Sklopio stariju, ali drzecu konfiguraciju (Athlon 3400, 1x1GB DDR 400, MSI K8N Neo 2, AGP ATI X800 XT AIW, napajanje Xilence 500W...) i stavio sve u neko staro kuciste.
Kad... ne lezi vraze... Masina radi SVE bez greske, ali kako je otoplilo pri zagrevanju masine cuje se iritirajuce i dosta glasno pistanje. Isprobam redom i definitivno je graficka u pitanju (sa drugom je necujan komp). Napominjem, NEMA problema u radu.
Dodam jos jedan ventilator, usmerim tok vazduha duz graficke, postavim komp na sredinu sobe i sve je u redu. Vratim ga pod sto - zvizdi kao lud iste sekunde.
Ima li neko iskustva: Je li crkava graficka? Ili je to normalno i samo treba da menjam kuciste i/ili polozaj racunara?
Od cega potice pistanje? Probaj da zaustavis kuler na grafici (nemoj da pokreces igre dok to radis) i vidi da li pisti... Ukoliko ti se graficka preterano greje (pogledaj u ATI Control Panelu koja je temperatura ili pipni kuler) driveri ce slati komandu kuleru da poveca broj obrtaja i to se moze cuti kao pistanje... U tom slucaju, premesti komp na bolje mesto i pokusaj da u kucistu oslobodis sto vise mesta za cirkulaciju vazduha... Takodje, promena kucista je takodje dobra ideja... Predlazem ti da uzmes neko vece kuciste posto u njima ima vise mesta... :)
Pre nekoliko dana pritiskom prstom na kuler nisam primetio da se menja intenzitet pistanja, no provericu ponovo.
Inace, zvuk je visokotonski, poput pistanja u usima pri promeni spoljnog pritiska (to mi je najblizi opis). Interesuje me, u prvom redu, da li je ovo predznak odumiranja azdaje ili sam je lose `udomio`, ako je neko imao iskustva?
Inace i sa pistanjem postigne na default 6000 u 3d Mark-u 2005, kao i bez pistanja. A zvuk se javlja i van igara (npr. cim pustim DiVX film) ako je komp pod stolom (gde je slicna konfiguracija sa 7600GS PCIE i jednim kulerom na kucistu manje, bila besumna).
Moja greska... Trebalo je da pise ` probaj da zaustavis ventilator` i vidi da li opet pisti... Ako prestane pistanje, ventilator ti riknjava... Takodje, kada si pipnuo kuler, da li je bio vreo? Ako je hladan, onda je definitivno ventilator... Ocisti ga ili ga zameni...
Ukoliko si probao sa zaustavljanjem ventilatora i utvrdio si da nije on onda je vrlo verovatno sledece ukoliko je graficka stara godinu-dve. Pistanje potice od napojnog stepena sa same kartice odnosno dva takva, jedan vrsi regulaciju za GPU a drugi za memoriju. Pistanje nastaje zbog losih elektrolita koji sluze za stabilizaciju napona i pwm kolo se trudi da koriguje napon ali to obavlja prakticno na silu skoro bez pomoci elektrolita. Pogledaj na samoj kartici da li se neki od doticnih naduo sto bi vec bio krajni stadijum ili nije za sta ti onda treba ESR metar za proveru. Zao mi je ukoliko nisam uspeo da jednostavno objasnim rad pwm kola ali to je cela nauka.
Imam 7600gs Gainword golden sample AGP i karta je stara nekih 4-5 meseci. Kartica isto zvizdi i skripuca pomalo. Temperatura joj je oko 55 stepeni i definitivno nije kuler razlog skripanja. Da li bih mogao da zamenim kartu u firmi u kojoj sam je kupio(sta vi mislite da li je to dovoljan razlog)?
Ukoliko radi ispravno mislim da ti nece priznati. Medjutim stvar mozda i nije ozbiljna jer pistanje mozda potice i od kalema (koji u smps kolima ima ulogu da zadrzi energiju) i ako namotaj nije dobro stegnut proizvodi vibracije i emituje pistanje. Ipak ovo treba videti u radu i neko iskusan bi mogao da ti da tacan odgovor, ovako napamet tesko.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.