I dalje mi nije jasno zasto ne naprave bolje provetravanje... Tj. zasto i dalje vrte vazduh iz kucista umesto da dodaju jedno rebrasto crevo koje ce biti nakaceno za stranicu kucista uz pristojnu mrezicu to ce u svakom slucaju obezbediti bolje provetravanje i bar nekoliko stepeni hladniji vazduh preko rebara hladnjaka...
Sve to bi uz malo maste moglo da se odradi i sa nekim cincilatorom od 230MM koji gura vazduh kroz to crevo...
Kao sto mi nikad nece biti jasno zasto i dalje forsiraju tu odvratnu orjentaciju graficke kartice na ploci umesto da bude orjentisana na gore onda je i dalje orjentisna na dole pa se sva toplota vraca na stampanu plocu... pogotovu na jeftinijim kericama koje nemaju dobra hladjenja...
1. Zato što neka kućišta ni nemaju rupe na bočnoj strani a neka ih imaju na totalno levim pozicijama. Proizvođačima je na prvom mestu kompatibilnost, ne mogu oni da prave karte koje će da rade samo negde i smanje ciljnu grupu kupaca.
2. Kad bi stavili rebrasto crevo dovoljno velikog prečnika za tu rabotu ne bi imao mesta da ga isavijaš za one `leve pozicije` i pravilo bi problema za multigpu.
3. Ako imaš `push` sistem, što je crevo duže i savijenije to više protoka gubiš na turbulenciji, ubija svrhu tog dva stepena hladnijeg vazduha. Trebalo bi ti još jedno crevo na drugom kraju sa ventilatorom na izvlačenje da spasiš stvar a to bi tek bilo nezgodno, i prilično smešno.
4. Nije problem uzimanje vazduha iz kućišta već izbacivanje toplog u isti. Bloweri izbacuju van kućišta međutim bučni su i neefikasni. Ako te brine dugovečnost kartice opet su bolji hladnjaci koji rasejavaju od full-cover blowera koji hlade samo memoriju i naponsku a naprave džep mrtvog vazduha ispod hladnjaka tako da je temperatura pcb-a dosta viša nego kod ovih drugih i onda posle par godina hladni lemovi, kurci-palci.
:: I dalje mi nije jasno zasto ne naprave bolje provetravanje.. :: Tj. zasto i dalje vrte vazduh iz kucista umesto da dodaju jedno rebrasto crevo koje ce biti nakaceno za stranicu kucista uz pristojnu mrezicu to ce u svakom slucaju obezbediti bolje provetravanje i bar nekoliko stepeni hladniji vazduh preko rebara hladnjaka.. :: :: Sve to bi uz malo maste moglo da se odradi i sa nekim cincilatorom od 230MM koji gura vazduh kroz to crevo.. :: :: Kao sto mi nikad nece biti jasno zasto i dalje forsiraju tu odvratnu orjentaciju graficke kartice na ploci umesto da bude orjentisana na gore onda je i dalje orjentisna na dole pa se sva toplota vraca na stampanu plocu... pogotovu na jeftinijim kericama koje nemaju dobra hladjenja.. :: :: Tomato Republic Of Serbia !!! :: ::
pa napravi ga ti, usput zaradis neki `dinar` :P eno ljudi napravise jednostavan a savrsen hladnjak za cpu, verovatno ce i za gpu
:: I dalje mi nije jasno zasto ne naprave bolje provetravanje.. :: Tj. zasto i dalje vrte vazduh iz kucista umesto da dodaju jedno rebrasto crevo koje ce biti nakaceno za stranicu kucista uz pristojnu mrezicu to ce u svakom slucaju obezbediti bolje provetravanje i bar nekoliko stepeni hladniji vazduh preko rebara hladnjaka.. :: :: Sve to bi uz malo maste moglo da se odradi i sa nekim cincilatorom od 230MM koji gura vazduh kroz to crevo.. :: :: :: ::
Nije lose Abnerovo zapazanje. Ne znam da li ste naisli na ovo
07.08.2012. 14:25
status: user broj poruka: 10999
sto cu vam opricati, ali verujem da vam nije promaklo, nego ste, more bit`, zaboraveli. Bese to 2005-6-e, kada se u nasijem prodavaonama mogla kupiti ventilatorska izduvaljka na PCI podnozju (slotu). Ventilator je bio zatvoren u plasticno kuciste koje se nastavljalo na savitljivu cev ciji se otvoreni kraj, po zelji ``montera`` usmeravao na tacku koju je valjalo hladiti (memorija, HDD, NB itd.)...
Re: Nije lose Abnerovo zapazanje. Ne znam da li ste naisli na ovo
07.08.2012. 15:05
status: user broj poruka: 1872
Sećam se toga, kako je radilo tako je i prošlo.
Ima i dalje da se nabavi onih kulerčića šti idu na pci slot ispod kartice i izbacuju vazduh napolje, to već pije vode ako ti kartica ima kuler rasejavač i imaš prostora za to.
:: sto cu vam opricati, ali verujem da vam nije promaklo, nego ste, more bit`, zaboraveli :: Bese to 2005-6-e, kada se u nasijem prodavaonama mogla kupiti ventilatorska izduvaljka na PCI podnozju (slotu). Ventilator je bio zatvoren u plasticno kuciste koje se nastavljalo na savitljivu cev ciji se otvoreni kraj, po zelji ``montera`` usmeravao na tacku koju je valjalo hladiti (memorija, HDD, NB itd.).. :: :: ::
Re: Nije lose Abnerovo zapazanje. Ne znam da li ste naisli na ovo
07.08.2012. 15:23
status: user broj poruka: 4879
Ja reko sad ce i on reci kako mu je zalemljen Omicron turbo motor u levoj ruci... br>http://tinyurl.com/ch3mu7j
:: sto cu vam opricati, ali verujem da vam nije promaklo, nego ste, more bit`, zaboraveli :: Bese to 2005-6-e, kada se u nasijem prodavaonama mogla kupiti ventilatorska izduvaljka na PCI podnozju (slotu). Ventilator je bio zatvoren u plasticno kuciste koje se nastavljalo na savitljivu cev ciji se otvoreni kraj, po zelji ``montera`` usmeravao na tacku koju je valjalo hladiti (memorija, HDD, NB itd.).. :: :: ::
Re: Re: Nije lose Abnerovo zapazanje. Ne znam da li ste naisli na ovo
07.08.2012. 15:33
status: user broj poruka: 7769
Pa to je jos gore sranje od onoga sto sam ja naveo...
Prvenstveno zato sto ga stavljas ispod grafike a kao sto znamo toplota ide gore a ne dole... a ondak i to sto se vazdusna struja necka da li da ide ka grafici ili ka bloower-u...
Taj mali djokica bi bio efikasan kad bi ubacivao svez vazduh direktno u cincilator na grafickoj...
Inace nisam siguran da se javlja turbulencija kad je crevo sabijeno, ali se u svakom slucaju desava to da se stvara veci vazdusni pritisak na konkavnom delu zakrivljene cevi...
Sem toga rebrasta cev dozvoljava vecu fleksibilnost tako da je mozes postaviti i na prednju stranu kucista i tako dobijes skoro idelana vazdusni tunel cija se efikasnost nikako ne moze meriti sa ubogim cincilatorima koji vrte unutrasnji vazduh iz kucista u rebra i gde se dve vazdusne struje sa dva rebra mesaju u malom prostoru izmedju njih...
Ovo je bilo apropo turbulencije... koju si naveo kao negativnu stranu zakrivljene cevi... a u kojoj bi tecenje vazduha bilo daleko mirnije nego kad ga duvas direktno na rebarca hladnjaka pri cemu su krilca cincilatora tik iznad hladnjaka... jos jedna mana je ta sto se bar deo tog vazduha nadje u slepoj ulici kad udari u plocu pa se delimicno vraca nazad...
No nema veze sad ce da krenu masovno sa LS Drive-om...
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: Sećam se toga, kako je radilo tako je i prošlo :: :: Ima i dalje da se nabavi onih kulerčića šti idu na pci slot ispod kartice i izbacuju vazduh napolje, to već pije vode ako ti kartica ima kuler rasejavač i imaš prostora za to :: :: :: sto cu vam opricati, ali verujem da vam nije promaklo, nego ste, more bit`, zaboraveli :: :: Bese to 2005-6-e, kada se u nasijem prodavaonama mogla kupiti ventilatorska izduvaljka na PCI podnozju (slotu). Ventilator je bio zatvoren u plasticno kuciste koje se nastavljalo na savitljivu cev ciji se otvoreni kraj, po zelji ``montera`` usmeravao na tacku koju je valjalo hladiti (memorija, HDD, NB itd.).. :: :: :: :: :: ::
:: Pa to je jos gore sranje od onoga sto sam ja naveo.. :: :: Prvenstveno zato sto ga stavljas ispod grafike a kao sto znamo toplota ide gore a ne dole... a ondak i to sto se vazdusna struja necka da li da ide ka grafici ili ka bloower-u.. :: :: Taj mali djokica bi bio efikasan kad bi ubacivao svez vazduh direktno u cincilator na grafickoj.. :: :: Inace nisam siguran da se javlja turbulencija kad je crevo sabijeno, ali se u svakom slucaju desava to da se stvara veci vazdusni pritisak na konkavnom delu zakrivljene cevi.. :: :: Sem toga rebrasta cev dozvoljava vecu fleksibilnost tako da je mozes postaviti i na prednju stranu kucista i tako dobijes skoro idelana vazdusni tunel cija se efikasnost nikako ne moze meriti sa ubogim cincilatorima koji vrte unutrasnji vazduh iz kucista u rebra i gde se dve vazdusne struje sa dva rebra mesaju u malom prostoru izmedju njih.. :: :: Ovo je bilo apropo turbulencije... koju si naveo kao negativnu stranu zakrivljene cevi... a u kojoj bi tecenje vazduha bilo daleko mirnije nego kad ga duvas direktno na rebarca hladnjaka pri cemu su krilca cincilatora tik iznad hladnjaka... jos jedna mana je ta sto se bar deo tog vazduha nadje u slepoj ulici kad udari u plocu pa se delimicno vraca nazad.. :: :: No nema veze sad ce da krenu masovno sa LS Drive-om... :: :: Tomato Republic Of Serbia !!! :: :: :: Sećam se toga, kako je radilo tako je i prošlo :: :: :: :: Ima i dalje da se nabavi onih kulerčića šti idu na pci slot ispod kartice i izbacuju vazduh napolje, to već pije vode ako ti kartica ima kuler rasejavač i imaš prostora za to :: :: :: :: :: sto cu vam opricati, ali verujem da vam nije promaklo, nego ste, more bit`, zaboraveli :: :: :: Bese to 2005-6-e, kada se u nasijem prodavaonama mogla kupiti ventilatorska izduvaljka na PCI podnozju (slotu). Ventilator je bio zatvoren u plasticno kuciste koje se nastavljalo na savitljivu cev ciji se otvoreni kraj, po zelji ``montera`` usmeravao na tacku koju je valjalo hladiti (memorija, HDD, NB itd.).. :: :: :: :: :: :: :: :: ::
Re: Re: Re: Nije lose Abnerovo zapazanje. Ne znam da li ste naisli na ovo
07.08.2012. 16:58
status: user broj poruka: 1872
Zavisi kako ga izvedu, ima ih i sto ubacuju, ima onih što uzimaju jedan slot i vuku na dole pa na stranu i to moze da uzima nesto protoka grafici a ima i onih koji uzimaju vise slotova i vuku direktno napolje. Topao vazduh naravno ide na gore ali ne tako agresivno kao što se misli, ne kao da žuri u pekaru već onako kao u vojsku da ide. U svakom slucaju, ove zvrčke vise pomazu nego sto smetaju, mogu da skinu 5-10 stepeni što sam ja video, a može i lako da se napravi i u kucnoj radinosti ako se povade stitnici sa slotova i samo uveze jedna osmica na proreze za kartice pozadi da izvlaci. Garantujem poboljsanje ako je grafička s otvorenim kulerom u pitanju a kuciste siromasno provetreno.
Male su zablude u narodu kad je aerodinamika prinudnog strujanja u pitanju, tehnički, lakše ćeš u svakodnevnom životu da nađeš vrh ribu na yu-gi-oh simpozijumu nego strujanje koje nije turbulentno. E sad, ima razne turbulencije, ona oko rebara kulera je čak korisna ali kad imaš creva statički pritisak ti ostaje ali dinamički opada ako je crevo mnogo izuvijano pa gubiš deo protoka. Svejedno, s tim crevima bi malo ko bio blesav da se bakće, trebalo bi ti bar od dva cola što je malo kabasto, ako spajaš napred treba ti dugačko, ako spajaš na stranu kuda ćeš s viškom, jedino da ti daju par metara pa da seckaš sam što bi bilo praktično kao podrum pića u Teheranu.
Taj efekat `vraćanja vazduha` je jako mali, nije vazduh ping pong loptica i trebao bi ti ventilator sa dva ili najviše tri peraja da bi imao nekog primetnog uticaja. Kompjuterski ventilatori srećom imaju znatno više, oni što idu na cpu ili grafiku baš zbog turbulencije oko rebara, da dobiju veći statički pritisak.
:: Pa to je jos gore sranje od onoga sto sam ja naveo.. :: :: Prvenstveno zato sto ga stavljas ispod grafike a kao sto znamo toplota ide gore a ne dole... a ondak i to sto se vazdusna struja necka da li da ide ka grafici ili ka bloower-u.. :: :: Taj mali djokica bi bio efikasan kad bi ubacivao svez vazduh direktno u cincilator na grafickoj.. :: :: Inace nisam siguran da se javlja turbulencija kad je crevo sabijeno, ali se u svakom slucaju desava to da se stvara veci vazdusni pritisak na konkavnom delu zakrivljene cevi.. :: :: Sem toga rebrasta cev dozvoljava vecu fleksibilnost tako da je mozes postaviti i na prednju stranu kucista i tako dobijes skoro idelana vazdusni tunel cija se efikasnost nikako ne moze meriti sa ubogim cincilatorima koji vrte unutrasnji vazduh iz kucista u rebra i gde se dve vazdusne struje sa dva rebra mesaju u malom prostoru izmedju njih.. :: :: Ovo je bilo apropo turbulencije... koju si naveo kao negativnu stranu zakrivljene cevi... a u kojoj bi tecenje vazduha bilo daleko mirnije nego kad ga duvas direktno na rebarca hladnjaka pri cemu su krilca cincilatora tik iznad hladnjaka... jos jedna mana je ta sto se bar deo tog vazduha nadje u slepoj ulici kad udari u plocu pa se delimicno vraca nazad.. :: :: No nema veze sad ce da krenu masovno sa LS Drive-om... :: :: Tomato Republic Of Serbia !!! :: :: :: Sećam se toga, kako je radilo tako je i prošlo :: :: :: :: Ima i dalje da se nabavi onih kulerčića šti idu na pci slot ispod kartice i izbacuju vazduh napolje, to već pije vode ako ti kartica ima kuler rasejavač i imaš prostora za to :: :: :: :: :: sto cu vam opricati, ali verujem da vam nije promaklo, nego ste, more bit`, zaboraveli :: :: :: Bese to 2005-6-e, kada se u nasijem prodavaonama mogla kupiti ventilatorska izduvaljka na PCI podnozju (slotu). Ventilator je bio zatvoren u plasticno kuciste koje se nastavljalo na savitljivu cev ciji se otvoreni kraj, po zelji ``montera`` usmeravao na tacku koju je valjalo hladiti (memorija, HDD, NB itd.).. :: :: :: :: :: :: :: :: ::
Re: Re: Re: Re: Nije lose Abnerovo zapazanje. Ne znam da li ste naisli na ovo
08.08.2012. 02:56
status: user broj poruka: 7769
@imarkovic Ovi nije ni nalik onome sto sam opisao... Ovde je samo odvojeno napajanje od ostatka racunara...
Nema nista od usmerenog strujanja vazduha cije se tecenje kroz cev formira i nema one mrtve povrsine koja se obicno nalazi tamo gde je elektromotor samog cincilatora... pri cemu sam lepo napomenuo da bi cincilator mogao biti na pocetku cevi a ne na samoj kartici...
Pogledaj recimo polozaj cincilatora na ovoj grafickoj poredjani su po meni ok ali ne znam orjentaciju jer ako duvaju u graficku onda zagrejani vazduh udara u slot sto moze biti dobro kao ono tela se na toploti sire pa se kao ostvaruje bolji kontakt pinova sa GPU sa pinovima u PCIe slotu (totalno bez veze) a onda se taj vazduh posto ne moze da ide gore zadrzava tu negde i polako vrti u krug i to u samom kucistu...
Po meni bi ovo bio bas dobar polozaj da su ventilarori poredjani na kontra kraju graficke tamo gde stoje HDD-ovi i da su rebra haldnjaka orjentisana tako da vazduh izlazi iz grafike i kucista kroz proreze ispod konetora za monitore...
Ono Raicevo kartonsko resenje sa dva cincilatora je prilicno dobro jedan duva drugi izbacuje vazduh iz tunela... ako nista drugo pokazao je odredjenu dozu inventivnosti i entuzijazma...
Re: Re: Re: Re: Re: Nije lose Abnerovo zapazanje. Ne znam da li ste naisli na ovo
08.08.2012. 07:29
status: user broj poruka: 19012
ovo je po meni dobro resenje ali samo za graficke sa turbinom.. dakle neka vrsta turbine slicna onoj koju su dizajnirali za cpu.
:: @imarkovi :: Ovi nije ni nalik onome sto sam opisao.. :: Ovde je samo odvojeno napajanje od ostatka racunara.. :: :: Nema nista od usmerenog strujanja vazduha cije se tecenje kroz cev formira i nema one mrtve povrsine koja se obicno nalazi tamo gde je elektromotor samog cincilatora... pri cemu sam lepo napomenuo da bi cincilator mogao biti na pocetku cevi a ne na samoj kartici.. :: :: Pogledaj recimo polozaj cincilatora na ovoj grafickoj poredjani su po meni ok ali ne znam orjentaciju jer ako duvaju u graficku onda zagrejani vazduh udara u slot sto moze biti dobro kao ono tela se na toploti sire pa se kao ostvaruje bolji kontakt pinova sa GPU sa pinovima u PCIe slotu (totalno bez veze) a onda se taj vazduh posto ne moze da ide gore zadrzava tu negde i polako vrti u krug i to u samom kucistu.. :: :: Po meni bi ovo bio bas dobar polozaj da su ventilarori poredjani na kontra kraju graficke tamo gde stoje HDD-ovi i da su rebra haldnjaka orjentisana tako da vazduh izlazi iz grafike i kucista kroz proreze ispod konetora za monitore.. :: :: Ono Raicevo kartonsko resenje sa dva cincilatora je prilicno dobro jedan duva drugi izbacuje vazduh iz tunela... ako nista drugo pokazao je odredjenu dozu inventivnosti i entuzijazma.. :: :: Tomato Republic Of Serbia !!! :: :: :: evo ti jedno od resenja koje nije bas tako popularno: http://www.firingsquad.com/hardware/silverstone_raven_review/images/14.jp :: ::
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.