Cao svima. Nov sam na forumu i hteo bih prvo da se zahvalim svima na dobrim i korisnim informacijama koje se ovde mogu naci. Ja sam opusteni gejmer tj. postoji par igrica koje igram i to je u sustini to. Uglavnom su to hack `n` slash rpg-ovi + neke potezne strategije npr: Titan Quest, LOL, Kings Bounty, Heroes 5,6. Da li neko zna zasto mi se u pojedinim trenucima kada treba da se renderuje dosta environment-a dolazi do znacajnog smanjenja fps-a pogotovu u Titan Questu i Heroes 5 i 6. Moja sumnja je da moj C2Duo e7400@3.3 predstavlja neki bottleneck za Gainward GTX460 (mada ove igrice ne bi trebale biti previse graficki zahtevne). Da li je neko upucen u ovo i da li moze da mi da neko logicno objasnjenje?
Sam sebi si dao odgovor. Za tu grafiku treba procesor Intel novijeg datuma (Sandy bridge) ili AMD Phenom x4. Ja sam prodao GTX460 grafiku jer mi je kocila na Intel Q6600, tj. imao sam LGU.
Intel i5 2500k, Noctua NH-D14, Asus Maximus IV Gene - Z, MSI Cyclone 6850 Power Edition, 4x2Gb Hyper X 1600mhz Genesis (gray), HDD WD 640 gb, Samsung F3 1tb, Seasonic S12D 850w
:: Cao svima :: Nov sam na forumu i hteo bih prvo da se zahvalim svima na dobrim i korisnim informacijama koje se ovde mogu naci :: Ja sam opusteni gejmer tj. postoji par igrica koje igram i to je u sustini to. Uglavnom su to hack `n` slash rpg-ovi + neke potezne strategije npr: Titan Quest, LOL, Kings Bounty, Heroes 5,6. Da li neko zna zasto mi se u pojedinim trenucima kada treba da se renderuje dosta environment-a dolazi do znacajnog smanjenja fps-a pogotovu u Titan Questu i Heroes 5 i 6. Moja sumnja je da moj C2Duo e7400@3.3 predstavlja neki bottleneck za Gainward GTX460 (mada ove igrice ne bi trebale biti previse graficki zahtevne). Da li je neko upucen u ovo i da li moze da mi da neko logicno objasnjenje :: :: Pozdrav ::
Kako mislis kocila ti na Q6600??Jel to bi onaj Quad??Meni siba na Core 2 Duo e7200 2.53 ghz i nikakvih problema.....Probaj sa driverima da ispravis to....Meni je odradilo posao kada sam imao cimanja....Inace sam uzeo reparisanu gtx 460 upola cene i siba kao luda...Mislim da je to tebi do drivera..sad.........
LGU zavisi od više faktora, generalno su nVidia drajveri loše optimizovani za starije čipsetove.
Ja sam ranije na staroj mogao da izazovem LGU jednostavnim isključivanjem HT.
Imao sam core i5-650 (dual core sa HT). Dosta igrica je davalo mnogo lošije rezultate na GTX460 sa isključenim HT (pri tome je sve bilo isto, takt procesora, drajveri, ...)
HT ne daje toliko poboljšanje u performansama, tako da je jedino objašnjenje bila optimizacija u drajverima za 4 thread-a.
Ne znam da li su to u novije vreme ispravili, sa novijim QC nije pravilo probleme.
@lammy Samo polako, fenomen su nazvali LGU(Low Gpu Usage), koliko je to tacno pitanje je, u glavnom problem je bio masovne prirode. Na netu skoro na svakom forumu ista prica sa istom kartom. Drajverima nije nista reseno. Jedino se zna da sa SB-om i sa Phenomima X4 je radila karta kako treba. Probao sam sve sto je bilo u mojoj moci da to radi kako treba. Dane i noci sam proveo pokusavajuci da je osposobim i na kraju sam je prodao. Koliko vidim lek je i dalje u novijem procesoru ili prodaji karte. Ovde na berzi nas nekolicine je bilo sa identicnim problemom, takodje na Bencmarku.
Intel i5 2500k, Noctua NH-D14, Asus Maximus IV Gene - Z, MSI Cyclone 6850 Power Edition, 4x2Gb Hyper X 1600mhz Genesis (gray), HDD WD 640 gb, Samsung F3 1tb, Seasonic S12D 850w
:: :: Kako mislis kocila ti na Q6600??Jel to bi onaj Quad??Meni siba na Core 2 Duo e7200 2.53 ghz i nikakvih problema.....Probaj sa driverima da ispravis to....Meni je odradilo posao kada sam imao cimanja....Inace sam uzeo reparisanu gtx 460 upola cene i siba kao luda...Mislim da je to tebi do drivera..sad........ :: :: ::
Ok, malo sam guglao i koliko sam primetio problem sa ovom karticom je totalno random prirode. Neki se zale na driver dok se neki zale na konfiguraciju. Takodje, dosta njih kritikuje i samo programiranje u pojedinim igricama. Jasno mi je da bi graficka kartica novijeg datuma radila bolje sa procesorom novijeg datuma (sto je ocigledno :) ) ali je moje pitanje vise bilo orijentisano ka samom nacinu obrade slike u igrama i da li sa stanista performansi moj procesor predstavlja bottleneck za moju graficku kartu. S`obzirom na to da ne mogu da se razbacujem parama, ne bih da pazarim nesto sto mi ne treba i sto mi nece dati nekog znacajnijeg pomaka u performansama. Zato sam i kupio SSD :).
Mislim da to niko sa sigurnoscu ne moze da ti kaze. Pojedini clanovi foruma tvrde da nVidia ima toliko superiornu arhitekturu da ce raditi na max cak i sa Celeron procesorom na 1.5GHz... Salu na stranu...
Ja sam ranije imao C2D E7300 klokovan na 3.8GHz sa grafickom Radeon 5850, i recimo Skyrim je redio ok na High podesavanjima, zatim sam presao na i5 2500K sa istom grafickom i subjektivan utisak je da Skyrim radi primetno fluidnije. 3D Markovi takodje daju dosta bolji rezultat, a recimo svako bi rekao da je taj Dual Core dovoljan za tog Radeona.
Mozda su drajveri, mozda LGU, mozda neki update za Win zeza, mozda si krekovao igre pa one zezaju,...
@zeljalp Filozofija pocinje tamo gde znanje prestaje, pa se onda lupa, te drajveri, te igra ne valja...itd. Tvoj procesor ima da radi savrseno sa 6850, koja je u istoj klasi sa GTX460. Ili menjaj kartu, ili menjaj procesor.
Eh da, stari dobri amd :). Imao 3870x2 pre ovog cuda. Radila je kao sat. Hvala za savet, to mi je dosta jeftinija solucija nego da menjam ceo chipset. Prodam ovo cudo koje je jos pod garancijom i doplatim jos 50-ak za 6850. Hmm novo sunce je svanulo :D.
Ok ok..samo sam rekao da meni radi ok za sada..malo je.. na Battlefield-u ali ono..radi posao...A sta mislite za koliko mogu da prodam ovaj moj CPU i da dodam za neki Quad kesa..Kao sto rekoh imam Core 2 Duo E7200 2.53 ghz..mada opusteno mi radi na 3.16 Ghz bez ikakvih dodatnih cimanja oko napona i tako toga...
Hehe, hvala ali ne bih da preko foruma obavljamo trgovinu :). Oglasicu na oglasima pa je tamo moze naci onaj koga zanima. Uzgred, kao sto si mogao da zakljucis iz prethodnog posta, nemam zelju da predjem na slabiju grafiku.
:: @mixer9 :: :: Hehe, hvala ali ne bih da preko foruma obavljamo trgovinu :). Oglasicu na oglasima pa je tamo moze naci onaj koga zanima. Uzgred, kao sto si mogao da zakljucis iz prethodnog posta, nemam zelju da predjem na slabiju grafiku :: :: C2D E7400 @ 3.3Ghz + CoolerMaster 212, Gainward gtx460 1gb, 2x2Gb Kingston DDR2 1066mhz, Gigabyte ep43-ds3, intel ssd 330 60gb, WD Caviar Black 640gb, WD Caviar Blue 320 Gb, Chiftec PSU + Cheiftec Kucist :: ::
...ili neka ne menja nista. Reinstal Windowsa + najnoviji nVidia drajveri i ako zeza i dalje, neka igra neke druge igirce. Kada dodje vreme za zamenu, uzme sve novo i gotovo.
:: @zeljal :: Filozofija pocinje tamo gde znanje prestaje, pa se onda lupa, te drajveri, te igra ne valja...itd. :: Tvoj procesor ima da radi savrseno sa 6850, koja je u istoj klasi sa GTX460 :: Ili menjaj kartu, ili menjaj procesor :: :: :: Intel i5 2500k, Noctua NH-D14, Asus Maximus IV Gene - Z, MSI Cyclone 6850 Power Edition, 4x2Gb Hyper X 1600mhz Genesis (gray), HDD WD 640 gb, Samsung F3 1tb, Seasonic S12D 850w :: :: :: Ok hvala svima na savetim :: :: :: :: C2D E7400 @ 3.3Ghz + CoolerMaster 212, Gainward gtx460 1gb, 2x2Gb Kingston DDR2 1066mhz, Gigabyte ep43-ds3, intel ssd 330 60gb, WD Caviar Black 640gb, WD Caviar Blue 320 Gb, Chiftec PSU + Cheiftec Kucist :: :: :: ::
Novo Sunce je svanulo? Jadni covece. Niti Sunce svanjava, niti je
14.08.2012. 17:13
status: user broj poruka: 10999
tebi ista svanulo (jutro svice a Sunce se radja, izlazi ili zalazi). Ta prica o CPU botlneku je pusta izmisljotina. Narocito kada je vezana za neku odredjenu kartu. Karta ce da bude efikasna onoliko koliko moze, u datim uslovima, a usporenje koje si ti doziveo iskusili su maltene svi igraci, zavisno od igre, visine graf. kvaliteta (rezolucije itd.), a NEZAVISNO od tipa karte (forumi su prepuni onih koji imaju karte 79xx ili 680, sa najnovijim procesorima a zale se na ovo na sta se zalis ti)...
Hvala ti sto si me svojom mudroscu oko svanjavanja i izlaska prosvetlio sta da radim. Nije mi jasno zasto si oupste trosio reci samo da bi me mracio o mojoj jadnosti a da pritom sam ne kazes nista pametno ... Pure wisdom: `Ta prica o CPU botlneku je pusta izmisljotina. Narocito kada je vezana za neku odredjenu kartu` Uostalom ja se ne zalim samo pitam ljude za savet (mozes da pretpostavis da je tvoj poprilicno beskoristan ...).
Izgleda da te je pouka potpuno promasila. Verovatno je bila...
15.08.2012. 10:47
previse ``sofisticirano`` srocena. Da bih ti pojasnio (i tako ti pomogao), navescu taksativno zakljucke koje je trebalo izvuci iz mog izlaganja:
1. Srpski jezik ne poznaje ``svanjivanje/svanjavanje Sunca``. Sunce se ili ``radja`` ili ``umire``, izlazi ili zalazi. Samo jutro moze da svane. To ti je sto se opsteg obrazovanja tice.
2. Problem koji si opisao NIJE posledica nedovoljne snage tvoga CPU-a. To je procesor koji MOZE da zadovolji sve potrebe koje savremene igre pred njega stavljaju. Iz toga sledi da nesto drugo prouzrokuje opisani problem (ako je to uopste problem, s obzirom na cinjenicu da nijedan CPU nije SVEMOGUC niti je svemoguca ijedna karta, odnosno kombinacija CPU/GPU)... Naravno, brzi procesor ce dati veci ``boost`` grafickoj karti (grafickom podsistemu), no to je vec druga prica. Moj savet je: svakako razmisljaj o kupovini 4-jezgrenog procesora, a ne o kupovini druge graf. karte (koliko znam, veoma su pojeftinili Core2Quad-ovi serije 9xxx). Ako nista drugo, imaces visi PROSECNI fps i brze ces obavljati rad sa audio-video materijalom (kad-tad ce ti zatrebati ``prebacivanje`` jednog multimedia formata u drugi, kompresovanje/ripovanje DVD-a ili BluRay-a, intervencije na fotografijama itd.)...
Ja u naslovu teme nisam stavio `Srpski jezik i gramatika` a sve mi lici da si ti upravo raspolozen za takvu raspravu. Ne mogu da odobravam misljenje coveka ciji je cilj da provocira (tj. da leci svoj ocigledan kompleks). 1. Uzgred, nas jezik ne poznaje pisanje reci u sred recenice velikim slovima osim ako nije skracenica u pitanju (NIJE, MOGUC, PROSECNI). Ne postoji BluRay vec Blu - ray. Doduse, mozda si ti samo usamljen pa zelis da skrenes paznju na sebe i svoje MISLJENJE :D.
2. Sto se tice tvog misljenja mogu ti reci da si prilicno kontradiktoran: `To je procesor koji MOZE da zadovolji sve potrebe koje savremene igre pred njega stavljaju`, a onda `Naravno, brzi procesor ce dati veci ``boost`` grafickoj karti (grafickom podsistemu), no to je vec druga prica`. Koja druga prica? To ti je jedina prica koja se provlacila kroz ovu temu (osim naravno pojedine ponude za kupovinu i spam-ova). I konacno na kraju nesto sto je vec napisano od strane korisnika gliga79 ...
3. Hvala puno. Bez tebe mi sunce ne bi umrlo :D. Kako cudno zvuci: Umrlo sunce :D
Ni najmanje nisam kontradiktoran. Bolji (brzi, sa vise jezgara i cache-a)
15.08.2012. 12:40
procesor, znacio bi pozitivan pomak u kvalitetu tvog kompjutera. Medjutim, problem koji si opisao (povremeni pad fps-a) time ne bi bio resen (u zavisnosti od zahtevnosti aplikacije - igre ili programa za 3D-rendering...) on bi i dalje mogao da se pojavljuje.
I opet gresis u jeziku (``nas jezik ne poznaje...``). Ovde se radilo o NAGLASAVANJU odredjene reci ili izraza. Nisi vican pisanoj formi komunikacije putem Interneta...
Da, Sunce umire. I doslovno (trosi se sagorevanjem postojece a nenadoknadive kolicine vodonika) i figurativno (u poeziji, na svim svetskim jezicima postoji izraz ``umiranje Sunca``).
Al` da si ti meni ziv i zdrav - druzeci se sa mnom, nesto ces nauciti (nesto vec i jesi, treba samo malo vremena da to odstoji, da se slegne)... A za dzabaka...
Ovoga puta moram reci da se slazem sa tortom,ali apsolutno :)
15.08.2012. 12:52
status: user broj poruka: 6876
Zeljo,tebi bilo najbolji neki upgrade,msm na cpu naravno. Uzmesh neki phenom x4(ima 945 za 9400 dinara)neka ploca 9xx chipset,8gb ddr3 rama imash za 4k,a taj CoolerMaster 212 pasuje i am3 odnosno,moze na taj phenom.
Eto,to je neko moje misljenje.
Partizan se voli,za druge se navija,rece jednom Dusko Radovic
Mala rekapitulacija da ne ode tema na nečije babe poštenje ili ko zna gde.
Pošto smo utvrdili da taj procesor ne može istovremeno da pokrije i saradnju sa GTX460 i procesorske potrebe pojedinih igara imaš dve opcije:
1. Zameniš procesor, što bi generalno bio dobar potez i za neke druge primene osim igara, tu se postavlja pitanje imaš li ti te druge primene u planu al dobro, recimo da imaš. Tu sad dolazimo do mravojedove rupe u vidu toga što 775 quadovi i dalje koštaju ko Pere kajgana, ovako polovni i često izraubovani. A da bi prešao na noviju platformu moraš da promeniš i ploču i memoriju što opet možda ne bi bilo loše u krupnom planu ali je dodatni izdatak.
2. Dogovoriš se s nekim zelenoljupcem i zameniš tu kartu za 6850 koja je jednako jaka a radila bi savršeno s tim procesorom, provereno i dokazano.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.