Posto u toku leta planiram da kupim nov komp, poceo sam da sklapam novu konfiguraciju i to mi je ispalo otprilike ovako:
asus p5b-e ili GA ds3, nisam nacisto, mada naginjem asusu intel d925 kingston ili geil 1gb hdd wd ili seagate 400/500gb (ako mi vmarc otkrije gde ima da se kupi 500gb za 125e, ja nigde da nadjem...) kuciste mi se jako dopalo ono skoro pominjano codegen briza 6099, prodacu napajanje i kupiti lc power 450-550w
Sta mi je problem? Graficka. Ima li neka znaci maximum maximuma 150e sa gddr3 i da podrzava dx10? Ne mora da bude 256bita, ali ako ima, sto da ne:)) Ne kupuje mi se nova graficka za nekih pola godine kada sve bude zahtevalo dx10... Mislio sam na asusa prvo 1650, a zatim 1950 neki od modela, ali i on ima dx9.0(mada sam negde nasao da spominju dx10...)! Nekako vise gotivim atija, ali nemam nista ni protiv nvidije, ako ima ovako nesto...
Zaista ne verujem da ovako nesto postoji, bar ja nisam nasao na netu, ali reko vi ste bolje obavesteni od mene... Postoji li ova bajka?:)
P.S. Posto verovatno ne postoji, sta bi ste mi vi preporucili za GPU?
mislim da nvidia 8600 GT ispunjava sve tvoje kriterijume..uzmi najbolje asusa, uklapa se u cenu.. a ako malo povecas budzet uzmi 8600 GTS... nisam strucnjak, ali ja bih se odlucio za te varijante. poz
sad sam pogledao, jes da nije 256bita, al je savrsena!!! Hvala!!! A ova gts, vidim da je razlika (jedino?) u taktovima, zasto toliko veca cena? sta tacno znaci gts? znam za gs -golden sample, al ne znam za gts....
moram da ponovim, nisam strucnjak, ali sam gledao dosta uporedjivanja pomenutih kartica, i gts daje bolje rezultate..`izguglaj` obe kartice i videces poredjenja..., koliko para toliko i muzike. :((
sto se ati-a tice, e to bas nemam pojma, nikada ga nisam voleo, i zbog toga se nisam zanimao za njega :)
Mada moje misljenje je da ces sa 8600 GT biti i vise nego zadovoljan, i da je sve ostalo samo otimanje para, za stvari koje ces tesko iskoristiti... i verujem da kada ti ta kartica ne bude vise odgovarajuca, nece ti biti ni ostatak mashine, ma koja ona sada bila .
...da pitam i ovo: Kolika je razlika izmedju 256 i 128-bitnih kartica? Ima li drasticne razlike, ili se tu radi o nijansama u rezultatu? I da li su 256 puno skuplje od 128-bitnih kartica?
...najjeftiniji c2d su e4300(1.8GHz) i e6300(1.86Ghz)... Ne znam koliko mogu da se klokuju, ali nekako mi se cini zasad bolji(i jeftiniji) izbor pentium na 2.8GHz, a posle nadogradnja... Jedino su isplativiji ako su 2x1.8ghz=3.6ghz, sto je definitivno bolje. A mislim da sam negde citao da 2 jezgra zapravo rade kao jedno...
U stvari, rade li jezgra odvojeno, ili zajedno? Ako je odvojeno, onda su zaista best buy, pa jos kada klokujes!...
Evo me kako reklamiram Intel-a.... ... najjeftinije rešenje, u stvari, best buy, jeste Intel PENTIUM serije 2xxx. Radi se o core2duo procesorima, sa još okljaštrenijim L kešom od serije 4xxx, istim množiocima... dakle, izvanrednim overklokerima uz još smešnije cene. Bez overkloka, mere se sa AMDX2 3800+, a uz overklok ga bacaju u prašinu (overklok i na najšugavijim pločama bi trebao da ide oko 3GHz sa početnih 1,8). Jedino, tek se pojavljuju kod nas, i, verovatno im je naduvana cena za kojih desetak ⬠na početku, dok se ne omasove. Izvor: https://www.benchmark.co.yu
Bolje, po mom nekom skromnom misljenju da ides na x2 athlona na 4600-4800+, ako se ne bavis 3d modelovanjem i animacijom, posto ce pojesti 4300 i u nekim slucajevima 6300 c2d. Ako su ti igre u prvom planu idi na athlona...A o 8500gt ili sta god, ni ne razmisljaj posto je katastrofalna kartica...Ispod 8600gts ne idi....pozdrav
Ja sam par meseci unazad gledao skoro iskljucivo AMDeku, i stalno kombinovao sa njim ali na putu do radnje prelomio i pazario e4300, gigabyte plocu i onda sam se zapitao da li sam se zeznuo? Valjda nisam. Ali kad sam dosao kuci shvatio sam da cu prekoraciti vise nego prilicno a planirao sam da za cetiri komponente racunara (proc, loca, memara, i grafika) izdvojim 400â¬, ali kad je bal nek je ... i onako ne planiram da masinu menjam minimum sledece tri godine, tako da me sad muci grafika koja ce probiti budzet za bar 25-30%.
Iz svih mogucih kombinacija koje sam pravio i nakon dosta price koje sam imao sa raznim prodavcima i poznanicima zakljucio sam sledece:
Ako ces da radis nesto ozbiljnije nego igranje baci akcenat na procesor i memorije pogotovu za neko eventualno 3d modeliranje, graficka tu nije nesto preterano bitna cak ce i stari 9550 da zavrsi posao.
Ali ako ces da se igras baci akcenat na grafiku, jer za igre je ona glavna a svi ostali su samo pomagaci, sto ce reci da za tu varijantu ne treba neki ultra deseto jezgarni procesor nego samo neki 8800 i neki osrednji AMDeka.
E sad ovo je samo pod predpostavkom da je budzet ogranicen ako nije onda pazari visu srednju klasu super grafiku nemoras jer je to verovatno preterivanje a i moraces da se igras pored trafo stanice.
Sve u svemu posto i mene muci grafika a vidim da za 150⬠nema nista novije sto bi opravdalo cenu koju treba platiti mozda se treba opredeliti za neki bolji model prethodne generacije koji bi mozd mogao da udje u tu sumu, neki (mozda i polovan) 7900gs ili neki 1950pro. Postavio sam slicno pitanje i vecina mi je savetovala 7900gs, najverovatnije cu to i kupiti mada mi ni 1950pro ne zvuci losije ako nista drugo po testovima trenutno aktuelnih igara 8600 je inferiorniji od pomenute dve kartice sem u `GTS` varijanti.
Moja preporuka, (ne kupuje se komp svaki dan) je da uzmes C2D e6320... naravno da je intel malo skuplja varijanta od AMD-a ali ne bez razloga. mozes i neki slabiji C2D ali mislim da je ovaj prvi na skali sa 4mb cache-a..
8600 gt nije losa, uzeo ju je jedan moj drug, i on je prezadovoljan... mislim da ces i ti biti ako je uzmes, naravno ako imas pare uzmi bolju (gts).. ali za te pare sto si naveo ova je ja mislim jedino realno, i svakako najbolje resenje.
I pentium 4 na 3GHz dual core ima dva nezavisna jezgra kao i c2d gde oba jezgra rade na datoj frekvenciji i imaju svoj cache, znaci npr. c2d E6400 ima dva jezgra koja rade na 2.13GHz svako kao sto i pentium 4 dual core koji radi na 3GHz ima dva jezgra koja rade na 3GHz svako. E sada sta je bolje nema dileme, c2d je bolji u svakom slucaju i obliku klokovan ili neklokovan, jednostavno to su sasvim dve razlicite arhitekture procesora i ne mogu da se uporedjuju jer su jednostavno mnogo razliciti (P4 je 90nm tehnologija, c2d je 65nm tehnlogoja sto znaci da manje trosi, manje se greje) znaci neuporedivi su i c2d je mnogo bolji izbor pogotovo danas kada su i cene dosta pale (znaci bolje ti je i c2d na 2GHz nego P4 na 4GHz). Pozdrav
:: pentium na 3GHz i 2x2MB kesha, dual-core. Ima vise kesha, 64 bita, jedino ako su ova dva cpu 2x1.8GHz, onda su bolji i isplativiji.. :: :: Sad stvarno pitam, kako rade ta jezgra?... Nisam sasvim nacisto sa time.. :: :: Nikola :: ::
:: Ja sam par meseci unazad gledao skoro iskljucivo AMDeku, i stalno kombinovao sa njim ali na putu do radnje prelomio i pazario e4300, gigabyte plocu i onda sam se zapitao da li sam se zeznuo :: Valjda nisam :: Ali kad sam dosao kuci shvatio sam da cu prekoraciti vise nego prilicno a planirao sam da za cetiri komponente racunara (proc, loca, memara, i grafika) izdvojim 400â¬, ali kad je bal nek je ... i onako ne planiram da masinu menjam minimum sledece tri godine, tako da me sad muci grafika koja ce probiti budzet za bar 25-30% :: :: Iz svih mogucih kombinacija koje sam pravio i nakon dosta price koje sam imao sa raznim prodavcima i poznanicima zakljucio sam sledece :: :: Ako ces da radis nesto ozbiljnije nego igranje baci akcenat na procesor i memorije pogotovu za neko eventualno 3d modeliranje, graficka tu nije nesto preterano bitna cak ce i stari 9550 da zavrsi posao :: :: Ali ako ces da se igras baci akcenat na grafiku, jer za igre je ona glavna a svi ostali su samo pomagaci, sto ce reci da za tu varijantu ne treba neki ultra deseto jezgarni procesor nego samo neki 8800 i neki osrednji AMDeka :: :: E sad ovo je samo pod predpostavkom da je budzet ogranicen ako nije onda pazari visu srednju klasu super grafiku nemoras jer je to verovatno preterivanje a i moraces da se igras pored trafo stanice :: :: Sve u svemu posto i mene muci grafika a vidim da za 150⬠nema nista novije sto bi opravdalo cenu koju treba platiti mozda se treba opredeliti za neki bolji model prethodne generacije koji bi mozd mogao da udje u tu sumu, neki (mozda i polovan) 7900gs ili neki 1950pro. Postavio sam slicno pitanje i vecina mi je savetovala 7900gs, najverovatnije cu to i kupiti mada mi ni 1950pro ne zvuci losije ako nista drugo po testovima trenutno aktuelnih igara 8600 je inferiorniji od pomenute dve kartice sem u `GTS` varijanti :: :: Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !! :: ::
slazem se,ali ipak je i procesor veoma veoma uticajan(graf. naravno na prvom mestu),a memorija jedva (pricam o igrama,posto znam lika, ide u XIII gimnaziju).uzmi C2D koji oces i overklokuj i bas te briga.
Što se tiče ATI-ja postoji Ati DX10 kartica i zove se 2900XT ali košta oko 400 eur i slabija je od nVidia-ine 8800.Slažem se sa io62s ako želiš da igraš DX10 igre ne idi ispod 8600GTS. Black Wolf
:: :: :: :: :: Ja sam par meseci unazad gledao skoro iskljucivo AMDeku, i stalno kombinovao sa njim ali na putu do radnje prelomio i pazario e4300, gigabyte plocu i onda sam se zapitao da li sam se zeznuo :: :: Valjda nisam :: :: Ali kad sam dosao kuci shvatio sam da cu prekoraciti vise nego prilicno a planirao sam da za cetiri komponente racunara (proc, loca, memara, i grafika) izdvojim 400â¬, ali kad je bal nek je ... i onako ne planiram da masinu menjam minimum sledece tri godine, tako da me sad muci grafika koja ce probiti budzet za bar 25-30% :: :: :: :: Iz svih mogucih kombinacija koje sam pravio i nakon dosta price koje sam imao sa raznim prodavcima i poznanicima zakljucio sam sledece :: :: :: :: Ako ces da radis nesto ozbiljnije nego igranje baci akcenat na procesor i memorije pogotovu za neko eventualno 3d modeliranje, graficka tu nije nesto preterano bitna cak ce i stari 9550 da zavrsi posao :: :: :: :: Ali ako ces da se igras baci akcenat na grafiku, jer za igre je ona glavna a svi ostali su samo pomagaci, sto ce reci da za tu varijantu ne treba neki ultra deseto jezgarni procesor nego samo neki 8800 i neki osrednji AMDeka :: :: :: :: E sad ovo je samo pod predpostavkom da je budzet ogranicen ako nije onda pazari visu srednju klasu super grafiku nemoras jer je to verovatno preterivanje a i moraces da se igras pored trafo stanice :: :: :: :: Sve u svemu posto i mene muci grafika a vidim da za 150⬠nema nista novije sto bi opravdalo cenu koju treba platiti mozda se treba opredeliti za neki bolji model prethodne generacije koji bi mozd mogao da udje u tu sumu, neki (mozda i polovan) 7900gs ili neki 1950pro. Postavio sam slicno pitanje i vecina mi je savetovala 7900gs, najverovatnije cu to i kupiti mada mi ni 1950pro ne zvuci losije ako nista drugo po testovima trenutno aktuelnih igara 8600 je inferiorniji od pomenute dve kartice sem u `GTS` varijanti :: :: :: :: Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !!
Ma komp ce mi biti za sve, posto (ponovo pocinjem da) ucim autocad, mrzi me da se i dogodine cimam za graficku, a i filmove volim na visokom kvalitetu, pa eto, rezultira da ne znam koja gpu tacno meni treba(8xxx seriju sam preskakao u cenovnicima, mislio sam da su sve 250+ evra)...
:: :: :: :: :: :: slazem se,ali ipak je i procesor veoma veoma uticajan(graf. naravno na prvom mestu),a memorija jedva (pricam o igrama,posto znam lika, ide u XIII gimnaziju).uzmi C2D koji oces i overklokuj i bas te briga
...se mi znamo?...:)) A i moram da priznam: budzet je ogranicen... Grafika ce mi(verovatno) sama probiti plafon. Ali sve za kvalitet... Ovaj e2160 ima pristojnu cenu, samo ima taaaaako maaalo kesha... Mislim, cak i da ga klokujes, sa 1mb kesa, moze li da parira nekom pentiumu sa 4mb?... Koliko je doticni efikasan? Jel ga neko probao?
1. Brzine jezgara se ne sabiraju! Ako imas CPU sa dva jezgra koji radi na 1,8 Ghz, to znaci da svako jezgro radi na 1,8 Ghz, i ceo CPU radi na 1,8 Ghz. Ne rade jezgra na po 900 Mhz. U praksi to znaci, da kod aplikacija koje su optimizovane za dva jezgra, dobitak moze da se priblizi cifri od 100%, ali kod totalno neoptimizovanih aplikacija dobitak tezi 0%. Mirko i Slavko kopaju asovima rov. Samostalno im treba po sat vremena, zajedno iskopaju za pola (optimizovana aplikacija). Mirko i Slavko kopaju rov i imaju jedan asov, tako da mora jedan uvek da ceka na red i jos uvek im treba sat vremena (neoptimizovana aplikacija).
2. Brzina CPU-a ne zavisi iskljucivo od njegove frekvencije!
brzina CPU-a = frekvencija x IPC
IPC - Instructions Per Clock (broj operacija po kloku)
C2D procesori imaju mnogo veci IPC, tako da su brzi od Pentium IV procesora koji rade na vecem taktu. Mirko presipa vodu iz jednog u drugo bure, i to radi casom od 0,2 l kojom moze da zahvati vodu 30 puta u minuti. (Pentium IV) Znaci 6 l vode za minut.
Slavko presipa vodu iz jednog bureta u drugo, i to radi casom od 0,5 l kojom zahvata vodu 18 puta u minuti. (C2D) Znaci 9 l u minuti.
Procesori serije 2*** pripadaju C2D seriji, ali je Intel odlucio da zadrzi Pentium kao brend. Kolicina kesa dolazi do izrazaja u odredjenim aplikacijama (u manjoj ili vecoj meri), tako da pogledaj koje su to aplikacije i sta ti od toga koristis i u kojoj meri.
Oni tu porede procesore koji rade na istoj frekvenciji i imaju 1 Mb i 4 Mb kesa, pa vidi koje su razlike.
Nadam se da sam pomogao
Pozdrav
Milos
Ko ne zna, i zna da ne zna, dete je, nauci ga, Ko zna, a ne zna da zna, spava, probudi ga, Ko ne zna, a misli da zna, budala je, kloni ga se, Ko zna, i zna da zna, mudar je, sledi ga.
:: Ajd` jednom za svagda :: :: 1. Brzine jezgara se ne sabiraju :: Ako imas CPU sa dva jezgra koji radi na 1,8 Ghz, to znaci da svako jezgro radi na 1,8 Ghz, i ceo CPU radi na 1,8 Ghz. Ne rade jezgra na po 900 Mhz. U praksi to znaci, da kod aplikacija koje su optimizovane za dva jezgra, dobitak moze da se priblizi cifri od 100%, ali kod totalno neoptimizovanih aplikacija dobitak tezi 0%. :: Mirko i Slavko kopaju asovima rov. Samostalno im treba po sat vremena, zajedno iskopaju za pola (optimizovana aplikacija). Mirko i Slavko kopaju rov i imaju jedan asov, tako da mora jedan uvek da ceka na red i jos uvek im treba sat vremena (neoptimizovana aplikacija) :: :: 2. Brzina CPU-a ne zavisi iskljucivo od njegove frekvencije :: :: brzina CPU-a = frekvencija x IP :: :: IPC - Instructions Per Clock (broj operacija po kloku :: :: C2D procesori imaju mnogo veci IPC, tako da su brzi od Pentium IV procesora koji rade na vecem taktu. :: Mirko presipa vodu iz jednog u drugo bure, i to radi casom od 0,2 l kojom moze da zahvati vodu 30 puta u minuti. (Pentium IV) Znaci 6 l vode za minut :: :: Slavko presipa vodu iz jednog bureta u drugo, i to radi casom od 0,5 l kojom zahvata vodu 18 puta u minuti. (C2D) Znaci 9 l u minuti :: :: Procesori serije 2*** pripadaju C2D seriji, ali je Intel odlucio da zadrzi Pentium kao brend :: Kolicina kesa dolazi do izrazaja u odredjenim aplikacijama (u manjoj ili vecoj meri), tako da pogledaj koje su to aplikacije i sta ti od toga koristis i u kojoj meri :: :: Imas odlican test na http://www.benchmark.co.yu/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=1325 :: :: Oni tu porede procesore koji rade na istoj frekvenciji i imaju 1 Mb i 4 Mb kesa, pa vidi koje su razlike :: :: Nadam se da sam pomoga :: :: Pozdra :: :: Milo :: :: Ko ne zna, i zna da ne zna, dete je, nauci ga :: Ko zna, a ne zna da zna, spava, probudi ga :: Ko ne zna, a misli da zna, budala je, kloni ga se :: Ko zna, i zna da zna, mudar je, sledi ga :: ::
Mirko i Slavko su vrlo recito objasnili problem:) Hvala za url, veoma me je impresionirala statistika! Provericu koliko mi je zaista vazan kes, a onda cu da prelomim(mada mi se vec sada cini da cu uzeti e2160)... Hvala svima i pozdrav!
(ako mi vmarc otkrije gde ima da se kupi 500gb za 125e, ja nigde da nadjem...) ::
Trenutno nema, ima 400GB za 8745 din. Jedina `mana` je samo godinu dana garancije, pa bih se ja odlucio za WD ili dao malo vise para za Seagate sa 3 godine. Mislim da je to sa tom cenom bilo izreceno u kontekstu `bolje sa godinom dana garancije za skoro iste pare, nego bez...`, ako se dobro secam u nekom postu o nekim diskovima od sestricininog ujaka brata dobar drug nudi hard diskove po spec ceni :)))))))))))))
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.