reguliše broj obrtaja kao što je radila sa starim ventilatorm :: :: ::
Mozes na plocu da ga prikacis, ali proveri da li konstantno vrti, jer zavisi od ploce i neke pale vent samo kada zatreba da ohladi chipset, chassis...u zavisnosti gde je prikacen. Moj predlog je da iseces taj konektor i nabudzis crvenu i crnu zicu na molex 5V isto crvenu i crnu i konstantno ce vrteti na nekom osrednjem RPM-u/tiho, ali dovoljno da ohladi tu kartu...
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
To nema nikakve veze, može i dalje da ga kontroliše sa dve žice i to verovatno i radi, samo ne možeš da očitaš rpm.
2 žice - naponska kontrola bez povratne informacije o broju obrtaja, krkne mu 6V i računa da ide na 50%, pusti mu 12V i očekuje da se ovaj vrti na 100% a šta ventilator radi sam će đavo znati, može i da stoji zaribao.
3 žice - isto naponska kontrola samo što imaš povratnu informaciju, možeš da očitaš brzinu i automatika može da odreaguje ako primeti da je motor stao, pod uslovom da je uopšte predviđeno da to uradi
4 žice - konstantno napajanje sa 12V i pulsna (PWM) kontrola sa očitavanjem brzine. Zgodno zato što možeš recimo da povežeš gomilu ventilatora na 12V sa molexa i sve ih kontrolišeš jednom žicom sa CPU headera na koji inače nije preporučljivo da priključiš više od dva, naravno ti ventilatori moraju da podržavaju pwm kontrolu.
:: :: Zakaci za maticnu,ako ima dve zice nije regulisala RPM graficka kart :: :: poz :: :: :: sam uspeo da nabacim, ali me interesuje da li ga je bolje priključiti na matičnu ploču ili na grafičku. Stari ventilator je imao 2 žice a ovaj od s478 ima 3. Znam da ga prebacim na 2 pina, samo me interesuje da li će grafička karta i njemu da reguliše broj obrtaja kao što je radila sa starim ventilatorm :: :: :: :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.