Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
Pistanje monitora
STRANA 1 OD 1
Tavarez Pistanje monitora 17.06.2007. 13:29 T4746

status: user
broj poruka: 23
Monitor je philips 107S6 , pri duzem radu na rezoluciji 1024*768*32 i refresh rate je 85Hz, pocinje da pisti , pistanje ubija u mozak.

U CEMU JE PROBLEM I KAKO GA RESITI ????????????????
M.Ilic
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MACHINE Za pocetak 17.06.2007. 13:52 #21889

broj poruka: 5710
mozda prigusnica, zavojnica ili VN trafo??? Sacekaj odgovor od servispc, vaskeva, kiki, tms...posto su oni `uigraniji`

M i G

Tavarez brbbrbbrbr 17.06.2007. 14:04 #21890

Kada smanjim refresh rate na 75 Hz , tada prestane da pisti...>ali po specifikaciji monitora on treba da radi bez problema na 1024*768*32 i 85HZ, a svi se trudimo da je osvezavanje sto vece, zar ne.
M.Ilic

MACHINE Re: brbbrbbrbr 17.06.2007. 14:52 #21893

Gotovo sigurno je VN trafo, proveri da li ti na testu visokog napona dise slika. Philips jeste OK, ali je to S-standard serija i verovatno je oslabio...dakle, sto vece osvezenje i rezolucija to je blizi horizontalnom frekv. parametru za trafo recimo kod tebe je oko 30-76KHZ na profi 22` ide do 140KHZ, meni je na 21` Sony 117Khz. Problem trafoa je da reprodukuje ono horizontalno oscilovanje blisko min. i max. granici (dakle ono oko 30KHz i oko 76Khz), sve u sredini je `mirna radna tacka/prava`

M i G

:: Kada smanjim refresh rate na 75 Hz , tada prestane da pisti...>ali po specifikaciji monitora on treba da radi bez problema na 1024*768*32 i 85HZ, a svi se trudimo da je osvezavanje sto vece, zar ne
:: M.Ili
::
vukdusan Re: Re: brbbrbbrbr 17.06.2007. 15:02 #21894

broj poruka: 800

:: Gotovo sigurno je VN trafo, proveri da li ti na testu visokog napona dise slika. Philips jeste OK, ali je to S-standard serija i verovatno je oslabio...dakle, sto vece osvezenje i rezolucija to je blizi horizontalnom frekv. parametru za trafo recimo kod tebe je oko 30-76KHZ na profi 22` ide do 140KHZ, meni je na 21` Sony 117Khz. Problem trafoa je da reprodukuje ono horizontalno oscilovanje blisko min. i max. granici (dakle ono oko 30KHz i oko 76Khz), sve u sredini je `mirna radna tacka/prava
:: M i G
:: :: Kada smanjim refresh rate na 75 Hz , tada prestane da pisti...>ali po specifikaciji monitora on treba da radi bez problema na 1024*768*32 i 85HZ, a svi se trudimo da je osvezavanje sto vece, zar ne
:: :: M.Ili
:: ::
:: ::

znaci...i onda...a zato...ahaaaa
ljuki takodje 17.06.2007. 17:29 #21899

broj poruka: 324
Neznam u cemu je problem ali se kod mene desva da monitor pisti kada je iskljucen racunar. A dok radi sve je ok 1024*768 75hz radi perfektno ali cim iskljucim racunar ja moram da ga cupam iz zida da bi mogao da spavam u sobi :) Philips 170v

MACHINE Pazi 17.06.2007. 18:59 #21905

Sve dok ga ne ugasis na dugme ili iz mreze on radi: uvek je pod naponom primarni mrezni stepen koji napaja DSP (Digital Signal Processor) koji se brine o paljenju i gasenju kada ga pobudi signal iz SVGA kabla. Za to mu je potrebna struja, samim tim i na CRT i na TFT/LCDu imas neki transformator i chopper-ski stepen koji je krivac za ovo pistanje. Bez obzira sto je vecina elektronike pogasena a sa njime i VN trafo i cevka odnosno naponsko kolo sa diodama koje osvetljava panel, porimera radi. Monitor tako moze dugo raditi u pitanju su losije komponente. Recimo Eizo je pravio extra monitore: visestepeno slagane PCB ploce, visetstruka filtriranja, odlicno hladjenje (MOS) FETova, kvalitetne kaskade, perfektne cevi, otklonski kalem, elektronski top...ali preslab VN trafo pa je 90% njih crklo tako sto je on otkazao. Naravno tako nesto naci je tesko i neisplativo osim ako neko nije razbio cevku na istom modelu pa imam trafo

M i G

:: Neznam u cemu je problem ali se kod mene desva da monitor pisti kada je iskljucen racunar. A dok radi sve je ok 1024*768 75hz radi perfektno ali cim iskljucim racunar ja moram da ga cupam iz zida da bi mogao da spavam u sobi :) Philips 170
Tavarez hm!!!!!! 18.06.2007. 11:17 #21938

Kako da uradim taj test visokog napona??????????

MACHINE Re: hm!!!!!! 18.06.2007. 12:09 #21940

Skini sa NETa imas gomilu malih programa za `dijagnostiku` monitora: NEC, Nokia monitor tester, Eizo, Wroclaw Serwis...po meni je NEC monitor tester najbolji. Ukljucis i nadjes u listi High Voltage Regulation, sa dvoklikom mozes expandirati belu povrs preko crne...gledaj da li znacajnije dise to je efekat da ne moze da dostigne napon od 20KV sa 0 za najkrace vreme pa `pumpa` losije...

M i G

:: Kako da uradim taj test visokog napona?????????
Equinoxe Re: 18.06.2007. 16:29 #21948

broj poruka: 12057

Najverovatnije VN trafo.
Tavarez Hm 18.06.2007. 18:12 #21950

Nemam pojma ,skinuo sam taj Nec program i u HIGH voltage reg. samo se smenjuje crno i belo , pri cemu kada je ekran beo , prestane da pisti a na crno pisti. Ne vidim nikakvo ocitavanje mislim na to 20KV sa 0 ,nemam to nigde u programu....

MACHINE Re: Hm 18.06.2007. 18:31 #21951

Pa eto ti odgovor, idealno gledano: 0V je crna podloga preko cele vidljive ekranske povrsi CRTa, 10-30KV je bela podloga -II- (napon `pumpanja` vakuumske cevi zavisi od modela, velicini i parametara rada). Kada je visokonaponski trafo lose dizajniran/odradjen ili je neki od izolovanih namotaja probio onda ti se javlja disanje slike jer je u nemogucnosti da je stabilizuje pri brzom prelazu sa nivoa izuzetno niskog na nivo izuzetno visokog napona. On pored samih namotaja na sebi nosi i trimere koji u tom moementu smercuju (mozda zaprljani varnicari???). Tu je i fokus (npr. dinamicki izveden preko tranzistora), H/V podesavanje...pored cevi to je nasjkuplji i najkomplikovaniji deo. Verovanto se mogu trimeri prestelovati (ili jos bolje samo oni zameniti a ne ceo VN trafo) ali za to ce ti, ako mogu uzeti, 20e a problem ce se javiti ponovo. On ovako moze raditi jos godinu dana...nadam se da si proverio kontakte SVGA i naponskog kabla sa obe strane veze...postoji jos jedan test prve sinhronizacije signala (resetke) ali rizikujes da spalis grafiku, za to ti treba neka stara PCI...

Simptomi kraja radnog veka VN trafoa su caktanje, gasenje i paljenje slike koje traje par ms, vrlo kratko pa se vidi kao bljesak, slika se prosiri i kada se stabilise napon ona se normalizuje, slicno hladnom lemu i gubitku struje/napona u tacki visokog potencijala. Nemoj se uplasiti ako ti u jednom momentu jako zapisti i izvarnici iz monitora, jer se neretko desava da potpuno probije i napravi pravi spektakl. Samo ga izvuci iz struje, to traje kratko i vrlo retko se moze nesto zapaliti jer je pertinex nesagoriv a ovo je samo impulsni odgovor.

P.S. Prvi put sam ti pogresno preneo za dvoklik u NECu je to desni klik (expand area).

M i G

:: Nemam pojma ,skinuo sam taj Nec program i u HIGH voltage reg. samo se smenjuje crno i belo , pri cemu kada je ekran beo , prestane da pisti a na crno pisti. Ne vidim nikakvo ocitavanje mislim na to 20KV sa 0 ,nemam to nigde u programu...
Tavarez ali 18.06.2007. 19:00 #21955

Pistanje nije konstantno , cas pisti cas stane, zato nisam siguran da je VN trafo, jer mi je jedan serviser rekao da imam sigurno vlage u sobi i da zbog toga pisti, a i da mogu zvucnici da mu smetaju sto ja ne bi rekao ...
Hvala za odgovore .....
koliko kosta zamena VN trafoa?????

MACHINE Re: ali 18.06.2007. 20:10 #21965

Ma kakva vlaga i kakvi zvucnici!!! Koji serviser ti je to rekao??? Pa on cas pisti cas ne jer se u 1s spusti na 0V i podigne na 20KV i tako ciklicno, dakle on pisti samo onda kada je na 0V ili na 20KV a to traje kratko. Ukluci u testu samo belu podlogu i samo crnu pa osluskuj...imas to u testovima za boje samo poiskljucuj sve RGB komponente za belu ili ukljuci sve za crnu...VN trafo ces jako tesko naci a za polovan ce ti uzeti i vise od 50e, to je neisplativo cak i kada skroz crkne, guraj dok radi na 75Hz ako te nervira zvuk u 85Hz ili spusti malo rezoluciju (800x600@85Hz)

M i G

:: Pistanje nije konstantno , cas pisti cas stane, zato nisam siguran da je VN trafo, jer mi je jedan serviser rekao da imam sigurno vlage u sobi i da zbog toga pisti, a i da mogu zvucnici da mu smetaju sto ja ne bi rekao ..
:: Hvala za odgovore ....
:: koliko kosta zamena VN trafoa????
Milance74 Re: Pistanje monitora 21.06.2007. 11:16 #22140

broj poruka: 51

:: Monitor je philips 107S6 , pri duzem radu na rezoluciji 1024*768*32 i refresh rate je 85Hz, pocinje da pisti , pistanje ubija u mozak.
:: U CEMU JE PROBLEM I KAKO GA RESITI ???????????????
:: M.Ili

Jel si ti Miroslav Ilic?
Tavarez Pametni 24.06.2007. 19:12 #22401

Ne pise se` Jel si ti`
nego je si li ti Milance Radosavljevic???????
Cobane
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs